ISRAEL-UUTISET PERJANTAINA 18.06.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

ISRAEL-UUTISET PERJANTAINA 18.06.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » La 19 Kesä, 2010 10:21


ISRAEL-UUTISET PERJANTAINA 18.06.101. ARVIOLTA 110 000 ihmistä osallistui mielenosoituksiin, joilla tuettiin vanhempia, jotka korkeimman oikeuden tuomarit tuomitsivat kahdeksi viikoksi, eli tämän lukukauden loppuun, vankilaan siksi, etteivät he suostuneet panemaan tyttöoppilaitaan samaan luokkaan sefardi-juutalaisten perheitten tyttöjen kanssa. Illalla seitsemän aikoihin kaksi bussia kuljetti 35 isää Mashiyahun vankilaan lähellä Ramlea Emmanuel Beit Yacov yhteisöstä. Tyttöjen äideistä 22 oli illalla kateissa. Vankilaan kahdeksi viikoksi tuomittuja nuorten lasten vanhempia, osa heistä yhteisön johtajia ja rabbeja, on kaikkiaan 43. Poliisi etsii niitä, jotka eivät ilmestyneet vankilaan määrättyyn aikaan mennessä viedäkseen heidän lukkojen taakse. Oikeus antoi 22 kadonneelle äidille luvan viettää sapattinsa lastensa kanssa kotonaan.

LASTEN vanhemmat vakuuttavat, ettei kysymys ole rodusta asiallisesti ashkenazit ja sefardit ovat samaa juutalaista sukua vaan kysymys on pelkästään juutalaisen lain, halachan, tarkasta noudattamisesta. Osoitukseksi tästä he osoittavat, että pieni joukko sefardi-tyttöjä oli sallittu ashkenazi-tyttöjen kanssa samaan luokkaan, ja vankilaan tuomittujen joukossa on kolme sefardi-vanhempaa.

POLIISI varautui mielenosoituksiin, jotka sujuivat ja oli tarkoitettu sujuvan rauhallisesti ilman väkivaltaa. Useita katuja Jerusalemissa suljettiin kokonaan mielenosoittajien käyttöön. Täten Yermiyahu, Bar-Ilan ja Shmuel Hanavi suljettiin kokonaan ulkopuolisilta, kuten myös Golda Meit bulevardi, Rahov Hativat Harel, Sderot Eshkol sekä Shivtei Yisrael ja Hanevim-kadut.

PUHEET ja kutsut yhteiseen rukoukseen johdettiin Rehov Yermiyahu-kadulle pysäytetyn kuoma-auton lavalta. Hassidic-perinteen mukaan miehet olivat pukeutunet sapattiasuihin, mustiin pukuihin ja mustiin huopahattuihin, osalla leveällä karvareunalla varustettuina. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=178828


2. KOSKA suomalaiselle lukijalle lienee epäselvää, keitä nämä ultra-ortodokseihin luettavat slonim hassidic ashkenazi-juutalaiset ovat, lienee tarpeen pari selittävää sanaa Jonah Mandelin asiaa esittelevän JP:n kirjoituksen pohjalta.

Slonim-hassidut on tyypillinen ashekazi hassidim ryhmä, sanoo professori Menachem Friedman Bar-Ilan Yliopistosta, jota pidetään asiantuntijana haredi-yhteisöstä. He ovat yksi pienistä yhteisöistä, eivätkä ole varakkaita, Friedman selittää. Hän kertoo, että Slonim kaupunki, mistä Hassidut on peräisin, sijaitsee Liettuassa. Slonim hassidit ovat osa pientä ryhmää yhteisöjä, jotka ylläpitivät hassidic-elintapaansa Liettuan haredi-kansan sydänalueilla.

Friedman selittää edelleen, että Slonim-hassidut yhteisön jäseniä muutti Israeliin silloiseen Palestiinaan 19.vuosidalla heidän rabbinsa käskystä. He asettuivat asumaan Tiberiaseen Karlin hassidut yhteisön viereen. Koska Itä-Euroopan slonim yhteisö tuhoutui holokaustissa, Israeliin muuttaneet slonim hassidic jäsenet ovat siten ainoat alkuperäistä slonim perinnettä säilyttävät ja kehittävät.

FRIEDMAN jatkaa: 20. vuosisadan keskivaiheilla hassidut johtajiston muotoutuessa Israelissa, yhteisö muutti Jerusalemiin ja rakensi uuden yeshivan Mea Shearimiin. Heidän merkittävin johtajansa oli rabbi Avraham Weinberg, yeshivaa johti rabbi Shalonm Noah Barazovsky, joka oli naimisissa Weinbergin tyttären kanssa. Hän oli keskushenkilö pienen hassidut yhteisön elvyttämisessä Israelissa.

Aikaisin 80-luvulla slonim yhteisö jakaantui kahteen osaan sapattiaterialla sattuneen nimitysasian vuoksi. Barazocsky ryhmä suuntautui Agudat Israel yhteisöön, joka on United Tora Judaismin hassidic-haara. Toista ryhmää kutsutaan joskus nimellä Eda Haredit, joka ei ole edustettuna Knessetissä eikä saa valtion avustuksia. Tämä ryhmä on ollut näyttävästi esillä vastustaessaan viikosta toiseen jatkuvin mielenosoituksin vanhankaupungin lähellä sijaitsevan parkkialueen pitämistä auki sapattina.

EMMANUELISTA oli tarkoitus kehittää slonim-yhteisön keskus, jonne heidän instituutionsa kollel, yeshivat eri ikä- ja sukupuoliryhmiä varten, perustettaisiin. Yritykset joutuivat kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin pakottaen heikoimmissa asemissa olevat muuttamaan pois.
FRIEDMAN selittää, että pieni slonim yhteisö, joka jatkaa elämäänsä Emmanuelissa talous-vaikeuksista huolimatta, on tärkeä slonim hassidut yhteisön perienteiden säilyttämisen vuoksi.3. ISRAELIN johtajat odottavat Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin seuraavaa siirtoa maitten välisissä suhteissa. Uutisraportit kertovat Turkin purkavan diplomaattisia suhteita asteittain, mutta virallista ilmoitusta asiasta ei ole saatu.

Turkin Israelin lähettiläs kutsuttiin kotiin eikä ole mitään tietoa, palaako hän enää asemapaikalleen.

ERDOGAN on vaatinut Israelilta virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmaralla tapahtuneen murhenäytelmän johdosta, jossa menehtyi 9 Turkin kansalaista. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon on ulkomailla kertonut, ettei Israelilla ole mitään syytä pyytää anteeksi, mutta että Turkilla on kaikki syyt siihen, koska se varusti ja tuki saattuetta, jonka yhteen laivaan oli ilmeisen tietoisesti ja tarkoituksella sijoitettu puolisensataa huligaania ja terroristia.

Mavi Marmara-aluksella otetuissa videokuvissa laivassa olleet terroristit auliisti tunnustavat tulleensa mukaan lujasti päättäen joko päästä Gazan satamaan tai kuolla marttyyreina. He olivat täysin tietoisia Israelin julistamasta merisaarrosta ja Israelin esittämästä varoituksesta, ettei se tule sallimaan saattueen laivojen pääsyn Gazaan.

ISRAELIN puolustusministeriön edustaja kertoo haaretzin web-sivun artikkelin mukaan, ettei heillä ole mitään tietoa muutoksista Turkin kanssa tehtyihin kauppasopimuksiin ja että tilanne jatkuu normaalisti. Ehkä tieto on juuttunut perjantai-illan liikenteeseen, sillä aseteollisuuden johtajat sanovat, että on vain ajasta kysymys, koska tieto peruutuksista tulee, sillä monet edustajat ovat jo pakanneet laukkunsa kotiinpaluuta varten Turkkiin.

Turkissa uutiset kertovat, että se peruuttaa 16 sopimusta, joitten arvo mitataan miljardeissa.
Päällimmäisenä peruutetaan 1000 Merkava III tankin toimitukset, arvo 5 miljardia USD; M-60 tankkien uudistaminen, arvo 50 miljoonaa USD; 800 miljoonan USD sopimus kahden Israelissa valmistetun koneen sekä ilmavalvonta- ja varoitusjärjestelmän toimitus; 54 F-15 Fantom hävittäjän uudistaminen, arvo 632.5 miljoonaa; 48 F-5 pommikoneitten uudistaminen, arvoltaan 75 miljoonaa USD.

Todays Zaman lehti, jossa edelliset tiedot julkistettiin, kertoo siviilisopimusten ja -suhteitten jatkuvan häiriöttä kunnes toisin ilmoitetaan. Osa edellä mainituista kohteista on jo toteutettu, kertoo artikkeli ja lisää, että peruutettujen sopimusten uusiminen voi tapahtua vasta seuraavien vaalien jälkeen. Turkin armeijan parissa Erdoganin radikaalit Israelin vastaiset otteet ovat herättäneet hämmästelyä ja vastalauseita.

ISRAELIN puolustusministeriö selvästi haluaa jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, eli ummistaa silmänsä todellisuudelta toivoen, että mörkö on hävinnyt kun silmät avaa. Israelissa on yhä selvemmin alettu kysellä, miten viisasta on viedä huipputeknisiä laitteita ja järjestelmiä maahan, joka veljeilee avoimesti Israelin tuhoa ajavan valtion kanssa. Yhä useampi on myös alkanut kysellä, millaisen uhkan puolustusministeri Barakin sovittelupolitiikka muodostaa Israelin turvallisuudelle tilanteessa, jossa maan viholliset uhkaavat uudella sodalla. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... l-1.2967334. JOS Israel menehtyy, Eurooppa menehtyy sen mukana, sanoo Espanjan etinen presidentti (1996-2004) Jose Maria Aznar lontoolaisessa suurlevikkisessä London Times lehdessä julkaistussa artikkelissaan. Hän ei ole ainoa, joka on selkeästi ilmaissut kantansa Israelin puolesta, mutta kuuluu niihin johtajiin, jotka uskaltavat ilmaista sen vasta luovuttuaan vaikutusvaltaisesta virastaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Aznar olisi puolustanut Israelia aiemminkin, mutta osoittaa tendenssin, miten johtajien mielipiteitä kontrolloidaan.

ANZAR kertoo artikkelissaan: Gazan yhteydessä esitetty viha on mielettömyyttä. Me emme voi unohtaa sitä, että Israel on lännen paras liittolainen sekavassa ympäristössä.

Hän selittää, että aivan liian kauan on ollut epämuodikasta nousta puolustamaan Israelia, eikä ole helppoa tehdä niin tilanteessa, mihin Israelin vastaisia aineksia täynnä olevan aluksen seikkailu Välimerellä johti. Hän toteaa, että ideaalitilanteessa mitään sellaista ei olisi tapahtunut; IDF:n sotilaat olisivat rauhanomaisesti selvittäneet tilanteen ilman 7 sotilaan pahoinpitelyä ja yhdeksää turkkilaista kuollutta, eikä ystävällisissä suhteissa ollut Turkki olisi varustanut Mavi Marmaraa kohtalokkaalle matkalleen. Israel asetettiin mahdottoman tilanteen eteen: Joko luopua maansa turvallisuuden takaamisesta ja Gazan saarrosta tai saada maailman vihat päälleen.

ANZAR selittää, että YK perusti Israelin, joten sen laillisuus ei ole kyseenalainen, ja sillä on syvälle juurtuneet demokraattiset instituutiot; se on dynaaminen avoin yhteisö, joka on toistuvasti osoittanut etevämmyytensä kulttuurin, teknologian ja tieteen aloilla. Toiseksi Anzar toteaa, että Israelin juuret, historia ja arvot osoittavat sen kuuluvan länsimaihin, että se on normaali länsimaa, mutta joka on joutunut epänormaaleihin olosuhteisiin.

Israel on ainoa Euroopan maa, jonka olemassaolo on kyseenalaistettu alusta lähtien. Aluksi naapurimaat yrittivät tuhota sen perinteisin asein; sitten terrorismin ja itsemurhapommittajien kautta, ja nyt viimeksi radikaalin islamin ja sen kannattajien toimesta kansainvälisen lain ja diplomatian keinoin.

62 vuotta perustamisensa jälkeen Israel edelleen taistelee olemassaolostaan. Sitä pommitetaan raketein ja ohjuksin etelästä ja pohjoisesta, uhataan tuholla Iranin toimesta saatuaan ydinaseen käyttöönsä, ollen sekä ystävien että vihollisten jatkuvan puristuksen alaisena Israel ei koskaan ole saanut nauttia rauhantilasta.

Anzar kritisoi länsivaltoja, jotka eivät näytä ymmärtävän Lähi Idän tilanteen monimutkaisuutta eikä sitä, että ne kasvavassa määrin katsovat Lähi Idän ongelmien perustuvan Israelin olemassa oloon, ja että rauhantila Muslimivaltojen kanssa saavutetaan uhraamalla Israel. Erityisesti hän ihmettelee, että USA näyttää juuttunen samaan illuusioon. Anzar varoittaa, etteivät länsimaat voi mennä siihen tuhoamatta samalla itsensä.

Anzar perusti ryhmän nimeltä Friends of Israel, johon hän on saanut mukaan useita nimekkäitä henkilöitä, entisiä johtajia ja diplomaatteja.
Edellä oleva kirjoitus julkistettiin One Jerusalemin web-sivulla.
http://sn117w.snt117.mail.live.com/defa ... wsignin1.05. UUTISOTSIKOITA

- Turkkilaisen matkustajakoneen ohjaajan virhe oli aiheuttaa yhteentörmäyksen Ben Gurionin kentällä keskiviikkoiltana.

- Englannin hallitus antoi matkustusvaroituksen osallistumisesta Gazan saarron murtoa yrittäviin saattueisiin. (JP)

- Syyrian presidentti Bashar Assad uhkuu edelleen sotakiihkoa. Hän sanoi BBC:n haastattelussa keskiviikkona, että sodan mahdollisuus vahvistui IDF:n suorittaman freedom flotillan välikohtauksen vuoksi. (JP)

- Rahanpuutteen vuoksi puolustusministeriö esittää, että kaasunaamarinsa haluavat maksavat ainakin osan sen kustannuksista. Osa sai ne ilman hintaa.

- Venäjän presidentti Medvedev arvosteli USA:n ja EU:n lisäämiä sanktioita Irania vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 70,00.html

- Egypti ei pysäytä Iranin laivoja matkalla Gazaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 16,00.html

- Libanonin parlamentti siirsi kuukaudella esitystä, jolla olisi annettu
arabipakolaisille maassa kansalaisoikeudet.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138133
* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron