UUTISIA ISRAELISTA TIISTAINA 04.05.10 II

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

UUTISIA ISRAELISTA TIISTAINA 04.05.10 II

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ke 05 Touko, 2010 14:39


UUTISIA ISRAELISTA TIISTAINA 04.05.10


1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat toisensa eilen Sharm el-Sheikhin lomakeskuksessa. He keskustelivat puolentoista tunnin ajan Lähi idän rauhasta ja epäsuorista keskusteluista Israelin ja PA:n välillä, joiden uskotaan alkavan keskiviikkona. George Mitchell saapui eilen Israeliin valmistelemaan keskustelujen alkamista. Hän matkustanee tänään Ramallahiin tavaten siellä PA:n paikalla olevaa johtoa, vaikka Mahmoud Abbas on tiettävästi Riadissa tavaten kuningas Abdullahin ja lentää sieltä Kairoon voidakseen informoida Mubarakia keskusteluistaan Abdullahin kanssa.

TEOLLISUUS-, kauppa- ja työministeri Binyamin Ben-Eliezer, joka oli mukana Sharm el-Sheikhin keskusteluissa kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan Uzi Aradin kanssa, ylisti keskusteluja: Historiallinen mahdollisuus on avautunut, jota kansa tulee valittamaan sukupolvien ajan, jos se menetetään. Ben-Eliezer ja Arad tapasivat matkan aikana Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin sekä ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin.

Ben-Eliezer julisti rohkeasti keskustelujen jälkeen, että egyptiläiset ymmärtävät, että Israelin ja palestiinalaisten välinen kysymys on avain toisten Lähi Idän kysymysten kuten Iranin ratkaisemiseen. Hän vakuutti, että Israelin delegaatio oli saanut mitä vaikuttavimman vastaanoton ja sanoi olevansa vakuutettu, että Egyptin vaikutus tuntuu positiivisesti rauhanprosessissa. Hän kertoi keskustelleensa myös Gilad Shalitin vapauttamisesta, mutta ei kertonut yksityiskohtia tai miten asia etenee Hamasin kanssa. Varojen puute estää Gazassa täysien palkkojen maksamisen kansalaisille.

VIRALLINEN lausunto Netanyahu ja Mubarakin välisistä keskusteluista on kovin lyhyt-sanainen kertoen vain, että puolentoista tunnin keskustelujen aikana käsiteltiin epäsuorien keskustelujen aloittamisen lisäksi Gazan tilannetta, terrorismin uhkaa Siinailla sekä Lähi Idän ydinaseita. Varsinkin tämä viimeinen aihe on ajankohtainen, sillä raporttien mukaan USA laatii yhdessä Egyptin kanssa suunnitelmaa, jolla pyritään perustamaan Lähi Itään ydinaseista vapaa vyöhyke, missä Israelin väitetyt ydinaseet ovat keskeisinä.(JP)


2. USA:N presidentti Barack Obama soitti eilen illalla Sharm el-Sheikhin keskustelujen jälkeen Netanyahulle, jolle hän 20 minuuttia kestäneen keskustelun aikana vakuutti USA:n horjumatonta sitoutumista Israelin turvallisuuden takaamiseen. Soitto tuli muutamia tunteja sen jälkeen, kun George Mitchellin kone oli laskeutunut Ben Gurionin kentälle. Mitchell viipyy Israelissa tämän hetken tietojen mukaan sunnuntaihin. Hän tapaa Netanyahun keskiviikkona ja jatkaa keskusteluja torstaina toisten Israelin viranomaisten kanssa, niiden mukana Netanyahun nimittämä erikoislähettiläs rauhankeskusteluissa Yitzhak Molcho.
Ramallahiin Mitchell matkustanee perjantaina, kun Abbas on kotiutunut matkoiltaan.

NETANYAHU on lupautunut keskustelemaan kaikista kysymyksistä, myös kaikkein visaisimmista ja keskeisimmistä, jo epäsuorissa keskusteluissa, mutta hän on tehnyt selväksi, että lopulliset päätökset voidaan tehdä näissä asioissa vain johtajien välisissä suorissa keskusteluissa. Israel on aina painottanut maan turvallisuuskysymysten tärkeyttä, joitten käsittelyä ei voida jättää alempien virkamiesten vastuulle.
PA haluaa saada luvan keskusteluille PLO:n vallankumousneuvostolta, mikä ei tuottane vaikeuksia sen jälkeen, kun arabiliiton ulkoministerit antoivat luvan keskusteluille lauantaina.

Ydinasioista vastaava ministeri Dan Meridor totesi, että Israel haluaa suorat keskustelut niin pian kuin mahdollista, koska vain niissä voidaan sopia asioista pitävästi.

ABBASIN neuvoantaja Nabil Abu Rudeinah sanoi, ettei PA ole keskustelujen tarpeessa, mutta että ne voivat paljastaa Israelin todellisen rauhanhalun. Hän sanoi PA:n odottavan Israelin päätöksiä asioissa, ja toisaalta USA:n pitäytyvän lupauksissaan PA:lle. Hän viittasi tällä Obaman henkilökohtaiseen kirjeeseen Abbasille, jossa hän tiettävästi lupaa Palestiinan valtion kahden vuoden kuluessa, ja jossa hän lupaa painostaa Israelia tarpeen mukaan. Kirjeessään Obama kertoi, että mahdollisista esteistä epäsuorissa keskusteluissa hän tulee syyttämään Israelia ja kyseenalaistamaan sen todellisen rauhantahdon. Tämä antaa PA:lle avoimen valtakirjan luottaen siihen, että vastuu onnistumisesta lepää Israelin harteilla riippumatta siitä, miten epärealistisia vaatimuksia PA:n johto tekee.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... e-1.287898


3. VIRANOMAISET kyselevät, kuka polttaa synagogia ja moskeijoita Israelin alueella.
Toiseksi kysellään, mitkä motiivit tuhopolttajilla mahtaa olla. Kahtena perättäisenä yönä sytytettiin tulipalo kahdessa haredi-lähiön synagogassa. Maanantain vastaisena yönä poltettiin Yeshivat HaRamban synagoga Jerusalemin Beit Yisrael lähiössä. Synagoga kärsi pahoja vaurioita tuhopoltossa, jollaiseksi se luokiteltiin.

ENSIMMÄINEN tuhopoltto tapahtui sunnuntain vastaisena yönä Heichal Shlomo synagogassa Panim Meirot kadun varrella Jerusalemin Romena lähiössä. Tämä tuhopoltto tuhosi synagogan arkin, jossa säilytetään Tora-rullia, sekä verhoja. Tuli saatiin nopeasti hallintaan ennen kuin se levisi laajemmalle. Samaan aikaan nuoret sytyttivät Lag Ba´omer nuotioitaan, kuten lukemattomissa muissa paikoissa.

Toinen tuhopoltto Yeshivat HaRamban synagogassa tuhosi osan pääsisäänkäynnin ovesta sekä varauloskäynnin, mutta senkin laajeneminen saatiin estettyä.

POLIISI enempää kuin paikalliset asukkaat eivät löydä motiivia tuhopoltoille eikä sille, kenen intressejä ne palvelevat.

VIIME YÖNÄ syttyi tulipalo moskeijassa Libban al-Sarqia kylässä lähellä Nablusia. Asukkaat syyttivät suoraan setlereitä tuhopoltosta, vaikka kukaan ei sano nähneensä yhtään juutalaista mailla eikä halmeillakaan, joskin juutalaisyhteisö sijaitsee sen lähettyvillä.

Todennäköisin syy on oikosulku sähkölaitteissa, jotka alueella ovat usein varsin huolettomasti asennettuja. Eräs asukas sanoi alustavassa haastattelussa, että moskeija tuhoutui täysin, mikä ei pidä paikkaansa. Kuvien mukaan seinät ovat pystyssä, mutta moskeijan sisusta on kärsinyt pahoin. Asiantuntijat kävivät paikalla tutkimassa mahdollisia vihjeitä tekijöistä, mutta eivät löytäneet jälkiä tuhopoltosta eikä myöskään graffiteja oltu piirretty seinille.

Viime kuussa palestiinalaiset syyttivät setlereitä Hawaran moskeijassa syttyneestä tulipalosta, mikä nosti ilmankin jännittyneitä suhteita läheisellä kukkulalla sijaitsevan juutalaisen ja Hawaran kylän asukkaitten välillä.
http://www.haaretz.com/news/national/fi ... s-1.288082


4. PRESIDENTTI Barack Obama totesi maanantain lausunnossaan, että Syyria edelleen tukee terrorismia, välittää aseita ja ohjuksia terrorijärjestöille ja piilottelee väitettyjä joukkotuhoaseitaan, niiden mukana salaisia ydinlaitoksia, joissa se jalostaa edelleen Pohjois-Koreasta saamaansa polttoainejätettä plutoniumin valmistamiseksi, josta voidaan rakentaa ns. likainen atomipommi. Syyria ei päästä IAEA:n tukijoita maahan tarkistamaan väitteitä.

Toiseksi Obaman yritykset saada Syyria vieroitetuksi Iranin napanuorasta ei ole tuottanut tuloksia huolimatta hänen vilpittömistä yrityksistään luoda luottamussuhteita Syyriaa hallitsevan Alawite-hallituksen kanssa, eikä edes sekään, että hän rakentaa diplomaatti-suhteita Bashar Assadin hallituksen kanssa nimittämällä sinne lähettilään Robert Fordin sen jälkeen, kun USA veti lähettiläänsä pois Syyriasta viisi vuotta sitten Saed Haririn murhan jälkeen, johon Syyrian hallituksen väitettiin osallistuneen.

TURHAUTUNEENA Bashar Assadin väistelyyn ja suoranaisiin valheisiin Obama totesi lausunnossaan, että hänen hallituksensa pitää Syyrian edelleen kansallisen hätätilan alaisena, eli boikotissa, vielä ainakin yhden vuoden ajan.

ASSAD on viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana osoittanut lujittavansa siteitään Iraniin sekä terrorijärjestöihin Hizbullah ja Hamas, joitten johtajien kanssa hän piti yhdessä Iranin kanssa korkeantason keskusteluja yhteisen taktiikan laatimiseksi Israelia vastaan.
http://www.haaretz.com/news/obama-syria ... d-1.288058


5. UUTISOTSIKOITA

- Jerusalemin suunnittelukomitea jäädytti Holyland-projektin jatkorakentamisen päätöksellä, jota rakentajan juristit pitävät poliittisena. Lupa on 79 asunnolle, mutta seuraavat kolmen talon luvat 210 asunnolle jäivät saamatta. (JP)

- Netanyahun hallituskumppanien Shas ja Israel Beiteinu edustajat lupaavat Netanyahulle merkittävän liikkumisvaran epäsuorissa keskusteluissa PA:n kanssa. Likudin opposition sulaessa maan rakoon hänellä on vapaat kädet neuvotteluissaan PA:n kanssa, joita hän haluaa valvoa henkilökohtaisesti.

- USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston yksi johtajista Dan Shapiro toteaa tiedoista, että Israelin ja PA:n väliset keskustelut ja rauhansopimus olisivat avaimena muihin Lähi Idän ongelmien ratkaisuun:

Emme usko, että tämän konfliktin ratkaiseminen lopettaa muut Lähi Idän konfliktit, hän analysoi. Hän lisäsi, ettei Washington todella usko sen saavan Iranin luopumaan ydinase-suunnitelmastaan. Hän ei myöskään usko, että ratkaisematon Israelin ja PA:n välinen konflikti vaarantaa USA:n sotilaitten hengen Irakissa ja Afganistanissa, kuten väitetään. Jopa USA:n armeijan korkeitten johtajien väitetään katsovan asian siten. Israel ei näe yhteyksiä näitten asioitten välillä. (JP)

- Vaarallisempana Israelissa nähdään tiedot jos ne ovat tosia että Obaman hallitus laatii Egyptin kanssa Turkin ja sitoutumattomien maitten tuella suunnitelmia, joissa Israel pakotetaan luopumaan ydinsalaisuuksistaan ja sallimaan IAEA:n tarkastajat ydinlaitoksiinsa.

Suunnitelman päämääränä on ydinaseeton Lähi Itä. Tarkkailijat ovat huomauttaneet, että tässä Israel riisuttaisiin aseista ilman mitään vakuutta siitä, etteikö Iran onnistuisi rakentamaan ydinaseita, vaikka presidentti Ahmadinejad vakuuttaakin Iranin hengellisten johtajien tukemina, että ydinaseet ovat pahasta eikä Iran tarvitse niitä eikä rakenna sellaisia.

- Vuonna 2009 tehtiin 6 100 valitusta IDF:n upseereita vastaan. Heidän väitetään kohtelevan väärin alaisiaan. Tutkimuksissa 60 % valituksista todettiin oikeutetuiksi. (JP)

- Poliisi pidätti 4 nuorukaista, 13-17-ikäisiä, Bat Yam yhteisöstä. Heidän syytetään käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen 12-vuotiasta tyttöä. (JP)

- Poliisi löysi kuvienkehykseen piilotettuna 8.5 kg opiumia. Kuvalähetys takavarikoitiin Ben Gurionin lentoasemalla ja lähetettiin Holoniin tarkempia tutkimuksia varten. (JP)

- Haredim-väki nousi sotajalkaan Tel Avivin pormestaria Ron Huldaita vastaan. Huldai kutsui heitä puheessaan juurettomiksi ja tietämättömiksi. (JP)


* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron