Sana rististä

Kaikkea Taivaan ja maan väliltä! Foorumin jäsenten kirjoituksia.

Sana rististä

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Pe 02 Huhti, 2010 13:30

Tässä muokkaamani kirjoitus, jonka joskus löysin wikipediasta. Lisäsin siihen mm. alkusanat.

Kaikki historiat ovat yleisesti kirjoitetut erilaisista uskomuksista käsin. Kirkolliset kuten poliittisetkin historioitsijat ovat värittäneet historian omien näkemystensä mukaan. Samaa periaatetta ovat siis käyttäneet erilaiset ideologiat omaksuneet historioitsijat. Historian kertomukset eivät sen tähden yleensä ole koko totuutta.
Uskoisin, että totuutta rakastavat kristityt osaavat suodattaa historiastakin "jyvät akanoista".
+
RISTIINNAULITSEMISEN kysymyksen asettelu johtaa meidät ensin tutustumaan itse ristiinnaulitsemisen käytäntöön - se on, henkilön kidutukseen ja teloitukseen ristiin kiinnittämisellä. Todennäköisesti ensimmäinen tunnettu ristiinnaulitsemisen käyttö löytynee persialaisten keskuudesta. Aleksanteri Suuri ja hänen kenraalinsa toivat ristiinnaulitsemisen Välimeren alueelle, Egyptiin sekä Karthagoon. Roomalaiset ilmeisesti oppivat tekniikan karthagolaisilta, ja kuten kaiken muunkin minkä roomalaiset tekivät, he pikaisesti kehittivät siitä hyvin tehokkaan ja suorituskykyisen teloitus tavan. Monet roomalaiset kirjailijat, mukaan lukien Livy, Cicero ja Tacitus kommentoivat teloitus tapaa. - Oletko tutustunut Tacituksen teksteihin? -
Useat uudistukset ja sovellutukset (muunnelmat) ovat kuvattuina muinaisessa kirjallisuudessa. Vain muutamissa on tarkempaa huomionarvoisuutta. Pystysuorassa (kohtisuora, seisova, pystyasentoinen) osassa rististä - tai varsi, kanta - on ollut poikkipuinen (patibulum) käsivarsiosa kiinnitettynä kaksi tai kolme jalkaa (n. 70 cm) kärjen alapuolelle. Tämä on sellainen risti jota yleisesti pidetään klassisena ristin muotona, nimitettynä usein latinalaiseksi ristiksi.
Yleisin Jeesuksen aikainen ristinmuoto oli myös ns. "tau-risti", muotoiltuna kreikankielen kirjaimen t tai meikäläisen kirjaimen T mukaisesti. Tällaisella ristillä poikkipuu (patibulum) oli asetettu sitä varten tehtyyn loveen, koloon, uurrokseen pystypuun kärkeen. Vastaavanlaisessa ristissä saatettiin Jeesuskin ristiinnaulita. Mutta Raamatusta aukeneva silminnäkijöiden historia tukee poikkipuun olleen noin 70 cm kärjen alapuolella.
+
Pystyasentoinen paalu oli pysyvästi jo ennakolta asetettu maahan teloitus paikalle. Tuomittu mies pakotettiin kantamaan poikkipuuta (patibulum), painaen noin 110 naulaa (n. 50 kg), vangitsemispaikasta teloitus paikalle. Ilman minkäänlaista historiallista tai raamatullista perustetta, keskiaikaiset ja renesanssin ajan taiteilijat kuvasivat Kristuksen kantamassa kuitenkin koko ristiä. Monet krusifiksien taiteilijoista sekä useat kuvanveistäjistä tekevät myös virheen kuvatessaan nauloja lyötynä kämmenten lävitse. Rooman historian kuvaus sekä kokemuksellinen tutkimus on osoittanut pikemminkin että naulat lyötiin ranteessa olevien pienten luiden välistä, eikä kämmenten lävitse. Kämmenten lävitse lyödyt naulat olisivat repeytyneet irti sormien välitse, kannatellessaan ihmiskehon painoa. Tämä väärinkäsitys saattanee johtua Jeesuksen Tuomakselle sanottujen sanojen väärinymmärtämisestä: "Tarkkaa minun käsiäni."
Moderni, kuten muinainen anatomistikin, joka tapauksessa on aina huomioinut ranteen osaksi kättä.
Raamatun kuvaus tästä kaikesta pitää yhtä oikean historian tiedon kanssa. Tulkinnat Raamatun kertomuksista ovat toinen asia.
+
"Sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat..!" 1 Kor. 1:18.
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2565
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Hmmm. ???

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Pe 02 Huhti, 2010 13:43

En tiedä, miten luvallista on tuolla tavalla ottaa osia toisten teksteistä. Mutta ajattelin nyt noiden historian tietojen osalta rohjeta lainailla sillä tavalla.
Poistin sieltä parit epäuskoa lietsovat lauseet, ja lisäsin jotakin.
Vähän kyllä kolkuttaa ..., mutta sovin asian Jumalan kanssa.


:!:
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2565
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku


Paluu YLEISTÄ Ristin Valossa!

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa

cron