Palautetta avustuslaivakonfliktista!

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Palautetta avustuslaivakonfliktista!

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ke 02 Kesä, 2010 22:19Palautetta avustuslaivakonfliktista

Hyvät Take a Penin jäsenet!

Voitte käydä ulkoministerimme Alexander Stubbin blogissa http://www.alexstubb.com/fi/ jättämässä hänelle viestejä.

Kiitos antamastanne palautteesta. Alla niistä neljä sekä Israelin suurlähettilään lausunto. Israelin puolustusvoimien tapausta käsitteleviä videoita löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/user/idfnadesk

-----

http://arirusila.blogit.fi/tarpeeton-provokaatio/

-----

Ruotsi kutsui suurlähettiläänsä kuultavaksi, samoin tekee ilmeisesti Suomikin
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/05/ ... 23153.html
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/05/ ... 24293.html

Asia on valitettava. Herää kuitenkin kysymys, että missä ovat Pohjois-Korean kärsivää kansaa auttamaan menevät aktivistit? Miksi ei heitä auta kukaan. P-Koreassa on tiettävästi yli miljoona kuollut nälkään. Kuitenkaan Gazassa ei ihmisillä olisi hätää tai ainakaan tässä laajuudessa, jos Hamasin kaltaiset terroristijärjestö ei olisi vallassa.
Tapauksesta ei kuitenkaan ole uutisoitu mitään faktaa, vaan kaikki suomenkieliset mitä olen käsiini saanut, ovat pohjautuneet lähinnä arvailuihin ja arvioihin.
Sen verran mitä tiedän IDF:stä ja tai Israelin sotilasjoukoista, he eivät avaa tulta ilman syytä. Kyseisiin operaatioihin tuskin menee mukaan mitään varusmiespalveluksen miehiä, vaan ammattilaisia ja koulutettuja sotilaita, joilla ovat tilanteet ja tilannetaju hallinnassa.
Kun ilmoitetaan vaikka, että kuolleita on 16, kuten aamulla uutisissa ilmoitettiin, niin mistä tiedetään, että kuolleet olivat aktivisteja? Eikö kuolleiden joukoissa olisi voinut olla Israelin sotilaitakin?

Aktivistit tiesivät, että heidät tullaan pysäyttämään. Miksi lähteä tällaiselle ristiretkelle? Mistä tiedetään, mitä laivan ruumasta mahdollisesti löytyy?
Muistettava on, että myös Egypti on sulkenut Gazan rajan. Ei vain Israel.

K.L.

-----

Subject: Gaza-lausuntonne ja yhdenmukaiset kriteerit
Date: Wednesday, June 2, 2010 2:44 AM
From: Jouni Suonsivu
To: Matti.Vanhanen@vnk.fi

Pääministeri Matti Vanhanen,

te olette antanut harkitsemattoman ja yksipuolisen lausunnon Israelin toimista. Sen sijaan te ette ole maininnut mitään kiistanalaiseen (PL242) Gazaan pyrkineen laivasaattueen luvista purjehtia alueelle ettekä saattueen järjestäjistä. Ette myöskään siitä, että Israel ilmoitti pysäyttävänsä sinne omin luvin pyrkivät alukset. Lisäksi mainitsen teille - mikäli asia olisi sattunut teiltä unohtumaan, että Israelin ohella Egypti osallistuu Gazan saartoon.

Teiltä ei kukaan odota erityistä myötätuntoa Israelia kohtaan, mutta tasapuolisuus ja yhdenmukaiset kriteerit eri valtioiden ja niiden toiminnan arvioimisessa ovat välttämättömät. Uskonkin teidän oivaltaneen tämän periaatteen toimittuanne pääministerinä näinkin pitkään. Niinpä korjannette pikimmin nyt tekemänne virheen ja ryhtynette tasapuolisempiin lausuntoihin. On nimittäin yhä edelleen Suomen etu, että maamme johto kykenee tasapuolisesti ja kiihkottomasti arvioimaan maailman tapahtumia ympärillämme. Samoin on todellista valtiomiestaitoa kyetä näkemään oma virheensä ja korjaamaan se. Tällöin tehty ei ole virhe vaan oppimistapahtuma. Odotan teidän siis oppivan.

Alla lyhyesti periaatteita merellä toimisesta kriisiaikoina:

Israelin toiminta kansainvälisillä vesillä on merilain mukaista.

1. Israel on tällä hetkellä aseellisessa konfliktissa Gazaa hallitsevan Hamasin kanssa. Gazasta on toistuvasti pommitettu Israelissa sijaitsevia siviilikohteita asein, jotka on salakuljetettu meren kautta.

2. Merisaarrot ovat kansainvälisen lain mukainen legitiimi ja tunnustettu toimenpide, jota voidaan käyttää osana aseellista konfliktia.

3. Saarto voidaan saattaa voimaan merellä, mukaan lukien kansainväliset vedet, niin kauan kun se ei estä pääsyä puolueettomien valtioiden satamiin.

4. Länsimaiden laivastokäsikirjat katsovat merisaarron tehokkaaksi laivastotoimeksi ja määrittelevät useita kriteerejä jotka saarrossa on otettava huomioon.

5. Israel julkisti saarron voimassa olon ja saartovyöhykkeen tarkat koordinaatit hyväksyttyjä, kansainvälisiä, ammattikäytössä olevia meriliikenteen kanavia käyttäen. Israel teki myös asiaan kuuluvat ilmoitukset.
http://info.mot.gov.il/EN/index.php?opt ... &Itemid=12

6. Kansainvälisen tapaoikeuden (customary law) mukaan tietoa saarron olemassaolosta voidaan pitää varmistettuna sen jälkeen kun saarto on julistettu ja asianmukainen varoitus on annettu ylläolevalla tavalla.

7. Kansainvälisen merilain mukaan, kun merisaarto on voimassa, mikään alus ei voi saapua saarretulle alueelle. Tämä koskee sekä siviilialuksia että vihollisen aluksia.

8. Mikä tahansa alus joka loukkaa tai yrittää loukata merisaartoa voidaan ottaa haltuun, tai sille voidaan hyökätä kansainvälisen lain mukaan. Aluksen katsotaan yrittävän saarron murtamista siitä hetkestä lukien kun se jättää satamansa aikomuksena ohittaa saarto.
http://www.icrc.org/ihl.nsf/FULL/560?OpenDocument

Oli rikollista a) yritää rikkoa saartoa ja b) ryhtyä väkivaltaan tarkastusviranomisia vastaan.

Eli lopetetaan se höpinä "laittomasta hyökkäyksestä kansainvälisillä vesillä". Israelilaiset ovat tarjonneet avustuskuljetuksille toisen reitin lähisataman kautta, jossa suoritetaan tarkastustoimet, jonka jälkeen ne voidaan toimittaa eteenpäin vaikkapa YK:n toimesta.

Tämä ei kuitenkaan kelvannut "rauhanaktivisteille".

Ellette tiennyt, kerrottakoon, että saattueen pääjärjestäjätaho, turkkilainen IHH tunnetaan väkivaltaisena, terrorismia tukevana äärijärjestönä, jolla on yhteydet mm. Hamasin kanssa.

Jouni Suonsivu
Tampere

-----

From: Maija Harper
Date: Wed, 02 Jun 2010 19:11:13 +0300
To: <lukijansana@ess.fi>
Subject: Lähi-idän armottomuus

Arvoisa ESS:n toimitus,

Luin lehtenne 'Armoa ei tunneta Lähi-idässä' -pääkirjoituksen eilen surua ja häpeääkin tuntien, koska jo sen otsikointi ikään kuin osoitti sormella, kenen armottomuudesta mielipide esitettiin. Kirjoituksessa annettiin kuva ahtaalle kaistalle eristetystä palestiinalaisjoukosta, joiden luo apua tuovien laivasaattueen Israel on tylysti ja armottomasti pysäyttänyt. Taustatietojen puute tai asian rauhallinen tutkiminen ennen Israelin hutkimista suorastaan loistivat poissaolollaan, mutta eihän toki ole ensimmäisestä kerrasta kyse.

Gazassa vallan kaapanneen Hamasin ilmaistu tarkoitus ja päämäärä on Israelin valtion tuhoaminen ja Gazaa käytetään astinlautana kyseisen päämäärän saavuttamiseen. Saarron tarkoitus on estää aseiden salakuljetus Gazaan. Turkista tulleet alukset olivat murtamassa tuota saartoa humanitaarisen avun viemisen kaavun alla ja tarkoituksena oli nimenomaan provosoida Israel reaktioon, jota sitten voitaisiin käyttää sitä vastaan, mikä onkin onnistunut länsimaiden tiedotusvälineitten avulla, joille ei niinkään ole väliä asian taustoilla ja faktoilla kuin Israelia vastaan nousevan tunnekuohun herättämisellä.

On varsin erikoista, että länsimaiden tiedotusvälineitten enemmistö näyttää olevan valmiita liittoon ääri-islamilaisen Israel-vastaisuuden kanssa, mikä ei todellakaan ole kaikkien arabien kanta ja ehkä jopa vähiten niiden palestiinalaisten, jotka tietävät, mitä on elää Hamasin vallan alla. Israel on Lähi-idän ainoa toimiva demokratia, missä on edustus sekä juutalaisilla että arabeilla, missä naiset palvelevat miesten rinnalla puolustusvoimissa, missä tehdään korkeatasoista tieteellistä tutkimusta, missä taiteella ja kulttuurilla on tärkeä rooli ja minne Suomestakin voi milloin tahansa vapaasti matkustaa. Israel on myös sen kirjan synnyinmaa, johon meidän sivistyksemme perustuu.

Pidin aamunavauksen 40 vuotta sitten Lahden Yhteiskoulun kevätjuhlassa ennen valkolakkien jakamista. Luin silloin Sananlaskujen kirjan 1. luvusta mm. sanat: 'Koska he vihasivat tietoa, eivät valinneet osaksensa Herran pelkoa eivätkä suostuneet minun neuvooni, vaan katsoivat kaiken minun nuhteluni halvaksi, saavat he syödä oman vaelluksensa hedelmiä ja saavat kyllänsä omista hankkeistaan.' Nuoruuden innolla halusin silloin korottaa Herran pelkoa hyväksi ohjenuoraksi elämässä tekstillä, joka löytyy juutalaisten meille antamasta kirjasta.

Jos en muusta syystä niin juuri siitä haluan olla tukemassa ja siunaamassa Israelia sen eläessä äärimmäisessä puristuksessa ja paineessa myös niiden taholta, joille se on antanut elämänohjeet pohjaksi kaikelle, mikä on hyvää ja lujaa länsimaisessa sivistyksessä.

Maija Harper
Villähde

-----

Israelin Suomen-suurlähettiläs Avi Granot, miten kommentoitte iskua?

- Israel tarjosi laivasaattueelle monta kertaa apua saattaa avustustarvikkeet Gazaan. Järjestäjät olivat vähemmän kiinnostuneita ihmisten auttamisesta kuin poliittisesta tempauksesta, joten meidän piti järjestää sulku. Muuten sadat laivat toisivat pian uusia aseita Gazaan.

- Israelin kylät ovat olleet tuhansien ohjusten uhreja. Velvollisuutemme on varmistaa, ettei Gazaan kuljeteta lisää aseita.


Tukiko laivasaattue terrorismia?

- Toimittuaan noin he päättivät tukea Hamasia.


Eli onko laivue vastuussa uhreista?

- Totta kai. Olimme varoittaneet heitä monta kertaa. Vastaanotto oli väkivaltainen, joten myös meidän sotilaamme joutuivat käyttämään väkivaltaa.

- Jos ajat autolla seinään, ei ole seinän vika, jos sinua sattuu.


Mutta miksi sen piti tapahtua kansainvälisillä vesillä?

- Tämä on lähinnä tekninen näkökulma. Laivueessa oli niin paljon laivoja, että merivoimien oli käynnistettävä sulku tietyltä etäisyydeltä Gazaa.

Mitä mieltä olette siitä, että isku tuomitaan maailmalla?

- Olosuhteitamme ei täysin ymmärretä. Vakaista oloista on helppo kommentoida tekemisiämme. Mutta miten muut maat reagoisivat, jos ohjukset uhkaavat siviilejä jatkuvasti?

Onko lähetystönne edessä ollut mielenosoittajia?

- Ei. Lähinnä olemme tapauksen johdosta keskustelleet suomalaisten viranomaisten kanssa. Selitämme, että Suomella on aivan samanlainen tarve puolustautua kansalaisten suojelemiseksi.

- Onneksi Suomen ei tarvitse olla jatkuvan hyökkäyksen kohteena, mutta jos olisi, en usko että Suomi olisi toiminut toisin kuin me.
Suomen Take a Pen
suomi1@takeapen.org
http://www.takeapen.org/suomi

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron