UUTISIA ISRAELISTA MAANANTAINA 28.06.2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

UUTISIA ISRAELISTA MAANANTAINA 28.06.2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Ma 28 Kesä, 2010 13:43


UUTISIA ISRAELISTA MAANANTAINA 28.06.20101. SILWANIN lähiön kehityssuunnitelmaa vastaan kiihotetut mellakat haavoittivat lievästi kuutta poliisia ja kahta yksityisvartijaa. Lukuisat palestiinalaiset kärsivät lievistä jälkivaikutuksista poliisin käyttämien tainnutus- ja kyynelkaasukranaattien johdosta.

Poliisin arvion mukaan mellakkaan osallistui pari sataa palestiinalaista, joitten joukossa nykyisin on aina paikallisia ja ulkomaisia äärivasemmistolaisia ja anarkistisia elementtejä.

JUUTALAISYHTEISÖJEN Beit Hadash ja Beit Jonatanin asukkaat, jotka asuvat arabienemmistöisen Silwanin lähiön keskellä, valittivat poliisille tilanteen kehittyneen hallitsemattomaksi, ja kertoivat Israelin radiolle sunnuntai-iltana, että palestiinalaiset käyttävät talojensa kattoja ja muita edullisia asemia hyökkäyksiin juutalaisten omistamia taloja ja autoja vastaan. Palestiinalaisten kivittämiset ja väkivaltaisuudet juutalaisia ja heidän omaisuuttaan ja autojaan vastaan Silwanin lähiössä ovat jatkuneet kuukausikaupalla, mutta poliisi tunnustaa eilisten väkivaltaisuuksien ylittäneen kohtuuden rajat, punaiset varoituslinjat.

MELLAKOIDEN aiheuttajaksi mainitaan Jerusalemin suunnittelu- ja rakennustoimikunnan alustavaa hyväksyntää suunnitelmaksi Silwanin lähiön kehittämiseksi nykyaikaiseksi ja inhimilliset vaatimukset toteuttavaksi kaupunginosaksi. Niiden todellinen syy on kuitenkin paljon laajempi kuin ne 22 purettaviksi suunniteltua huonokuntoista ja ilman palveluja olevaa arabirakennusta, jotka on kyhätty ilman lupia julkiseen käyttöön tarkoitetulle alueelle.

Se että arabit ovat joutuneet tonttimaan puutteen vuoksi rakentamaan mistä löytävät vapaan maan, ei oikeuta heitä vaatimaan, että kaupunki ilman muuta laillistaa laittomat rakenteet. Hämmästyttävintä koko tässä sumassa on se, että jopa YK:n pääsihteeri lankeaa näin läpinäkyvään ansaan ja vaati noiden 22 talon säilyttämistä huomioimatta, että suunnitelman mukaan niissä asuville perheille annetaan lailliset tontit uusien talojen rakentamista varten.

Silwanissa, Sheih Jarrassa, Jebl Mukaberissa ja muissa Jerusalemin lähiöissä kiihotetut usein väkivaltaisiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat kuitenkin osoituksena taistelusta Jerusalemin omistuksesta.

Muslimisaarnaajat julistavat saarnapöntöistään joka perjantaina rukouskokoustensa yhteydessä, miten juutalaiset pyrkivät muuttamaan Jerusalemin arabi- ja muslimiluonnetta haluten korvata sen juutalaisella. Toisena kiihotusaiheena heillä on Temppelivuori ja sinne rakennettu Al-Aksa moskeija, jonka he väittävät joutuneen juutalaisten jatkuvien tuhoamisyritysten kohteeksi. Al-Aksa on vaarassa, on Muslimiliikkeen keskeinen taisteluhuuto, jonka varjolla varsinkin nuoria muslimeja kootaan suojelemaan moskeijaa.

On surullista, etteivät maailman johtajat pysty erottamaan metsää puilta eivätkä suostu kutsumaan tarkoituksellisesti kiihotettuja poliittisia mellakoita niiden oikeilla nimillä. (JP)


2. JERUSALEMIN kaupungin virastosta vakuutetaan, että pormestari Nir Barkat on vakaasti päättänyt edistää Silwanin kuten muittenkin sekä juutalais- että arabienemmistöisten lähiöitten kehittämistä vastustuksesta huolimatta. Kysymys ei suinkaan ole vain ottomaani-hallituksen ajoilta olevien lähiöitten rakennusten uusimisesta, vaan myös niiden infrastruktuurin, vesi- ja viemäri- ja sähköjohtojen sekä katujen ja puistojen, leikkikenttien ja kaikkien julkisten palvelujen vaatimien tarpeitten kehittämiseksi ajan vaatimusten tasolle.

Jerusalemin poliisin edustaja Shmuel Ben-Ruby totesi Jerusalem Postin toimittajalle, että Jerusalemin itäosien lähiöissä on havaittavissa selvää väkivaltaisuuksien nousua. Hän ei kuitenkaan halunnut spekuloida niiden syistä. Meillä on joukkoja operoimassa lähiöissä kaiken aikaa ja teemme niin jatkossakin, hän vakuutti.

Kansallisen poliisin edustaja Micky Rosenfeld vahvisti Jerusalemin poliisin lausunnon todeten, että useita tapauksia on sattunut Silwanissa menneen viikon aikana ja että turvallisuuspartiot siellä ovat joutuneet useita kertoja kivisateeseen ja heitä on pommitettu betonikappaleilla ja petrolipommeilla haavoittaen kahta poliisia.

Silwanissa juutalaisasukkaitten suojelijoina toimivien vartijoitten autoja vastaan on myös hyökätty mutta myös poliisiautot ovat kärsineet. Parin viimeisen kuukauden aikana yli 20 poliisiupseeria on vammautunut Silwanissa, hän toteaa. Kaksi rajapoliisia haavoittui betonitiilistä sekä petrolipommeista, joilla heitä pommitettiin lauantai-iltana.

YLEISEN turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch ennakoi mielenosoitusten laajenevan paljon suuremmalle alueelle, mutta poliisin edustajan mukaan Silwanissa yleistyneet mielenosoitukset ovat lähinnä nuorten ja alaikäisten suorittamia, eivätkä liene niitä, joita ministeri tarkoitti. Hänellä lienee ollut mielessä PA:n johtajien, Abbasin ja Erekatin uhkaukset turvautumisesta väkivaltaan, elleivät keskustelut Israelin kanssa johda tuloksiin. Erekat uhkasi israelilaisten hikoilevan, ellei keskusteluissa pystytä sopimaan kahden valtion periaatteen mukaisesti itsenäisestä Palestiinan valtiosta kuluvan vuoden aikana.

Tilanteen tekee sekaiseksi ja vaaralliseksi palestiinalaisten joukkoon soluttautuvat anarkistit ja äärivasemmistolaiset, jotka perjantai-iltana menivät Silwanin lähiöön tukeakseen ja kiihottaakseen paikallisia nuoria hyökkäyksiin poliisia vastaan. Heidän taisteluhuutojaan ovat: Vapauta Silwan, ja Miehitetyssä kaupungissa ei ole mitään pyhää. Poliisi sallii heidän pääsynsä palestiinalaisalueille hyvin tietäen heidän tarkoituksensa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179724


3. RAJAPOLIISI valmistautuu palestiinalaisten mellakoihin Juudeassa ja Samariassa rakennuskiellon päättyessä tämän hetken tietojen mukaan syyskuun 26. päivänä. Rajapoliisi pitää massiivisia harjoituksia prikaatin-tasolla odottaessaan sitä, mitä voi tapahtua. Hallitus ei ole vielä käsitellyt rakennuskiellon jatkamista, mutta yleinen mielipide sekä Likudissa että hallituksen ministereitten keskuudessa vaatii sen lopettamista.

NETANYAHUN ja Obaman välisissä keskusteluissa, jotka on sovittu Valkoisessa Talossa kuudes heinäkuuta, asia noussee esille ja Netanyahu saanee vakavan kehotuksen jatkaa kieltoa syyskuun jälkeen. Poliisi lähtee siitä, että palestiinalaiset kiihotetaan mellakoimaan, jos rakennuskieltoa ei jatketa.

Ironista tässä on se, että palestiinalainen kadunmiesten enemmistö haluaa rakennustöiden alkavan uudelleen, koska hän tarvitsee työtä ja leipää perheelleen. PA:n johto toistelee, että kiellon jatkuminen on perusehto rauhankeskusteluille, vaikka se tietää aivan hyvin, ettei sillä ole tarjota vaihtoehtoista työtä palestiinalaisille, mutta kyllä Amerikan setä maksaa.

POLIISI lähtee siitä, että olkoon hallituksen päätös myönteinen tai kielteinen, se aiheuttaa rauhattomuutta asukkaissa. Poliisin lähtökohtana on pystyä hallitsemaan tilanteita laajamittaisissa mellakoissa. Jos hallitus jatkaa rakennuskieltoa, se voi aiheuttaa rajuja juutalaismellakoita Juudeassa ja Samariassa, ja terroristit voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen iskeä pommeillaan ihmismassoihin. Tämä aiheuttaisi todella vaarallisen tilanteen. Poliisin edustajan mukaan sen toiminta kriisitilanteissa on sitä samaa, mitä se tekee Juudeassa ja Samariassa kaiken aikaa, vain suppeammassa mittasuhteessa.

Suuri osa rajapoliisin eliittiyksiköistä on sijoitettu Jordanian rajalle, mutta koska tilanne on siellä rauhallinen, puolustusministeriö on pyytänyt, että osa niistä sijoitettaisiin Juudeaan ja Samariaan erityistehtäviä varten.

POLIISI on kouluttanut erikoisyksiköitä tilanteita varten, joissa juutalaisasukkaat kostavat heitä vastaan tehdyt hyökkäykset hintalappu periaatteella. Tätä on poliisin mukaan tapahtunut ainakin Yitzharin alueella, jonka asukkaat asuvat arabikylän naapureina.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=179720


4. UUTISOTSIKOITA.

- Gilad Shalitin vapauttamista tukevia marssijoita Israelin pohjoisosasta Jerusalemiin kokoontui marssiin yli 12 000 +/-, mikä yllätti paitsi järjestäjät myös poliisin. Heidän tunnuksenaan on :Gilad on vielä elossa. IDF:n sotilas siepattiin Kerem Shalomin lähellä 25.kesäkuuta 2006, jonka Hamas huomioi julkistamalla videonauhan, jossa näytetään IDF:n tankkeja, joista yksi räjäytetään haavoittuneen Gilad Shalitin roikkuessa sen tykkitornissa.

- USA:n senaattori John Kerry lensi eilen Israeliin tavaten presidentti Shimon Peresin. Peres vihjaili vieraalleen, että Israel käy salaisia keskusteluja PA:n kanssa antamatta yksityiskohtia. Peres on veteraani salaisissa vehkeilyissä, joista hän on tullut kuuluisaksi alkaen jo ennen Oslon sopimuksia, jotka myös neuvoteltiin salaa pääministeri Yitzhak Rabinilta. (JP)

- USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen matkusti myös Israeliin eilen tavaten IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin. Mullen kertoi pyrkivänsä aina näkemään turvallisuuskysymykset myös Israelin näkökulmasta. Mullen tuli Israeliin Afganistanista, jossa hän pyrki vakuuttamaan armeijan toiminnan jatkuvuuden komentajan vaihdosta huolimatta. (JP)

- Hamasin ja Fatahin kiistely, kenelle kuuluu Gazan sähkövoimalan kustannusten maksaminen, pimensi Gazan suurelta osin. (JP)

- Terkel aloittaa komiteansa kanssa tutkimukset Mavi Marmara aluksella tapahtuneen verisen välikohtauksen selvittelemiseksi. Ensimmäinen kokous käsittelee teknisiä kysymyksiä ja tilanteen taustatekijöitä.(JP)

- IDF:n komentaja Libanonin kakkossodan aikana toiminut kenraaliluutnantti Dan Halutz suunnittelee poliittista uraa. Hän odottelee tammikuuhun ennen virallista ilmoitusta jäähdyttely-ajan umpeutuessa. (JP)

- CIA:n johtaja Leon Panetta arvioi, että Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania kahta ydinpommia varten, mutta että se saa pomminsa valmiiksi kahden vuoden kuluessa. Hän epäilee sanktioitten hidastavan oleellisesti Iranin pommin valmistamistahtia. Hän sanoi Israelin antavan tilaa Obaman haluamille diplomaattisille ponnisteluille eikä iske Iraniin lähiaikoina. (JP)

- Jerusalemin Herodeksen portti ja sisäänkäynti oli vuorossa saada täysi kunnostus ja uudistusremontti, johon kuului vesi- ja viemärijohtojen uusiminen sekä piilotettujen sähköjohtojen ja valaisimien asennus. (JP)

- Uusin vaarallinen flotilla uhkaa Israelia jokavuotisten maneettien (jellyfish) muodossa. Tuhannet ihmiset saavat kirveleviä pistoja niiltä. (JP)
http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ ... ?id=179711

- El Al aloittaa reittilennot Eilatiin elokuussa tänä vuonna. (JP)

- Barry Rubin murehtii, että maailman vaatimat helpotukset Gazan kaistalle tarkoittavat Hamasin aseman laillistamista vuosiksi eteenpäin ilman, että siltä vaaditaan poliittisia ja humanitäärisiä muutoksia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists ... ?id=179692

- Mahmoud Zahar kertoo Gazassa, että 8 uutta avustusalusta on valmistautumassa seilaamaan Gazaan G-20 konferenssin jälkeen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 52,00.html

- Kuka polttelee YK:n kesäleirien telttoja ja turmelee ja varastaa sen välineistöä Gazassa? Hyökkäys oli jo toinen tänä kesänä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 66,00.html

- Nasaretissa pidätettiin terrorijengi, joka koostui israelilaisista ja
palestiinalaisista. Se murhasi taksinkuljettajan vuonna 2009, yhteyksiä sillä oli kansainväliseen jihadiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138297

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron