Israel-raportti 18. toukokuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 18. toukokuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ti 18 Touko, 2010 15:02


Israel-raportti 18. toukokuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

» 1. ONKO VENÄJÄ LIITTYMÄSSÄ LÄHI-IDÄN ISLAMISTEIHIN?

» 2. ISRAEL JUHLII SHAVUOTIA ELI VIIKKOJUHLAA

» 3. LYHYESTI

» 4. KATSAUS HISTORIAAN: 1536


* * * * * * * * * * * *


1. ONKO VENÄJÄ LIITTYMÄSSÄ LÄHI-IDÄN ISLAMISTEIHIN?

Venäjän presidentti Mikhael Medvedev vieraili Syyriassa viime viikolla tavatakseen Syyrian presidentin Bashar Assadin. Näiden kahden valtionpäämiehen neuvottelut sisälsivät kattavasti syvemmän talousyhteistyön. Lisäksi Venäjä lupasi toimittaa Syyrialle MiG-29 taistelukoneita, Pantsir-ohjuksia ja ilmatorjuntajärjestelmiä.

Tapaamisen jälkeen Assad puhui lehdistölle ja painotti näiden kahden valtion vahvoja suhteita. Hän palautti mieliin Venäjän historiallisen tuen arabien asialle, sisältäen Palestiinan arabien oikeudet ja Syyrian oikeudet palauttaa sen miehitetyt alueet. Viitaten rauhanprosessiin Assad väitti koko maailman tietävän, että arabit ovat osapuolista se, joka on suostuvainen. Hän lisäsi kaikkien tietävän, että Israel on osapuolista se, joka hangoittelee rauhaa vastaan. Medvedev lisäsi, että rauhanneuvottelujen lopputuloksen pitäisi sisältää kaikkien valloitettujen arabialueiden vapauttamisen ja riippumattoman Palestiinan valtion perustamisen .

Damaskoksen vierailun aikana Medvedev tapasi myös Hamasin johtajan Khaled Mashalin. Tämä ei ollut suuri yllätys, koska muutama päivä aikaisemmin Venäjän presidentti oli antanut yhteisen julkilausuman Turkin presidentin kanssa. Siinä he sanoivat, että Hamas tulisi ottaa mukaan rauhanneuvotteluihin.

Israel reagoi voimakkaasti Medvedevin tapaamiseen Mashalin kanssa. Israelin ulkoministeriön lausunnossa todettiin, että Israel hylkää täydellisesti Venäjän ja Turkin presidenttien esitykset Hamasin sisällyttämisestä diplomaattiseen prosessiin . Lausunto jatkui: Hamas on terroristijärjestö sanan jokaisessa merkityksessä; sen julkituoma päämäärä on Israelin valtion tuhoaminen ei voida mitenkään hyväksyä, että sivistysvaltiot luokittelevat terroristit hyviin ja pahoihin jonkin maantieteellisen jaon perusteella.

Kommentti:

Venäjän viimeaikaiset vedot Lähi-idässä ovat huolestuttavia. Neuvostoliiton aikana yhteydet arabimaailmaan olivat syvät ja vakaat. Lähi-idästä tuli monin tavoin kylmän sodan taistelutanner, jossa kaksi supervaltaa testasi uusimpia aseitaan; Yhdysvallat varusti Israelia asein ja Neuvostoliitto toimitti aseita arabeille.

Medvedevin liitto yhä enemmän islamistien johdossa olevan Turkin, voimakkaasti Iranin vaikutuksen alla olevan Syyrian ja islamistisen terroristijärjestön kanssa, osoittaa selvästi, että Venäjää kiinnostaa merkittävä rooli Lähi-idän tapahtumissa. Medvedev ja hänen vaikutusvaltainen pääministerinsä Vladimir Putin ovat ilmiselvästi päättäneet, että tämä päämäärä saavutetaan hankkiutumalla Yhdysvaltojen vihollisten suosioon. Venäjä on jo pitkään halunnut järjestää rauhankonferenssin Moskovassa ja se suhtautuu yhä kriittisemmin siihen, että Yhdysvaltojen sponsoroimissa rauhanneuvotteluissa ei ole edistytty. Hyvät suhteet arabivaltioihin saattaisivat tuoda Venäjälle aseman, jonka se tarvitsee saadakseen tämän aikaan.

On kuitenkin pelottavaa, jos vaikuttaminen tapahtuu liitossa sellaisiin, jotka häpeämättä rikkovat moraalisääntöjä ja kansainvälisiä sopimuksia, tukevat terroria ja kiihottavat sotaan. Otetaan esimerkiksi Assadin Syyria: Syyria on diktatuuri, joka raaasti alistaa poliittisen opposition; Syyria on siirtämässä aseita Hizbollahille, rikkoen näin YK:n päätöslauselmaa vastaan; Syyria on liitossa Iranin kanssa, jonka johtaja tavoittelee Israelin tuhoa; Syyria on uhkaillut sodalla saadakseen Golanin kukkulat hallintaansa; ja Syyria on yrittänyt saada käyttöönsä ydinvarustusta.

On todettava, että presidentti Obaman toimintaperiaatteet rohkaisevat, ja suuressa määrin, oikeuttavat, Venäjän käytöksen. Obama, seuraten Kairossa linjaamaansa strategiaa viime syksynä, on lähenemässä Syyrian kaltaisia roistovaltioita, ja kieltäytyy tuomitsemasta edellä mainittuja rikoksia. Hän ymmärtää, että hän ei voi ojentaa kättä muslimimaailmalle ja samaan aikaan paljastaa niiden moraalistandardien ja kansainvälisen lain rikkomisia. Amerikkalainen mielipide ei ymmärrä näin kieroutunutta menettelyä. Siksi on parempi vaieta rikkomuksista.

Outoa on, että sekä Venäjän että Yhdysvaltojen mielenkiinnon kohteena Lähi-idässä näyttää olevan saman suuntaisesti ytimeltään arabien suosion voittaminen. Tästä syystä meidän pitäisi totuttautua tilanteeseen, jossa arabimaissa tapahtuvaa kansainvälisen lain rikkomista vastaan ei nousta. Tällainen konfrontaatio ei palvele näiden kahden vaikutusvaltaisen valtion etuja (EU:lla ja YK:lla ei ole alueella samankaltaista vaikutusvaltaa ja ne voidaan tässä yhteydessä sivuuttaa). Iran näyttää olevan ainoa eripuran aihe Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä; Yhdysvallat suhtautuu siihen ankarammin. Obama näyttää kuitenkin haluttomalta ylittämään Venäjän vetämää punaviivaa suhteessa Iraniin.

Keskeinen kysymys tässä kaikessa on: Jos sekä Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät saavuttaa arabien suosion, miten käy Israelin? Olemmeko todistamassa kasvavaa kansainvälistä juutalaisvaltion eristämistä? Olemmeko todistamassa sitä, miten Lähi-Idän ainoa todellinen demokratia jää yksin? Olemmeko todistamassa sellaisen valtion eristämistä, joka on rakennettu juutalaiskristilliselle perinnölle, ja joka on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä lakeja ja käytäntöjä? Jos näin on, mitä se kertoo meille kansainvälisen yhteisön tilasta?


2. ISRAEL JUHLII SHAVUOTIA ELI VIIKKOJUHLAA

Tänään, hebrealaisen Sivan-kuukauden kuudentena päivänä, alkaa Shavuot eli viikkojuhla. Tämä pyhä on yksi kolmesta raamatullisesta pyhiinvaellukseen liittyvistä juhla-ajoista (5 Moos. 16:16). Se on tarkalleen seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen.

Juutalaisen perimätiedon mukaan Jumala antoi tuona päivänä Israelin lapsille Tooran, vaikka viikkojuhlan ja Tooran antamisen yhteys ei suoraan ole luettavissa Raamatun tekstissä. Viikkojuhla yhdistetään Israelissa myös viljankorjuukauteen. Muinaisuudessa viljankorjuu kesti seitsemän viikkoa, ja se oli iloista aikaa (Jer. 5:24; V Mooses 16:9-11). Se alkoi ohran korjuulla pääsiäisen aikaan ja päättyi vehnän korjaamiseen viikkojuhlan aikaan. Viikkojuhla päätti täten viljankorjuuseen liittyvät juhlallisuudet, samoin kuin Sukkot (lehtimajajuhla) oli hedelmänkorjuun päättävä juhla-aika. Jerusalemin temppelin olemassaolon aikana maanviljelijät tapasivat tuoda satonsa ensimmäiset hedelmät Jerusalemiin kiitollisuutensa merkkinä.

Shavuot-juhlaan liittyy useita perinteitä. Tällöin on tapana syödä maitotuotteita. Tämä muistuttaa juutalaisia siitä, että Hän antoi meille tämän maan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa. Mutta myös Tooraa verrataan maitoon, koska se ravitsee sekä vanhukset että nuorukaiset. Viikkojuhlan aikana synagogissa luetaan Ruutin kirjaa. On myös olemassa läpi yön kestävä Tooran tutkiskelun perinne. Se on peräisin vuodelta 1533, jolloin rabbi Joseph Caro, joka tuolloin asuen Ottomaanien Salonikassa, kutsui kollegansa koko yön kestävään tutkisteluhartauteen, minkä aikana enkeli ilmestyi heille ja käski heitä muuttamaan Israelin maahan, heidän asuakseen siellä.


3. LYHYESTI

Eilen, viikkojuhlan aaton aattona, mikä on myös Siinain vuorella tapahtuneen Tooran antamisen muistojuhla yli 23 000 seitsemännen luokan oppilasta osallistui kokonaisen Raamatun (Vanhan testamentin) kirjoittamiseen. Jokaiselle koululle, joka osallistuu maanlaajuisesti, annetaan lukukappale, ja jokainen lapsi, joka on ylittänyt Bar tai Bat-Mitzvah -iän (tytöillä 12 ja pojilla 13 vuotta) kirjoittaa yhden jakeen erilliselle paperille. Paperit kerätään ja järjestetään yhdeksi niteeksi myöhempänä ajankohtana, ja tämä ainutlaatuinen Raamattu laitetaan näytteille Raamattu-museoon Adulamiin, joka on lähellä Jerusalemia. Opetusministeriössä järjestetään samaan aikaan juhlallisuus, jossa opetusministeri Gideon Saar kirjoittaa Raamatun viimeisen jakeen.

Vuosien ajan palestiinalaiset ovat kritisoineet Israelia talojen tuhoamisesta, enimmäkseen siksi että ne oli rakennettu ilman lupaa. Nyttemmin, eteläisessä Gazassa sijaitsevan Rafahin asukkaat ovat valittaneet oman hallituksensa tehneen samaa. Hallitusta on johtanut heinäkuusta 2007 islamilainen militanttiryhmä Hamas, joka sai tuolloin vallan Gazassa. Hamasin poliisit olivat lyöneet asukkaita pampuin ja työtäneet heidät ulos kymmenistä Rafahin kodeista sunnuntaina, ja sitten jyränneet rakennukset, asukkaat kertoivat. Gazan sotaisan Hamasin johtajat sanoivat, että kodit oli rakennettu laittomasti hallituksen maalle. Asukkaat kertoivat, että 30-40 kotia oli rikottu, näiden joukossa betonirakennuksia ja peltihökkeleitä. He eivät osanneet sanoa, miten moneen ihmiseen tämä vaikutti. Hamasin viranomaiset eivät päästäneet lehtimiehiä alueelle ennen tuhotyönsä päättämistä.


4. KATSAUS HISTORIAAN: 1536

Ottomaanien sulttaani Suleiman Mahtava aloittaa Jerusalemin muurien rakentamisen. Ristiretkistä lähtien kolmesataa vuotta aikaisemmin kaupunki on ollut ilman muuria. Muurin rakentaminen saatetaan loppuun vuonna 1542 ja se on osa rakennustoimintaa, johon kuuluvat viemäreiden ja vesisammioiden korjaustyöt. Uusi muuri käsittää pienemmän alueen kuin Jeesuksen aikainen ja sen ulkopuolelle jäävät muun muassa Siion vuori ja Daavidin kaupunki. Vaikka muureja ei pidetty kovin vahvoina verrattuna muinaisiin muureihin, ne ovat yhä vielä pystyssä.


* * * * * * * * * * * *

Kotisivu:

http://www.israelreport.org/

Tilaa:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv

Peruuta tilaus:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv


Palaute: feedback@israelreport.org

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron