TUOREITA UUTISIA ISRAELISTA PERJANTAINA 07.05.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

TUOREITA UUTISIA ISRAELISTA PERJANTAINA 07.05.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 07 Touko, 2010 13:47


TUOREITA UUTISIA ISRAELISTA PERJANTAINA 07.05.10


1. VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom
liittyi niiden joukkoon, jotka epäilevät mahdollisesti ensi viikolla alkavien epäsuorien keskustelujen onnistumista.

Shalom viittaa Arafatin legasiin, perintöön, jonka mukaan kukaan palestiinalainen johtaja ei uskalla tyytyä vähempään kuin siihen, minkä Arafat hylkäsi, eikä yksikään Israelin pääministeri voi tarjota enempää kuin mitä Olmert tarjosi hätäpäissään säästääkseen oman nahkansa.

Tämän vuoksi Shalom uskoo, ettei alkavilla keskusteluilla ole mahdollisuuksia edetä sopimuksiin saakka, mutta hän pitää hyvänä sitä, että osapuolet keskustelevat keskenään, koska siten on mahdollista oppia tuntemaan toisensa paremmin.

SHALOM sanoi, että USA on edelleen Israelin paras tai ehkä ainoa ystävä maailmassa, joka tarjoaa sille sekä diplomaattista, sotilaallista että taloudellista tukea. Samalla hän kuitenkin varoitti, ettei yritys pakottaa sopimusta USA:n tai kenen tahansa osapuolen taholta tule onnistumaan, koska kukaan ei hyväksy sitä, eikä ainakaan Israel.

Shalom totesi, että palestiinalaisilla on jo jonkinlainen toimiva valtiorakenne, jolla ei kuitenkaan ole rajoja, kuten ei Israelillakaan. (JP)


2. SILVAN Shalom määritteli JP:n artikkelissa, mitä asioita olisi käsiteltävä keskusteluissa Israelin ja PA:n välillä, joita hän kutsui pikemminkin ohituskeskusteluiksi, koska epäsuorat keskustelut edellyttävät asumista samassa rakennuksessa joskin eri huoneissa, eikä 25 km:n päässä toisistaan. Shalom esitti, että tässä vaiheessa olisi keskityttävä taloudellisiin projekteihin, teollisuusalueitten kehittämiseen sekä yhteistoimintamuotoihin sähkön, viemäröinnin, veden ja infrastruktuurin avustamisen alueilla. Toiseksi hän esitti, että keskusteluissa olisi tutkittava tapoja, joilla palestiinalaisten liikkumisvapautta lisätään poistamalla tiesulkuja ja tarkastuspisteitä sekä autetaan palestiinalaisia taistelemaan terrorismia vastaan ja lisäämään turvallisuutta.

SHALOM totesi, ettei hän usko palestiinalaisten virallisesti koskaan tunnustavan Israelia juutalaisena valtiona, mutta sen ei pitäisi antaa häiritä keskusteluja. Pahimpana esteenä hän näki Arafatin jättämän perinnön, jota Abbas tai Fayad tai kuka heitä seuranneekaan, ei voi hyväksyä vähempää kuin minkä Arafat hylkäsi 2000. Hän sanoi, että Ehud Barak tarjosi Camp Davidissa ja myöhemmin Tabassa vuonna 2001 pääministerin ominaisuudessa 97 % Länsirannasta ja lopulle maan vaihtoa maata vastaan; PA:n täyttä hallintoa Temppelivuorella sekä Israelin hallintoa maanpinnan alapuolella; kolmen neljästä Jerusalemin vanhan-kaupungin osista PA:n hallintaan sekä 100 000 pakolaisen paluuoikeutta Israeliin.

SHALOM arvioi, että Mahmoud Abbas ilmaisi oman mielipiteensä hylkäämällä Olmertin tarjouksen vuonna 2008, joka veti vertoja Barakin tarjoukselle. Samoin hän katsoo, että presidentiksi itseään valmisteleva Salaam Fayad ei uskaltaisi tyytyä yhtään vähempään huomioiden sen, ettei hänellä ulkopuolisena ole Fatahin eikä PLO:n hallituksen tukea.
Shalom sanoi havainneensa, että rakentaakseen omaa imagoaan Fayad on muuttunut entistä jyrkemmin nationalistiksi, jopa saaden Abbasin epäluulon ja vihat päälleen. Hän kertoi myös, että aiemmin hän tapasi Fayadin usein, mutta nyt tämä kieltäytyy tapaamasta israelilaisia.

Hän sanoi Israelin arabien päätöstä boikotoida setlementeissä valmistettuja tuotteita skandaalimaiseksi lisäten, että Fayad aloitti tämän muutoksen. Hän sanoi Fayadin polttavan henkilökohtaisesti niissä valmistettuja tuotteita sekä perustavan erityisosastoja tutkimaan kauppojen hyllyjä kiellettyjen tuotteiden takavarikoimiseksi ja sakkojen määräämiseksi kiellon rikkojille vaikka hän hyvin tietää, että 25 000 palestiinalaista työskentelee setlementeissä. Eikä Fayadille riittänyt tietoliikenneministerin antama boikotti Israelissa valmistetuille käsi-puhelimille ja vastaaville tuotteille. (JP) PA kielsi palestiinalaisia työskentelemästä juutalaisten rakennuksilla aina 5 vuoden vankeusrangaistuksen ja 14 000 USD sakon uhalla.
http://www.jpost.com/Israel/Article.asp ... &nid=21036


3. PA:N TALOUSMINISTERI Hassan Abu Libdeh antoi varoituksen palestiinalaisille asioimasta Rami Levyn supermarketeissa Länsirannalla. Rami Levyn 16 kauppahallin ketjulla on kaksi myymälää Länsirannalla, yksi Mishor Adomimissa ja toinen Shaar Binyaminissa. Molemmissa myymälöissä työskentelee myös palestiinalaisia, ja tuhannet palestiinalaiset tungeksivat niihin päivittäin ostoksille.

Tämä on ensimmäinen tapaus, jossa PA uhkaa palestiinalaisia, jotka asioivat juutalaisen omistamissa myymälöissä. Kieltoon liittyi kohtalonomainen varoitus: Me tiedämme ne perheet, jotka asioivat Rami Levyn myymälöissä.

TALOUSMINISTERI Abu Libdeh kielsi, että boikotilla oli mitään tekemistä epäsuorien keskustelujen kanssa, tai että se perustui poliittiseen päämäärään. Hän vakuutti, että tarkoituksena on pelkästään puhdistaa palestiinalainen kauppatoiminta setlementtien tuotteista ja samalla kohentaa palestiinalaisten luottamusta omiin tuotteisiin. Hän lisäsi, että ilmiö, jossa palestiinalaiset ostavat israelilaista supermarketeista, on suuri häpeä. (JP)


4. ISRAELIN JA USA:N tutkijat ovat havainneet, että geeni muotoilee neuroneja menoran tapaisiin muotoihin tai läpinäkyviksi, millimetrin pituiseksi madoiksi. Havainto julkistettiin tunnuksella läpimurto Science-lehden web-sivulla. Havainnolla uskotaan olevan pitkälle ulottuvia vaikutuksia ihmisten hoidossa, joiden keskushermosto (selkäydin ja aivohermo) on vaurioitunut.

Artikkeli otsikoitiin hämäräperäisesti: The Fosogen EFF-1 Controls Sculpting of Mechanosensory Dengrites. Sen kirjoitti tohtorin väitöskirjaansa valmisteleva Meital Oren-Suissa Israelin teknologisesta Instituutista Technion; tri David Hall Albert Eisteinen lääketieteellisestä opistosta New Yorkista; tri Millet Treinin Hadassan Heprealaisen Yliopiston lääketieteellisestä koulusta sekä prof. Gidon Shemer ja prof. Benyahmin Podbilewicz molemmat Technionista.

Tutkijat seurasivat aluksi kahden neuronin (PVD) dynaamista kehitystä, mikä tarvitaan voimakkaan impulssin saamiseksi tunnetussa sukkulamadossa Caenorhabditis elegans. Vapaasti elävä, läpikuultava sukkulamato (nematode), joka elää maassa ja syö bakteereja, on niin suosittu tukijoiden keskuudessa, että viimeisen vuosisadan aikana on annettu neljä Nobel-palkintoa tutkimuksille, joissa se on ollut mukana, viimeksi 2002.
http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ ... ?id=174961


5. JONATHAN SPYER tutkii JP:n artikkelissaan The Looming specter of conflict Iranin nousevan mahdin vaikutuksia Lähi Idässä. Hän toteaa aluksi, että Egyptin siirtyessä sivuun arabimaailman johtavasta asemasta Iran on entistä näkyvämmin alkanut täyttää sen jättämää tyhjiötä ja voimatasapainoa. Tämä ilmeni Spyerin mukaan tavassa, millä Iranin varapresidentti Mohammad Rida Rahimi varoitti Israelia, mikäli se hautoo hyökkäyssuunnitelmia Libanonia ja Syyriaa vastaan: Jos Israel uskaltaa iskeä Syyriaan, Iran katkoo sen jalat. Hän puhui lehdistö-konferenssissa Damaskoksessa lausuessaan uhkauksena. Hän lisäsi, että Iran tukee Syyriaa kaikella voimallaan.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad jatkoi samaa teemaa puhuessaan NPT-konferenssin aikana New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa: Israel tullaan tuhoamaan, jos se hyökkää Libanoniin tai Syyriaan lisäten, että se sota tulisi olemaan sionistien viimeinen sota.

SPYER tekee näistä uhkauksista johtopäätökset, että Iran on omaksumassa ison veljen aseman Lähi Idässä, jonka suojauksessa heikommat valtiot voivat elää. Tätä kehitystä on jouduttanut tai oikeammin aiheuttanut USA:n vaikutusvallan heikkeneminen alueella.

USA etsii edelleen tapoja, jolla se voisi irrottaa Syyrian ja Iranin napanuorasta. Yksi näistä toimista on lähettilään nimittäminen Syyriaan Rafik Haririn murhan jälkeen, josta syytettiin Bashar Assadin hallitusta ja jonka seurauksena diplomaattisuhteet maitten välillä katkesivat. Obaman hallitus jatkaa tätä haarukointiaan, vaikka sillä ei uskota olevan käytännön vaikutuksia.

IRANIN vaikutusvallan kasvu on sen sijaan aiheuttanut sen, että arabimaat ovat alkaneet tähyillä Iranin suuntaan etsiäkseen sen suojaa USA:n asemesta.

Spyer katsoo, että nykyinen tasapaino tila olkoonkin hauras ja särkyvä jatkunee toistaiseksi, sillä Israelilla ei ole aluevaatimuksia pohjoisessa eivätkä Syyria enempää kuin sen ja Iranin keppihevonen Hizbullah näe tilannetta sopivana sotatoimille. USA ei myöskään näytä reagoivan mitenkään Iranin esittämään suoraan haasteeseen. Ahmadinejad voikin New Yorkissa esittää, että USA:n ja sen kumppanin Israelin tulee ensin luopua ydinaseistaan ehtona ydinaseettomalle Lähi Idälle, jota IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amanokin vaatii.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News ... ?id=174957


6. UUTISOTSIKOITA

- Abbas vakuuttaa ennen tapaamistaan Mitchellin kanssa, ettei Israel antanut mitään vakuutuksia Jerusalemin suhteen. Hän on toistanut, että Obama lupasi hänelle, ettei kumpikaan osapuoli tee provokatorisia eleitä keskustelujen aikana, ja jos niitä ilmenee, Obama syyttää niistä Israelia. Hän sanoi, että Fayadin hallitus on hänen nimittämänsä ja että se tulee toteuttamaan hänen politiikkaansa. (JP)

- Israelin YK lähettiläs Gabriela Shalev sanoo, että YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää maata tullevat hyväksymään uudet sanktiot Irania vastaan, mutta ne eivät ole Israelin toivomat purevat vaan vesitetyt. http://www.jpost.com/IranianThreat/News ... ?id=174855

- Poliisi pidätti valesuisina 39 huumekauppiasta Negevissä yöllisessä operaatiossa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174921

- 82-vuotias Egyptin pitkäaikainen farao Hosni Mubarak varoittaa, että seurauksena on kaaos, jos esitetty uudistus toteutuu. Hän kehuu hallintoaan, vaikka 40 % 80 miljoonasta asukkaasta elää alle köyhyysrajan ja ansaitsee vähemmän kuin 2 USD päivässä. Hän kehui, että talous kasvaa 5.5 % tänä vuonna. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174922

- Venäläiset turistit matkustavat mieluummin Israeliin kuin Eurooppaan. Viime vuonna maassa vieraili 400 000 venäläistä, tänä vuonna jo 114 000 kolmen kuukauden aikana, kolme kerta enemmän kuin vuonna 2009 samaan aikaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/ne ... e-1.288825


* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron