ISRAEL-UUTISIA MAANANTAINA 31.05.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

ISRAEL-UUTISIA MAANANTAINA 31.05.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ma 31 Touko, 2010 13:17


ISRAEL-UUTISIA MAANANTAINA 31.05.10


1. FREE GAZA laivasaattueen seilaaminen Kyproksen edustalta n. 400 km:n matkan Gazan satamaan ei sujunut aivan niin suotuisissa tuulissa kuin järjestäjät odottivat. Saattue oli pari päivää myöhässä laivojen teknisten vikojen vuoksi, mutta kuusi laivaa, kolme niistä matkustaja- ja kolme rahtilaivaa, pääsi lopulta matkalle mukanaan 700 pro-Gaza aktivistia ja 10 000 tonnia tarvikkeita, mukana sementtiä ja muita rakennustarvikkeita sekä elementtirakenteisia taloja, lääketarpeita, sähkökäyttöisiä pyörätuoleja ja muuta. Mukana on tarvikkeita, joita Israel ei voi sallia Gazaan muuten kuin määrättyyn projektiin, koska niistä voidaan rakentaa bunkkereita ja raketteja.

On huomattava, että Gazan kaistan saarto on sekä Israelin että Egyptin julistama Hamasin kaapattua vallan veristen taistelujen jälkeen Fatahin hallinnon käsistä.

ISRAELIN ohjusveneet lähtivät hyvissä ajoin ottamaan vastaan laivasaattuetta. Ne ilmoittivat laivoille, että Gaza on suljettua sotilasaluetta, ja että veneet tulevat estämään laivojen pääsyn Gazaan. Kohtaaminen tapahtui avomerellä, parisataa mailia Gazasta. Koska osa aluksista ei suostunut noudattamaan annettuja ohjeita, sotilaat joutuivat nousemaan näihin aluksiin, eikä yhteenotoilta vältytty sotilaitten ja aktivistien välillä. Pari sotilasta sai vammoja ehkä puukotuksista; tiedot ovat vielä epätarkkoja ja ristiriitaisia. Tapahtumien seuraamista vaikeuttaa se, että laivojen tapaaminen tapahtui yön pimeydessä.

TIEDOT ihmisuhreista ovat myös epätarkkoja, toiset uutislähteet kertovat kahden ihmisen saaneen surmansa, toisten mukaan kuolinuhreja oli 10 15; haavoittuneita kymmeniä.

Israelin TV-2 seuraa tapahtumia merellä pitkin päivää. Aluksia kehotettiin kääntymään takaisin tai jos ne eivät suostu siihen, ne pakotetaan Ashdodin satamaan, jossa niiden tarvikkeet puretaan ja kuljetetaan tarkastuksen jälkeen maanteitse Gazaan. Laivoissa olevat ihmiset pidätetään ja heitä kuulustellaan. Heidät majoitetaan tilapäisesti telttoihin ja parakkeihin odottamaan heidän palaamistaan koteihinsa tai karkottamista maasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 16,00.html

IDF:n ilmoituksen mukaan laivoissa olevat aktivistit olivat valmistautuneet sotilaitten tuloon eivätkä käyttäytyneet rauhallisesti, haavoittaen kolmea sotilasta sairaalahoitoon. Jotkut yrittivät siepata sotilaitten aseita heitellen heitä kivillä ja muilla esineillä, myös teräaseita käyttäen. Ohjusveneitten lisäksi sotilaita siirrettiin aluksiin helikoptereista, minkä johdosta operaatio sujui nopeasti ja saman aikaisesti kuudessa laivassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137780
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176963


2. TAPAHTUMIA Välimerellä seurasi väkivaltainen protesti Israelin suurlähetystön edessä Istanbulissa. Turkin poliisi esti kymmenien mielenosoittajien pääsyn lähetystöön, mutta kivien heittely jatkui paikalla ja kiihtynee päivän mittaan.

TURKIN ulkoministeriö julkisti katkeransävyisen vastalauseensa IDF:n noustua aluksiin ja estettyä niitä jatkamista seilaamistaan Gazan satamaan, jonne oli järjestetty suuret vastaanottoseremoniat lippuineen, ilmapalloineen, suurine propagandajulisteineen ja puhujakorokkeineen tervetulotoivotuksia varten. Nämä juhlat siirtyivät tulevaisuuteen.

TURKIN ulkoministeriön lausunto on varovainen, mutta siinä kuitenkin tuomitaan IDF:n sotilaitten toimet laivasaattuetta vastaan hylättävinä (unacceptable), ja uhataan, että Israel joutuu vastuuseen toimistaan.

Pääministeri Erdoganin puoluetta edustava kansanedustaja Murat Mercan sanoi odottaneensa yhteenottoa, mutta sanoi yllättyneensä aseitten käyttämisestä.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... y-1.293172

3. ISRAELIN reaktio siihen, että Obaman hallitus pani nimensä alle NPT-dokumenttiin, jossa Israel on valittu Lähi Idän pahaksi pojaksi ja ongelmien aiheuttajaksi, joka uhkaa ydinaseillaan alueen rauhaa, on valitteleva ja hämmästelevä. Päätöslauselmaa valmisteleva konferenssi kesti kuukauden verran, jonka aikana USA:n edustajat olisivat niin halutessaan voineet estää päätöslauselman julkistamisen. Israelia tuomitsevan lauselman varsinainen laatija on Egypti, joka on toistuvasti vaatinut kansainvälistä valvontaa Israelin väitetyille ydinaseille, mutta se on toiminut yhteistyössä USA:n edustajien kanssa.

USA:n konferenssiin osallistuneet virkailijat ovat jälkikäteen pyrkineet vähättelemään lausunnon merkitystä, ja myös Obama on hakenut tapoja, joilla sen aiheuttama ennestäänkin paha repeämä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa saataisiin korjattua. Taitaa olla vaikeampi tukittavaksi kuin BP:n öljyvuoto Meksikonlahdella, eikä siinä Kissalan poikien liima riitä.

Israelin kannalta pahinta 28-sivuisessa NPT-julkilausumassa on se, että se antaa Iranille vapaat kädet jatkaa salakähmäistä ydinaseen kehittelyään. Obama selitti, että suurin uhka ydinkieltosopimukselle Lähi Idässä on Iranin kieltäytyminen toteuttaa NPT-sopimuksen vaatimukset käytännössä. Hän selitti, että tämän hetken ponnistelut vain vahvistavat NPT-sopimusta kriittisenä osana ponnisteluissa varmistamaan, että kaikki valtiot toimivat sopimuksen mukaisesti tai vastaavat seurauksista.

NÄMÄ RETORISET silmänkääntötemput eivät vakuuta Israelia Obaman hallituksen uskottavuudesta. NPT-dokumentti asettaa Israelille seuraavat vaatimukset: Vaatimus allekirjoittaa NPT-sopimus; avata ydinlaitoksensa kansainvälisille tarkastajille; kansainvälinen YK-tarkkailija vastuunaan valvoa ydinaseiden valmistusta Lähi Idässä; kansainvälisen konferenssin kokoontuminen kahdessa vuodessa päättämään ydinaseettomasta Lähi Idästä.

USA:n johtavien viranomaisten lausunnoista voi päätellä, ettei konferenssi ehkä koskaan toteudu, mutta repeämä on jo päässyt tapahtumaan. Tarkkailijat ovat pyrkineet ennakoimaan, miten Netanyahu vastaa haasteeseen ja käyttäytyy Obaman vastaanotolla tiistaina.

Yleisenä suosituksena on, että Netanyahu tulee esiintyä jämäkästi maansa turvallisuuskysymysten puolustajana eikä antautua Obaman ylenkatseellisen halveksunnan häiritä mielenrauhaansa.

Kysymys on paljon enemmästä kuin henkilökohtaisesta kunniansa loukkaamisesta. Kysymys on juutalaisen kansan säilymisestä elossa Hamasin aikomasta kansanmurhasta huolimatta.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials ... ?id=176914


4. FREE GAZA operaation yksityiskohtia ja sen aiheuttamia jälkiseurauksia alkaa päästä julkisuuteen. IDF:n taholta kerrotaan, että aktivistit olivat laatineet yksityiskohtaisen lynkkaus-suunnitelman IDF:n valtaamisyritysten varalle. Sotilaita vastaan avattiin aluksista tuli. ja sotilaitten aseita pyrittiin sieppaamaan. Ainakin yksi aktivisti onnistui saamaan kiväärin alkaen tulittaa sillä. IDF:n sotilaat aloittivat alusten valtaamisen 02.00 aamuyöstä. Aktivisteilla oli aseinaan puukeppejä, veitsiä, metallitankoja ja ilmeisesti myös tuliaseita.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=176970

ISRAELIN Turkin lähettiläs kutsuttiin puhutteluun Turkin ulkoministeriöön, jossa ulkoministeriö syytti Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh syytti samoin Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta muistamatta, että se itse rikkoo sitä pitämällä IDF:n sotilasta panttivankeudessa yli neljän vuoden ajan täydellisessä eristyksessä.

Israelin arabit ovat julistaneet yleislakon alueillaan, ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti 3 päivän suruajan surmansa saaneiden kunniaksi.

Haaretz.com kertoo, että Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah olisi vaikeasti haavoittunut operaatiossa. Hänen varamiehensä sheikki Kamel Khatib kertoo, ettei ole varma Salahin tilasta, eikä IDF:n edustaja ollut tietoinen asiasta. Khatib uhkaa, että jos Salah kuolee vammoihinsa, IDF on suoraan vastuussa siitä.
http://www.haaretz.com/report-head-of-i ... a-1.293199

Puolustusministeri Ehud Barak soitti Turkin johtajille pyrkien tasoittamaan tilannetta.

Pääministeri Netanyahu harkitsee Washingtonin matkansa peruuttamista veriseksi kehittyneen Välimeren operaation vuoksi. Peruuttaminen olisi aivan oikea vastalause Obaman kaksinaamaiselle käyttäytymiselle, mitä Israelin viranomaiset eivät kehtaa kutsua sen oikealla nimellään vaan etsivät selityksiä ja verukkeita.


5. UUTISOTSIKOITA

- IDF suunnittelee kutsuvansa kaksinkertaisen määrän haredim-asevelvollisia palveluksiin, sillä asevelvollisten määrä pienenee vuosittain. Haredi-jäseniä on 1000 miestä IDF:n palveluksessa, mutta sitä halutaan kaksinkertaistaa.

- Hamas-johtaja Abu Marzouk sanoo, että Obaman hallituksella on useita virallisia ja epävirallisia kontakteja liikkeen kanssa, joskaan USA ei vielä ole tarpeeksi aikuistunut todellisille suhteille. Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtaja Marzouk sanoi sunnuntaina, että Washington puhuu liikkeen kanssa välittämättä sen julistamasta boikotista. (JP)

- Brasilian presidentti Lula da Silva sanoo joutuneensa Obaman pettämäksi allekirjoitettuaan sopimuksen Turkin ja Iranin kanssa ydinrikasteen siirtämiseksi Iranista Turkkiin jatkorikastamista varten.

Hän sanoo saaneensa Obamalta pitkän kirjeen, jossa tämä kehotti häntä operaatioon, mistä häntä nyt syytetään. Ulkoministeri Hillary Clinton sanoi USA:lla ja Brasilialla olevan hyvin suuria erimielisyyksiä Brasilian ulkopolitiikasta. (JP)

- Netanyahun vaimon veli Hagi Ben-Artzi kehottaa Netanyahua tuomaan Jonatan Pollardin mukanaan USA:sta, jossa tämä on ollut eristyssellissä 24 vuotta ilman armonanomista, mikä on ennen kuulumatonta. (JP)

- Espanjan entinen pääministeri Jose Maria Aznar toimii uuden Israelin ystävien aloite kampanjan puuhamiehenä. Projektin tarkoituksena on aloittaa kampanja Israelin olemassaolon laillisuuden julistamiseksi maailmalle. Joukko kansainvälisiä johtajia kokoontuu maanantai-iltana Pariisissa. Mukana ovat Nobel palkittu David Trimble, Perun entinen presidentti Alejandro Toledo, Italian filosofi Marcelo Pear, entinen USA:n YK:n lähettiläs John Bolton ja brittihistorioitsija Andrew Roberts. Israelista on mukana entinen YK:n lähettiläs Dore Gold. He pyrkivät mitätöimään vaatimukset Israelin olemassaolon julistamiseksi laittomaksi, jota ajavat Israelin viholliset ja monet kansainväliset hallitukset. Kampanja poikkeaa edellisistä siinä, että sen taustahenkilöt eivät ole juutalaisia, mutta ovat omaksuneet Israelin oikeutuksen omaan valtioon, jossa juutalainen kansa voi elää rauhassa ja turvallisesti. (JP)

- Apulaisulkoministeri ilmoitti meneillään olevassa lausunnossaan TV-1:ssä, että Free Gaza operaation aikana haavoittui 10 sotilasta. IDF ja Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Lieberman kutsui ulkoministeriön hätäkokoukseen tilanteen vaarallisuuden vuoksi.

- Pääministeri Netanyahu sanoi puheessaan Kanadassa, ettei Israel tule missään oloissa luopumaan voimasta puolustaa itseään. Obaman sanotaan antaneen hänelle todellisen vakuutuksen Israelin turvallisuustarpeista. (JP)


* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron