Israel-raportti 30. syyskuuta 2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 30. syyskuuta 2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 01 Loka, 2010 11:07


Israel-raportti 30. syyskuuta 2010

30. syyskuuta 2010

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

1. NETANYAHUN ONGELMA: KUINKA MIELLYTTÄÄ SEKÄ AVIGDOR LIEBERMANIA ETTÄ MAHMUD ABBASIA?

2. LYHYESTI

3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: HEINÄKUU 1970

* * * * * * * * * * * *


1. NETANYAHUN ONGELMA: KUINKA MIELLYTTÄÄ SEKÄ AVIGDOR LIEBERMANIA ETTÄ MAHMUD ABBASIA?

Tiistaina Israelin ulkoministeri astui YK:n yleiskokouksen puhujakorokkeelle ja piti puheen, joka ärsytti USA:ta, vihastutti Israelin oppositiota ja sai pääministeri Netanyahun vaivautuneeksi. Vastoin Netanyahun toistuvasti lausumaa tavoitetta saada aikaan rauhansopimus vuoden sisällä, Lieberman sanoi, ettei lopullisesta sopimuksesta ole toivoa tulevina vuosikymmeninä. Parasta, mitä voi toivoa, on väliaikainen sopimus, jatkoi Lieberman.

Israelin ulkoministeri lisäsi, että jokainen lopullinen sopimus, joka johtaisi palestiinalaisvaltion perustamiseen, pitäisi sisällään asuttujen alueiden vaihtamisia. Mutta hän korosti, ettei hän viitannut ihmisten siirtämiseen, vaan rajojen muuttamiseen vastaamaan demografisia realiteetteja.

Lieberman sanoi myös, että niin kauan kun Iranin kysymystä ei ole ratkaistu, on rauhan saavuttamiseen Palestiinan arabien kanssa pienet mahdollisuudet. Iran takaa konfliktin jatkumisen tukemalla terroristijärjestöjä kuten Hamasia, Islamilaista jihadia ja Hizbollahia, totesi Lieberman.

Pääministerin toimisto sanoutui välittömästi irti Liebermanin kommenteista sanomalla, että ne eivät edusta hallituksen politiikkaa. Yhdysvaltain hallinto selvensi olevansa yhteydessä pääministeri Netanyahuun ja puolustusministeri Barakiin, mitä rauhanneuvotteluihin tulee. Israelin oppositio kutsui hallituksen neuvottelujen hoitamista sirkukseksi ja sanoi sen osoittavan, ettei ole olemassa selkeää politiikkaa sopimukseen pääsemiseksi palestiinalaishallinnon kanssa.

Samaan aikaan palestiinalaishallinnon johtaja Mahmud Abbas sanoi, niin kauan kuin Israel jatkaa siirtokuntien rakentamista, hän ei palaa neuvottelupöytään. Tämä viesti välitettiin selvästi arabiaksi, mutta englanniksi Abbasilta on tullut ristiriitaisia viestejä. Arabiliiton on määrä kokoontua maanantaina keskustelemaan kannastaan neuvotteluihin, sen jälkeen kun Israel päätti lopettaa siirtokuntien rakentamisen jäädyttämisen. Heidän päätöksensä todennäköisesti ratkaisee Abbasin kannan.

Kommentti:
Netanyahulla on nyt edessään suuri haaste. Hänen hallituksensa alusta alkaen, puolitoista vuotta sitten, oli selvää, että hänen näkemyksensä rauhanprosessista eivät vastanneet joidenkin muiden hallituskoalition puolueiden näkemyksiä. Hallituskoalition koossapitämiseksi Netanyahulla on edessään yhä kasvavia haasteita vaadittaessa edistystä ja lopullista sopimusta vuoden kuluessa varsinkin kansainvälisten toimijoiden taholta, ja heidän joukossaan on ennen kaikkea Obaman hallinto.

Avigdor Liebermanin sanat eivät tulleet yllätyksenä. Tämä on ollut hänen näkemyksensä yli vuosikymmenen. On kuitenkin yllättävää, että hän valitsee YK:n paikakseen paljastaakseen syvän kuilun hänen ja Netanyahun politiikan välillä. Vaikuttaa siltä, että Lieberman kokee painetta ja on provosoitunut puolustusministeri Ehud Barakin viime viikon lausunnosta, jossa tämä sanoi kannattavansa Jerusalemin jakoa. Tämä, kuten Lieberman korosti, ei ole hallituksen politiikkaa. Ulkoministeri saattoi tuntea tarvetta muistuttaa koalitiokumppaneitaan siitä, että hänen edustamansa puolue on Israelin kolmanneksi suurin, eikä ole halukas hännystelemään Netanyahua ja Barakia.

Mikä tulee selväksi edellä olevasta on, että jos rauhansopimus syntyy vuoden sisällä, mikä vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, niin sitä ei saa aikaan nykyinen hallitus. Netanyahu pitää korttinsa hyvin suojattuina, kun on kyse hänen kannastaan ydinkysymyksissä. Toisin kuin mitä hänen kantansa oli ennen vaaleja, hän on nyt hyväksynyt ajatuksen Palestiinan valtiosta. Mutta tätä lukuun ottamatta on vaikea sanoa kuinka pitkälle vasemmalle hän on valmis menemään. Mutta rauhansopimusta tuskin kirjoitetaan Israel Beiteinun ollessa hallituksessa. Mikäli tämä puolue lähtee 15 eduskuntapaikkansa kanssa hallituksesta, niin Netanyahun koalitiolle jää 59 paikkaa ja se menettää enemmistön Knessetissä. Kadima-puolue on enemmän kuin halukas täyttämään tämän aukon, mutta sen politiikka on hyvin kaukana siitä, mikä Netanyahun kanta oli aiemmin kysymys onkin, mikä hänen kantansa on nyt.

Mielenkiintoista kyllä, pääministeri on viime kuussa ilmaissut tukensa suunnitelmalle, joka vaatii kansanäänestystä ehdotetusta rauhansopimuksesta. Historiallisesti katsottuna israelilaiset ovat enemmän oikealle kallellaan kuin parlamentaarikot. Mikäli laki, joka vaatii kansanäänestystä rauhansopimuksesta, hyväksytään, niin sopimus, jota Netanyahu yrittää saada aikaan, voi hyvinkin tulla kansan hylkäämäksi. Tähänkö pääministeri tähtää? Vapaan demokratian linnakkeena pidetyn Yhdysvaltojen olisi vaikeampaa vaatia Israelin kansan hylkäämän suunnitelman täytäntöönpanoa. Mutta jatkokysymys, jos tämä skenaario toteutuu, on tietenkin: mikä on Netanyahun vaihtoehtoinen ratkaisu?

Toisaalta on vaikea ymmärtää Mahmud Abbasin kieltäytymistä neuvotteluista, niin kauan kuin Israel rakentaa siirtokunnissaan. Sillä vuosi sitten Abbas ei vaatinut rakentamisen jäädyttämistä. Obama painosti asian läpi, eikä Abbas tietenkään voinut olla vähemmän patriootti kuin Obama ja niin hän allekirjoitti sen. Mutta tuolloin Abbas teki jäädytyksen myös naurunalaiseksi sanoen, että se ei ole riittävä, ei täydellinen eikä siihen kuulunut Itä-Jerusalemia. Tästä syystä hän ei suostunut neuvottelemaan. Nyt kuitenkin tästä merkityksettömästä jäädyttämisestä on tullut ehdoton vaatimus. Mikä selittää tällaisen käytöksen?

Näyttää siltä, että Abbasin haluttomuus neuvotella johtuu hänen vakuuttuneisuudestaan siitä, että kansainvälinen yhteisö joka tapauksessa painostaa Israelia antamaan enemmän kuin mitä hän voi saavuttaa neuvottelupöydässä. Valitettavasti lähihistoriasta voidaan päätellä, että kansainvälisen yhteisön tällainen käytös onkin melko todennäköinen.2. LYHYESTI

1500 vuotta vanha samarialainen synagoga on löydetty Beit Sheanista lounaaseen noin puolitoista kilometriä Jordanin laakson moottoritiestä länteen. Kaivauksia johtaneiden tri. Walid Atrashin ja Jaakov Harelin mukaan toisen samarialaisen synagogan löytyminen maatalouden takamailta Beit Sheanista etelään täydentää nykyistä tietoamme tämän aikakauden samarialaisesta väestöstä. Näyttää siltä, että rakennukset oli rakennettu viidennen vuosisadan lopulla jKr, ja ne kestivät aina muslimien valloitukseen vuonna 634, jolloin samarialaiset hylkäsivät ne.

Löytynyt rakennus koostuu salista (5x8 metriä), joka on suorakaiteen muotoinen. Sen etuosa on kohti Gerizim-vuorta, joka on pyhä samarialaisille. Salin lattia koostuu värikkäästä mosaiikista, joka on koristeltu geometrisin kuvioin. Mosaiikin keskustassa on kreikkalainen kirjoitus, jonka viimeisestä rivistä selvitettiin osa, ja siinä luki: Tämä on temppeli. Bysantin aikana (neljännellä vuosisadalla jKr.) Beit Sheanista tuli tärkeä samarialainen keskus, jolloin samarialaisille myönnettiin kansallinen suvereniteetti ja he olivat vapaita päättämään omasta kohtalostaan. Tätä kesti aina keisari Justinianuksen hallinnon päättymiseen, kun samarialaiset nousivat kapinaan hallitusta vastaan. Kapina tukahdutettiin ja samarialaiset lakkasivat olemasta kansakunta, sanovat Atrash ja Harel.

Ben Gurionin yliopiston tekemä tutkimus laihduttamisesta on paljastanut, että ne laihduttajat, jotka käyttävät maitoa tai maitotuotteita, menettävät keskimäärin enemmän painoa kuin ne, jotka käyttävät vähän tai eivät ollenkaan maitotuotteita. Tutkijat huomasivat, että huolimatta ruokavaliosta, laihduttajat joilla oli korkein kalsiumin saanti 3,5 dl maitoa tai muita maitotuotteita päivittäin menettivät painoaan noin 6 kg kahden vuoden kuluessa. Laihduttajat, joilla oli alhaisempi kalsiumin saanti noin puoli lasia maitoa menettivät keskimäärin 3 kg. Tutkijat havaitsivat myös, että veressä olevan D-vitamiinin taso vaikutti niin ikään menestyksekkäästi painon pudotukseen.3. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: HEINÄKUU 1970

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon uhkaa sotilaallisilla toimilla, jos Neuvostoliitto yrittää järkyttää Lähi-idän voimatasapainoa. Uhka on seurausta sille, että Neuvostoliitto investoi suuria summia rahaa ja aseita ja rakensi sotilastukikohtia Egyptiin. Nixonin mukaan Israelin naapurivaltiot, Egypti ja Syyria, haluavat ajaa Israelin mereen. Hän sanoo, että Israelilla on oikeus puolustettaviin rajoihin.


* * * * * * * * * * *


TUE WORD OF LIFE ISRAELIA

Israel tarvitsee äänen. Virheellisen ja usein yksipuolisen uutisraportoinnin keskellä Israel-raportti puhuu Israelin puolesta. Sinä voit vahvistaa tätä ääntä tukemalla Israel-raportin päämäärää, objektiivisen ja totuudenmukaisen informaation levittämistä Israelista käsin.

Kotisivu:

http://www.israelreport.org/

Palaute: feedback@israelreport.org

* * * * * * * * * * *


Israel-raportin uutiset ovat vapaasti kopioitavissa. Ole hyvä ja ilmoita silloin lähteeksi: "Word of Life Israel"

Ulkopuolisista lähteistä peräisin olevat uutiset ja siteeraukset eivät välttämättä edusta Word of Life Israelin mielipidettä.


Copyright 2009 Word of Life Israel


Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron