Israel-raportti 22. heinäkuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 22. heinäkuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 22 Heinä, 2010 21:05


Israel-raportti 22. heinäkuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:


» 1. IDF OPPII VALETTU LYIJY -OPERAATION AIKAISISTA VIRHEISTÄÄN

» 2. ABBASIN TAKINKÄÄNTÖLEIKKI

» 3. LYHYESTI

» 4. VÄLÄHDYS HISTORIAAN 1216


* * * * * * * * * * * *


1. IDF OPPII VALETTU LYIJY -OPERAATION AIKAISISTA VIRHEISTÄÄN

Vuosina 2008-2009 käytiin Gazan sota, jota Israelin puolustusvoimat (IDF) kutsui nimellä operaatio Valettu lyijy. Sodan seurauksena Israeliin kohdistettiin valtavasti kritiikkiä, joka kärjistyi YK:n valtuuttamaan Goldstonen raporttiin. Suuri osa kritiikistä ei kiinnittänyt mitään huomiota niihin kahdeksan vuoteen ja 12 000:een raketti-iskuun, jotka Israel oli saanut kokea ennen operaatiota. Myöskään Hamasin tapoja käyttää hyväkseen siviileitä ja siviilirakenteita sodankäyntiinsä ei kritisoitu.

Maanantaina julkaistussa raportissa IDF myöntää, että operaation aikana tehtiin virheitä. Raportti on kolmas laatuaan, ja siinä ilmoitetaan, että IDF on nyt muuttamassa osaa tavoistaan ja toimintamalleistaan sodankäynnin aikana. Tulevaisuudessa tullaan kiinnittämään vielä enemmän huomiota siviilien ja siviiliomaisuuden suojelemiseen. Tähän liittyy olemassaolevan infrastruktuurin parempi selvittäminen, tarkka tunnistaminen ja merkitseminen... . Suunnitelmissa on myös luoda turvapaikkoja, joihin siviilit voivat paeta; evakuointireittejä, joita pitkin siviilit voivat turvallisesti paeta taistelualueilta; lääkintää siviileille; toimintamalleja tehokkaaseen kommunikointiin väestön kanssa, sekä sen ohjaamiseen; ja humanitäärisen avun pääsyn mahdollistaminen ulkonaliikkumiskieltojen, sulkujen ja liikkumisrajoitusten aikana.

Lisäksi jokaisessa taisteluyksikössä pataljoonatasolta asti tulee olemaan humanitääristen asioiden upseeri. IDF tulee arvioimaan uudelleen myös valkoisen fosforin käyttönsä, vaikka se onkin sodankäynnissä laillista.
Tähän mennessä IDF on aloittanut 47 tutkimusta. Neljä sotilasta on nyt syytettynä tuomioistuimissa, ja neljälle upseerille on annettu kurinpalautusta. Raportti summaa: Osana jatkuvaa oppimisprosessiaan IDF on myös tehnyt lukuisia muutoksia operaatioidensa toimintatapoihin ja käytäntöihin... .

Kommentti:

Suorittaakseen läpikotaisen ja luotettavan tutkimuksen IDF on tehnyt yhteistyötä joidenkin sellaisten tahojen kanssa, jotka olivat sen kovimpia kriitikoita sodan jälkeen. Näihin lukeutuvat ihmisoikeusjärjestöt Betzelem ja Human Rights Watch. Nämä järjestöt loivat yhteyksiä gazalaisiin arabitodistajiin ja järjestivät heille kuljetukset Israelin rajalle, missä IDF haastatteli heitä. Heidän todistuksiaan verrattiin sekä sotilaiden todistuksiin että toisiin lähteisiin ja informaatioon kuten videoihin, GPS-koordinaatteihin ja tiedustelutietoon. IDF:n tekemässä 47 tutkimuksessa oli 36 tapausta, jotka erityisesti mainittiin Goldstonen raportissa. Monissa tapauksissa IDF sai selville, ettei mitään rikkomuksia ollut tapahtunut. Osa tutkimuksista on yhä käynnissä.

Meidän on otettava huomioon seuraavat kolme seikkaa: 1) Brittiläinen eversti Richard Kemp sanoi operaatio Valetun lyijyn jälkeen, että Israelin puolustusvoimat teki enemmän suojellakseen taistelualueen siviilien oikeuksia kuin mikään muu armeija sodankäynnin historiassa.

2) Voidaan varmuudella todeta, ettei mikään muu armeija saa yhtä paljon kritiikkiä kansalaisjärjestöilta, YK:lta ja kansainväliseltä yhteisöltä kuin Israelin armeija. 3) Voidaan myös todeta, ettei mikään muu armeija asetu vapaahetoisesti yhtä perinpohjaisiin ja läpinäkyviin tutkimuksiin kuin IDF.

Nämä huomiot johtavat lopputulokseen, että IDF on todennäköisesti maailman moraalisin armeija. Täytyisi nähdä melkoista vaivaa väittääkseen tätä vastaan. Se, että IDF myöntää epäonnistumisensa ja muokkaa käytäntöjään, että IDF tekee yhteistyötä kovimpien kriitikkojensa kanssa (eli kansalaisjärjestöjen, jotka ovat usein räikeän asenteellisia Israelia vastaan), ja että IDF tekee tämän julkisesti, ovat merkkejä terveestä organisaatiosta ei täydellisestä, mutta terveestä! Ei ihme, että muut maat lähettävät sotilasjohtajansa ja ammattisotilaansa oppimaan IDF:ltä.
2. ABBASIN TAKINKÄÄNTÖLEIKKI


Palestinian Media Watchin (PMW, Palestiinan mediatarkkailu) tällä viikolla julkaiseman raportin mukaan palestiinalaishallinto (PA), jota johtaa Mahmud Abbas, jatkaa Israelin-vastaista kiihotusta. Kun lähentymisneuvottelut Israelin ja PA:n välillä aloitettiin toukokuussa, Abbas julisti aikovansa tehdä työtä kiihotuksen lopettamiseksi, mutta mikään ei ole muuttunut kuluneiden kahden kuukauden aikana.

Eräs PA:n tv-ohjelma kertoi hiljattain Abbasin sanoneen, että neuvottelut ovat taktinen päätös, eli väliaikainen puolustuksellinen päätös.

Puhuessaan länsimaiselle yleisölle Abbas yhä puhuu kahden valtion ratkaisusta ja kahdesta kansasta, jotka eläisivät rauhassa. Mutta PA:n opetusohjelmissa Israelin kaupungit Askelon, Haifa ja Tiberias on merkitty palestiinalaisiksi kaupungeiksi ja Israelin alueeseen viitataan Palestiinana.

Kommentti:

Kaksi eri tapaa puhua oli Jasser Arafatin vakiopiirre. Abbas oli hänen läheinen kumppaninsa ja on selvästi oppinut opettajaltaan. Vaikuttaa selvältä, ettei Abbas ole koskaan hyväksynyt kahden valtion ratkaisua.

Ne, jotka väittävät, että Fatah on muuttanut peruskirjaansa joka puhuu Israelin tuhoamisesta tekisivät hyvin, jos katsoisivat Fatahin virallisia internetsivuja. Niillä ei ole peruskirjaa englanniksi. Siellä on peruskirja arabiaksi, ja se on PMW:n mukaan samanlainen kuin ennenkin.

Tämä on linjassa sen kanssa, mitä Fatahin kuudennessa yleiskongressissa päätettiin vuosi sitten elokuussa. Siellä vahvistettiin, että aseellinen kamppailu on strategia eikä taktiikka. Abbas ilmaisi henkilökohtaisesti vuonna 2005, että Israelin perustaminen oli historiallinen vääryys, jota hän ei milloinkaan hyväksyisi.

Tästä kaikesta voi oppia, ettei rauhanneuvotteluilla ole mitään mahdollisuuksia onnistua ennen kuin PA muuttaa perusasennoitumistaan Israelia kohtaan. Mikä tahansa PA:n nyt allekirjoittama sopimus on pelkkä taktinen askel heidän puoleltaan. Ei tule olemaan vaikeaa huomata, milloin Abbas on hyväksynyt Israelin olemassaolon juutalaisena valtiona: silloin kun PA:n tv-ohjelmat ja johtajat lopettavat kiihotuksen ja lakkaavat kunnioittamasta terroristeja nimeämällä heidän mukaansa katuja, aukioita ja tapahtumia. Se päivä vaikuttaa nyt kaukaiselta.
3. LYHYESTI


Israelin puolustusvoimat (IDF) teki harvinaisen teon paljastaessaan salaista tiedustelutietoa, kun se kertoi reporttereille, että Hizbollahilla on noin 40 000 lyhyen-, keski- ja pitkänmatkan ohjusta sekä 20 000 taistelijaa sijoitettuina ympäri Libanonin eteläosia. Monia näistä asekätköistä säilytetään yksityiskodeissa tai lähellä kouluja ja sairaaloita.

Eteläisten shiiakylien asukkaat, jotka tukevat Hizbollahia, estävät YK:n tarkkailijoita pääsemästä yhteisöihinsä. Käytännössä kaikki shiiakylät Libanonin eteläosissa toimivat jonkinlaisina sotilastukikohtina, joilla on hallintokeskuksensa, maanalaisia varustetunneleita ja kätkettyjä asevarastoja. Useimmat kylät ylläpitävät 30-200:aa Hizbollahin taistelijan solua, jotka on koulutettu kenttäoperaatioita ja raketinlaukaisua varten.

IDF:n suunnittelijat uskovat, että sodan sattuessa Hizbollah tulee laukaisemaan 600-800 rakettia päivässä Israelia kohti.

Länsi-Virginian yliopiston opiskelija Alexis Whitney löysi ainutlaatuisen, 2 000 vuotta vanhan kultakolikon arkeologisilta kaivauksilta Betsaidasta Galilean yläosista. Kolikko, jota kaivausten johtaja tri Rami Arav kuvasi raamatullisten mittasuhteiden löydöksi, painaa 7 grammaa ja on 24:n karaatin kultaa. Siinä on muotokuva Antonius Piuksesta, roomalaisesta keisarista, joka hallitsi vuosina 138-161 jKr. Arav sanoi, että kolikko julkaistiin juhlistamaan toista kertaa, kun Pius valittiin konsuliksi, mikä historiallisten lähteiden mukaan tapahtui kesällä 138 jKr. Kolikko tukee myös teoriaa, jonka mukaan Pius suhtautui suopeasti Rooman juutalaisväestöön, toisin kuin isänsä, joka tukahdutti brutaalisti juutalaiskapinat. Piuksen uskotaan olleen rabbi Yehudan, Mishnah'n luojan, henkilökohtainen ystävä.

Samalla kun Hamas jatkaa valitustaan, että Gazasta puuttuu rakennusmateriaalia, Gaza Cityssä pidettiin viikonloppuna luksuskauppakeskuksen avajaiset. Myynnissä olevien tarvikkeiden joukossa on israelilaisia miestenvaatteita, esineitä Turkista, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Uutiskuvaaja Tom Gross, joka oli paikalla tapahtumassa, huomasi, että tapaus osui samaan aikaan EU:n ulkopolitiikan johtajan Catherine Ashtonin Gazan vierailun kanssa.

BBC ja muu media ovat kuvanneet laajoja raportteja pitkin päivää siitä, mitä he nimittävät Gazan kurjaksi taloudelliseksi tilanteeksi. Mikseivät he mainitse uutta kauppakeskusta, joka avattiin täällä eilen? Gross kysyi. Gross, joka on aikaisemmin julkaissut internetsivuillaan kuvia hienoista ravintoloista, tavarantäyteisistä kaupoista ja jopa olympia-koon uima-altaista Gazassa, huomautti, että Gazassa on korkeampi elintaso kuin Turkissa. Ovatko he tulleet ajatelleeksi, että kenties humanitäärisen avun saattueiden tulisi kulkea vastakkaiseen suuntaan, kohti Turkkia? hän kysyy.
4. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 1216


Juutalaisen matkailijan Yehuda Elharizin mukaan juutalaiset palaavat Safediin lähdettyään sieltä 50 vuotta aikaisemmin ristiretkeilijöiden ja muslimien yhteenottojen aikaan. Juutalaisyhteisö jatkaa laajentumistaan vuosien edetessä, ja sen jälkeen kun juutalaiset on karkotettu Espanjasta vuonna 1492, Safediin saapuu monia uusia maahanmuuttajia. Heitä kiehtoo muinainen yhteys talmudisen juutalaisuuden rabbeihin ja lähiaikainen yhteys juutalaiseen mystiikkaan ja kabbalaan.

Lisäksi Safedilla on rikas ylämaa, joka sopii hyvin lampaiden kasvatukseen sekä avaa mahdollisuudet puuvillan ja tekstiilien tuotantoon. Heprealainen nimi Tzfat johtuu luultavasti sanasta, jolla kuvataan katsomista tai havaitsemista. Se liittyy Safedin sijaintiin, josta on mahtavat näkymät vuorille Galilean järven yläpuolella.


* * * * * * * * * * * *


Palaute: feedback@israelreport.org

Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.

Copyright 2009 Word of Life Israel


TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin. Klikkaa seuraavaa linkkiä antaaksesi lahjoituksen Word of Lifen työlle Israelissa:

http://www.livetsord.se/new/donatetoisrael/?language=en


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron