Israel-raportti 6. toukokuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 6. toukokuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 06 Touko, 2010 20:29


Israel-raportti 6. toukokuuta 2010


TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

» 1. LÄHENTYMISNEUVOTTELUT ISRAELIN ERISTÄMISEKSI JATKUVAT?

» 2. PMW:N RAPORTTI: TERRORISTISTA ESIKUVAKSI

» 3. LYHYESTI

» 4. KATSAUS HISTORIAAN: 800 JKR* * * * * * * * * * * *
1. LÄHENTYMISNEUVOTTELUT ISRAELIN ERISTÄMISEKSI JATKUVAT?

Yhdysvaltain lähettiläs George Mitchell aloitti eilen paljon puhutut lähentymisneuvottelut pääministeri Netanyahun kanssa Jerusalemissa. Keskustelut jatkuvat tänään, ja ajatuksena on, että Mitchell vie nämä ajatukset 12 km pohjoiseen, palestiinalaishallinnon (PA) johtaja Mahmud Abbasille Ramallahiin. Sieltä hän taas palaa etelään vastauksen ja uusien ideoiden kanssa, ja niin se jatkuu. Ongelmana on vain, että PA ei ole vielä päättänyt, haluaako se osallistua. Abbas on jo puolentoista vuoden ajan kieltäytynyt neuvottelemasta Netanyahun kanssa ja on jatkuvasti asettanut uusia vaatimuksia neuvottelujen uudelleen aloittamiselle. Tätä kirjoitettaessa tämä peli oli vielä käynnissä.

Vaikka molemmat osapuolet aiemmin suostuivat keskustelemaan kaikista aiheista, mukaan lukien rajat, pakolaiset, turvallisuus, vesi ja Jerusalem, Netanyahulla ja Abbasilla on hyvin erilaiset painopisteet. Netanyahu haluaa aloittaa turvallisuudella, joka sisältää takeet demilitarisoidusta Palestiinan valtiosta ja Israelin valvonnassa olevasta Jordanian rajasta. Abbasin, joka kokonaan hylkää nämä vaatimukset, odotetaan asettavan rajakysymyksen ja Jerusalemin asialistan kärkeen. Nämä ovat aiheita, joista PA ja USA ovat lähellä sopimusta.

Mutta Israelissa on skeptisyyttä sen suhteen, onko Abbas kiinnostunut näistä neuvotteluista lainkaan. Kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Landau sanoi, että PA suunnittelee jo neuvottelujen epäonnistumista ja että Israelin ei pitäisi tehdä tunnusteluja, koska ne vain vähentävät mahdollisuuksia sopimukseen. Prikaatikenraali Yossi Baidatz puhui Knessetin valiokunnalle tiistaina ja sanoi, että Abbas ei osoita mitään joustavuutta. Baidatz ehdotti, että Abbasin nykyisenä tavoitteena on mustamaalata Israel niin, että se voidaan eristää maailmanlaajuisesti.

Kommentti:
Tällä hetkellä näyttää siltä kuin presidentti Obama olisi sopimuksesta kiinnostuneempi kuin mikään toinen osapuoli. Obama näyttää olevan sitä mieltä, että Israelin ja Palestiinan arabien välinen sopimus olisi kaava, joka auttaa häntä voittamaan arabimaailman suosion ja ehkä auttaa häntä ratkaisemaan ongelmansa Syyrian, Iranin, Irakin ja Afganistanin kanssa. Mutta Abbas ja arabimaat eivät hyväksy kompromissia Israelin kanssa, joka sisältää luopumisen paluuoikeudesta ja osasta Jerusalemia ja joka vaatii juutalaisvaltion tunnustamista. Lisäksi suurin osa arabimaista on diktatuureja, jotka tarvitsevat Israelin ulkoiseksi viholliseksi, jota syyttää kaikesta pahasta.

Israel puolestaan ei innostu ajatuksesta Palestiinan valtiosta johtuen sekä turvallisuussyistä että myös siksi, että he joutuisivat silloin luovuttamaan muinaista kotimaataan, johon juutalaiset nyt ovat palanneet monen ihmishengen hinnalla.

Lähi-idän konfliktin israelilaiset asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, mitä Israelin pitäisi tehdä tässä tilanteessa; pitääkö kiinni status quosta ja odottaa parempia aikoja, neuvotella kompromissi tai esittää oma suunnitelma, jonka mahdollisesti kansainvälinen yhteisö hyväksyisi. Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa eivät ole johtaneet mihinkään toistaiseksi, ja monien asiantuntijoiden mukaan ne johtavat USA:n sanelemaan ratkaisuun, ehkä heti syksyllä. Toiset sanovat, että kolmas vaihtoehto merkitsee luopumista Juudeasta ja Samariasta (Länsirannasta) ja tarjoaa Itä-Jerusalemin pääkaupungiksi Palestiinan valtiolle. Tällä hetkellä mikään muu ei kelpaa kansainväliselle yhteisölle.

Nykyinen tilanne on huono. Mutta tavanomainen viisaus sanelee, että huono tilanne on silti parempi kuin kestämätön tilanne. Terrorismia tukevan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan olisi todellakin sietämätöntä Israelille. Libanonissa kehitys menee juuri tähän suuntaan, ja siellä terroristijärjestö Hizbollahista on tullut vahvin sotilaallinen voima ja myös kunnioitettava poliittinen toimija, kaikki samaan aikaan kun se uhkaa Israelia kuolemalla ja tuholla.

Kun yllytyskampanja boikotteihin ja laittomuuksiin on käynnissä Israelia vastaan PA:n toimesta, niin todennäköisyys, että terrori-yksikkö rakennetaan myös sinne, on suuri. Mahdollisuus yhtenäisyyteen Hamasin kanssa Gazassa tekee tämän mahdollisuuden entisestään todennäköisemmäksi. Toisin sanoen, tilanne voi muuttua huonosta kestämättömäksi.

Jotkut israelilaiset poliitikot ovat esittäneet suunnitelmia ratkaisuksi. Yhteen näistä kuuluu paikallinen itsehallinto ja Jordanian kansalaisuus Palestiinan arabeille PA:n alueilla. Jos tällä hetkellä status quo on ainoa keino taata Israelin turvallisuus, tällainen ratkaisu sekä helpottaa elämää arabiväestön keskuudessa että tarjoaa turvallisuutta Israelille. Monet hylkäisivät tämän vaihtoehdon heti, mutta tosiasia on, että jotain vastaavaa on jo olemassa: monella Itä-Jerusalemin arabilla on israelilainen henkilötunnus ja he hyötyvät Israelin hyvinvointijärjestelmästä, mutta ovat Jordanian kansalaisia. Onko se ihanteellinen ratkaisu? Ei, mutta huomioiden arabien yleisen suhtautumisen Israeliin se saattaa olla paras mahdollinen vaihtoehto nyt.

Mutta Obaman mielestä ei. Yhdysvaltain presidentin suhtautuminen Lähi-idän konfliktiin, erityisesti hänen ennennäkemätön painostuksensa Israelia kohtaan, muistuttaa yhdestä kommentista, jonka kääpiö Gimli välittömästi ennen suurta sotaretkeä lausuu tarinassa Taru sormusten herrasta: "Pienet mahdollisuudet menestyä , varma kuolema - Mitä me oikein odotamme? "Obama ei olisi ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka kohtaisi poliittisen kuoleman Lähi-idän kuumassa ilmapiirissä. Mutta traagista siinä on, että vaikka näiden johtajien ajatukset menevät myttyyn ja neuvottelut romahtavat, niin ne ajatukset tuodaan perustaksi seuraaville neuvottelukierroksille. Yritäpä ymmärtää sitä!2. PMW:N RAPORTTI: TERRORISTISTA ESIKUVAKSI

Israelilainen järjestö Palestinian Media Watch (PMW) on vuosia tutkinut PA:n median suhtautumista Israeliin, juutalaisiin ja länteen. Tuore raportti nimeltä "Terroristista esikuvaksi: palestiinalaishallinnon harjoittama yllytyksen instituutio tarjoaa yksityiskohtaisen selvityksen siitä, miten vihan kulttuuria edistetään PA:n tiedotusvälineissä. Raportissa on valittu sata esimerkkiä paikoista ja tapahtumista, jotka on nimetty 46:n eri terroristin mukaan. Yhtenä esimerkkinä on Dalal Mughrabi, joka oli vastuussa 37 israelilaisen siviilin kuolemasta, mukaan lukien yksi kolme vuotta vanha ja yksi kuuden vuoden vanha lapsi. Tätä naisterroristia kunnioitetaan nimeämällä toreja, kouluja, jalkapalloturnauksia, urheiluseura, yliopistokerho ja tanssiseurue hänen mukaansa.

PMW:n raportissa todetaan, että nimen antaminen murhaajien mukaan on erityisen vaarallista, koska se ylistää sekä tappajaa että murhaamista. Se ei samaa kuin rohkaiseminen murhaan, mikä on siis mahdollista toteuttaa mutta ei ole vielä tapahtunut. Mutta nimen antaminen murhaajan mukaan on todellisen historiallisen tapahtuman kunnioittamista. Tätä kulttia sponsoroivat ja puolustavat tärkeimmät PA:n johtajat, joihin lukeutuu myös Mahmud Abbas. PMW:n raportti päättyy: "Jotta rauhalla olisi mahdollisuus, terroristit täytyy laittaa häpeäpaaluun moraalittomina hylkiöinä, ei ikuistettuina sankareina ja roolimalleina."

Kommentti:
Valitsemamme roolimallit kertovat meille paljon siitä, keitä me olemme. Julisteet, jotka laitamme seinillemme kertovat meille millaisiksi pyrimme. Jotkut yrittävät "selittää" tätä ilmiötä viittaamalla "miehitykseen." Mutta heti kun joku yrittää selittää sellaisia tekoja, hän antaa oikeutuksensa sille, mikä ei ole oikeutettua ja käytännössä antaa valtuutuksen niille, jotka syyllistyvät näihin inhottaviin toimiin.

Me puhumme "lähentymisneuvotteluista." Ideana on saada osapuolet lähemmäs toisiaan, saada heidät luottamaan toisiinsa. Mutta mikä on ajatus lähentymisneuvotteluille PA-johtajien kanssa suljetuissa ja hyvin vartioiduissa toimistoissa Ramallahissa, jos nämä samat johtajat käyvät "yllytysneuvotteluja" avoimesti ja häpeämättömästi kaduilla?3. LYHYESTI

Israel Today kirjoittaa, että Israelin Lontoon suurlähetystön apulaispäällikkö lähes lynkattiin muslimi- ja palestiinalaismielisen mielenosoittajajoukon toimesta hänen puhuttuaan Manchesterin yliopistossa viime viikolla. Talya Lador-Fresher sanoi puhettaan toistuvasti häirityn mielenosoittajien nostellessa Palestiinan lippuja tai huutaessa Israelin vastaisia iskulauseita. Ja yrittäessään poistua paikalta hän havaitsi vihaisten mielenosoittajien tukkivan poistumistien. Lähettilään turvallisuudesta huolestuneena suurlähetystön henkilökunta ja Manchesterin yliopiston turvallisuusryhmä evakuoivat hänet ulos sivuovesta ulkona odottavaan ajoneuvoon, mutta senkin kimppuun hyökättiin. Lador-Fresher sanoi mielenosoittajien yrittäneen murskata ajoneuvon ikkunoita, ilmeisesti tarkoituksenaan vahingoittaa häntä fyysisesti. Lador-Fresher sanoi, että tapauksen vakavuudesta huolimatta hän aikoo jatkaa puheitaan Britannian kampuksilla, koska kyyristely iskujen edessä hyödyttäisi vain Israelin vihollisia.

Tilastokeskuksen (CBS) viime viikolla julkaisemien lukujen mukaan arabit muodostavat enemmistön Israelin pohjoisen osan asukkaista. Heitä on siellä 53 prosenttia väestöstä, Haifaa lukuun ottamatta. Vuoden 2008 lopussa Israelissa asui 1,5 miljoonaa arabia. Vuoteen 2030 mennessä luvun ennustetaan kasvavan 2,4 miljoonaan, mikä on 24 prosenttia maan väestöstä. Raportti osoittaa myös, että vaikka 70 prosenttia arabeista Israelissa oli muslimeja vuonna 1950, tällä hetkellä 83 prosenttia on muslimeja. Toisaalta, kristittyjen osuus arabiväestöstä oli 21 prosenttia. Tämä luku on tänään vain 7 prosenttia.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Israelin yhteiskunnasta tuli teknisesti älykkäämpi, kovemmin työskentelevä ja entistä koulutetumpi, kertoo tiistaina julkaistu kansallinen laskenta. Yksi merkittävimpiä suuntauksia mietinnössä on korkeakoulututkinnon haltijoiden määrän kasvu eri puolilla maata. Vuonna 2008 22,9 prosenttia israelilaisista sai korkeakoulututkinnon, vuonna 1995 heitä oli 14,3 prosenttia. Ehkä vähiten yllättävä on tilasto, jonka mukaan tekniikka on lisääntynyt israelilaisten keskuudessa. Vuonna 2008 71,1 prosenttia kotitalouksista omisti henkilökohtaisten tietokoneen ja 90,8 prosenttia kotitalouksista oli kytketty internetiin. Vuoden 2008 väestönlaskenta osoittaa ulkomailla syntyneiden israelilaisten juutalaisten osuuden laskua. Vuonna 1961 62 prosenttia juutalaisista Israelissa oli syntynyt ulkomailla. Vuonna 2008 vain 29,1 prosenttia juutalaisesta väestöstä Israelissa on syntynyt ulkomailla.4. KATSAUS HISTORIAAN: 800 JKR

Pyhän Rooman valtakunnan keisariksi tulee Kaarle Suuri. Hän kutsuu juutalaisia kauppiaita tulemaan ja asettumaan hänen maahansa, jotta hänen suuren valtakuntansa talous kohentuisi. Hän myöntää heille tiettyjä etuja ja lupaa heille suojelua. Hän antaa myös juutalaisten tuomioistuimille toimivallan ratkaista riitoja juutalaisten keskuudessa. Vastineeksi Kaarle Suuri vaatii kymmenen prosenttia veroa vuosiansioista. Juutalaisten yhteisöt alkavat kukoistaa Champagnen, Lorrainen ja Rheinlandin alueilla. Heillä on hyvät yhteydet markkinoihin idässä, ja he tuntevat kauppareitit. Lisäksi he puhuvat useita kieliä. Juutalaiset kauppiaat menestyvät erittäin hyvin liiketoimissaan ja heillä on keskeinen rooli kehitettäessä kauppaa Kaarle Suuren valtakunnassa.


* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
Kotisivu:

http://www.israelreport.org/

Tilaa:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv

Peruuta tilaus:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv


Palaute: feedback@israelreport.org

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron