UUTISIA ISRAELISTA TORSTAINA 13.05.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

UUTISIA ISRAELISTA TORSTAINA 13.05.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 14 Touko, 2010 12:10


UUTISIA ISRAELISTA TORSTAINA 13.05.10


1. HELATORSTAIPÄIVÄN etusivun suurin uutinen kertoo kissankokoisin kirjaimin, miten Israel arvostelee kirpeästi Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin esitystä kutsua Hamasin edustaja mukaan diplomaattisiin keskusteluihin. Ulkoministeriön harvinaisen kovasanaisessa lausunnossa teroitetaan, ettei voida tehdä erotusta hyvien ja pahojen terroristien välillä, että Gazaa hallitsevan Hamasin terroristit ovat yhtä verenhimoisia kuin Venäjän maaperällä Checheniassa toimivat. Venäjän veljeily Hamasin edustajien kanssa ei ole uutta, mutta Hamasin Damaskoksessa asuvan johtajan avoin tapaaminen Syyrian virallisen vierailun yhteydessä nosti ulkoministeriön niskakarvat pystyyn.

HAMASIN jäsenet ovat vastuussa satojen viattomien siviilien murhasta, mukaan lukien niitä, jotka tulivat entisen NL:n alueelta, ja myös Venäjän kansalaisia. Valistuneilta mailta on kielletty jakamasta terroristeja hyviin ja pahoihin asuinpaikkansa perusteella.

Lausunnossa teroitetaan, ettei Israel näe eroa Hamasin terrorismissa Israelin vastaan ja sen välillä, mitä Venäjän maaperällä toimivat harjoittavat sitä itseään vastaan. Ei ole mitään eroa Khaled Mashaalin ja Shamil Basayevin välillä, joka sai surmansa Venäjän operaatiossa 2006. Israel seisoi tukevasti Venäjän takana sen taistellessa Chechenin terroristeja vastaan ja odottaisi, että Venäjä osoittaisi samaa tukea Israelin taistellessa Hamasin terrorismia vastaan.

VENÄJÄ on aina ollut eräänlainen ongelmalapsi kvartetissa, joka julkisti tiekartta rauhaan suunnitelman ja on enemmän tai vähemmän ajanut sen toteuttamista siitä lähtien. Venäjän jäsenyys kvartetissa ei kuitenkaan ole estänyt sitä ajamasta itsenäistä politiikkaansa Hamasin suhteen, johon se on pitänyt yhteyksiä kaiken aikaa, kuten tekevät myös Turkki ja Norja. Khaled Mashaal on aiemmin Venäjän johdon kutsumana vieraillut myös Moskovassa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175391


2. VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedevin Lähi Idän vierailun jälkimäinen osa suuntautui Turkkiin, jossa hänellä oli virallisia liikesuhteita pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa, jonka kanssa hän allekirjoitti kaikkiaan 17 yhteistyösopimusta.

Israelin kannalta mielenkiintoisin ja ehkä hälyttävin oli Venäjän ja Turkin välinen sopimus, jolla Venäjä rakentaa Turkkiin ydinlaitoksen, johon tulee neljä reaktoria. Laitos suunnitellaan Akkuyun. kaupunkiin Välimeren rannikolla.

LAITOKSEN rakentaminen kestänee 7 vuotta, ja sen hinta on 20 miljardia USD. Israelin virallinen taho on ollut kovin hiljaa tästä sopimuksesta, sillä jos IAEA valvoo sen toimintaa, kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta Venäjän tarjous rakentaa ydinlaitos myös Syyriaan on herättänyt nukkuvat vahtikoirat. Se on kokonaan toinen juttu.

Israelin viranomaiset selittävät, että vaikka Syyria on NPT-sopimuksen allekirjoittajamaa, se onnistui rakentamaan salaa lähes valmiiksi plutonium-laitoksen Pohjois-Korean ja Iranin teknisellä ja taloudellisella tuella, eikä salli IAEA:n tarkastajien vapaasti tutkia muita epäiltyjä rakennuskohteita.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi medialle, että Syyria teki yhteistyösopimuksia Venäjän kanssa monilla aloilla, kuten kaasun ja öljyn toimituksista, mutta myös sähkön tuottamisesta konventionaalisin tai ydinteknologian avulla.

Venäjän energiaministeri Sergei Smatko sanoi kysyttäessä asiasta, että Venäjä tutkii mahdollisuuksia rakentaa ydinlaitos Syyriaan.

Käytännössä Israelin mahdollisuudet estää Venäjää rakentamasta ydinlaitoksia Lähi Itään ovat olemattomat, kuten se ei voinut estää Bushehrin ydinlaitoksen rakentamista Iraniin.

Ydinteollisuutta havittelevat useat Lähi Idän maat, joista UAE ja Saudi Arabia ovat sopineet USA:n kanssa ja Marokko Ranskan kanssa. Muita maita ovat Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman, Jemen, Libya, Jordania ja Egypti, joista Jordania tutkii laitoksen rakentamista Agaban lähelle. http://www.jpost.com/International/Arti ... ?id=175432


3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi Japanin vierailunsa yhteydessä, että Pohjois-Korea yhdessä Iranin ja Syyrian kanssa muodostavat uuden pahan akselin, jonka vaikutukset eivät vaaranna vain Israelia vaan koko maailmaa, mitä hän halusi painottaa.

Hän otti esiin Bangkokissa joulukuun 12. päivänä Thai-virkailijoitten takavarikoiman aselastin, joka tuli Pyonguangista ja oli matkalla Teheraniin. Aselasti on kaikkiaan 40 tonnin painoinen, ja siihen kuului ohjuksia ja rakettikranaatteja. Teheranin viranomaiset kielsivät välittävänsä aseita Hamasille ja Hizbullahille, mitä Iran kuitenkin tekee Syyrian avustuksella.

LIEBERMAN otti kantaa Israelin ja PA:n välisiin epäsuoriin keskusteluihin todeten, että sellaisina keskustelut ovat lähes hyödyttömät ja esitti halunsa aloittaa suorat keskustelut niin pian kuin suinkin. Hän selitti, että Israelilla on kokemuksia suorista keskusteluista Egyptin ja Jordanian kanssa, joitten kanssa se solmi rauhansopimukset.

LIEBERMAN tapasi tiistaina Japanin pääministeri Yukio Hatoyaman, jolle hän vuodatti sydäntään, joka puolestaan hoputti kiirehtimään rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Lieberman antoi tunnustusta Japanin tuelle Israelin OECD:n jäsenyydestä sekä Balfour-julistuksen yhteydessä 1917, jonka perusteella juutalaisten kotimaan rakentaminen alkoi.
http://www.jpost.com/International/Arti ... ?id=175355


4. ISRAELIN JA USA:N välisissä suhteissa on muhimassa uusi kriisi, josta Hillary Clintonin johtama ulkoministeriö antoi tulikivenkatkuisen lausunnon todeten, että USA:n omaksuman kannan mukaan, jos kumpi osapuoli tahansa tekee yksipuolisia toimia, jotka voivat pahoin rikkoa luottamuksellisen ilmapiirin, USA pitää rikkonutta osapuolta vastuullisena. Lausunnossa todetaan mm.: Kuten tiedetään, epäsuorat keskustelut alkoivat viime viikonvaihteessa molempien osapuolten pyrkiessä etenemään vaikeissa olosuhteissa, mitä me kunnioitamme.

Kuten olemme sanoneet, jos kumpi tahansa osapuoli toimii siten, että se havaintomme mukaan pahoin rikkoo luottamusta, me tulemme tekemään siitä omat johtopäätöksemme ja turvaamaan keskustelujen jatkumisen.

Sikäli kuin lausuntoa osaa oikein tulkita, siihen sisältyy selvä uhkaus. Kun lisäksi ottaa huomioon sen, että USA suoraan varmistaa PA:n oikeudet ja jopa edustaa sitä keskusteluissa, kuten PA:n johto sanoo, uhkaus kohdistuu suoraan Israeliin, joka pidetään vastuussa keskustelujen onnistumisesta riippumatta siitä, miten epärealistisia vaatimuksia PA tulee esittämään.

USA:N ulkoministeriö selitti lausuntoaan tähän tapaan: Meidän politiikkamme Jerusalemin suhteen ei ole muuttunut. Jerusalemin asema on asia, jonka käsittely kuuluu lopullisen tilanteen kysymyksiin, joita osapuolet ratkaisevat keskenään. Tämä painottaa epäsuorien keskustelujen onnistumista, jotta päästäisiin suoriin keskusteluihin niin pian kuin suinkin, joissa noita keskeisiä kysymyksiä ratkotaan. USA:n mukaan Israelilla ei ole pääkaupunkia.

JERUSALEMIN kaupunki on pidättynyt tekemästä päätöksiä, jotka USA:n ulkoministeriö voisi nähdä provokatorisiksi pormestari Nir Barkatin lausunnoista huolimatta, joissa hän painottaa Israelin pääkaupungin päätösvaltaa omissa sisäisissä asioissaan.

USA:n ulkoministeriön herätti Israelin sisäisen turvallisuusministeri Yitzhak Aharonovichin puhe Knessetin keskustelujen aikana todeten, ettei kahden Silwanin lähiössä sijaitsevan arabien ilman lupaa rakentaman kerrostalon purkamiseksi ole mitään esteitä. Voin määrätä purkajat töihin heti huomenna poliisin suojellessa purkutöitä, hän selitti.

Israel on pidättynyt purettaviksi määrättyjen arabitalojen purkamisesta lokakuusta 2009 lähtien tulehtuneesta tilanteesta johtuen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 24,00.html


5. ATERET COHANIM järjestö valittaa, ettei Jerusalemin poliisi ole välittänyt oikeuden päätöksestä häätää arabiperheet, jotka asuvat entisessä jemeni-synagogassa Silwanin arabi-enemmistöisessä lähiössä. Ateret Cohanim järjestön jäsen Assaf Brochi kertoo, että historiallinen synagoga rakennettiin 1890, joka jostain syystä vältti Jordanian tuhoamisen sen Jerusalemin itäisten osien miehityksen aikana. 1938 arabimellakoitten aikana britit evakuoivat juutalaiset alueelta, minkä jälkeen arabit ottivat rakennuksen käyttöönsä, kertoo Brochi lisäten, että arabit ovat rakentaneet synagogan alueelle laittomasti toisen rakennuksen.

Paikalla käyneet kasanedustajat ovat huomioineet tilanteen, mutta Jerusalemin poliisi ilmoittaa toimivansa sitten, kun se katsoo tilanteen siihen sopivaksi.

Brochhi sanoo, että lopulta heidän täytynee ottaa asia hoitoonsa, koska poliisi ei ole kiinnostunut tai uskalla tehdä mitään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175330


6. ISRAELIN viranomaiset ovat olleet havaitsevinaan USA:n suhtautumisen heihin muuttuneen ystävällisemmäksi keskustelujen alettua PA:n kanssa.

KANSANEDUSTAJA Aryeh Eldad (NU) selvittelee artikkelissaan suhteita USA:n kanssa artikkelissaan Jerusalem First. Hän katsoo, että Israelin tulee rakentaa Jerusalemiin niin paljon kuin suinkin, ja vaatia, että Jerusalem otetaan ensimmäiseksi aiheeksi keskusteluissa PA:n kanssa. Hän katsoo, että keskustelut viivästyivät siksi, että Abbas katsoi Obaman hoitavan kaiken Netanyahun kanssa heidän tekemättä mitään.

ELDAD KERTOO vaikutelmistaan, kun Netanyahu tuli Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokoukseen vuosi sitten palattuaan ensimmäiseltä tapaamiseltaan Obaman kanssa. Hän kertoo entisenä lääkintäupseerina tuntevansa, milloin mies on shokissa, ja kun hän katseli Netanyahua, hän totesi tämän olevan shokkitilassa ja kauhuissaan pelosta. Mitä Obaman ja Netanyahun välillä sitten tapahtuikin, Eldad on varma, että hänet peloteltiin puolikuoliaaksi, jota Clinton käytti hyväkseen huutaen puhelimessa Netanyahulle Bidenin vierailun jälkeen ilmeisesti syyttäen häntä sopimuksen rikkomisesta ja uhkaillen ties millä.

Eldad uskoo, että Obama on luvannut Abbasille pakottavansa Israelin 1967 Auschwitzin rajoille, kuten Abba Eban niitä nimitti, sekä luvannut Palestiinan valtion kahdessa vuodessa pääkaupunkinaan Jerusalem vaatimatta, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona tai ettei palestiinalaispakolaisia sallita Israeliin(JP)

USA:n viimeinen syytös Israelia kohtaan koskee Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten väitettyä väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan. USA:n lausunnossa vaaditaan, että Israel pitää parempaa huolta lain noudattamisessa. USA:n kenraaliluutnantti Paul Selva, jonka tehtävänä on valvoa tiekartan toteutumista, tapasi apulaisulkoministeri Danny Ayalonin, jolle hän välitti USA:n huolen laittomuudesta samalla, kun hän antoi tunnustusta keskustelujen alkamiselle. Ayalon yritti selittää, että juutalaisasukkaat vastaavat palestiinalaisten toistuvaan ja kiihtyvään Israelin vastaiseen kiihotukseen. Uutinen ei kerro, kenen puolelle Selva asettui. (JP)


7. UUTISOTSIKOITA

- Sisäministeri Eli Yishai lupaa, ettei Israel koskaan luovu Jerusalemin rakentamisesta. Hän sanoo, ettei USA:n vaatimukseen rakennuskiellosta siellä koskaan suostuta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... m-1.290154

- Allan Dershowitz vakuuttaa, ettei Israel löydä parempaa neuvottelukumppania kuin mitä Salaam Fayad on, vaikka tämä ei osallistu niihin. (JP)

- Israel valatti 3600 kultakolikkoa, shekeliarvoltaan 20. Kulta on 99.99 %, paino 31.105 gramma, johon lisätään 0.05gr. Myyntihinta on 1467 USD.
'
- http://www.haaretz.com/print-edition/bu ... -1.290073;
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175441

* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron