ISRAEL-UUTISIA KESKIVIIKKONA 02.06.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

ISRAEL-UUTISIA KESKIVIIKKONA 02.06.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ke 02 Kesä, 2010 12:47


ISRAEL-UUTISIA KESKIVIIKKONA 02.06.10


1. ISRAEL on alkanut tarmokkaasti selvitellä Free Gaza saattueeseen liittyviä epäselvyyksiä ja sen jälkipyykkiä pahimman pölyn laskeuduttua. Saattueen pysäyttäminen ja sen ohjaaminen Ashdodin satamaan ei sujunut yhtä kitkattomasti kuin oli oletettu ja suunniteltu. Pahimmat seuraukset tapahtumasta tuntuvat kuitenkin diplomaattisella rintamalla, eikä niiden korjaaminen ole helppoa.

PAHINTA ääntä Israelin syyttämisessä verisestä massamurhasta pitää Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka uhkaa suoraan Israelia: Turkin vihamielisyys on yhtä voimakas kuin sen ystävyys on arvokas, hän puuskutti. Israel ei voi millään tavoin laillistaa tätä murhaa, eikä se voi pestä käsiään tästä verestä. Israelin viranomaiset ovat havainneet tähän lausuntoon sisältyvän epäsuoran uhkauksen, ettei Turkki pysyttele sivussa seuraavan vastaavanlaisen tilanteen kehittyessä. He jopa olettavat, että Turkki voi lähettää laivastonsa aluksia seuraavien saattueiden suojaksi, joskin sen Nato-yhteys voi hillitä pahinta kiihkoa.

He sanovat kuitenkin olevan syytä varautua siihenkin mahdollisuuteen.
Kuten tiedetään, kaksi laivaa on matkalla Gazaan, toinen niistä nimetty Rachel Corrien mukaan, joka sai surmansa epäselvissä olosuhteissa vastustaessaan IDF:n puskutraktoria.

Yksi kahdesta aluksista on rahtialus, toisessa on kolmisen tusinaa matkustajia. Niiden odotetaan saapuvan Gazan edustalle loppuviikosta tai ensi viikon alussa.

FREE GAZA liikkeen johtaja Greta Berlin, joka valmisteli laivasaattueet, vakuuttaa: Tätä liikettä ei tulla lopettamaan, hän sanoi Kyproksella. Uskomme Israelin lopulta järkeistyvän. Heidän on lopetettava Gazan saarto, ja laivojen lähettäminen on yksi keino sen purkamiseksi.

IRLANNIN pääministeri Brian Cowen selitti, että Rachel Corrie on irlantilaisten omistama alus ja kehotti Israelia sallimaan sen pääsyn Gazaan, kuten Reuters raportoi. Hän selitti, että aluksessa on 15 matkustajaa, yksi heistä Nobel palkittu. Cowen kertoi Irlaniin parlamentissa Dublinissa esittäneensä virallisen pyynnön Israelille sallia aluksen viedä humanitäärinen lastinsa Gazaan. IDF sanoo estävänsä alusten matkan kuten edellistenkin, mutta harkitsee, onko Shayelet Matkal 13 merisotilaitten käyttäminen mielekästä tässä tapauksessa. (JP)


2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi lausunnon koottuaan diplomaattisen turvallisuuskabinettinsa kiireiseen istuntoon Jerusalemissa eilen: On tärkeää ymmärtää, että tämä saarto on välttämätön Israelin turvallisuuden suojelemiseksi ja oikeudeksi puolustaa itseään.

Hän kutsui Gazan kaistaa Iranin tukemaksi terrorivaltioksi, ja siksi on tärkeää estää sitä saamasta aseita yhtä hyvin ilmateitse, kuin meri tai maakuljetuksina. Hän selitti, että aseita sinne salakuljetetaan tunnelien kautta, mutta valvomattomina laivakuljetuksina niiden määrä moninkertaistuisi. Israelin viime marraskuussa Välimerellä pysäyttämässä Francop-aluksessa yksin oli 200 tonnia aseita. Meritien avaaminen Gazaan aiheuttaisi valtavan uhkan Israelin asukkaitten turvallisuudelle. Siksi saarto on paikallaan ja alusten tutkiminen välttämätön, Netanyahu selitti palattuaan keskeyttämältään Amerikan matkaltaan.

Hamasin kaapattua vallan väkivaltaisesti Gazassa 2007 Israel sulki kaikki kolme porttiaan Gazaan, sallien kuitenkin välttämättömyystarvikkeiden kuljetukset sekä sairas- ja hätäkuljetukset saarrosta huolimatta. Israel vie Gazaan 15 000 tonnia tarvikkeita viikossa, huomioiden, että pysäytetyissä aluksissa oli samoja tarvikkeita. Kuitenkin viranomaiset kertoivat, että osa aluksissa olleista lääkkeistä oli vanhentuneita ja muutamat tarvike-erät olivat huonokuntoisia tai vanhaa mallia. Ne oli myös pakattu aluksiin huolimattomasti.

Egypti avasi Rafahin portit eilen ilmoittamatta, kuinka kauaksi aikaa. (JP)
3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan vaati Israelia lopettamaan Gazan epäinhimillisen saarron. Hän syytti Israelia verisestä massamurhasta vallatessaan Mavi Marmaran, jossa oli 271 Turkin kansalaista, joista neljä sai surmansa. Hän sanoi IDF:n hyökkäyksen ansaitsevan ankarimman kirouksen. Israel näytti taas kerran maailmalle, miten hyvä se on tappamaan ihmisiä . Ei ole mitään laillisia perusteita, jotka oikeuttaisivat tämän murhan, eikä se voi pestä käsiään sen verestä. Israel ei voi turvata itseään vetämällä päälleen koko maailman vihan, hän selitti. Kenenkään ei tulisi testata Turkin kärsivällisyyttä. Turkin vihamielisyys on yhtä voimakas kuin sen ystävyys on arvokas.

TURKKI veti eilen lähettiläänsä pois Israelista. Israelin ulkoministeriö on kehottanut lähetystönsä henkilökuntaa valmistautumaan palaamaan kotiin, mutta odottaa vielä.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi samoin IDF:n toimet laivasaattueen pysäyttämiseksi, ja vaatii oikeudenmukaista ja puolueetonta tutkimusta asiassa. Monet YK:n jäsenmaat ovat samoin tuominneet Israelin. Suomen pääministeri Vanhanen vaatii Israelilta hyvää selitystä tapauksesta lisäten maansa niihin, jotka ummistavat silmänsä Free Gaza liikkeen todellisista taustoista ja poliittisista päämääristä, joiden ajamisessa Gazan kansan tarpeet ovat sivuasia.
Pitäisi muistaa olla heittelemättä kiviä asuessaan lasitalossa.

VALKOISEN TALON edustaja Robert Gibbs ja ulkoministeri Hillary Clinton sanoivat kannattavansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Clinton sanoi luottavansa Israelin kykyyn tehdä YK:n asettamat kriteerit täyttävä sisäinen tutkimus laivasaattueen pysäyttämisestä.

Israelin johtajat ja diplomaatit työskentelivät tiistaina lujasti voidakseen tyynnyttää maailmalla riehuvaa myrskyä, mikä aiheutui pysäyttämisoperaation kehittyessä veriseksi. Tunnustaessaan Israelin oikeuden puolustautua Clinton kuitenkin totesi Gazan tilanteen kestämättömyyden ja vaati rakennustarvikkeiden vapaat vientiä kaistalle.

NETANYAHUN sisäkabinetin jäsenet syyttivät Barakia epärehellisyydestä tämän todettua lausunnossaan maanantaina, että minikabinetti oli hyväksynyt IDF:n toimet. Ministerit sanoivat, että asiasta keskusteltiin yleisellä tasolla ilman äänestystä tai päätöksiä. He sanoivat suljetussa 20 ministerin istunnossa olevansa turhautuneita siksi, että heidät sivuutettiin asiassa, josta koko maailma puhuu ja syyttää Israelia. (JP)


4. YK:N ihmisoikeusneuvosto tuomitsi eilen pitämässään kokouksessa, jonka päätöslauselmaesityksen olivat laatineet Pakistan, Palestiina ja Sudan, nämä ihmisoikeuksien vankimmat puolustajat, mitä ankarimmin termein Israelin voimien väkivaltaisen hyökkäyksen ja vaatii puolueetonta lähetystöä tutkimaan kansainvälisen lain rikkomista, mikä oli seurauksena Israelin hyökkäyksistä kansainvälisillä vesillä laivasaattuetta vastaan, joka kuljetti humanitääristä avustusta.

Esityksestä äänestettäneen keskiviikkona. Tämä 47 jäsenen muodostama neuvosto kokoontui eilen vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli pitänyt oman Israelia tuomitsevan kokouksensa.

TURVALLISUUSNEUVOSTON päätöksessä vaaditaan, että Israel vapauttaa välittömästi alukset ja pidättämänsä matkustajat. Siinä myös todetaan, että tilanne Gazassa on kestämätön ja humanitäärinen tilanne siellä huolestuttava vaatien tarvikkeiden vapaata kuljettamista. Mitään humanitääristä kriisiä Gazassa ei ole havaittavissa, ellei sillä tarkoiteta Hamasin hallituksen kovakätistä tapaa hallita kaistaa ja sen asukkaita.
ISRAEL aloitti välittömästi selvitettyään laivoissa olleet matkustajat heidän palauttamisensa kotimaihinsa, osaksi Israelin kustannuksella.

Turkkilaisia ja muita kuljetetaan Jordaniaan, josta he voivat jatkaa matkaansa kotimaahansa. Turkki lähettää koneen turkkilaisia varten. Matkustajien joukkoon oli kerätty varsin kirjava määrä tunnettuja tai siksi kuviteltuja henkilöitä, Nobel palkittuja ja holokaustista elossa selvinneitä heidän propaganda-arvonsa vuoksi.

TURKIN pääministeri Erdogan väitti saattueen pysäyttämisen aiheuttaneen käännekohdan Israelin ja Turkin välisissä suhteissa lisäten, ettei mikään ole sen jälkeen kuten ennen. Erdoganin outojen repliikkien taustalla on hänen huolensa APK puolueesta, joka pääsi valtaan 2002 vaaleissa, mutta on joutunut toteamaan kansansuosionsa pienenemisen, mikä huolestuttaa sen johtaja Erdogania syksyn yleisvaalien lähestyessä.

Toiseksi hänellä on unelma palauttaa Ottomani-hallituksen muinainen suuruus, minkä johdosta hän kosii alueen muslimimaita ja on ulottanut kosiskelunsa Amerikan mantereelle saakka, Brasiliaan ja Venezuelaan. Selkkaus Israelin kanssa sopii erinomaisesti tähän poliittiseen peliin.

Miten vaikeita suhteet Israelin ja Turkin välillä lienevätkin, tuskin ne riittävät tilanteen kehittymiseksi sodaksi, vaikka Shira Kaplan JP:ssä esimerkkeihin viitaten toteaakin, että meriteitten sulkeminen on monessa tapauksessa ollut sodan aiheena (casus bellum). (JP)


4. UUTISOTSIKOITA

- ABBAS vakuuttaa, ettei epäsuoria keskusteluja Israelin kanssa USA:n välityksellä suinkaan keskeytetä, vaikka hän esittikin karkeaa kritiikkiä Israelista. Häntä ovat monet tahot painostaneet siihen, eikä Hamas ole niistä hiljaisin. Abbas lähettää tunnetun liikemiehen Munib al-Masrin Gazaan hieromaan sovintoa, kun itse ei taida uskaltaa pistää päätään sinne pelätessään menettävänsä sen. Masrin delegaatioon kuuluu tunnettuja miehiä Fatahista ja PLO:sta, mutta ei Muhammad Dahlan, jota etsitään Gazassa. He aikovat päästä sinne joko Siinailta tai Israelin puolelta suoraan.

- Hamasin edustajana kansanedustaja Salal Bardaweel sanoi, ettei heillä ole aikaa kaikenlaisille delegaatioille, ja asiat tulee hoitaa Kairossa kokoontuvan sovintoneuvotteluja käyvän ryhmän kautta. Hamas vaatii, että PA:n tulee ensin lopettaa yhteistyönsä Israelin kanssa ja vapauttaa vangitsemansa Hamasin jäsenet. Toiseksi Bardaweel vaati, että PA lopettaa vanhusten, naisten ja lasten häirinnän Länsirannalla sekä lopettaa vankiensa kiduttamisen. (JP)

- Khaled Mashaal kiitteli presidentti Hosni Mubarakia, 82-vuotias, Rafahin terminaalin avaamisesta ja sanoi, ettei Hamas vastusta kansainvälisiä joukkojen sijoittamista terminaaleihin. Mashaal vaati uuden Goldstonen nimittämistä tutkimaan laivasaattueen pysäyttämiseen liittyviä seikkoja sekä vaati, että PA lopettaa Netanyahun palkitsemisen turvallisuusyhteistoiminnan kautta. (JP)

- Israel kehotti lähetystönsä henkilökuntaa palaamaan Turkista kotiinsa. Samalla ulkoministeriö kehottaa välttämään turisteja matkustamasta Turkkiin, joka on ollut yksi suosituimmista lomakohteista Siinain ohella, josta myös varoitetaan. Lomanviettäjien määrä Turkkiin on pienentynyt 46 %, mutta viime vuonna heitä kuitenkin matkusti sinne 300 000. (JP)

- 10 000 ihmistä osoitti mieltään Israelia vastaan Istanbulissa maanantaina. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... s-1.293631

- Paavi syyttää Israelia epäoikeudenmukaisesta miehityksestä palestiinalaisten alueilla. Dokumentti vuosi julkisuuteen maanantaina. Paavi vierailee Kyproksella, jossa hän esittelee dokumentin alueen piispoille maanantaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 12,00.html* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron