Obama ja Netanjahu törmäyskurssilla osat I - II

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Obama ja Netanjahu törmäyskurssilla osat I - II

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » La 15 Elo, 2009 13:13


Shalom!
Liitän nämä kaksi toisiinsa liittyvää kirjoitusta yhteen, niin kokonaisuus varmaankin valottuu paremmin, mistä kirjoittaja on kirjoittanut. Kirjoittajan yhteystiedot ovat kirjoituksen lopussa, jos vaikka joku haluaa ottaa yhteyttä. (Voisi olla ideaa?)

Dimi Sefanja


*******************************

Obama ja Netanjahu törmäyskurssilla?

14.4.2009 17.35 | Dennis Mitzner | Yleinen

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ovat maidensa vastavalittuja johtajia, joiden näkemyksissä on merkittäviä eroja. Nämä erot saattavat jopa vaarantaa maiden vuosikymmeniä jatkuneen läheisen suhteen.

Yhdysvallat ja Israel näkevät Iranin muodostaman uhan eri tavoin. Obaman maaliskuinen videoviesti Iranin johdolle paljastaa kahden johtajan maailmankatsomukselliset erot. Netanjahu suhtautuu Iranin presidentti Ahmedinejadin puheisiin Israelin valtion tuhoamisesta tosissaan, kun taas Obama videoviestissään vaikuttaa epävarmalta Irania hallitsevien mullahien todellisista pyrkimyksistä. Obama ei vaatinut suoraan ja päättäväisesti Irania lopettamaan ydinaseohjelmansa, kun taas Netanjahu ei ole missään olosuhteissa valmis sallimaan Iranille ydinasetta.

Nyt näyttää jopa siltä, että Obama on ydinohjelman lopettamisvaatimusten sijaan halukas käyttämään YK:n aseidentarkastajia Iranin painostamiseksi.

Obaman ulkopoliittiset linjaukset ja eri näyttämöillä esitetyt mielipiteet voidaan laittaa vasta valitun presidentin vähäisen kokemuksen piikkiin, mutta on mahdollista, että presidentin maailmankatsomus on lausuntojen merkittävämpi selittäjä.

Obama näyttää uskovan, että taloudelliset pakotteet yhdistettynä kunnioittavaan käytökseen Iranin johtoa kohtaan ovat yhdistelmä, joka lopulta saa maan luopumaan ydinaseohjelmasta.

Aivan kuten Hamas on valmis uhraamaan omia kansalaisiaan ääri-islamilaisen ideologian nimissä, Netanjahu uskoo, että Iran on valmis tekemään samoin. Vaikka näin ei olisi, Israel ei ole halukas seuraamaan sivusta Obaman kokeiluihin eikä kokemukseen perustuvaa ulkopolitiikkaa.

Vuonna 1992 Yhdysvaltojen presidentti George H. W Bush julisti, että hyvän tahdon eleet ovat tie kukoistaviin suhteisiin Lännen ja Iranin välille. Kauniit puheet ilman todellisia vaatimuksia muutoksesta ovat ohjanneet Yhdysvaltojen Iranin-politiikkaa viimeiset kolmekymmentä vuotta.

Vaikuttaa siltä, että Obaman hallinnolla ei ole suunnitelmia tämän politiikan muuttamiseksi

Iranin uhmakas käytös Yhdysvaltojen ja kansainvälisen yhteisön edessä on osoitus siitä, että Yhdysvaltojen rooli maailmassa on muuttumassa ja sen vaikutusvalta hiipumassa. Newsweekin kolumnisti George Willin mukaan Yhdysvaltojen viholliset eivät vastaa Obaman hymyileviin kädenojennuksiin hymyillen, vaan virnuillen.

Netanjahu ja Israelin sotilaallinen johto uskovat, että Iranin uskonnolliset johtajat (Mullahit) haluavat tuhota Israelin ja että he ovat valmiita vaarantamaan oman maansa turvallisuuden tämän tavoitteen saavuttamiseksi huolimatta Lännen hyvän tahdon eleistä.

Yhdysvaltojen viholliset tulkitsevat Obaman hyvän tahdon eleet ja kumarrukset heikkoudeksi. Heikolta vaikuttaminen ei välttämättä uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuutta, mutta se saattaa rohkaista Israelin vihollisia.

Myös Netanjahun ja Obaman käsitykset Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhanprosessista ovat erilaiset. Obama toivoo sekä palestiinalaisten että israelilaisten asettuvan toinen toisensa asemaan, jotta rauha olisi mahdollinen. Netanjahu, ulkoministeri Lieberman ja muut hallituksen jäsenet eivät ole valmiita myönnytyksiin, jotka saattavat vaarantaa israelilaisten turvallisuuden. Obama tulee vaatimaan Israelin hallitukselta tekoja, jotka tulevat mitä todennäköisimmin hiertämään kahden vasta valitun johtajan välejä.

Oslon rauhanprosessi ja sen jälkeinen Israelia kohdannut terrorismin aalto ovat tuoreessa muistissa, ja on selvää, että Netanjahu ei tule toistamaan lähimenneisyydessä tehtyjä virheitä. Obama puolestaan ei ole tarpeeksi kokenut johtaja, jotta hän olisi ottanut opikseen aikaisempien rauhanneuvotteluiden virheistä.

Netanjahu vastusti Oslon rauhanprosessin Israelille sanelemia yksipuolisia myönnytyksiä, kun taas Obaman hallitus on julistanut yhdeksi hallintonsa päätavoitteeksi rauhan saavuttamisen osapuolten välille. Tämä tarkoittaa sitä, että Israel on jälleen kerran tilanteessa, jossa se on pakotettu rauhanponnistelujen nimissä vaarantamaan omien kansalaistensa turvallisuuden.

Yhdysvaltojen ja Israelin erityissuhde tulee seuraavien vuosien aikana olemaan koetuksella. Kahden kunnianhimoisen johtajan ideologisten erojen sovittaminen kansainvälisen politiikan kiemuroihin tulee olemaan haaste, joka saattaa johtaa maiden välisten suhteiden heikentymiseen.


************************************************

Obama ja Netanjahu törmäyskurssilla osa II
14.8.2009 1.16 | Dennis Mitzner | Yleinen


Kirjoitin 14. huhtikuuta tässä blogissa kirjoituksen otsikolla Obama ja Netanjahu törmäyskurssilla?. Barack Obama ja Benjamin Netanjahu olivat tuolloin maidensa vastavalittuja johtajia. Obama ja Netanjahu ovat edelleen äänestäjiltä saamiensa mandaattien alkutaipaleella, mutta viimeisen neljän kuukauden tapahtumat ovat vahvistaneet otsikon asettaman kysymyksen todeksi. Viime ajat ovat osoittaneet, että säröjä on alkanut muodostua Israelin ja Yhdysvaltojen väliseen suhteeseen, joka Bush nuoremman aikakaudella oli järkkymätön. On muistettava, että Israel ja Yhdysvallat ovat liittolaisia, joiden historiallista sidettä kaksi lyhyen aikaa virassaan toimivaa poliitikkoa eivät pysty kokonaan rikkomaan, vaikka he voivatkin vahingoittaa suhdetta syvästi.

Obama on ottanut Israelin silmätikukseen monella tavalla. Tärkeässä linjanvetopuheessaan Kairossa Obama toisti Yhdysvaltojen ja Israelin suhteen olevan vankkumaton, mutta nosti siirtokunnat yhdeksi suurimmista syistä sille, miksi Lähi-idässä ei ole rauhaa. Siirtokuntien vastustaminen on näkemys, jonka myös aikaisemmat presidentit ovat hyväksyneet. Obaman suhtautumisesta poikkeuksellisen tekee se, että hänen mukaansa kehitystä rauhanneuvotteluissa ei voi tapahtua ennen kuin kysymys siirtokunnista on ratkaistu.

Tämä on armoton näkemys, joka ei saa osakseen ymmärrystä Jerusalemissa.

Netanjahu on useaan otteeseen todennut, että siirtokunnat eivät ole oleellinen osa rauhanneuvotteluja ja niiden laajentaminen luonnolliseen kasvuun vedoten on välttämätöntä. Netanjahun mukaan todellinen este rauhalle on sekä Gazassa, että länsirannalla vapaasti vellova juutalaisviha.

Israelin ja Yhdysvaltojen suhteiden viilentyminen ei näy ainoastaan poliittisissa piireissä. Jerusalem Postin tuottaman viimeisimmän mielipidekyselyn mukaan ainoastaan kuusi prosenttia israelilaisista kokee

Obaman olevan Israel-myönteinen, kun taas viisikymmentä prosenttia vastanneista kokee presidentin olevan palestiinalaismyönteinen. Nämä ovat paljastavia lukuja kun ottaa huomioon sen, että Israel oli ainoa maailman valtioista, jossa George W.Bush sai myönteisen arvosanan väestön mielipidettä mitatessa.

Obaman poliittiset linjaukset eivät ole ainoa asia, joka häiritsee israelilaisia, vaan tämän lisäksi ongelmaksi koetaan Obaman ylimielinen asenne Israelia kohtaan. Vasemmistolaisen Haaretz -lehden päätoimittaja Aluf Bennin mukaan Obaman puhe Kairossa ja sitä välittömästi seurannut vierailu Buchenwaldin keskitysleirillä olivat osoitus siitä, että Obama ei ole kiinnostunut puhumaan israelilaisille suoraan ja rehellisesti. Obama puhuu Israelista, mutta ei Israelille.

New York Timesissä 27. heinäkuuta ilmestynyt Aluf Bennin kirjoitus heijastaa Israelissa vallalla olevaa näkemystä, jonka mukaan Obama näkee Israelin ainoastaan osana suurempaa ongelmaa, eikä auttavana tekijänä tai tasavertaisena kumppanina.

Obaman aggressiivinen hyökkäys Netanjahua vastaan, kovaääninen siirtokuntien vastustaminen sekä kädenojennukset arabeille ovat saaneet israelilaiset entistä epäluuloisemmaksi nuorta presidenttiä kohtaan.
Näyttää siltä, että Obaman aikomus parantaa suhteita Arabimaiden kanssa painaa vaakakupissa enemmän, kuin suhteiden vaaliminen Israelin kanssa.

On epätodennäköistä, että maiden välille muodostuu pysyvä kuilu, mutta Israelin Obamalta saama kohtelu on johtanut siihen, että Israelin ja Yhdysvaltojen suhde on lyhyessä ajassa viilentynyt huomattavasti.


http://dennismitzner.blogit.uusisuomi.f ... kurssilla/

http://dennismitzner.blogit.uusisuomi.f ... la-osa-ii/



Dennis Mitzner

Olen suomalainen Lähi-idän historian sekä heprean- ja arabiankielen maisteriopiskelija Tel Avivin yliopistossa.
dennis.mitzner@gmail.com
Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 1348
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron