Israel-raportti 16. syyskuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 16. syyskuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 17 Syys, 2010 2:22


Israel-raportti 16. syyskuuta 2010


TÄMÄN VIIKON UUTISIA:


» 1. RAKENNUSKIELTO JA JUUTALAISVALTION TUNNUSTAMINEN NEUVOTTELUJEN KOETINKIVINÄ


» 2. HAMAS YRITTÄÄ SAADA RAUHANNEUVOTTELUT KESKEYTYMÄÄN


» 3. SUURI MIELENOSOITUS GILAT SHALITIN PUOLESTA GENEVESSÄ


» 4. LYHYESTI


» 5. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: HELMIKUU 1980


* * * * * * * * * * * *
1. RAKENNUSKIELTO JA JUUTALAISVALTION TUNNUSTAMINEN NEUVOTTELUJEN KOETINKIVINÄ


Israelin ja palestiinalaishallinnon välisissä neuvotteluissa on nyt käynnissä toinen kierros sen jälkeen kun pääministeri Netanyahu tuli valtaan, ja esille on tullut vakavia esteitä. Osapuolet ovat sopineet lähes täydellisestä mediapimennosta, sillä ne eivät halua myrkyttää ilmapiiriä toisen osapuolen kritiikillä. Tästä syystä medialle on annettu vain vähän konkreettisia raportointiaiheita ja paljon on jäänyt spekulaatioiden varaan.

On kuitenkin selvää, että palestiinalaishallinnon johtaja Mahmud Abbas vaatii kymmenen kuukautta kestäneen rakennuskiellon jatkamista siirtokunnissa. Kielto on nyt menossa umpeen 26. syyskuuta. Yhdysvallat on sanonut tukevansa tätä kantaa. Netanyahu taas vaatii, että palestiinalaishallinto tunnustaa Israelin juutalaisvaltiona, mitä Abbas ei ole sanojensa mukaan halukas tekemään.

Egyptiläiset ja Yhdysvallat yrittävät löytää tien näiden esteiden ohitse ja ovat johtamassa neuvotteluja suoraan niin kutsuttuihin ydinasioihin eli lopullisen statuksen seikkoihin: rajoihin, pakolaisiin ja Jerusalemiin. Netanyahu, jonka hallitus saattaa hajota kahtia, jos rakennuskieltoa jatketaan, sanoi: Rakennuskiellon päättymisen ei saa antaa turmella neuvotteluja. Hän jatkoi sitten: Olemme ottaneet kunnianhimoisen tavoitteen päästä sopimukseen vuoden sisällä, ja meidän täytyy keskittyä siihen.

Kokoukset jatkuivat Jerusalemissa keskiviikkoiltana. Abbas vieraili nyt ensimmäistä kertaa pääministerin asunnolla sitten Ehud Olmertin pääministerikauden.


Kommentti:


Käynnissä olevien neuvottelujen panokset ovat kovat. Useat kansainvälisen yhteisön tärkeät vaikuttajat ovat antaneet ymmärtää, että se on nyt tai ei koskaan: sopimus täytyy saada aikaan hinnalla millä hyvänsä. Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin läsnäolo ja aktiivisuus neuvottelujen aikana todistavat siitä, kuinka kiireellisinä Obaman hallinto pitää neuvotteluja. Myös aikaraja, jonka mukaan sopimukseen on päästävä vuodessa, tuo osapuolille lisäpaineita.

Israelin sisällä sekä Netanyahun hallituksen että Likud-puolueen oikea siipi painostaa häntä olemaan jatkamatta rakennuskieltoa. Vasen siipi taas painostaa häntä jatkamaan kieltoa ja pääsemään sopimukseen. Koska näiltä neuvotteluilta vaaditaan menestystä, näyttää siltä että tavallinen tapa löytää sekä vasemmistoa että oikeistoa tyydyttävä kompromissi ei ole enää mahdollinen vaihtoehto.

Sellaisten kompromissien tarkoituksena on näet säilyttää status quo, vallitseva tilanne mutta kansainvälinen yhteisö, palestiinalaishallinto ja suuri osa israelilaisia poliitikkoja eivät enää hyväksy status quota. Ne haluavat sopimuksen nyt!

Puhuessaan Bar Ilanin yliopistossa vuosi sitten Netanyahu hyväksyi ensi kertaa ajatuksen palestiinalaisvaltiosta. Hänet asetetaan nyt vastuuseen sanoistaan. Netanyahu ei varmaankaan ole kovin innostunut tuollaisen valtion olemassaolossa, ja hän asettikin sille useita rajoituksia: sen pitäisi olla demilitarisoitu, sen johtajien pitäisi hyväksyä Israel juutalaisvaltiona eikä sen perustamisen tulisi vahingoittaa Israelin turvallisuustarpeita.

Mutta kuka Netanyahun ja israelilaisten lisäksi muistaa näitä ehtoja? Tai esittääksemme oleellisemman kysymyksen: kenelle Netanyahun ja israelilaisten lisäksi näillä ehdoilla on väliä? Kun maailma painostaa saavuttamaan äärimmäisen päämäärän eli rauhan Lähi-idässä, Netanyahulla voi olla vaikeuksia löytää kuulijoita vaatimuksilleen. Hän jopa mahdollisesti jo katuu Bar Ilanin puhettaan.

Monet, mukaan lukien monet israelilaiset, näkevät Israelin vaatimuksen siitä, että palestiinalaishallinto hyväksyisi Israelin juutalaisvaltiona, tarpeettomana tai epäolennaisena. Haim Ramon työväenpuolueesta sanoi: Emme tarvitse muita määrittelemään itseämme me määrittelemme itse itsemme. Haaretzin toimittaja Yoel Marcus kirjoitti näin: Bibin (Netanyahun) vaatimus siitä, että Israel pitäisi tunnustaa juutalaisvaltiona, on outo. Missään sopimuksessa tai perustuslaissa ei sanota esimerkiksi, että Ranska on ranskalaisten valtio ja Saksa saksalaisten.

Marcus on oikeassa. Mutta toisaalta ei ole mitään muita maita tai järjestöjä, jotka olisivat julistaneet korkeimmaksi päämääräkseen Saksan tai Ranskan tuhoamisen mutta Iran, Hamas, Islamilainen jihad ja muut ovat sanoneet niin Israelista. Ja syy, miksi ne haluavat tuhota sen, on nimenomaan se, että se on juutalaisvaltio. On mielenkiintoista, että YK:n jakosuunnitelma vuodelta 1947, jota arabimaailma ahkerasti siteeraa, sanoo nimenomaan, että perustetaan juutalaisvaltio. Toisaalta se ei mainitse palestiinalaisvaltiota vaan arabivaltion.

Ramonin väittämä siitä, että emme tarvitse muita määrittelemään itseämme, kuulostaa siltä kuin paettaisiin syvempää ongelmaa: sitä, että arabit kieltäytyisivät laajalla rintamalla hyväksymästä Israelin olemassaoloa ja toimimasta sen kanssa tasavertaisesti. Israelin tunnustamisesta kieltäytyminen täytyy nähdä tässä yhteydessä, ja sitä tuskin voi ymmärtää muuna kuin vihamielisenä eleenä.

Palestiinalaishallinnon kieltäytyminen tässä asiassa herättää kysymyksen, olemmeko todellakaan puhumassa rauhansopimuksesta. Jos palestiinalaisten johto tähtää todelliseen rauhaan, sen pitäisi olla halukas hyväksymään Israelin määritteleminen juutalaisvaltioksi.2. HAMAS YRITTÄÄ SAADA RAUHANNEUVOTTELUT KESKEYTYMÄÄNHamasin aseellisen siiven Gazan-johtaja Ahmed Jabaari antoi tiistaina äärimmäisen selkeäsanaisen lausunnon, jossa hän uhkasi Israelia terrorihyökkäysten aallolla, jonka tarkoituksena olisi saada käynnissä olevat rauhanneuvottelut loppumaan. Hamas ja muut terroristijärjestöt ovat jo alkaneet uudelleen ampua raketteja Israelin lounaisosan asutuskeskuksiin, ja Israel on vastannut hyökkäämällä konepajoihin ja yksittäisten terroristien kimppuun. Israelin puolustusvoimat (IDF) myönsi, että kaksi viatonta arabia kuoli sunnuntaina Israelin ilmavoimien hyökkäyksessä, koska heidän oletettiin virheellisesti olevan terroristeja.


Kommentti:


Hamas hallitsee Gazan kaistaletta. Hamas vastustaa rauhanneuvotteluja kiihkeästi ja pitää palestiinalaishallintoa palestiinalaisten asian pettäjänä. Järjestö on myös vahvoilla Juudeassa ja Samariassa (Länsirannalla), mutta sen niskan päällä on nyt palestiinalaishallinto, jota puolestaan amerikkalaiset ja hiljaisesti IDF auttavat. Kuinka rauhanneuvottelut voivat pyrkiä kokonaisvaltaiseen rauhaan, kun Hamas vastustaa rauhaa selvin sanoin ja sillä on huomattavat voimavarat sekä myös tukea Iranista, Syyriasta ja Hizbollahilta? Miten neuvottelijat aikovat käsitellä Hamasin? Kuinka Israel voi luottaa rauhansopimukseen palestiinalaishallinnon kanssa, kun samaan aikaan Hamas kulkee vapaasti ja tekee muuta?3. SUURI MIELENOSOITUS GILAT SHALITIN PUOLESTA GENEVESSÄYK:n eteen Place des Nations -aukiolle Geneveen pystytetään 26.-28. syyskuuta teltta Succah solidaarisuuden osoittamiseksi siepatulle IDF:n sotilaalle Gilad Shalitille. Samassa paikassa pidetään 28. syyskuuta suuri mielenosoitus Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Mielenosoituksessa vaaditaan Punaisen Ristin kansainvälistä komiteaa (ICRC) palaamaan sionistisen perustajansa Henri Dunantin näkyyn sekä vedotaan ICRC:hen, jotta se tekisi kaikkensa Gilat Shalitin vapauttamiseksi. ICRC:n taholta ei ole käyty hänen luonaan koko neljän vuoden aikana, jona Shalit on ollut Hamasin vankina. ICRC on tuominnut Israelin Gazan saarrosta, mutta se ei ole tuominnut Hamasin terrorijärjestöä. Paikalle odotetaan tuhansia eurooppalaisia juutalaisten ja kristillisten yhteisöjen edustajia. Shalitin perhettä edustaa Giladin veli Yoel Shalit. Osallistujia tulee myös Knessetistä (Israelin parlamentti) ja Sveitsin parlamentistä.

Arutz Shevan mukaan kolme etsintäkuulutettua Hamasin johtajaa on saanut pakopaikan Punaisen Ristin toimistosta Jerusalemista. ICRC on antanut yli 40 päivän ajan turvapaikan näille kolmelle Hamasin johtajalle, jotka ovat avanneet tietynlaisen päämajan Punaisen Ristin tiloihin. Vierailijoita ja toimittajia käy heidän luonaan siellä jatkuvasti.

Lisätietoja Shalit-tapahtumasta saat katsomalla seuraavaa internetsivua: www.israelnow.tv4. LYHYESTIYnet News kirjoittaa, että noin kello yhdeltä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Kassam-raketti räjähti Ashkelonin eteläisellä teollisuusalueella. Loukkaantumisista tai vahingoista ei tullut ilmoituksia. Turvallisuusjoukot eivät ole vielä paikantaneet raketin jäännöksiä. Raketti- ja kranaatti-iskut ovat uusin kehitys väkivallan kiihtymisessä Israelia kohtaan, suorien rauhanneuvottelujen alettua palestiinalaishallinnon kanssa.

Tiistaina terroristit ampuivat RPG-ohjuksin kohti Gazan vastaiselle rajalle sijoitettuja sotilaita. Sotilaat säilyivät vahingoittumattomina ja vastasivat tuleen lähdettä kohti. Palestiinalaiset ilmoittivat myöhemmin yhden kuolleen ja neljän haavoittuneen. Hyökkääjät kuuluivat al-Qaidan yhteydessä toimivaan ryhmään.

Tiedustelun ja terrorismin tiedotuskeskus julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan 100 000 gazalaisnuorta on saanut radikaalin, Israelin-vastaisen koulutuksen kymmenillä Hamasin järjestämillä kesäleireillä. Tiedustelun ja terrorismin tiedotuskeskuksen haltuun saamien kuvien mukaan lapset mm. saivat opetusta turkkilaisesta laivueesta, joka yritti murtautua merisaarron lävitse Gazan kaistaleelle toukokuun lopulla ja jonka Israel pysäytti. Yhdessä valokuvassa lapset harjoittelevat lähitaistelua Turkin ja Palestiinan lippujen edessä. Toisessa kuvassa lapset pitävät käsissään julistetta, jonka he piirsivät solidaarisuuden osoituksena Turkille ja laivueelle ...

Heprealaisen yliopiston juutalaisen väestötieteen kansainvälinen asiantuntija professori Sergio DellaPergola kertoo, että nykyinen väestökehitys Israelissa on kohti suuria perheitä, verrattuna syntyvyyteen juutalaisten keskuudessa diasporassa.

Juutalaisen uudenvuoden 5771 aattona Tilastokeskus (CBS) julkaisi väestöraportin, joka osoitti juutalaisten syntyvyyden Israelissa olevan keskimäärin hieman alle kolme lasta (2,9) perhettä kohti, mikä on suurin vuosikausiin. Tilastokeskuksen raportin mukaan Israelissa asuu 5 770 900 juutalaista, ja koko maan väestömäärä on yhteensä 7 645 500. Israelissa asuvien juutalaisten määrä on 43 prosenttia koko maailman juutalaisväestöstä. DellaPergolan mukaan maailman toiseksi suurin juutalaisväestö on Yhdysvalloissa, jossa asuu 5,3 miljoonaa juutalaista.

DellaPergolan listalla on myös seuraavat tiedot juutalaisten väkiluvusta maittain: Ranska 485 000, Kanada 375 000, Iso-Britannia 292 000, Venäjä 205 000, Argentiina 182 000, Saksa 119 000, Australia 108 000 ja Brasilia 96 000.5.VÄLÄHDYS HISTORIAAN: HELMIKUU 1980Pitkän taistelun jälkeen, johon oli osallistunut kuuluisia poliitikkoja kuten Jitzhak Rabin, Shimon Peres ja Ezer Weizman, ryhmä juutalaisia siirtokuntalaisia sai vihdoin luvan rakentaa Elon Morehin siirtokunnan Sikemin eli Nablusin itäpuolelle. Israelin korkein oikeus päätti, että maa, jolle siirtokunta perustetaan, on "valtion maata", sillä se oli aiemmin kuulunut ottomaanien hallitsijalle, sulttaanille, ja sitten Brittiläisen mandaatin viranomaisille. Elon Morehista tuli ensimmäinen tämäntyyppinen siirtokunta Samariassa, mutta tulevina vuosina niitä tuli useita. Elon Moreh on rakennettu vuorelle, jolla perinteen mukaan Abraham seisoi, kun hän sai lupauksen maasta (1 Mos.12:6-7). Nykyään siirtokunnassa asuu noin 1200 uudisasukasta.


* * * * * * * * * * * *


TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin. Klikkaa seuraavaa linkkiä antaaksesi lahjoituksen Word of Lifen työlle Israelissa:


Kotisivu: http://www.israelreport.org/


Palaute: feedback@israelreport.org


* * * * * * * * * * * *


Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.


Copyright 2009 Word of Life Israel


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron