Maailman lehdet - Burkha-kiellosta!

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Maailman lehdet - Burkha-kiellosta!

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 22 Heinä, 2010 22:34


Maailman lehdet

Ranska aikoo kieltää Burkhan käytön.

Kuva
Kuva: Altaf Qadri / EPA

Musliminaisten hunnun käytöstä käydään vilkasta keskustelua eri puolilla Eurooppaa. Ranskan parlamentin alahuone äänesti runsas viikko sitten lakialoitteen puolesta, joka kieltäisi kasvojen peittämisen julkisella paikalla. Samankaltaisia kieltoja on vireillä myös muissa Euroopan maissa.

Ranskan parlamentin alahuoneen hyväksymä niin sanottu burka-kielto on nostattanut kiivasta keskustelua eri maiden lehdissä. Eurooppalaisten karsastama, musliminaisten kasvot peittävät huntu on saanut poliitikot liikkeelle. Espanjassa ja Belgiassa väitellään samankaltaisista lakihankkeista, ja huntukeskustelu käy kuumana myös Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Britanniassa ja Hollannissa.

Dagens Nyheter
Euroopan maiden huntukiellot uhkaavat maanosamme mahdollisuuksia toimia suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Liberaaliin yhteiskuntanäkemykseen ei sovi se, että yhteiskunta määrittelee, miten saamme pukeutua. Kieltoa perustellaan naisten kokemalla rakenteellisella sorrolla ja turvallisuusongelmilla, mutta silti demokraattiset valtiot eivät voi säädellä liian tiukasti ihmisten yksityiselämää. Ne eurooppalaiset valtiot, jotka lähiaikoina hyväksyvät ideologisista syistä vaatetuskieltoja tekevät itsestään fundamentalistien kaltaisia. Ja muslimit eri puolilla maailmaa pitävät huntukieltoja leimaavina ja islaminvastaisina.

Kolumnisti Yasmin Alibhai-Brown, The Daily Mail
Muslimisiirtolaiset ovat paenneet kotimaidensa stalinistisia ajatollaheita, mullaheita sekä naisvihamielisiä, fanaattisia hallituksia. Vapaamielinen burka-brigaadi voi olla jalomielinen, koska burka ei mitenkään vaikuta heidän elämäänsä. Olen itse joutunut hunnutettujen naisten raivon ja varoitusten kohteeksi näkemysteni takia. Täyshunnutetut naiset varoittavat minua, että hunnuttomat musliminaiset joutuvat helvettiin ja että olen lännen huora, joka pitäisi heittää ikuiseen kiirastuleen. Eivätkä monet heistä valitse kasvohuntua vapaaehtoisesti, vaan päätyvät hunnun taakse isiensä ja yhteisöjensä painostuksen takia. En kannata täyskieltoa, sillä se tekisi burkan kantajista marttyyrejä. Mutta kouluissa, sairaaloissa, oikeusistuimissa, yliopistoissa, lentokentillä ja junissa kasvot pitäisi kuitenkin paljastaa.

Kolumnisti Abd-al-Rahman al-Rashid, Al-Sharq al-Awsat
Ranskan viisi miljoonaisesta muslimiväestöstä vain noin 2000 naista käyttää kasvot peittävää huntua eli kyseessä on vähemmistö tiukan linjan muslimeista. Ranska tekisi virheen tekemällä täyshunnusta ison asian rankaisemalla sen käyttäjiä. Valtaosa Ranskan muslimeista on vapaamielisiä eikä käytä huivia. Lisäksi ääriliikkeillä on ollut Ranskassa vähemmän vetovoimaa kuin esimerkiksi Britanniassa. Ranskan hallituksen kannattaisi ennemmin käyttää rahojaan musliminaisten valistamiseen ja heidän suojelemiseensa ääriryhmiltä. Kasvohuntukielto palvelee vain molempien osapuolten ääriliikkeitä, jotka käyttävät kieltoa hyväkseen lietsoakseen väkivaltaa ja kostoa.

Professori Martha Nussbaum, Frankfurter Rundschau
Eri Euroopan maissa vireillä olevat burka-kiellot ovat syrjiviä ja sotivat vapaiden demokraattisten yhteiskuntien perusarvoja vastaan. Jo nyt osissa Saksaa, Belgiaa ja Hollantia opettajilta kielletään muslimihuivin käyttö, vaikka nunnat ja papit saavat opettaa nunnan- ja papinasuissa. Miten vapaissa yhteiskunnissa voidaan rajoittaa järkevästi lainsäädännöllä ihmisten uskonnollista toimintaa, kun periaatteena on kuitenkin, että kaikkia uskontokuntia pitäisi kohdella tasavertaisesti?

Burka-kieltoa perustellaan muun muassa sillä, että kasvojen peittäminen vaarantaa turvallisuuden. Toisaalta ihmisten sallitaan peittää kasvonsa säätilan tai ammattinsa perusteella. Burkaa pidetään myös miehisen ylivallan symbolina, mutta eikö naisia kohdella samalla tavalla objekteina myös miestenlehdissä tai mainoksissa? Ja jos nainen pakotetaan peittämään kasvonsa, jo nykyinen lainsäädäntömme kriminalisoi uhkailun ja kotiväkivallan. Burka-kiellon perustelut ovat syrjiviä eivätkä sovi ihmisten tasavertaisuuteen perustuviin yhteiskuntiin.

YLE Uutiset, Minna Pye

_ _


Shalom For You / www.shalom.fi

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Sääliksi käy

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Pe 23 Heinä, 2010 10:43

Kesähelteellä on säälittävä näky, kun uskonnolla aivopestyt naiset kulkevat mustissa kaavuissaan ja silmät vain näkyvät.
Tämä asia pitäisi liittää YK.n toimesta kouluopetukseen kaikkialla maailmassa. Lapsille pitäisi opettaa, ettei kenenkään vapaan ihmisen tule hyväksyä itselleen ko. epäpyhiä pukeutumissäädöksiä. Mikään kulttuuri ei ole oikeutettu sanelemaan kanssaihmisten pukeutumista. Eri asia on siveellisyys. Kenenkään ei pidä olla itsensäpaljastaja. Myös kettinkivaatetusta yms. demonista pukeutumista vastaan olisi hyvä antaa julkisia lausuntoja. Se on toinen puoli asiasta!
Ja ymmärrämme, että eri alojen virkapuvut ovat ok., joita esim. poliisien ja sotilaiden tulee käyttää!
Jokainen saa pukeutua niin kuin itse tahtoo ollenkaan kyselemättä asiaa kulttuuriltaan.
Yksilövapaus pitää olla!
Aamen!


:lol:
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku


Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron