ISRAEL UPDATE PÄIVITYS TORSTAINA 26.08.10

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

ISRAEL UPDATE PÄIVITYS TORSTAINA 26.08.10

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 27 Elo, 2010 14:47


ISRAEL UPDATE PÄIVITYS TORSTAINA 26.08.10

http://www.israelupdate.achlak.net/

toim. Gavriel Eskel

1. JERUSALEMIN rakennuskielto on ollut voimassa 10 kuukauden ajan, totesi ulkoministeri Avigdor Lieberman Israelin radion haastattelussa eilen. Pääministerin kanslia on toistuvasti vakuuttanut, ettei Jerusalem kuulu kiellon piiriin eikä siellä ole rajoituksia rakentamiselle. Tämä lienee sitä poliitikkojen oikeus- ja moraalitajua, jossa kansalle voidaan syöttää pajunköyttä, kansahan ei ymmärrä kuitenkaan mitään. Maan ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion totesi aikoinaan: En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta tiedän, mikä sille on parasta. Siinä on johtamistaidon poliittinen ohjenuora, jota Netanyahu näyttää seuraavan.

LIEBERMAN selitti haastattelussa, että Jerusalemissa odottaa 1600 asuntoyksikön rakennus-suunnitelmat, jotka on hyväksytty asianmukaisissa instansseissa, vain lopullinen lupa aloittaa rakentaminen puuttuu. Näistä 1000 yksikköä Ramotiin; 600 yksikköä Gilon lähiöön, itä- Talpiotiin, Har Homaan ja Pisgat Zeeviin. JP:n artikkelin kirjoittaja Herb Keinon muistaa huolellisesti mainita, että nuo kohteet sijaitsevat Jerusalemin itäosassa, jota Jordania miehitti 1967 sotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne. Keinon ei muista mainita, että Jerusalemissa on huutava rakennusmaan puute, ja sen ainoa laajennussuunta on itään.

PÄÄMINISTERIN kanslia edustaja kiistää, että Jerusalemin itäosassa olisi rakennuskielto. Hän sanoo kanslian olleen tietoinen, että tarjouspyyntöjä on lähetetty 10-kuukauden moratoriumin aikana, mutta rakentamista ei kuitenkaan ole aloitettu.

LIEBERMAN totesi noista rakennuskohteista, että koska ne sijaitsevat Jerusalemissa ja koska kielto ei koske sitä, ne eivät tarvitse puolustusministeri Ehud Barakin hyväksymistä. Sama koskee kahden tuhannen asuntoyksikön rakentamisen aloittamista Juudeassa ja Samariassa; nekin on hyväksytty asianmukaisissa instansseissa, eivätkä tarvitse Barakin allekirjoitusta. Barakin tyylin tuntien asia tuskin etenee noin sujuvasti. (JP)

2. LIEBERMAN sanoo uskovansa, että Israel voi ilman ongelmia USA:n tai PA:n kanssa rakentaa Juudeassa ja Samariassa niiden juutalaisyhteisöjen sisällä, joiden uskotaan kaikissa sopimuksissa jäävän Israelin puolelle, mutta muissa yhteisöissä vain luonnollisen kasvun vaatiman tarpeen mukaan. Tiedusteluministeri Dan Meridor (Likud) katsoo, että rakentaminen vain suurissa juutalaisyhteisöissä on mielekästä, mutta kieltoa tulee jatkaa muualla.

SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai vastustaa rakennuskiellon jatkamista missään muodossa. Vähemmistöjen ministeri Avishay Braverman (Labor) esittää, että Barak kutsui Labor-puolueen instituutiot voidakseen niiden tuella vaatia rakennuskiellon jatkamista syyskuun 26. jälkeen. Hän katsoo tilaisuuden olevan tarjolla saavuttaa todellista edistystä rauhan-prosessissa. Hänen mielestään rakentamisen aloittaminen vaarantaa kaiken.

USA:N hallitus on todennut toistamiseen, että se katsoo juutalaisten rakentamisen 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen itäpuolella laittomaksi, eikä siten näe mitään syytä aloittaa rakentamista siellä uudelleen kiellon loputtua. Ilmoittamalla julkisesti tämän kantansa USA samalla vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa, joka pitää kiellon jatkamista ennakkoehtona. Avigdor Lieberman pyytää panemaan jäitä hattuun Washingtonin neuvottelujen onnistumisen suhteen: On päivän selvää, etteivät palestiinalaiset tule keskusteluihin hyvällä, todellisella tahdolla saadakseen aikaan edistystä. He tulevat siksi, että heidät pakotettiin tulemaan. He tulevat keskusteluihin ehtoineen ja vaatimuksineen, jotka rikkovat ja estävät kaikki todelliset ja rehelliset neuvottelut. Hän selitti, että keskustelujen aloittamistilaisuus on vain yksi uusi seremonia, samantapainen, joita on pidetty parin viimeisen vuosikymmenen aikana Madridista Annapolisiin.

Osapuolet ovat liian kaukana toisistaan sopimuksen runnomiseksi vuoden aikana, Lieberman arvioi. Siksi sekä amerikkalaisten että eurooppalaisten ja kaikkien muittenkin on syytä alentaa odotuksia keskustelujen suhteen.
Pääministerin kansliasta vakuutetaan edelleen, että keskustelut tulevat olemaan vaikeat, mutta silti on olemassa mahdollisuus saavuttaa sopimus vuoden sisällä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186000

3. JUUDEAN JA SAMARIAN rabbit ovat antaneet kiukkuisen vastalauseen siksi, että IDF on antanut Josefin mausoleumin korjauksen Sikemissä lähellä Nablusia palestiinalaiselle rakennusyhtiölle. Vain muutama päivä sitten Israelin päärabbit Yona Merzger ja Shlomo Amar vierailivat tällä juutalaisille pyhällä paikalla todeten sen rappeutuneen kunnon ja esittivät sen pikaista korjaamista. He olivat keskustelleet korjaamistöistä IDF:n edustajien kanssa eivätkä olleet esittäneet vastaväitteitä suunnitelmille käyttää niihin arabirakentajaa.
Päärabbit olivat samalla torstaipäivän matkallaan tutustuneet myös Jerikon lähellä olevaan Shalom Al Israel synagogaan, joka myös kaipaa kunnostustöitä.

SAMARIAN kymmenen rabbia sen sijaan esittivät kiivaan kritiikin IDF:n suunnitelmista antaa muslimiurakoitsijalle juutalaisille pyhän rakennuksen ja sen uskonnollisia rituaaleja palvelevien sisustusten rakentaminen. He selittivät IDF:lle lähettämässään kirjeessä, että IDF oli käyttänyt päärabbien vierailua Josefin hautakammiolla tehdäkseen salaisen päätöksen muslimirakentajasta näyttämään rituaalisesti puhtaalta (kosher). Päärabbeille lähettämässään kirjeessä he syyttävät heidän antaneen luvan hautakammion uudelleen häpäisemisestä, ja se enteilee hautakammion antamista uudelleen PA:n hallintaan, joka on häpäissyt ja turmellut sitä moneen kertaan.

IDF LUOVUTTI Josefin hautakammion ja sen läheiset rakennukset PA:n poliisille lokakuun 7. päivänä vuonna 2000, ilmeisesti yhtenä hyödyttömistä hyvän tahdon eleistä, joilla Israel on pyrkinyt maanittelemaan PA:n johtoa sovinnollisemmaksi juutalaisia kohtaan. Vain muutama tunti hautakammion luovutuksen jälkeen palestiinalainen roskajoukko hyökkäsi paikalle tuhoten kaiken, minkä voivat, hakaten moukarilla rakennuksen kupolikattoa ja sytyttäen sen ja sen lähellä sijainneen yeshivan tuleen. Vähäisiä korjauksia on suoritettu juutalaisten toimesta ja PA lupasi myös siivota paikat ja korjata vahingot, mutta se ei juuri tilannetta parantanut. Juutalaiset pyhiinvaeltajat järjestävät retkiä paikalle IDF:n ja poliisin tieten ja suojeluksessa.

Juudean ja Samarian siviilihallinnon taholta selitetään, että työn antamisella muslimi-rakentajalle haluttiin osoittaa maailmalle, miten suhteet ovat parantuneet muslimien korjatessa juutalaisten kulttirakennuksia, joita he aiemmin tuhosivat. Päärabbit vaativat, että IDF:n ja siviilihallinnon tulee kuulla Samarian rabbien mielipiteitä ennen lopullista päätöstä.

http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=186001

4. PALESTIINAN AUKTORITEETIN demokratia toimii käytännössä. Länsimaiseen muotoon tottuneen lienee kuitenkin vaikea tunnistaa sitä ainakaan länsimaisin kriteerein. Pari sataa palestiinalaista oli kokoontunut Ramallahissa laatiakseen vastalauseen PA:n johdon suostumukseen osallistua Obaman kutsuun suorien keskustelujen aloittamis-tilaisuuteen Washingtonissa toinen syyskuuta. Kuten tunnettua, nämä keskustelut on tarkoitus aloittaa ilman USA:n holhoavaa kättä, vaikka USA:n viranomaiset vihjaavatkin, että Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell seuraa keskusteluja silmä kovana puuttuen niihin, jos alkaa osoittautua, ettei edistystä tapahdu.

PROTESTITILAISUUDESTA annetut tiedot ovat osin ristiriitaisia. Yhden version mukaan PA:n siviiliasuiset poliisit olivat soluttautuneet yleisön joukkoon aloittaen häirinnän ja ennen pitkää osallistujien pahoinpitelyn hajottaen kokouksen ja pakottaen heidät ulos, jossa virka-pukuiset poliisit pidättivät heitä, pahoinpidellen journalisteja ja takavarikoiden heidän kameransa, mukana oli Al-Watan TV:N kameramiehet Khaled Milhem ja Aysar Barghouti. Poliisin toiminta aiheutti herätti kiivaita vastalauseita palestiinalaisten taholta, minkä seurauksena Abbas nimitti tutkimuskomitean suorittamaan tutkimuksia väitetyistä poliisin tarpeettoman väkivaltaisista otteista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=186004

5. PALESTIINALAISET nuoret aloittivat väkivaltaisen mellakan tänä aamuna Silwanin lähiössä. Arabit väittivät valeasuisten juutalaisten pyrkineen lähiön moskeijaan neljän aikaan aamulla, joka on täysin tuulesta temmattu väite, joita muslimit tehtailevat milloin minkin mellakan syyksi.

Arabit sytyttivät ainakin neljä autoa tulee, kuten myös puita ja roskankeräysastioita.

Paikalle kutsutut palokuntalaiset joutivat heidän kivisateeseensa ennen kuin poliisit lopulta saivat karkotettua mellakoitsijat paikalta.

Lähiön arabit seurasivat tilannetta sivusta ilmeisesti kutsuen uusia nuorisojoukkoja paikalla. Muslimien paastokuukauden vuoksi arabien tunteet ovat kireällä, mutta muslimit järjestävät vastaavanlaisia mellakoita oli ramadan tai ei. Yksi poliisi haavoittui mellakoissa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=1860266. UUTISOTSIKOITA

- Iran jatkaa armeijansa aseistuksen vahvistamista. Viimeisin uutuus on Fetah-110 ohjus, joka edellisistä versioista kehitettynä on varustettu tehokkaammalla ohjauslaitteella. Ohjus on kiinteää polttoainetta käyttävä ja kehitetty kotimaisin voimin. Aiemman version kantomatka oli 200 km ja sen kuorma 250 kg. Uudempi versio yltää pitemmälle. Iran esitti sunnuntaina miehittämättömän koneensa, joka ottaa 200 kg:n pommin ja jonka kantomatka on 1000 km. Maanantaina Isan esitteli uudet ohjuspikaveneet Seraj ja Zolfagar. Israelin ekspertit toteavat, etteivät järjestelmät ole uusia, vain vanhojen parannettuja versioita. (JP)

- IAEA:n uusi pääsihteeri Yukia Yamato kävi pikavierailulla Israelissa tavaten presidentti Shimon Peresin, joka varoitti vierastaan Iranin atomipommista. Israelilaiset johtajat ovat ilahtuneet uudesta pääsihteeristä, joka on miellyttävä poikkeus edellisestä. (JP)

- YK:n viranomaiset ovat todenneet, että Libanonin armeijan LAF tulituksen aloittaminen näkyvyyden parantamispuuhissa olleita IDF:n sotilaita vastaan oli provosoimaton lähellä Migav Am juutalaiskylää. LAF:n sala-ampuja ampui IDF:n everstiluutnantti Dov Hararin kuoliaaksi tämän tarkkaillessa tilannetta valvontatornissa 300 m:n päässä rajalta. (JP)

- Israel vie 250 280 rekka-autollista tavaraa Gazaan päivittäin, joten väitteet kansan kärsimisestä nälkää tai puutetta on täysin kohtuuton, sanoi Silvan Shalom. Alueellisen kehityksen ministeri Shalom hylkää Abbasin vaatimuksen rakennuskiellon jatkamisesta. (JP)

- Israel suunnittelee rautatietä Rosh Ha´Ainista Barkasin ja Arielin kautta Nablusiin, kertoo liikenneministeri Yisrael Katz. Ensimmäinen osuus Arieliin on suunniteltu 3 miljoonan hinnalla, mutta sitä on tarkoitus jatkaa pitemmälle Samariaan.

http://www.haaretz.com/print-edition/ne ... s-1.310244

- IDF pidätti kaksi Tanzim-järjestön jäsentä Länsirannalla, mutta PA poliisit pidättivät kymmeniä Hamasin ja Jihadin jäsentä pyrkiessään poistamaan Hamasin ja Jihadin häirintäyritykset rauhankeskustelujen vastustamiseksi.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... embers-of-

palestinian-tanzim-militia-1.310228, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-
defense/pa-arrests-dozens-of-hamas-islamic-jihad-militants-in-west-bank-1.310200

- IDF valmistautuu kemialliseen sotaan perustaen erillisyksikön, jonka tehtävänä on
valmistautua ei-tavanomaisin asein tehtyyn hyökkäykseen.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139322

- Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa on avoinna 24 tuntia päivässä uudenvuoden ja
Jom Kippurin välisen 10 päivän ajan henkilökohtaisen parannuksen tekoa varten.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139314


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron