UUTISIA ISRAELISTA SUNNUNTAINA 27.06.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

UUTISIA ISRAELISTA SUNNUNTAINA 27.06.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ma 28 Kesä, 2010 12:15


UUTISIA ISRAELISTA SUNNUNTAINA 27.06.101. KANADASSA Torontossa kokoontuneitten maitten G-20 sisäpiiri G-8 piti oman kokouksensa ennen täysfoorumia. G-8 maat, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Kanada, Japani ja Venäjä, julkistivat oman lausuntonsa, jossa ne todetessaan Israelin poistaneen joitain esteitä humanitäärisen avun pääsemiseksi Gazaan ilmaisivat samalla huolensa tilanteesta Gazassa, jota ne pitävät kestämättömänä. Lausunnossa myös valitettiin ihmishenkien menetyksiä Mavi Marmaran välikohtauksen yhteydessä Välimerellä 31.05.10, mutta todettiin tyydytyksellä Israelin asettama riippumaton tutkimuskomitea sen tutkimiseksi.

Lausunnossa kehotettiin kaikkia osapuolia toimimaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman no 1860 mukaan esteettömän avustusten virran varmistamiseksi Gazaan, ja kehotettiin tekemään muutoksia nykyisen käytännön mukaiseen politiikkaan.

G-8 maitten lausunnossa vaaditaan Israelin hallitusta jatkamaan päättämiensä nykyistä väljempien vientirajoitusten täydellistä toteuttamista käytännössä. Lausunnossa mainitaan kansan humanitäärisen ja kaupallisen avun lisäksi siviilirakentaminen ja infrastruktuuri sekä laillinen taloudellinen toiminta.

UUTTA G-8 maitten lausunnossa on vaatimus Israelin turvallisuusvaatimusten huomioiminen, joita pidetään laillisina ja joita tulee suojella. Uutta oli myös vaatimus IDF:n sotilaan Gilad Shalitin välitömäksi vapauttamiseksi Hamasin neljän vuoden panttivankeudesta. (JP)


2. G-8 MAAT puuttuivat lausunnossaan Iranin tilanteeseen vaatien maita toteuttamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1929 ja esitettiin syvä huoli Iranin ydinsuunnitelman julkisuuden puutteesta sekä sen ilmoituksesta jatkaa uraanin rikastamisesta lähelle 20 prosenttiastetta.

Lausunnossa maita vaaditaan toteuttamaan entistä yhtenäisempää toiminta-linjaa Iranin suhteen huolimatta varsinkin Venäjän vastustuksesta. Mielenkiinnolla seurataan, otetaanko G-20 konferenssissa kantaa Turkin ja Brasilian allekirjoittamaan sopimukseen, jonka mukaan Iran toimittaa 1200 kg alhaiseen tasoon rikastamaansa uraania Turkkiin jatko-rikastamista varten.

Lausunnossa nähdään USA:n kongressin äskettäin vahvistamat YK:n asettamia sanktioita kovemmat vaatimukset Iranin boikotoimiseksi. G-8 maat painottavat diplomaattisen ratkaisun toteuttamisen tärkeyttä Iranin kanssa ennen sotilastoimia.

G-8 maitten lausunnossa vahvistetaan kannatus Hokkaidossa 2008 ja L´Aquilassa 2009 tehdyille NPT-sopimuksille ydinaseistuksen leviämisen ja kokeilun estämiseksi.

POHJOIS-KOREAN todettiin upottaneen torpedollaan Etelä Korean sotilasaluksen Cheonan lausunnolla: Me tuomitsemme tässä yhteydessä hyökkäyksen, joka johti Cheonan uppoamiseen. Japanilaisen lähteen mukaan vain Venäjä pyrki estämään G-8 maita omaksumaan Pohjois-Koreaa tuomitsevan lausuman sanoen sen pahentavan tilannetta.

KOKOUKSESSA todettiin Kabulissa heinäkuussa pidettävän Afganistanin tilannetta käsittelevän konferenssin tärkeys. Siellä on tarkoitus vahvistaa tammikuussa tehty päätös kouluttaa 100 000 miehen vahvuinen turvallisuusosasto nykyisten lisäksi tarkoituksena luovuttaa Afganistanin turvallisuusvastuu sen omille joukoille 5 vuoden kuluessa.

G-8 maat olivat täysin sormi suussa maailmaa runtelevan 1930-luvulta lähtien pahimman taloudellisen laman suhteen. Yhdysvaltain Obaman hallituksen politiikan mukaan on syytä jatkaa liikemaailman elvytyspolitiikkaa hallituksen runsaskätisen tuen ja kulutuksen avulla. Eurooppa ja Japani suosittelevat hallitsemattomasti kasvavan velan leikkaamista.
http://www.jpost.com/International/Arti ... ?id=179592


3. ISRAEL ilmoittaa olevansa valmis vapauttamaan kaikkiaan n. tuhat eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua turvallisuusvankia, heidän joukossaan 450:stä yli sadalla on verta käsissään, eli he ovat syyllistyneet yli kuudensadan israelilaisen murhaan. Ehtona näiden vapauttamiselle on, että heidät vapautetaan joko Gazaan tai jonnekin ulkomaan alueelle.

Lisäksi Israel on tehnyt selväksi, ettei se vapauta joitain terroristeja, joita JP:n artikkelin kirjoittajat H Kainon ja T Lazaroff kutsuvat megaterroristeiksi, ja jotka ovat syyllistyneet todella epäinhimillisiin rikoksiin. Näihin kuuluvat ainakin seuraavat:

- Terroristit, jotka tuhosivat Sparro-ravintolan surmaten 15 ihmistä vuonna 2001,

- Moment-kahvilan tuhonneet terroristit, jotka surmasivat 11 ihmistä vuonna 2002,

- Hillel-kahvilan Jerusalemissa tuhonneet terroristit surmaten 7 ihmistä vuonna 2003,

- Rishon Legion hyökkäyksen terroristit surmaten 16 ihmistä 2002,

- Dolphinarium nuorisokahvilassa Tel Avivissa 2001 tehty hyökkäys surmaten 21 ihmistä,

- Park-hotelliin Netanyassa tehty hyökkäys vuonna 2002, jossa kuoli 30 ihmistä.

Edellä kerrotut luvut sisältävät vain kuolinuhrit, mutta jättävät mainitsematta vammautuneet, elinikäisiä fyysisiä ja henkisiä vaurioita kärsineet uhrit, joitten määrä on moninkertainen.

ISRAELISSA tehtyjen tutkimusten mukaan 45 % vapautetuista terroristeista palaa terrorismiin, mutta vapautettujen Hamasin terrorijäsenten parissa luku on 63 %, ja Islamic Jihadin jäsenten parissa vapautetuista terroristeista 67 % palaa terrorismiin.

Tuorein esimerkki tästä on Tannenbaumin tapaus. Israel vapautti häntä ja kolmen kaatuneen IDF:n sotilaan ruumista vastaan 400 terroristia Libanoniin vuonna 2004. Heistä 52 % palasi terrorismiin surmaten 27 israelilaista useissa eri terrori-iskuissa.

HALLITUKSEN tilastojen mukaan 42 % kaikkiaan 1150:stä vapautetusta terroristista kolmea IDF:n sotilasta vastaan ns. Jibril-sopimuksessa vuonna 1985 palasi terrorismiin, ja monet heistä toimivat johtajantehtävissä toisen intifadan aikana. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179638


4. PÄÄMINISTERI Netanyahu on ilmoittanut ymmärtävänsä Shalitin vanhempien tunteet ja olevansa valmis toteuttamaan vankienvaihdon, mutta turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Tämä on ollut periaatteena edellisenkin hallituksen aikana, mutta Hamasin vaatimus on kaiken aikaa kasvanut. Aluksi puhuttiin parista sadasta turvallisuusvangista, mutta se on kasvanut enimmällään tuhanteen ja jopa yli senkin. Asiallisesti Hamasilla ei ole oikeutta vaatia yhtään mitään, sillä se teki provosoimattoman hyökkäyksen IDF:n tukikohtaan surmaten kaksi sotilasta, haavoittaen muita ja raahaten haavoittuneen Gilad Shalitin Gazan puolelle turva-aitaa. Lopulta Netanyahulla ei liene muuta mahdollisuutta kuin suostua vankien vaihtoon, niin pahalta kuin se tuntuukin.

Gilad Shalitin vanhemmat Noam ja Aviva ovat muitten läheisten perheenjäsenten kanssa aloittaneet 12 vuorokautta kestävän marssin maan pohjoisosassa sijaitsevasta Mitzpe Hilan juutalaisyhteisöstä Jerusalemiin vaatien hallitusta suostumaan terroristien vapauttamiseen heidän poikansa vapautta vastaan.

Talousministeri Yuval Steinitz sanoi myös ymmärtävänsä Shalitin perheen tuskan, mutta totesi samalla, ettei sopimusta voida päättää katukokouksissa. Hän vastustaa nimenomaan terroristien vapauttamista Länsirannalle, joka vaikeuttaa Israelin taistelua terrorismia vastaan.
Koska Gilad Shalitilla on myös Ranskan kansalaisuus, Ranskan viranomaiset ovat presidentti Sarcozya myöten seuranneet tiiviisti vapauttamiskeskusteluja.(JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179638


5. UUTISET ovat toistelleet entistä huolestuttavampina Israelin ja USA:n välien huononemisesta ja jopa kriisistä, johon ne ovat ajautuneet. Viimeiset uutiset Obaman ja Netanyahun tapaamisesta kuudes heinäkuuta Washingtonissa ovat herättäneet uutta toivoa paremmasta, joskin parkkiintuneet tarkkailijat kuten Isi Leibler varoittavat luottamasta liikaa Obaman kykyyn voittaa omaksumansa vastenmielisyys Israelin pääministeriin.

Mistä Obaman käyttäytymismalli sitten lieneekin peräisin, on toinen kysymys, mutta hän ei toisaalta ole peitellyt avoimia sympatioitaan islamin maihin ja johtajiin. Viimeiset uutiset vielä tänään kuiskivat salaisista sitoumuksista, joita Obama on antanut Mahmoud Abbasille tukea tämän suunnitelmia Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuonna ja Netanyahun painostamiseksi toistuviin ja aiempia suurempiin myönnytyksiin.

TOINEN huolestuttava piirre Obaman suhteessa Israelia kohtaan nähdään siinä, että hän järjesti tapaamisen Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa juuri ennen Netanyahun vierailua. Iranin tilanteen seuraaminen ja USA:n vihjeet sotilasiskusta sitä vastaan on tietenkin täysin luonnollinen aihe tapaamiselle huomioiden IDF:n väitetyt sotilaskoneitten lennot saudien ilmatilassa ja lentokentälle, mutta siitenkin epäilys jää kalvamaan mieltä.

USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtajan amiraali Mike Mullenin vierailu Israelissa on myönteinen tapahtuma, mikä Israelissa todetaan tyydytyksellä. Tämä on hänen neljäs vierailunsa maassa vuoden 2007 jälkeen. Hänellä on tunnetusti luottamukselliset suhteet IDF:n komentajan Gabi Ashlenazin kanssa. Aiheina heidän keskusteluissaan ovat Iranin tilanne, Libanonin ja Syyrian Iran-sidonnaisuus sekä ongelmat Turkin suhteissa.

Israelin sotilasjohtajia vaivaa mahdollinen pidätys ulkomaanmatkojen aikana, mikä oli peruuttaa IDF:n edustajan Avi Benanyahun luentomatkan Lontooseen. Hän sai vakuutukset sekä sotilas- että diplomaattitaholta, ettei pidätysvaaraa ole, ja voi toteuttaa matkansa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179627


4. UUTISOTSIKOITA

- Mossadin johtaja Meir Dagan ei ole saanut jatkoaikaa virkaansa. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179625

- Israelilla ja PA:lla ei ole suoraa keskusteluyhteyttä, mutta PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat ja varapääministeri Dan Meridor esiintyivät yhteisessä ohjelmassa vastaillen toisilleen välistä hyvinkin kiihkeästi parin tunnin ajan sadan diplomaatin, lähettilään, akateemikon, journalisti ja muitten todistaessa tilanteen. Kumpikin pyrki osoittamaan rauhantahtoaan syyttäen toistaan keskustelujen estämisestä.

Erekat toisti varsin oudon teesin, ettei hän aseta ennakkoehtoja keskusteluille, mutta että Israeliin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hän kutsui tätä vaatimukseksi, ei ennakkoehdoksi.

Hän sanoi Israelilla olevan kolme vaihtoehtoa: Palestiinan valtio kahden valtion periaatteella; yksivaltio kahta kansaa varten tai nykyisen rasistisen ja apartheid-tilanteen jatkaminen Länsirannalla, jossa hänen mukaansa arabit ja kristityt eivät voi ajaa samaa tietä israelilaisten kanssa. Erekat turvautui tavanomaiseen uhkailuun: Ellei tämän vuoden lopussa ole selvää näyttöä kahdesta valtiosta, israelilaiset tulevat hikoilemaan. Hän ei kuitenkaan lähemmin tarkentanut. mitä tämä tarkoittaisi. Meridor tähdensi, että Israelille tärkein kohta suhteessa palestiinalaisiin on Israelin turvallisuus, jonka pohjalta tulee käsitellä kysymyksiä rajoista, pakolaisista, Jerusalemista ja muista.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179567

- Syyrian presidentti Bashar Assad aloitti Etelä Amerikan kiertueen tapaamisella Venezuelan presidentti Hugo Chavezin, joka kutsui Israelia kansanmurhia toteuttavaksi ja USA:n käsikassarana toimivaksi maaksi, joka tullaan aikanaan asettamaan sille kuuluvaan asemaan. Assad kutsui Israelia äärilaidan maaksi. Hän vierailee myös Argentiinassa, Brasiliassa ja Kuubassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 50,00.html

- IDF:n sotilaat surmasivat beduiinisalakuljettajan, joka tuli Siinailta Israelin puolelle rajaa ryhmänsä kanssa eikä suostunut pysähtymään. (haaretz)

- Iranilaiset kansaedustajat, jotka haluavat Gazaan, liittyvät libanonilaiseen laivaseurueeseen heidän oman flotillansa peruuntuessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138273

- Turkissa Gazan saarron murtamista puolustavat nostivat suuren natsilipun tilaisuudessaan Religion for peace websivun mukaan. Siinä kerrottiin, että islamin jihadistit ovat suorittaneet 15 533 terrori-iskua lännessä WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen syyskuun 11. päivänä 2001. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138274* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
www.shalom.fi, Pray for the peace of Jerusalem.
www.kosher.fi, we will have some delicious for you.
Please add our website to your favorites and keep visiting us regularly.Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron