Re: Milloin seurakunta tuli Suomeen?

Linkkejä luotettaville sivustoille sekä puheisiin ja videoihin.

Re: Milloin seurakunta tuli Suomeen?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » To 20 Maalis, 2014 19:24" Kaivettu totuus

Suomen vanha rautakautinen kuningasaika ja Suomen kristillistyminen

Sain käsiini Turun yliopiston arkeologian emeritusprofessori Unto Salon kirjan "Risti ja Rauta" vuodelta 2004, sekä hänen artikkelinsa "Faravidin retket ja Satakunnan organisoituminen rautakaudella" (Faravid, osa 27, Pohjois-Suomen historiallisen yhdistyksen vuosikirja 2003), sekä pari muuta muiden tutkijoitten tekemää koosteartikkelia aiheesta. Salo on luultavasti tällä hetkellä elävistä tutkijoista ja asiantuntijoista parhaiten Suomen rautakauden ja pronssikauden arkeologian tunteva henkilö.
Näyttää erittäin vahvasti siltä, että käsitys jonka mukaan kristinuskon ja kulttuurin olisivat maahamme tuoneet ruotsalaiset katoliset, ei pidä uudemman tutkimuksen mukaan lainkaan paikkaansa. Kristinuskon kannalta merkille pantavaa on, että jo 900-luvun alussa, noin parisataa vuotta ennen väitettyä ensimmäistä ristiretkeä, noin 12% varsinais-suomalaisista oli arkeologian valossa kristittyjä, ja ilman miekkalähetystä (Suomen Historian Pikkujättiläinen 2004). On arveltu, että 1100-luvulla, siis väitetyn ensimmäisen ristiretken aikaan, Varsinais-Suomi ja Satakunta olisivat olleet jo pääosin kristittyä aluetta.


Kaivettu totuus
1.7.2011 22:55

Emeritusprofessori Unto Salon mukaan kristinuskon historia Suomessa on vieläkin varhaisempaa perua. Arkeologian valossa kristinusko tuli Suomeen ennen Ruotsia. Ensimmäiset merkittävämmät arkeologiset merkit kristinuskosta Suomessa ovat 500-luvulta alkaen, ja ne ovat bysanttilaista alkuperää. Ensimmäiset merkit kristinuskosta Ruotsissa ovat vasta 600-luvulta, ja nekin bysanttilaista alkuperää. Kristinusko siis tuli idästä ja rantautui ensin Suomeen ja vasta myöhemmin Ruotsiin.
Salon mukaan kristinusko rantautui Kalantiin ja Satakunnan ydinalueille viimeistään 500-luvun lopulla, ja 600-luvun loppuun mennessä koko Satakunta, Kalanti, ja Etelä-Pohjanmaan rannikko sekä Lounais-Suomi olivat jo jossain määrin kristinuskon piirissä olevaa aluetta. Hämeeseen ja Karjalaan kristinusko levisi 800-luvulla, ja sielläkin se oli itäistä perua.
Salon mukaan bysanttilaisperäinen kristinusko oli 800-luvun loppuun mennessä tunnettua koko suomalaisalueella, ja maassa on todennäköisesti ollut myös seurakuntia ja kirkkoja. Hän arvelee, että sellaisista, paikoista, joiden nimeen liittyy kirkko-sana, mutta joissa ei tiedetä ruotsalaisajalla tai myöhemmin kirkkoja olleen, voitaisiin löytää näiden varhaisten kirkkojen jäännöksiä.

Kaivettu totuus
1.7.2011 22:56

Vanhojen kronikoiden ja saagojen mukaan Suomessa oli päällikkö-kuninkaita ja järjestäytyneitä heimovaltioita ennen ruotsalaisten tuloa. Suomen heimokuningasaika alkoi ilmeisesti merovingiajalla 500-luvun lopulla. Tuolloin Suomessa alkoi arkeologian kannalta hyvin vauras ja rauhallinen aika ja kauppayhteydet olivat vilkkaat niin itään, etelään kuin länteenkin.
Kristinuskon kannalta on Unto Salon mukaan merkittävää, että jo 800-luvulle tultaessa kristinusko, bysanttilaisessa muodossaan, tunnettiin koko suomalaisalueella, ja vanhaslaavilaisten kirkollisten lainasanojen, kuten suntio, perusteella Suomessa on ollut myös seurakuntia. Suntio tulee muinais-venäjän tuomaria merkitsevästä sanasta. Tuohon aikaan sodija:n tehtävä ei ollut vain "seurakuntapalvelija", vaan hän vastasi seurakunnan hallinnosta ja järjestyksestä, kun vanhimmat taas vastasivat hengellisestä toiminnasta.

Kaivettu totuus
1.7.2011 22:57

Tähän vielä ote "Risti ja Rauta"-teoksen esipuheesta, liittyen ensimmäiseen ruotsalaisten ristiretkeen Suomeen:

"Käännytys oli kuitenkin aseellisen hyökkäyksen kaunis kristillinen verho, sillä suomalaiset olivat puoliksi kristittyjä jo vanhastaan. Kalmistojen kristilliset korut ja muinaisvenäjästä omaksutut kristinuskon perustermit osoittavat, että kristinusko tunnettiin yleisesti koko suomalaisalueella, joskin vanhoihin uskomuksiin yhdistyneenä (Oma huomatus: Ortodoksia on sallivampaa kansanuskomuksia kohtaan kuin katolisuus tai luterilaisuus, uhrattiinhan Itä-Karjalassa härkiä praasniekan yhteydessä vielä 1800-luvullakin). Se oli johtanut ilmeisesti kristillisiin sukuihin ja muihin yhteisöihin. Mutta Suomen varhainen kristillisyys ei ollut Rooman kannalta juuri pakanuutta parempaa, poikkeuksena Kalannin seutu, joka lienee liittynyt Rooman kirkkoon jo 1000-luvun jälkipuolella."

Idästä Lähi-Idän kautta Suomeen tullut on ensimmäinen kristinusko, mutta että virallisilla tahoilla tätä käsitystä ei ole koskaan oikein tunnustettu.

Arkeologit ovat löytäneet 500-luvulta Suomessa esineistöltään erittäin rikkaita hautalöydöksiä, joiden esineistö; frankkilaiset miekat, keihäät, varusteet ja korut sekä muut esineet, haudattujen ohella ovat tulleet suoraan Keski-Euroopan sydämestä, Frankfurtin seudulta eli Reininmaalta. Salo tosin arvelee, että haudat kuuluivat Keski-Euroopassa palkkasotureina palvelleille ja kotiin palanneille suomalaisille.

+

Kelttiläinen kirkko lienee tehnyt lähetystyotä Suomeen 800 luvulla.

+

- Tutkijana -
10.7.2011 21:04

Kristinusko tuli Suomeen idästä jo 600 luvulla jKr. Katolisuuden ulkopuolella olevat vapaat kristityt pakenivat muhamettilaisten vainoja aina Suomeen asti. Sen tähden arkeologiset löydöt niiltä ajoilta tukevat ajatusta varhaisesta kristillisyydestä Suomessa.

Päivittäjä
13.7.2011 20:43

Tämä on sensaatiomaista. Tutkin asian ja totesin, että asia on tosi. Minulla on kirjastossani Turun yliopiston arkeologian emeritusprofessori Unto Salon kirjan "Risti ja Rauta" . Seuraavat historiat kirjoitetaan paljolti tämän pohjalta. Tähän astihan historiat ovat kirjoitetut katolisen- ja luterilaisen kirkon tietämysten pohjalta.
Koulujen historiankirjta tarvitsevat kiirellisen päivityksen.

Ilolla luen
23.7.2011 15:11
Etsivänä löydän
26.7.2011 22:12

Kaivettua teologiaa. Voiko näihin luottaa? Mikä on varmaa?

Kiitos Jumalalle
27.7.2011 10:44

Raamatusta ja sen hyvästä ja pyhästä sanasta ja lupauksista.

Chikago USA. 11.8.
11.8.2011 10:57

Kiitos rakkaat ystävät Herrassa!
Rauhan tervehdys täältä valtameren takaa!
Olemme tavanneet täällä enemmän vakavaa kristillisyyttä kuin mitä uskalsimme toivoakaan. Totuus, joka on pääsemässä voitolle, on totuus Kristuksen ruumiista eli yleismaailmallisesta seurakunnasta, johon kuuluvat kaikki uudestisyntyneet kristityt sekä totuus vapaasta paikallisseurakunnasta.
Herra vuodattaa nykyisin Henkeään näissä puitteissa, jotka tulevat yhdistämään Jumalan kansa ja valmistamaan seurakuntaa vastaanottamaan kaikki yhdeksän Hengen lahjaa ja hedelmää, jotta se olisi valmis kohtaamaan Ylkää pilvissä.
Me uskomme, että Jumalan seurakunta on saava voimallisen hengenvuodatuksen, niin että kaikki lahjat tulevat käytäntöön, rakentamaan Kristuksen ruumista, jossa jokainen saa jäsen toimii koko ruumiin yhteiseksi rakentumiseksi."
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2133
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Re: Milloin seurakunta tuli Suomeen?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » To 17 Maalis, 2016 8:45

Aiemmissa kommenteissa oli mielenkiintoinen ja loogiselta tuntuva väite, että jo 600 luvulla jKr muslimeita paossa olevat kristityt tulivat Suomeen asti. Itse uskon, että aito kristinusko tuli Suomeen asti paljon ennen muhamedin syntymistä. Perustelen sen näin:
Ajatellessamme alkuajan kristittyjen intoa evankeliumin levittämisessä, niin tuntuisi epäloogiselta ajatus, että he olisivat jättäneet työnsä kesken pysähtymällä vain Rooman valtakunnan alueelle. Jeesus oli antanut käskynsä mennä "kaikkeen maailmaan" (Markus 16:15) ja "maan ääriin saakka". Apt. 1:8. Tämän perusteella on ilman todisteitakin varmaa, että kristinusko puhtaassa muodossaan levisi Suomeen asti ennen yhdenkään kirkon perustamista. Siis ensin oli puhdas kristinusko, sitten meille tuotiin kirkkouskonto.

Tässä vaiheessa Suomi kuten muutkin kansankirkkovaltiot ovat taas lähetyskohteitamme, että saamme voittaa nimikristityt Jeesukselle, elävään uskoon ja irti kirkollisuudesta.

Tässä aiheesta keskustelua:
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14156128 ... rian-tieto
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2133
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Re: Milloin seurakunta tuli Suomeen?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Ti 22 Tammi, 2019 18:31

Hyvä uskovien tietää tämäkin asia.
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2133
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku


Paluu Linkit puheisiin, kirjoituksiin...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron