Israel-raportti 10. heinäkuuta 2010

Lähetä vastaus

Vahvistuskoodi
Syötä koodi siten kuin se on näkyvillä. Huomioi kirjaisinkoko

BBCode on Poissa päältä
Hymiöt ovat Poissa käytöstä
Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Israel-raportti 10. heinäkuuta 2010

Israel-raportti 10. heinäkuuta 2010

Viesti Kirjoittaja Dimi Sefanja » Su 11 Heinä, 2010 2:47


Israel-raportti 10. heinäkuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:


» 1. OBAMA JA NETANYAHU PARANSIVAT SUHTEITAAN

» 2. OLIKO IRAN SYY HUIPPUKOKOUKSELLE?

» 3. AINUTLAATUINEN FRESCO TULEE NÄHTÄVILLE ISRAEL-MUSEOON

» 4. LYHYESTI

» 5. VÄLÄHDYS HISTORIAAN 18. TOUKOKUUTA 1968


* * * * * * * * * * * *


1. OBAMA JA NETANYAHU PARANSIVAT SUHTEITAAN

Presidentti Barak Obaman ja pääministeri Benjamin Netanyahun tiistaisen tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa molemmat kuvailivat käymiään keskustelujaan Valkoisessa talossa "erinomaisiksi. Tämä on hyvin kaukana edellisten tapaamisten ilmapiiristä. Aiempien tapaamisten yhteydessä ei ole pidetty lehdistötilaisuuksia. Lisäksi Obama on edellisissä tapaamisissa tiukkasanaisesti moittinut Netanyahua.

Valtionjohtajat keskustelivat Gazan tilanteesta, Israelin ja palestiinalaishallinnon lähentymisneuvotteluista, Iranista ja ydinasesulkusopimuksesta. Netanyahu oli erityisen tyytyväinen kuullessaan, että Yhdysvallat ei ole muuttanut kantaansa liittyen Israelin oletettuun ydinasevarastoon. Obama puolsi Israelin nykyistä käytäntöä, joka on palvellut Israelia niin hyvin 1960-luvun lopulta asti. Mitä tulee Israelin turvallisuustarpeisiin Obama sanoi: "Israelilla on ainutlaatuiset turvallisuusvaatimukset. Sen täytyy pystyä vastaamaan alueen yksittäisiin uhkiin kuin myös erilaisiin uhkamuodostumiin. "

Rauhanprosessin osalta todettiin, että välitön tavoite on tehdä Israelin ja palestiinalaishallinnon lähentymisneuvotteluita suoraan osapuolten välillä ilman välikäsiä. Jotta näin tapahtuisi, Obama painotti tarvetta lisätä "luottamusta lisääviä toimia. Esimerkiksi Israelin tulisi sallia toimissaan enemmän palestiinalaishallinnon poliisien osallistumista. Mitä palestiinalaishallintoon tulee, Obama korosti, että sen tulisi lopettaa yllyttäminen ja Israelin panettelu kansainvälisillä areenoilla. Palestiinalaishallinnon edustaja Nabil Abu Rudeineh vastasi tähän, että palestiinalaishallinto odottaa vastauksia raja- ja turvallisuuskysymyksiin ennen kuin he suostuvat suoriin neuvotteluihin Israelin kanssa.

Mitä tulee Juudean ja Samarian (Länsiranta) 10 kuukautta kestäneeseen taukoon rakentamisessa, selkeitä vastauksia ei annettu. Se vähä mitä sanottiin on tulkittu tarkoittavan, että Obama voi vaatia tai olla vaatimatta rakentamisen edelleen jäädyttämistä. Netanyahu mainitsi ainoastaan, että hän aikoo tehdä "konkreettisia toimia" lähiviikkoina viedäkseen rauhanprosessia eteenpäin.

Kommentti:
Miten pitäisi poliittisesti valitun johtajan, jolla on ideologisin perustein valittu asialista, tasapainoilla välittömien tarpeiden ja pitkäaikaisten tavoitteiden välillä? Ei ole juurikaan epäilystä siitä, että Netanyahu ja Obama ovat ideologisesti motivoituneita johtajia. Heillä on selkeät esityslistat - vaikka tämä ei ole aina selkeästi esillä. Joskus sanomaton ajatus vie asioita esityslistalla eteenpäin. Demokratiassa tämä ei välttämättä ole rehellistä, vaikkakin voi olla tehokas tapa toimia.

Obaman kaksi välittöntä tarvetta ovat: (1) rakentaa kansainvälistä imagoa vahvana johtajana ja (2) edesauttaa hänen puolueensa voittoa marraskuun puolivälin vaaleissa. Obama näyttää ymmärtäneen, että hänen kova asenteensa Israelia kohtaan ei ole voittanut yhtään ääntä arabimaailmasta. Se on myös vieraannuttanut joukon kongressin jäseniä hänestä. Jos suhde Israeliin saadaan parsittua kokoon, Obama voi kenties jälleen saada osin kongressin ja arabimaailman tuen. Arabimaat ovat katsoneet viime aikoina hämmästyneinä, miten Yhdysvallat on hoitanut suhteitaan läheiseen liittolaiseensa Israeliin. He ovat pelänneet saavansa samaa kohtelua tulevaisuudessa.

Netanyahun välitön tarve on pitää hallitusliittouma koossa. Tämä saattaa olla syynä Länsirannan rakentamisen jäädyttämiselle. Kuitenkin manipuloimalla rakentamislupien hakuprosessia, Netanyahu voi pitää asioita jäissä ilmoittamatta julkisesti, että asiat on jäädytetty. Monet Knessetin hallitusliittouman jäsenistä vastustavat kuumeisesti rakentamisen jäädyttämistä ja ovat jopa uhanneet jättävänsä liittouman, jos se jatkuu. Jos näin tapahtuu, Netanyahu saattaa silti pystyä pitämään hallitusliittouman koossa lisäämällä siihen Kadima-puolueen. Tällainen hallituskokoonpano olisi kuitenkin sellainen, jota hän ei halua. Liittyen Länsirannan uudisasuttamiseen ja Jerusalemiin, Netanyahu on kallellaan enemmän oikeiston kuin Kadiman puoleen.

Netanyahu voi nyt hylätä arvostelun, jonka mukaan hän eristää Israelin muusta maailmasta. Netanyahu tulee saamaan tukea mielipidemittauksissa, ja vastustajien olivatpa he hallitusliittouman sisä- tai ulkopuolella on vaikeampi arvostella häntä.

Tuntuisi siis, että tapaamisen tarkoitus Valkoisessa talossa oli täyttää kahden poliitikon välittömät tarpeet (lue myös artikkeli alla). Vasta kun nämä tarpeet täyttyvät, he voivat keskittyä pitkän aikavälin tavoitteisiin. Kysymys on, mitä nämä tavoitteet ovat? Tällä hetkellä tiedämme vain yleisen suuntauksen, emme yksityiskohtia.

2. OLIKO IRAN SYY HUIPPUKOKOUKSELLE?

Sotilas-, turvallisuus-ja tiedustelupalvelujen tietolähteet ovat vähintään kuukauden ajan pyörittäneet Yhdysvaltojen ja Israelin sotilaallista liikkeitä Lähi-idässä. Ilmoitettu on, että Yhdysvallat on keräämässä sota-aluksia, hyökkäyshelikoptereita ja erikoisjoukkoja Persianlahdelle ja Arabianmerelle. Iran väittää, että Yhdysvallat ja Israel ovat siirtämässä pommikoneita Azerbaidanin tukikohtaan. Lisäksi Israelin on sanottu pitäneen sotilaallisia yhteisharjoituksia Yhdysvaltain ja Ranskan joukojen kanssa. Kyseisissä harjoituksissa on simuloitu tulituksia ja pommituksia Iranissa. Kaikki tämä nähdään valmisteluna mahdolliselle hyökkäykselle kohti Iranin ydinaselaitoksia.

Israel on testannut useiden kuukausien ajan lentokoneitaan ja lentäjiään. Tavoitteena on, että he kykenisivät vaadittaessa tekemään ilmahyökkäyksen Iraniin. Myös Kreikka on avannut viime aikoina ilmatilansa Israelin sotakoneiden harjoituksille. Kreikka, jota on vaivannut sen taloudellinen romahdus, toivookin voivansa ottaa Turkin roolin Israelin sotilaallisena ja taloudellisena liittolaisena itäisellä Välimerellä.

Syyriä on äskeittäin sijoittanut Libanonin korkeimmalle vuorenhuipulle nimeltä Sanine Iranin tekemän tutkan. Tutkan avulla Syyria pystyy kartoittamaan koko Israelin ja varoittamaan poikkeavasta toiminnasta mukaan lukien yllätyshyökkäyksestä Iraniin. Tutkaa vartioi Hizbollah, joka on saanut viime vuosina Syyrian kautta tonneittain raketteja ja ilmantorjuntaohjuksia Iranista.

Kommentti:
Kun YK:n turvallisuusneuvosto oli viimeksi määrännyt pakotteita Irania vastaan, Uzi Arad, joka johtaa Israelin kansallista turvallisuusneuvostoa, kertoi pääministeri Netanyahulle, että "ennaltaehkäisevä sotilaallinen isku saattaa lopulta olla tarpeen." Obaman ja Netanyahun tapaaminen Washingtonissa oli ehkä tarkoitettu koskemaan Irania.

Suurin osa tiedoista liittyen mainittuihin sotilaallisiiin valmisteluihin on nyt vahvistettu. Lähi-idän tämän hetken sotilaalliset siirrot liittyvät Iraniin. Sotilaallisten joukkojen kokoamisella ja harjoituksilla voi olla tarkoitus lähettää viesti, että Israel ja USA ovat tosissaan ja tavoitteena on saada Iran muuttamaan suuntaansa. Tai sitten kahden maan johtajat ovat jo vetäneet johtopäätökset, että Iran ei taivu ja siksi on ryhdyttävä toimiin. Jos jälkimmäinen on totta, useimmat analyytikot uskovat, että isku tapahtuu hyvin pian. Ensinnäkin, jos Iran saa kehitellä ydinasettaan riittävän kauan, sitä ei voida enää pysäyttää. Toiseksi sotilaallinen valmius maksaa ajan kuluessa paljon rahaa.

Voi vain toivoa, että Iranin presidentti Ahmadinejad tulee järkiinsä ja keskeyttää tai ainakin tekee Iranin ydinaseohjelmasta avointa tiliä. Mutta katsoen Iranin presidentin tähän astista käyttäytymistä odotukset järkeistymisestä ovat epätodennäköisiä. Ellei Iranissa tapahdu sisäistä vallankaappausta, mikä vaikuttaa epätodennäköiseltä tällä hetkellä, saattaa edessämme olla vielä uusi Lähi-idän sota. Mutta me olemme enemmän kuin iloisia, jos olemme väärässä tämän olettamuksen suhteen.


3. AINUTLAATUINEN FRESKO TULEE NÄHTÄVILLE ISRAEL-MUSEOON

Israel-museo tuo näytille valtavan ja vaikuttavan 1100-luvun freskon, jonka Israelin museovirasto löysi Miriamin luostarin kaivauksissa Getsemanen puutarhassa Jerusalemissa, kun ovet remontin jälkeen avattiin jälleen yleisölle 26. kesäkuuta 2010. Vuoden 1999 kaivauksissa Kidronin laaksossa, joka on Getsemanen puutarhan vieressä, löydettiin useita rakennuksia 1100-luvulta. Rauniot olivat osa Joosafatin laakson Pyhän Marian katedraalia. Yllätykseksi löydettiin yhdeksän metriä pitkä muuri, jossa oli henkeäsalpaavan kaunis maalaus. Vain maalauksen alaosa oli säilynyt. Maalauksen aiheena oli mitä todennäköisemmin kohtaus deésis ("anominen" kreikaksi). Tämä on tunnettua ikonografiaa, jossa Maria ja Johannes Kastaja rukoilevat Jeesukselta anteeksi ihmiskunnan tähden.

Jacques Nagar yksi maalauksen restauroijista sanoi: "Tämä on yksi tärkeimmistä maalauksista, joka on säilynyt ristiretkiajoilta Israelissa. Maalaus on suurin, mitä on löydetty arkelogisissa kaivauksissa. Maalauksen säilyttämisen suhteen maalaus on käynyt museoviraston laboratoriossa lävitse monimutkaisemman prosessin kuin koskaan ennen. Kokonsa ja laatunsa suhteen tämä seinämaalaus on erityinen. Se on 9 metriä pitkä ja 2,7 metriä korkea. Maalaus on erittäin harvinainen, koska hyvin harvat seinämaalaukset on säilyneet ristiretkeläisten kirkoissa, jotka rakennettiin Jerusalemiin ristiretkien aikana. Maalauksen erinomainen laatu on mitä todennäköisemmin mestaritaiteilijoiden työn tulosta, ja hehkuvat värit heijastavat 1100-luvun katedraalin tärkeyttä....

4. LYHYESTI

Jerusalem Post kirjoittaa: Koska Hizbollahin ja Hamasin seuraavat taistelut tullaan käymään tiheästi asutuilla alueilla, Israelin puolustusvoimien IDF:n tulee lisätä kaupunkisodankäynnin koulutuskeskusten määrää 50 prosentilla vuoden 2011 loppuun mennessä. Yksi esimerkki tällaisesta koulutuskeskuksesta on IDF:n rakentama jäljitelmä palestiinalaisesta arabikylästä Negevin autiomaan Combat Engineer -harjoituskeskuksessa. Kyseisessä harjoituskeskuksessa on mallinnettu Gazan ja Libanonin kaupunkioloja, joihin IDF uskoo Hamasin ja Hizbollahin rakentaneen loukkuja koteihin ja kilometrien mittaisia maanalaisia käytäviä. Yksi innovaatioista kaupunkisodankäynnin harjoittamiselle on noin 2 metriä korkea modulaarinen seinä. Kaupunki on mahdollista pystyttää kymmenessä minuutissa näiden seinien avulla. Seinät on tehty vaahdosta, joka kestää iskuja ja palautuu aina alkuperäiseen muotoonsa iskujen jälkeen. Seinillä on metallirunko ja ruostumattomasta teräksestä tehdyt liittimet. Tämä mahdollistaa nopean ja helpon legotapaisen kokoonpanon ilman erikoistyökaluja.

Lauantaina Damaskoksessa kuoli Mohammed Daoud Odeh, joka oli Musta syyskuu- nimisen palestiinalaisen terroristijärjestön entinen johtaja. Hänet tunnettiin myös nimellä Abu Daoud. Hän oli sielu Israelin urheilijoiden vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa tapahtuneen sieppauksen takana. Palestiinalaishallinnon edustaja Mahmud Abbasin ylisti Abu Daudia sanoin "ihana veli, toveri, sitkeä ja itsepäinen, säälimätön taistelija", ja kuvaili häntä "yhdeksi merkittävimmistä Fatah-liikkeen johtajista ...."

5. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 18. toukokuuta 1968

Pääministeri Levi Eshkol kertoo Knessetille: "Israelilla ei ole ydinaseita eikä se ota niitä ensimmäisenä käyttöön tällä alueella." Tässä lausunnossaan Eshkol mukailee Shimon Peresin linjaa, jonka Peres toi esille tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy kanssa huhtikuussa 1963. Tästä lähtien Israelin strategia liittyen ydinaseisiin on ollut ei myönnetä eikä kielletä. Syynä tähän strategiaan on tarve pitää yllä pelotevoimaa. Israel on vain pieni alue. Tästä syystä sen johtajat ovat sanoneet, että Israelillaei ole varaa hävitä sotaa. "Ydinvoiman mahdollinen olemassaolo toimii eräänlaisena suojana Israeliin suunnattuja iskuja vastaan maahan, joka on pieni, mutta tiheään asuttu maa.

* * * * * * * * * * * * *


TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin. Klikkaa seuraavaa linkkiä antaaksesi lahjoituksen Word of Lifen työlle Israelissa:

http://www.livetsord.se/new/donatetoisrael/?language=en

Kotisivu:

http://www.israelreport.org/

Tilaa:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel


Ylös

cron