TUOREET ISRAEL-UUTISET TORSTAINA 19.08.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

TUOREET ISRAEL-UUTISET TORSTAINA 19.08.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 19 Elo, 2010 20:02


TUOREET ISRAEL-UUTISET TORSTAINA 19.08.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu katsoi kenraalien sodan kehittyneen siinä määrin vaaralliseksi, että kehotti heitä maan edun nimessä palaamaan ruotuunsa ja lopettamaan keskinäisen sotansa. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi totesi puhuessaan IDF:n komentaja- ja henkilökuntaopiston 21. luokan päätöstilaisuudessa Tel Avivissa, että poliisin puuttuminen armeijan johdon keskeisiin kiistoihin haavoittaa kaikkia siihen osallistuneita.

Poliisi tutkii julkisuuteen päässyttä dokumenttia, jossa yhtä armeijan komentajaehdokasta pyritään osoittamaan toisia ansioituneemmaksi. Poliisi tutkii, onko dokumentti aito vai onko se väärennys. Dokumentti on ilmeisesti ollut usean johtavan kenraalin tiedossa, mutta he eivät ottaneet sitä todesta tai eivät halunneet puuttua asiaan.

IDF:N komentaja kenraaliluutnantti Ashekanzi selitti puheessaan keskiviikkona, että pahinta vahinkoa dokumentti ja siihen liittyvät poliisitutkimukset aiheuttaa kansalaisten luottamukseen armeijaan kykyyn suojella sitä, mikä on sen pääasiallinen tehtävä ja velvollisuus. Kolumnistit ovat tehneet siitä, että Ashkenazi pani viikkoja sitten saamansa dokumentin pöytä-laatikkoonsa eikä luovuttanut sitä puolustusministeri Barakille tai puuttunut asiaan kutsumalla dokumentin päähenkilön kenraalimajuri Galantin puhutteluun, häntä syyllistävän aiheen.

Ashkenazi sanoi luottavansa poliisin kykyyn selvittää armeijan uskottavuutta rapauttava asia mahdollisimman pian, jotta armeija voi palautua päiväjärjestykseen. Jos virhe on tapahtunut ja se löydetään, siihen puututaan välittömästi, hän lupasi.

Median raporttien mukaan ainakin apulaiskomentaja kenraalimajuri Benny Gantz ja pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot olivat tietoisia dokumentista puuttumatta siihen mitenkään. Miten tämä vaikuttaa Barakin valintaan uudesta komentajasta, on arvailujen varassa, joista media esittelee eri vaihtoehtoja. Hän voi joko nimittää virkaan kenraalimajuri Yoav Galantin edellyttäen, että dokumentti on väärennös tai valita jonkun ulkopuolisen.

Julkisuudessa levisi tieto, että Barak olisi pyytänyt pääministeri Netanyahua pysymään kiistan ulkopuolella eikä antaa lausuntoaan siitä. Barak kiistää tämän. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185190



2. TURKIN lähetystössä välikohtauksen aiheuttanut palestiinalainen Nadim Injaz, jonka perhe asuu Ramallahissa mutta joka sanoo katkaisseensa suhteensa häneen, väitti olleensa Shin Betin ilmiantaja tai toimineensa sen palveluksessa, minkä Shin Bet kiistää. Poliisin mukaan hän toimi aktiivisena varkaana, hankkien elantonsa myymällä varastettuja tavaroita ja käyttänyt huumeita. Hänellä ei ole pysyvää osoitetta, vaan hän on asunut majataloissa.

Englannin lähetystöön 2006 tekemänsä vastaavanlaisen välikohtauksen jälkeen mies uhkasi surmata itsensä vaikka hänellä oli silloinkin vain leikkipistooli , ellei hänen vaatimuksiinsa suostuta tai aloittavansa hyökkäykset Israelissa, ellei hänelle anneta pysyvää asuinoikeutta tai kansalaisuutta Israelissa. Hän sanoo pelkäävänsä palata PA:n alueelle.

Nadim Injaz esitti vastaavia vaatimuksia myös Turkin lähetystöön tekemänsä hyökkäyksen aikana. Turkin lähetystön henkilökunta ei sallinut poliisin päästä lähetystöön, vaan halusi itse selvittää välikohtauksen ampuen lopulta miestä jalkaan, jota hän parantelee israelilaisessa sairaalassa. Tel Avivin piirioikeus määräsi hänet pidätettäväksi viikon ajaksi. Tullessaan oikeustaloon jalka paketoituna hän huusi: Kehotan kaikkia ilmiantajia tappamaan juutalaisia. Mahmoud Abbas myrkytti Jasser Arafatin panemalla myrkkyä hänen pitaansa. Kaikkien ilmiantajien tulisi tehdä hyökkäyksiä lähetystöihin. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185184



3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon julkisti keskiviikkona YK:n laatiman selostuksen, jossa esitetään miten Israel ja palestiinalaiset reagoivat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimissä suoritetun ns.
Goldstonen raportin syytöksiin sotarikoksista ja eri lakien rikkomuksista. Pääsihteeri totesi, että Israel on suorittanut 150 tutkimusta oletetuista virheellisyyksistä ja tapauksista, joissa lakia on voitu rikkoa, avannut 47 rikostutkimusta ja kehottanut syytöstoimien aloittamista neljää sotilasta vastaan ei tilanteissa.

Palestiinalaiset eivät pääsihteerin esittämän selostuksen mukaan ole tehneet yhtään mitään. Palestiinalaisten raportin laati Palestiinan Auktoriteetti, mutta se ei näytä sisältävän minkäänlaista esitystä Hamasin taholta. Ban ki-Moonin esittämä selostus ei kommentoi enempää Israelin kuin PA;n esittämiä raportteja, vaan esittelee niissä selostetut asiat. Selostus on 247-sivun mittainen. Pääsihteeri tähdensi kansainvälisen lain noudattamista ja kehotti toimiin asioissa, joissa on havaittu varteenotettavia syytöksiä tai rikkomuksia.

Viime marraskuussa YK:n 192 jäsenen täysistunto antoi PA:lle kolme kuukautta aikaa laatia raporttinsa 2008-2009 Gazan talvisodasta, ja helmikuussa lisäsi kummallekin osapuolelle viisi kuukautta lisäaikaa raportin laatimiseksi.

Eläkkeellä oleva Etelä Afrikan entinen tuomari Richard Goldstone laati YK:n ihmisoikeus-neuvoston antamalla mandaatilla 575-sivuisen raportin Gazan cast lead operaatiosta, jossa 13 israelilaista ja 1400 palestiinalaista sai surmansa. Israel kieltäytyi silloin toimimasta yhteistyössä Goldstonen komitean kanssa syyttäen, että sen saamassa mandaatissa jo esitettiin yksipuolinen tuomio IDF:n toimista.
Sekä Israel että PA tuomitsivat raportin yksipuolisena, joskin vastakkaisin perustein.

PA:N RAPORTIN laati Palestiinan Riippumaton tutkimuskomissio, jonka PA perusti mutta joka sanoo menettäneensä yhteytensä Gazaan Hamasin kaapattua siellä vallan 2007. Raportissa viitataan, että luvut ja tosiasiat puhuvat puolestaan, mutta syytti Israelin toimineen ilman pelkoa rangaistuksesta, kansainvälisestä laista välittämättä ja pidättäen oikeutuksen mielivaltaisesta, suhteettomasta, kollektiivisesta rangaistuksesta Palestiinan kansaa kohtaan, ikään kuin sen toimilla ei olisi mitään rajoitteita. PA:n raportissa todetaan, että Hamasin kaapattua vallan Gazassa oikeusinstituuttien toimintaa rajoitetaan, mikä on johtanut lukuisiin kansainvälisen lain rikkomuksiin vaikuttaen negatiivisesti ihmisoikeuksiin Gazassa. Raportissa tähdennetään, että tästä huolimatta IDF:n cast lead operaation aikana suorittamat kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien rikkomukset eivät ole vertailukelpoisia Hamasin Gazan kansaa vastaan suorittamien rikkomusten kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=185229

4. ISRAELIN ja Turkin välien hämärtyessä ja siirtyessä jonnekin epäselvään todellisuuteen Israelissa puntaroidaan, voivatko suhteet Kreikan kanssa korvata menetetyt edut, mitä Turkin suhteet tarjosivat. Vastaus tähän kysymyksen ei ole aivan yksiselitteinen jo pelkästään siksi, että Kreikan edelliset hallitukset ovat suhtautuneet varsin torjuvasti ja jopa vihamielisesti Israeliin. Kreikassa mielenosoittajat syyttävät Israelia lasten ja naisten murhaajiksi ja palestiinalaisten pitämisestä suljetuissa enklaaveissa, joista ei käytetä nimitystä ghetto, mutta lähellä sitä kuitenkin. Kreikassa toimii kaksi aktiivista äärivasemmistolaista (kommunistista) puoluetta, jotka osoittivat mieltään Netanyahun Kreikan vierailun aikana ja kannattavat palestiinalaisia Lähi Idän konfliktissa. Ne jopa pystyttivät Palestiinan lipun Acropolis-kukkulalle ennen Netanyahun vierailua tunnetulla turistikohteella.

TOISAALTA Kreikka taisteli liittoutuneitten puolella vastustaen natsien valtaa ja sen kansa kärsi yhdessä juutalaisten kanssa Saksan lyhyen Kreikan miehityksen aikana, vaikka juutalaiset olivatkin natsien varsinainen kohde. Turkki sen sijaan pysytteli puolueettomana toisen maailmansodan aikana. Muslimimaana Turkilla on aivan erilaiset vaikutus-mahdollisuudet arabimaissa kuin Kreikalla, joka on kristitty-enemmistöinen maa. Kreikan ortodoksi-kirkolla on lisäksi runsaasti uskonnollisia kohteita Israelissa. Tämän uskotaan lisäävän kreikkalaisten turistien vierailua

Israelissa suhteitten parantumisen myötä ja turismi-haravien siirrettyä mielenkiintonsa Kreikan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Mutta ei ole väheksyttävä sitä Israelin 400 000 turistin määrää, jotka perinteisesti viettivät lomansa Turkin turismikohteissa, mutta jotka ovat joutuneet etsimään uusia kiinnostuksen kohteita Turkin suhteiden viilentyessä. Kreikan asukasluku 13 miljoonaa ei vastaa turkin 63 miljoonaa.

TALOUS on ymmärrettävästi yksi suurimpia mielenkiinnon kohteita, joita nyt tarkastellaan kasvaneella innolla. Kreikka pitkäaikaisena EU:n jäsenenä tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet päästä Euroopan markkinoille, eikä Kreikan NATO-jäsenyys ole ollenkaan negatiivinen tosiasia. Israelilla on tarjota runsaasti teknologian ja varsinkin haitek-alueen osaamistaan sotilasteollisuuden ohella, mikä oli tärkeällä sijalla Turkin suhteissa.

Suhteet tuskin muuttuvat kovin nopeasti, ensin on varottava seuraavaa askeltaan, mutta alku näyttää lupaavan hyvää, jos uskoa riittää molemmin puolin. Kreikka ei ehkä omaa samaa itseoikeutettua asemaa kuin Turkki toimia rauhanvälittäjänä, mutta lähitulevaisuus näyttää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=185222



5. UUTISOTSIKOITA

- Turkki kieltää, että sillä olisi vastakohtaisuuksia USA:n kanssa kieltäytyessään äänestämästä Iranin pakotteiden puolesta ja tukiessa Iranin ydinsuunnitelmaa. (JP)

- Iran esitti valituksen YK:lle siksi, että se katsoo USA:n uhkaavan maata sotilaallisilla iskuilla sen ydinsuunnitelman toteuttamisen vuoksi. IAEA:n tarkastajien oletetaan olevan paikalla Venäjän ladatessa Bushehrin atomivoimalan lauantaina. Iranin kansallisen Iranin-Amerikan neuvoston presidentti Trita Parsi sanoo uskovansa, ettei ole todellista uhkaa USA:n tai Israelin sotilaallisista iskuista Irania vastaan lyhyellä tähtäyksellä, eli kahden seuraavan vuoden aikana. Hän uskoo neuvottelujen mahdollisuuteen. (JP)

- USA esitti voimakkaan vastalauseen Sveitsin energiajätin EGL:n solmittua 18 miljardin USD kaasutoimitussopimuksen Iranin kanssa. (JP)

- Saksan liittokansleri Angela Merkel ei painostuksesta huolimatta halua sulkea Iranilaista pankkia (EIH) Hampurissa. Pankin väitetään siirtäneen miljardi USD Iraniin ballististen ohjusten rakennusohjelman toteuttamista varten. Merkel selittää, että EIH pankki Hampurissa on taloudellinen instituutti Saksan tarkkojen valvontamenettelyjen alaisena, eikä sillä ole siten mahdollisuutta toimia vastoin valtion asettamia rajoituksia. (JP)

- Muslimit ovat esittäneet voimakkaita vastalauseita Jerusalemin puhtaanapitolaitoksen poistaessa tekaistuja hautapaikkoja Mamilla hautausmaalla Jerusalemin keskustassa. He syyttävät hautausmaan pyhyyden loukkaamisesta, vaikka he pystyttivät sinne yli 300 tekaistua hautapaikkaa voidakseen sen varjolla vaatia omistusoikeutta maahan. (JP)

- IDF:n parissa hämmästellään syytöksiä varkauksista flotilla välikohtauksen yhteydessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 74,00.html

- Yksi IAF:n äsken tuhoamista tunneleista alkoi Gazan keskiosalla ja päättyi lähellä Beerin kibbutsia Israelin puolella. Sen kautta lienee ollut tarkoitus soluttaa terroristeja Israelin puolelle. Samanlaisia yrityksiä on havaittu ennenkin. IDF pelkää, että Hizbullah on kaivanut samankaltaisia tunneleita Libanonin puolelta rajan ali Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139204

- Israel tulee vahvistamaan Turkin lähetystön vartiointia äskeisen tapauksen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139201

- Sheikh Jarrahin muslimit ovat tehneet valituksia poliisille, että lähiöön muuttaneet juutalaiset ovat piesseet arabinaisia lähiössä. Eräs juutalainen käveli arabimiesryhmän ohi, kun nämä alkoivat hyökkäillä häntä vastaan. Mies kutsui paikalle poliisin, mutta läheisten talojen arabit syyttivät miehen hyökänneen arabinaisen kimppuun. Onneksi paikan turvallisuuskamerat todistivat juutalaismiehen puolesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139193

- Islamin ääriryhmän jäsenet ampuivat Gazassa 62-vuotiaan naisen Jabriyeh Abu Kanasin, jonka väitettiin harjoittaneen noituutta. Palestiinan ihmisoikeuskeskus tuomitsi murhan syyttäen, että Gazassa vallitsee laiton kaaos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139194

- Diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein sanoo olevansa täysin tietoinen yksipuolisten vetäytymisten mielettömyydestä ja lupaa, ettei sellaisia enää suoriteta Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139198

- USA:ssa kohistaan, mitä tehdä sille, että WTC:n tuplatornien tuhoamisen vuosipäivä sattuu samalle päivälle 11.09. kuin muslimien paastokuukauden ramadanin loppuminen, jolloin muslimit kaikkialla maailmassa viettävät suurta Eid el-Fitr juhlaa ja mässäilyä. http://www.haaretz.com/news/internation ... s-1.308966

--

www.shalom.fi/news | www.forever.fi/email | www.kosher.fi | www.shalom.fi



Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2555
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron