Israel-raportti 1. heinäkuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 1. heinäkuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 01 Heinä, 2010 23:57


Israel-raportti 1. heinäkuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

» 1. SHALIT: ONGELMA JOTA EI PITÄISI OLLA!

» 2. LYHYESTI

» 3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 1. HEINÄKUUTA 1920


* * * * * * * * * * * *1. SHALIT: ONGELMA JOTA EI PITÄISI OLLA!

Sunnuntaina alkoi pitkä marssi Haifan pohjoispuolelta, ja sen määränpäänä on pääministeri Benjamin Netanyahun asunto Jerusalemissa. Siepatun israelilaisen sotilaan Gilad Shalitin vanhemmat Noam ja Aviva Shalit johtavat tuhansien ihmisten joukkoa, jotka nyt vaativat sotilaan vapauttamista Hamasin käsistä. Ihmisiä liittyy marssiin joka puolelta Israelia. Keskiviikkona oli marssimassa 3 500 ihmistä. Kaikilla on keltainen nauha, joka kuvastaa taistelua, ja monet ovat kiinnittäneet sen autoonsa, ikkunaansa, laukkuunsa ja ranteeseensa.

Noam ja Aviva sekä suuri osa israelilaista yhteiskuntaa painostaa nyt hallitusta vaatimalla, että se maksaisi vapautuksesta Hamasin vaatiman hinnan eli 1 000 vankia. Marssissa pidettiin pieni tauko Yagurin kibbutsilla, ja siellä tiedottaja sanoi: Hänen vapauttamisensa pikemminkin vahvistaa kuin heikentää Israelia, koska se auttaa opettajiamme opettamaan lapsille velvollisuudesta, joka maalla ja sen kansalaisilla on toinen toisiansa kohtaan.

Mutta toiset israelilaisen yhteiskunnan sektorit myös kritisoivat marssia vahvasti. Heidän pääväitteensä on, että terroristien vapauttaminen johtaa lisääntyvään terrorismiin ja suurempaan määrään kuolleita israelilaisia. Maariv-lehdessä julkaistussa artikkelissa, joka oli vastoin lehden virallista linjaa, kehotettiin ihmisiä ajattelemaan kaksi kertaa ennen kuin ottavat nauhan vastaan ja liittyvät taisteluun. Artikkelissa esitettiin seuraavat kysymykset: Voitko pitää keltaista nauhaa ja samaan aikaan katsoa silmiin niiden sotilaiden vanhempia, jotka kuolivat ottaessaan terroristeja kiinni? Voitko pitää nauhaa ja kohdata terroristien uhrien vanhemmat? Mitä sanot niiden uhrien perheille, jotka vangit murhaavat vapauttamisensa jälkeen? Artikkelin kirjoittajat myös tähdensivät, että vaikka valtion pitää tehdä kaikkensa palauttaakseen vangitut sotilaansa, jokainen sotilas tietää myös, että hänen armeijapalveluksensa saattaa vaatia hänen henkensä.

Kommentti:
Taistelu Gilad Shalitin vapauttamiseksi on taistelu, jota Israelin ei pitäisi tarvita taistella. Juutalaisvaltio on asetettu ongelmatilanteeseen, jossa sekä Shalit-marssin kannattajat että sen vastustajat ovat oikeassa ja väärässä samaan aikaan. Yhtäältä, diplomaattilähteiden mukaan, Hamasin vaatimat 100 vapautettavaa vankia ovat vastuussa 600 israelilaisen murhasta. Eikö heidän pitäisi kärsiä rangaistustaan? Pitäisikö heidän sallia tappaa lisää israelilaisia? Toisaalta, Gilad Shalit oli valtion asialla, kun hänen kimppuunsa raaasti hyökättiin ja hänet siepattiin. Hän on tänä päivänä elossa. On mahdollista palauttaa hänet. Uusien uhrien tuleva kuolema on vain mahdollisuus, ja Israelilla on turvallisuus- ja tiedustelukoneisto, jonka tehtävänä on estää tämä. Toisaalta, Gilad Shalitin paluu jos Israel päättää maksaa hinnan on konkreettinen tosiasia. Se voidaan tehdä! Pitäisikö Israelin jättää sotilas vankeuteen, kun sillä on keino vapauttaa hänet?

Tämä on traaginen ongelma. Mutta se olisi voitu välttää. Normaaleissa olosuhteissa vankienvaihtosopimus tehdään osapuolten välillä sodan päättyessä. Mutta tässä tapauksessa on kyseessä terroristijärjestö, joka ei kunnioita kansainvälisiä lakeja eikä tunne moraalisia arvoja. Tästä syystä kansainvälisen yhteisön tulisi seistä Israelin rinnalla ja eristää Hamas, kunnes sillä ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin antaa periksi massiiviselle ja yhtenäiselle painostukselle. Mutta kansainvälinen yhteisö on hylännyt Israelin ja ilmaisee vain satunnaisesti mielipiteensä Shalitin tukemiseksi. Samaan aikaan monet maat antavat oikeutusta terroristijärjestölle ylläpitämällä siihen diplomaattisia yhteyksiä.

Ihmisoikeus- ja muiden aatteellisten järjestöjen tulisi järjestää mielenosoituksia ja marsseja omissa maissaan kunnes heidän johtajansa toimisivat Hamasia vastaan. YK:n pitäisi kaikilla tuon järjestön käytössä olevilla keinoilla painostaa Hamasia. Jos näin tapahtuisi, marssia ei tarvittaisi Israelissa. Taistelu Gilad Shalitin vapauttamiseksi ei ole sisäinen israelilainen taistelu, vaan taistelu yleismaailmallisten arvojen kuten moraalisuuden ja ihmisarvon puolesta ja kansainvälisen lain kunnioituksen puolesta. Missä ovat näiden asioiden kansainväliset puolestapuhujat Gilad Shalitin tapauksessa?

Tällä hetkellä Israelin täytyy taistella asiassa enimmäkseen yksin. Kuinka se voi päästä ratkaisuun? Vuonna 1939 Iso-Britannia julkaisi niin sanotun White Papers -julkilausuman, joka rajoitti juutalaisten maahanmuuton Brittiläiseen Palestiinan mandaattiin 15 000 henkilöön vuodessa. Tämä tapahtui samaan aikaan kun toinen maailmansota syttyi ja Britannia halusi mandaatin rajojen sisäpuolella asuvien juutalaisten auttavan liittoutuneita. Silloin David Ben Gurion sanoi: Me käymme sotaa niin kuin julkilausumaa ei olisikaan, ja vastustamme julkilausumaa aivan niin kuin ei olisi sotaa. Voiko israelilainen yleisö oppia tästä: Voiko se kokosydämisesti taistella Shalitin oikeutetun vapautuksen puolesta, sillä hinnalla minkä se vaatii, ja samaan aikaan kieltäytyä antamasta periksi terrorismille?

On vaikea sanoa, mikä on oikein Shalitin tapauksessa. On helpompi sanoa, mikä on väärin: vähätellä kummankaan osapuolen oikeuksia.2. LYHYESTI

Gazan asukkaat ovat parina viime viikkona saaneet koteihinsa sähköä vain 12 tuntia vuorokaudessa. Nykytilanne johtuu siitä, että Länsirannalla päämajaansa pitävä palestiinalaishallinto on asettanut Gazan sulkuun teollisen polttoaineen välityksen suhteen, kunnes Gazaa hallitseva Hamas maksaa laskunsa. Hamas väittää, että sillä yksinkertaisesti ei ole rahaa. Euroopan unioni maksoi aiemmin teollisen polttoaineen Gazan päägeneraattoriin, mutta lopetti sen viime marraskuussa. Hyvin vähän kritiikkiä ovat nyt esittäneet ne ulkomaat, jotka aiemmin syyllistivät Israelia Gazan sähkökatkoista, joista monet Israelin mukaan olivat Hamasin lavastamia, kansainvälisen sympatian herättämiseksi. Ranskalainen uutistoimisto AFP huomautti, että YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö (UNWRA) on toistuvasti arvostellut Israelin neljä vuotta jatkunutta alueen saartoa, mutta on harvoin ulottanut kritiikkiään Gazan Hamas-johtajiin.

Yhdysvaltalainen julkaisu The Scientist on nimennyt kaksi israelilaista yliopistoa niiden kymmenen korkeakoulun joukkoon, jotka ovat maailman parhaita työskentelypaikkoja tieteellisille tutkijoille. Weizmann Institute of Israel sijoitettiin toiselle tilalle, heti Brisbanessa, Australiassa sijaitsevan Queenslandin yliopiston jälkeen. Jerusalemin Heprealainen yliopisto sijoitettiin viidenneksi listalla. Kymmenen parhaimman listalla olivat edustettuina seuraavat maat: Iso-Britannia, Israel, Australia, Kanada, Ranska ja Tanska. Yhdysvaltojen tutkimustilat arvosteltiin erikseen.

Palestiinalaiset ja israelilaiset ovat molemmat hyvin innokkaita jalkapallon harrastajia ja ovat yleensä liimaantuneet tv-ruudun ääreen MM-kisojen aikana, jotka pidetään joka neljäs vuosi. Israelin puolustusvoimien mukaan tämä on vaikuttanut niiden kivitystapausten määrään, jotka israelilaisautoilijat saavat osakseen joka viikko Juudean ja Samarian teillä. Tavanomaisena viikkona on 30-40 kivityshyökkäystä. Kahden viime viikon aikana, siitä lähtien kun MM-kilpailut alkoivat, hyökkäysten määrä on pudonnut 10-20:een viikossa.3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 1. HEINÄKUUTA 1920

Brittiläisen sotilashallinnon jälkeen alkaa siviilihallinto, päävaltuutettu Sir Herbert Samuelin johdolla. Samuel on brittiläinen juutalainen, joka on toiminut parlamentin jäsenenä ja hallituksen ministerinä. Koska hän on tunnettu sympatioistaan sionistisia pyrkimyksiä kohtaan, juutalaisyhteisö toivottaa hänet tervetulleeksi, mutta arabiväestö pelkää häntä. Samuel ja hänen seuraajansa vievät maan kehitystä merkittävästi eteenpäin muun muassa päällystämällä teitä, tekemällä Jerusalemista Palestiinan pääkaupungin ja laskemalla liikkeelle paikallisen rahayksikön mikä hyödyttää asukkaita suuresti.


* * * * * * * * * * * *

___ ___ ___ ___ ___ ___
TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin. Klikkaa seuraavaa linkkiä antaaksesi lahjoituksen Word of Lifen työlle Israelissa:

http://www.livetsord.se/new/donatetoisrael/?language=en

Kotisivu:
http://www.israelreport.org/


Palaute: feedback@israelreport.org

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron