Israel-raportti 27. toukokuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 27. toukokuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 27 Touko, 2010 11:43


Israel-raportti 27. toukokuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

» 1. LÄHENTYMISNEUVOTTELUISSA VAIKEA ALKU

» 2. LYHYESTI

» 3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 23. TOUKOKUUTA 1960* * * * * * * * * * * *


1. LÄHENTYMISNEUVOTTELUISSA VAIKEA ALKU

Yhdysvaltain sponsoimat neuvottelut Israelin ja palestiinalaishallinnon (PA) välillä ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin melkein ennen kuin ne ovat edes tosissaan alkaneet. Palestiinalaishallinnon edustajien lausuntojen vuoksi Israelin puolella ollaan hyvin skeptisiä vastapuolen halusta neuvotella vakavasti. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi sunnuntaina, että kun Israel omalta puoleltaan ryhtyi neuvotteluihin halukkaana saavuttamaan kattavan sopimuksen palestiinalaisarabien kanssa, vaikutti kuitenkin siltä, että PA halusi vain käydä prosessin läpi samalla etsien ensimmäistä mahdollisuutta vetäytyä ja syyttää Israelia neuvottelujen epäonnistumisesta. Tällä ajattelumallilla tarkasteltuna PA:n todellinen päämäärä on saada kansainvälinen yhteisö määräämään tilanteeseen ratkaisu.

Kun Yhdysvaltain lähettiläs George Mitchell tapasi PA:n delegaation Ramallahissa viime viikolla, hänelle annettiin nippu kirjeitä, joissa PA valitti Israelin toimia. Näihin provokaatioihin PA oli sisällyttänyt valloituksia, pidätyksiä ja siirtokuntien rakentamisen. Siinä puhuttiin myös Israelin hallituksen edustajien provokatiivisista lausunnoista.

Israelia ärsyttävät useat palestiinalaishallinnon taholta tulleet vuodot, ja Israel näkee tämän yrityksenä tuhota neuvottelujen eteneminen. Israelin virkailijat eivät halua neuvottelujen yksityiskohtia julkisuuteen ennen kuin koko paketti on koottu. Tämän kannan syyksi he antavat sen, että yksittäisiä asioita vastaan voisi tulla liikaa julkista vastustusta, mutta kun paketti esitetään kokonaisuudessaan, se hyväksytään.

Esimerkiksi viime lauantaina PA:n johtaja Mahmud Abbas julisti, että molemmat osapuolet ovat sopineet maa-alueiden vaihtamisen periaatteesta. Mutta seuraavana päivänä pääministeri Netanyahu kielsi tämän. Samaan aikaan Israel tekee niin sanottuja hyvän tahdon eleitä erityisesti poistamalla 60 tiesulkua Juudeasta ja Samariasta (Länsirannalta).

Kommentteja:
Käsiteltävien asioiden alkupäähän Israel on sijoittanut PA:n rikkeet yllytyksen alueella. Tämän on tiekartta rauhaan -suunnitelman mukaista: siinä asia sisällytettiin jo ensimmäiseen vaiheeseen. Nyt PA yrittää lyödä takaisin syyttämällä Israelin virkamiehiä provokatiivisista lausunnoista. Tämä on halpa taktiikka, joka ei ole kestä tarkempaa tutkimista.

Israelin virkamiesten väitetyt provokatiiviset lausunnot koskevat nyt neuvoteltavia asioita kuten Jerusalemin asemaa, siirtokuntia ja pakolaisia. Israelin edustajat sanovat, että heidän kantansa näissä asioissa täytyy nähdä täysin hyväksyttävänä ja osana neuvottelutaktiikkaa. On täysin eri asia tehdä joukkomurhaajista sankareita, kuvata terroristeja roolimalleina, teroittaa antisemitististä sanomaa lasten mieleen ja opettaa heille, että koko Israel kuuluu Palestiinaan. Vastapuolen keskusteluaseman heikentäminen on täysin eri asia kuin vastapuolen olemassaolo-oikeuden väheksyminen. Tämä on tosiaankin halpa temppu, mutta nähtäväksi jää, paljastaako kansainvälinen yhteisö sen.

Se, että Israelin puoli pelkää vuotoja, ei ole hyvä merkki. Normaalissa neuvottelutilanteessa on todellakin niin, että jokaista myönnytystä pitäisi mitata suhteessa kokonaiskannattavuuteen. Ongelmana tässä tapauksessa on se, että neuvottelujen aiheena olevien asioiden suhteen vain Israelilla on jotakin, mitä se voi myöntyä antamaan. Yllytystä lukuunottamatta joka on asennekysymys ja siksi vaikea asia neuvoteltavaksi PA on vastaanottavalla puolella. Kysymys on, kuinka paljon sen pitäisi saada. Suuri osa israelilaisista on vakuuttunut siitä, että oikeus on heidän puolellaan maa-alueiden säilyttämisen suhteen. Jerusalem-kysymyksessä valtava enemmistö israelilaisista vastustaa Itä-Jerusalemista luopumista. Tästä perspektiivistä katsoen haluttomuus olla julkaisematta uutisia neuvottelujen kulusta viittaa siihen, että hallitus on valmis suurempiin myönnytyksiin kuin Israelin yleisö. Ja huomatkaamme, että puhumme oikeistolaisesta hallituksesta. Jos pakettiratkaisusta neuvotellaan mikä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä Netanyahulla on kova taistelu saada Knesset ja suuri yleisö vakuuttuneiksi.

Netanyahu tapaa presidentti Obaman perjantaina Washingtonissa. On näkyvissä merkkejä siitä, että Obaman hallinto on kiinnostunut lämmittämään suhteitaan Israeliin sen jälkeen kun se on toistaiseksi ollut asenteeltaan vihamielisempi Israelia kohtaan kuin mikään aiempi Yhdysvaltain hallinto. Mutta samaan aikaan Obama on myös päämäärätietoinen. Hän tulee luultavasti olemaan erittäin tyytymätön, jollei Israel edelleen tee myönnytyksiä. Suuri asia, joka on vaakalaudalla, on siirtokuntien rakentamisen jäädyttäminen. Kymmenen kuukauden jäädytysaika, jonka Netanyahu aloitti viime syksynä, päättyy tulevan kesän lopulla. Alussa sanottiin selvästi, että jäädytykseen ei tule mitään jatkoaikaa, ja tällä viikolla ministeri Benny Begin julisti rohkeasti, että tämä päätös pitää. Mutta Valkoisessa talossa pidettyjen kokousten jälkeen on ennenkin tapahtunut kummallisia asioita.


2. LYHYESTI

YK:n Gazan avustusosaston korkeinta johtoa edustava John Ging sanoi sunnuntaina, että kymmenet naamioituneet ja aseistautuneet miehet ovat saaneet aikaan tuhoa YK:n kesäleirillä, Haaretz-lehti kirjoittaa. Leiri oli järjestetty lapsille ja teini-ikäisille Gazassa, Välimeren rannikolla. Ging sanoi, että hyökkääjät sitoivat vartijan varhain sunnuntai-aamuna, polttivat telttoja ja aiheuttivat tuhoa pesutiloissa. YK:n työntekijät sanovat hyökkääjien jättäneen jälkeensä kolme luotia, joiden mukana oli kirjelappunen. Siinä uhattiin tappaa Ging ja muita, jollei YK peruuta 250 000 gazalaislapselle suunniteltua toimintaansa. YK:n kesäleireillä harrastetaan taidetta, urheilua ja muuta toimintaa.

Eteläisestä Gazasta Egyptiin johtavat salakuljetustunnelit ovat maksaneet monen gazalaislapsen hengen, Arutz Sheva raportoi. Tunneleissa käytetään työhön useita tuhansia nuoria miehiä ja poikia. Palestiinalaishallinnossa toimiva ihmisoikeusryhmä Al-Mezan sanoo, että yli 120 ihmistä on kuollut tehdessään työtä Gazan tunneleissa, ja sadat muut ovat loukkaantuneet. Vuonna 2009 tunnelionnettomuuksissa kuoli 64 ihmistä, joista 13 oli lapsia. Aiemmin tässä kuussa sadat Gazan asukkaat osoittivat mieltään Rafiahin kaduilla lapsityövoimaa käyttäviä salakuljettajia vastaan. Tunnelin omistajat, antakaa lastemme elää lapsuutensa! sanottiin joissakin kylteissä.

Egyptin armeija sai päätökseen laajat sotaharjoitukset Siinain niemimaalla sunnuntaina. Harjoituksissa ylitettiin Suezin kanava sekä simuloitiin hyökkäystä syvälle vihollisen maahan. Ainut siinä suunnassa oleva maa on Israel.


3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 23. TOUKOKUUTA 1960

Erikoistiedonannossaan Knessetille pääministeri David Ben Gurion raportoi: On velvollisuuteni ilmoittaa Knessetille, että jokin aika sitten Israelin turvallisuuspalvelu paikallisti yhden suurimmista natsirikollisista, Adolf Eichmanin, joka yhdessä muiden natsijohtajien kanssa oli vastuussa kuuden miljoonan Euroopan juutalaisen tuhosta. Adolf Eichman on nyt pidätettynä Israelissa ja asetetaan pian oikeuden eteen... Ben Gurionin dramaattinen ilmoitus merkitsi sen pitkän ajojahdin päättymistä, jossa Israelin turvallisuuspalvelu etsi kuuluisaa sotarikollista. Vuoden 1960 keväällä Israelin turvallisuuspalvelu pysäytti Eichmanin kadulla, lähellä tämän kotia Argentiinassa, missä hän eli valehenkilöllisyyden turvin. Hänet työnnettiin autoon ja vietiin piilopaikkaan, missä häntä pidettiin kymmenen päivää. Hänen sieppaamistaan Argentiinasta auttoi suuri Argentiinaan tullut virallinen lähetystö, joka tuli juhlimaan maan 150-vuotista itsenäisyyttä. Kun lähetystö lensi takaisin, Eichman ja hänen sieppaajansa olivat salaa koneessa mukana. Eichmanin oikeudenkäynti, joka alkoi Jerusalemissa toukokuussa 1961, veti maailman huomion Israeliin ja holokaustiin.

TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin. Klikkaa seuraavaa linkkiä antaaksesi lahjoituksen Word of Lifen työlle Israelissa:

http://www.livetsord.se/new/donatetoisrael/?language=en

Kotisivu:
http://www.israelreport.org/

Tilaa:
http://www.livetsord.se/new/default.asp ... anguage=sv

Palaute: feedback@israelreport.org

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron