Suomen suurlähetystön matkustustiedote 19.11.2010

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Suomen suurlähetystön matkustustiedote 19.11.2010

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Su 28 Marras, 2010 23:35


Tässä linkki Ulkoministeriön sivulle tähän Matkustustiedotteeseen: http://formin.finland.fi/public/default ... ture=fi-FI

Matkustustiedotteet, 19.11.2010

Israel ja palestiinalaisalueet: matkustustiedote
Israel/Palestiinalaisalueet:
Noudata erityistä varovaisuutta Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Gazaan ei pidä matkustaa. Israelissa terrori-iskujen riski.

Suomen suurlähetystö
Tel Aviv


Gazaan ei tule matkustaa huolimatta Israelin ja Hamasin kummankin yksipuolisesti julistamasta tulitauosta. Israelin ja Gazan välisen rajan läheisyydessä on edelleen olemassa raketti-iskujen vaara ja matkustamista raja-alueen välittömässä läheisyydessä tulisi välttää.

Itä-Jerusalemissa, mukaan lukien vanhakaupunki, ja Länsirannalla matkustettaessa tulee noudattaa suurta varovaisuutta. Länsirannalla palestiinalaishallinnon turvallisuusjoukkojen ja militanttiryhmien yhteenotot voivat johtaa vaaratilanteisiin. Israelin armeija operoi usein palestiinalaisalueilla ja pitää yllä tiesulkujärjestelmää. Israelin siirtokuntalaisten väkivaltaisuudet Länsirannalla, erityisesti Hebronin ja Nablusin alueella, ovat lisääntyneet ja voivat kohdistua myös ulkomaalaisiin. Erityistä varovaisuutta tulisi siten noudattaa liikuttaessa Länsirannan siirtokuntien läheisyydessä.

Israelissa on terrori-iskujen riski. Ulkomaalaiset eivät ole harkitusti terrorismin kohteena Israelissa, mutta välillisesti uhka kohdistuu myös heihin. Mahdollisuuksien mukaan on syytä välttää rajaseutuja, julkisia kulkuneuvoja sekä väenkokoontumispaikkoja: kauppatoreja, bussi- ja rautatieasemia, bussipysäkkejä, katukahviloita, mielenosoituksia tai muita massatapahtumia etenkin, jos niissä ei ole valvottua sisäänkäyntiä. Turvatoimet Israelissa virallisluonteisten tapahtumien (vierailut, urheilu- ja kulttuuritapahtumat) yhteydessä ovat maailman huippuluokkaa.

Sekaväestöisissä juutalaisten ja arabien asuttamissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa on syytä noudattaa varovaisuutta ja kunnioittaa paikallista tapakulttuuria. Israelin arabien ja juutalaisten välisten jännitteiden kärjistyminen on mahdollista erityisesti uskonnollisten juhlapyhien aikaan.

Kaksoiskansalaisia, joilla on sekä palestiinalaishallinnon että jonkun muun valtion myöntämä passi, kohdellaan Israelin taholta palestiinalaisina ja liikkuminen saattaa olla vaikeaa.

Israelin viranomaiset ovat ottaneet käyttöönsä uuden maahantuloleiman Allenby Bridgen (King Hussein Bridge) raja-asemalla Jordaniasta palestiinalaisalueille saapuville matkustajille. Tämä Palestinian Authority Only -leima on saatettu antaa maahan saavuttaessa tavanomaisen maahantuloleiman sijaan, mikäli (ulkomainen) matkustaja on kertonut matkustavansa palestiinalaisalueille tai mikäli hänellä on ollut perheenjäseniä palestiinalaisalueilla. Leiman saaminen on käytännössä tarkoittanut, ettei henkilö ole voinut palata takaisin lähtömaahansa esim. Israelin Ben Gurionin lentokentän kautta eikä matkustaminen Israelin sisällä ole ollut sallittua. Tällaisessa tapauksessa leiman saanut henkilö ei ole pääsyt myöskään Jerusalemiin.

Israelin viranomaiset ovat sittemmin ilmoittaneet seuraavaa:

mikäli maahan saapuva henkilö ilmoittaa maahan saapuessaan matkustavansa ainoastaan palestiinalaisalueille, hän saa passiinsa Palestinian Authority Only -leiman
mikäli maahan saapuva henkilö ilmoittaa maahan saapuessaan matkustavansa sekä Israeliin että palestiinalaisalueille, hän saa passiinsa tavallisen maahantuloleiman. Tässä tapauksessa rajamuodollisuudet ja turvatarkastukset saattavat Israelin ilmoituksen mukaan kestää pidempään kuin pelkästään palestiinalaisalueille matkustettaessa.
Tätä leimauskäytäntöä sovelletaan ainoastaan Allenby Bridgen raja-asemalla. Muilla raja-asemilla käytössä on tavallinen (joka paikkaan oikeuttava) maahantuloleima.

Pyydämme Palestinian Authority Only -leiman saaneita henkilöitä ystävällisesti ilmoittamaan asiasta Tel Avivin suurlähetystöön.

Turvallisuustilanne
Palestiinalaisalueet
Israel kontrolloi ja pyrkii ajoittain rajoittamaan ulkomaalaistenkin pääsyä palestiinalaisalueille, erityisesti tällä hetkellä Gazaan.

Gazaan matkustamista tulee ehdottomasti välttää. Israel kontrolloi Gazan rajanylityspaikkoja. Gazan puolella on pitkin koko Israelin vastaista rajaa Israelin armeijan valvoma nk. turvavyöhyke, joka on erityisen riskialtista aluetta. Egyptin ja Gazan välinen raja Rafahissa ei ole auki normaalille henkilöliikenteelle. Gazan infrastruktuuri on Israelin sotilasoperaation jäljiltä paikoin pahoin vaurioitunut, muun muassa Pohjois-Gazan alueella. Erityisen riskin aiheuttavat myös mahdolliset räjähtämättömät ammukset. Ulkomaalaisten kidnappausriski on edelleen olemassa. Sähkön ja veden jakelussa on ajoittaisia katkoja.

Länsirannalla matkustettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Palestiinalaisalueet ovat Israelin armeijan kontrolloimia ja kulku Länsirannalla tapahtuu monien Israelin armeijan tarkastuspisteiden kautta. Kaikki liikkuminen tulisi ajoittaa valoisaan vuorokauden aikaan tapahtuvaksi. Palestiinalaisalueilla henkilöllisyyspaperit on syytä pitää aina mukana. Israelin armeija operoi edelleen säännöllisesti erityisesti Jeninissa, Nablusissa ja Hebronissa. Liikkumista Nablusin ja erityisesti Hebronin vanhassa kaupungissa tulee ehdottomasti välttää.

Yleisesti ottaen palestiinalaiset suhtautuvat alueella liikkuviin ulkomaalaisiin myönteisesti. Israelilaisten siirtokuntalaisten väkivaltainen käyttäytyminen palestiinalaisia kohtaan Länsirannalla on merkittävästi lisääntynyt ja voi kohdistua myös palestiinalaisalueilla liikkuviin ulkomaalaisiin. Matkustamista palestiinalaisalueille rakennettuihin juutalaissiirtokuntiin tulee turvallisuussyistä välttää. Siirtokuntalaisten väkivaltainen käyttäytyminen esimerkiksi Nablusin ja Hebronin alueella on lisääntynyt ja voi myös siellä kohdistua myös palestiinalaisalueilla liikkuviin ulkomaalaisiin.

Israelin tarkastuspisteiden läheisyydessä sekä palestiinalaiskaupunkien keskustoissa on ollut mielenosoituksia ja kuljettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Bil'inin ja Nilinin kylissä on ollut usein perjantaisin erityisen väkivaltaisia yhteenottoja Israelin armeijan ja mielenosoittajien välillä niin sanotun turva-aidan reittiä vastaan.

Jerusalem
Itä-Jerusalemin alueella, mukaan lukien vanhakaupunki, on poliittisen tilanteen johdosta ollut ajoittain hyvin levotonta. Levottomuuksien väkivaltaisen kärjistymisen riski on olemassa ja se voi johtaa vaaratilanteisiin. Itä-Jerusalemissa (mukaan lukien vanhakaupunki) liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta varsinkin juutalaisten ja islamilaisten juhlapyhien aikana. Esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitsevissa Kalliomoskeijan alueella ja Itkumuurilla vierailevan on syytä noudattaa tavanomaista suurempaa varovaisuutta ja varautua perusteellisiin turvatarkastuksiin. Liikkumista Öljymäellä sekä vanhassa kaupungissa tulee välttää pimeällä. Sheik Jarrahin kaupunginosassa on ollut usein perjantaisin mielenosoituksia. Alueella on esiintynyt taskuvarkauksia ja ajoittain turisteihinkin kohdistunutta väkivaltaa.

Länsi-Jerusalem on edelleen potentiaalinen terrori-iskujen kohde. Oleskelua vilkasliikenteisillä paikoilla varsinkin Länsi-Jerusalemin keskustassa, kauppatoreilla ja erityisesti paikallisbusseilla matkustamista tulisi pyrkiä välttämään. On tärkeää seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten turvamääräyksiä. Ääriortodoksisten asuinalueilla (erityisesti Mea Shearim) on esiintynyt vihamielistä suhtautumista turisteihin, etenkin sapattina.

Jerusalemissa liikuttaessa on yleisesti syytä noudattaa hillittyä pukeutumistapaa.

Eilat
Turistikohde Eilatissa turvallisuustilanne on yleisesti ottaen hyvä. Vuonna 2010 Eilatia kohti on kuitenkin laukaistu raketteja todennäköisesti Egyptin puolelta Siinailta, ensin huhtikuussa ja sittemmin elokuun alussa. Raketti-iskut eivät ole aiheuttaneet uhreja tai vahinkoja Eilatissa, koska raketit ovat pudonneet joko mereen tai Jordanian alueelle. Elokuussa tapahtuneessa raketti-iskussa kaksi grad-ohjusta putosi Jordanian puolelle Eilatin lähellä sijaitsevaan Aqaban kaupunkiin. Iskussa kuoli yksi jordanialainen ja useita loukkaantui.

Israelin ja Egyptin rajan läheisyydessä sekä Egyptin puolella vierailtaessa on tarpeen noudattaa varovaisuutta ja varautua myös tavallista perusteellisempiin turvatarkastuksiin. Rajaa pitkin kulkeva tie numero 10 on suljettu. Israel on kehottanut omia kansalaisiaan välttämään matkustamista raja-alueilla ja Siinailla.

Yleisohjeet
Mikäli Israeliin matkustava kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä, on hänen ennen matkaansa oltava yhteydessä joko Israelin sisäministeriöön tai Israelin suurlähetystöön Helsingissä ja tarkistettava tilanteensa mahdollisen maahantuloluvan saamiseksi:

henkilöt, jotka on joskus karkotettu Israelista
henkilöt, jotka ovat oleskelleet maassa laittomasti (esimerkiksi viisumivapausajan ylittäen)
henkilöt, jotka on joskus käännytetty Israeliin saapuessa
Luvan hankkimatta jättäminen saattaa johtaa maahantulon estämiseen ja henkilön käännyttämiseen. Tällöin henkilö palautetaan seuraavalla saman lentoyhtiön lennolla kotimaahansa.

Israel on tiukentanut suhtautumistaan ulkomaalaisten, myös EU-kansalaisten pääsyyn ja oleskeluun palestiinalaisalueilla.

Lisäksi Israeliin tultaessa ja sieltä poistuttaessa sekä palestiinalaisalueilla liikuttaessa on syytä varautua henkilöön ja matkatavaroihin kohdistuviin, toisinaan hyvinkin perinpohjaisiin tarkastuksiin. Matkustettaessa palestiinalaisalueilla liikkumista voivat huomattavasti hidastaa ja hankaloittaa Israelin asettamat tarkastuspisteet ja rakennettava niin sanottu turva-aita.

Israelissa suoritetaan turvatarkastuksia paljon ja kaikkialla. Liikuttaessa passin on aina syytä olla mukana. Maahan saavuttaessa ja maasta lähdettäessä erityiset turvatarkastajat esittävät matkustajille kysymyksiä. Pidempien kuulustelujen välttämiseksi sekä tarkastuksiin että tarkastajiin on syytä suhtautua asiallisesti ja vastata esitettyihin kysymyksiin. Matkatavarat saatetaan tutkia. Kauppakeskusten, supermarkettien, ravintoloiden, pankkien yms. ovella laukkujen sisältö tarkastetaan. Turvatarkastuksilla estetään mahdollisia terroritekoja. Ne ovat matkailijankin edun mukaisia. Mikäli suomalainen joutuu epäasiallisen kohtelun kohteeksi, on syytä ottaa heti yhteys suurlähetystöön.

Tarvittavat asiakirjat
Israeliin saapuvalla Suomen kansalaisella tulee olla voimassaoleva passi, paluulippu sekä maassa oleskeluun riittävät varat. Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Israeliin lyhytkestoisile matkoille. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisajankohdasta lukien.

Passiin leimataan rajalla saapumisleima, jonka päiväyksestä lukien matkustajalla on lupa oleskella maassa enintään kolme kuukautta, ellei oleskelua ole maahan tulon yhteydessä siitä rajoitettu.Mikäli samalla passilla on aikomus vastaisuudessa matkustaa johonkin arabimaahan Egyptiä ja Jordaniaa lukuun ottamatta, niin maahantulovirkailijalta on syytä pyytää, ettei hän laita leimoja tai muita merkintöjä passiin.

Israel vaatii kaksoiskansalaisiltaan (Suomi/Israel, Suomi/palestiinalaisalueet) Israelin/Palestiinalaishallinnon passin maahan tultaessa ja maasta poistuttaessa. Tämä sääntö on ehdoton.

Palestiinalaisalueilla matkustettaessa mukana tulee ehdottomasti olla passi.

Muista matkavakuutus! Tarkista myös, vaatiiko vakuutusyhtiösi laajennetun vakuutusturvan Israeliin ja/tai palestiinalaisalueille matkustettaessa.

Rikollisuus
Rikollisuutta ei Israelissa ole sen enempää kuin länsimaissa yleensä. Normaalia varovaisuutta on viisasta noudattaa varsinkin pimeän aikaan. Peukalokyydillä matkustaminen ei ole turvallista. Turistikohteissa on taskuvarkaita sekä turisteilta rahaa kärttäviä erilaisten palvelujen tarjoajia. Jo turvallisuustilanteenkin takia on hyvä pysyä aina omien laukkujen läheisyydessä. Turvatoimien tehostaminen on osaltaan vähentänyt muuta rikollisuutta.

Palestiinalaialueilla ulkomaisiin kohdistuva rikollisuus erittäin vähäistä. Normaalia varovaisuutta on viisasta noudattaa varsinkin pimeän aikaan.

Liikenne
Liikenneväylät ja niihin liittyvä infrastruktuuri on modernia ja hyväkuntoista. Liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta. Liikennetiheys on suuri, ajonopeudet korkeita, ajotyyli toisinaan aggressiivinen ja liikennesääntöihin suhtaudutaan suurpiirteisesti. Liikenteessä tuleekin noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta. Juutalaisen juhlapyhän Jom Kippurin aikana (syyskuussa) autolla ajo on kiellettyä ja maa tyhjeneekin moottoriliikenteestä täysin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden vallatessa ajoradat.

Palestiinalaisalueillla liikennekulttuuri eroaa suuresti suomalaisesta ja liikennesäännöistä ei usein välitetä. Ajotyyli on agressiivista ja autojonot tiesuluilla usein pitkiä. Tiehidasteet ovat usein ilman merkintää. Tieinfrastuktuuri on osittain myös heikkoa erityisesti pienemmissä palestiinalaiskylissä. Toisaalta Israelin rakentamat siirtokuntatiet Länsirannalla ovat moderneja ja valaistuja. Palestiinalaisrekisterikilvillä niihin ei kuitenkaan pääse ilman erillistä lupaa.

Terveydenhoito
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut maailmanlaajuisen H1N1-influenssaepidemian päättyneeksi. Taudin esiintyvyys on tavallisen influenssan tasolla.

Israelissa ja palestiinalaisalueilla todettiin useita H1N1-influenssatartuntoja. Israelin ja Palestiinalaishallinnon viranomaiset seuraavat H1N1-influenssatilannetta, tarvittaessa tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeita verkkosivuillaan.

Tietoa A(H1N1)-influenssasta Israelissa ja palestiinalaisalueilla:


Israelin terveysministeriön sivuilta (ainoastaan hepreaksi) osoitteesta http://www.health.gov.il/
Palestiinalaishallinnon yleisöpalvelupuhelin on avoinna 8.00 - 24.00 (arabiaksi ja englanniksi) numerossa +1 800 222000 tai numerossa 02-295 5049.
Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista ja epidemioista löytyy seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos http://www.thl.fi
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista hengitystieinfektioiden estämiseksi. Tarkempia ohjeita on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla http://www.thl.fi. Sieltä löytyy myös lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Suomessa terveydenhoitoa koskeviin kysymyksiin vastaavat terveydenhoidon ammattilaiset.

Hyvä tietää
Työnteko

Työnteko Israelissa ilman työlupaa on laitonta. Laittomasta työnteosta kiinnijäänyt pidätetään ja saatetaan karkottaa. Karkotusprosessi saattaa viedä viikkoja. Sen ajan asianomaista säilytetään vankilassa.

Seksuaalisten vähemmistöjen kohtelu
Israelin viranomaiset hyväksyvät samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen ja varsinkin suurissa kaupungeissa suhtautuminen on vapaamielistä. On kuitenkin syytä huomioida, että ääriuskonnolliset piirit vastustavat homoseksuaalisuutta voimakkaasti. Koska heidän reaktionsa saattavat olla hyvinkin arvaamattomia, jopa väkivaltaisia, on pidättyväinen käyttäytyminen lähinnä heidän asuma-alueillaan suositeltavaa.

Rangaistukset huumeiden ja aseiden hallussapidosta
Huumeiden maahantuonti, hallussapito ja käyttö ovat rangaistavia tekoja. Väärinkäytöksistä voi seurata usean vuoden vankeusrangaistus.

Aseen laiton maahantuonti, hallussapito ja käyttö ovat rangaistavia tekoja, ja niistä saattaa seurata usean vuoden vankeusrangaistus.

Matkapuhelinten toimivuus
Israelissa on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja se toimii hyvin.

Rekisteröityminen suurlähetystöön ja ongelmatilanteet
Israelissa ja palestiinalaisalueilla pidempään oleskelevien Suomen kansalaisten on suositeltavaa rekisteröityä Suomen suurlähetystöön ongelmatilanteiden varalta. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteestahttp://formin.finland.fi/pal ... s/ilmoitus.

Palestiinalaisalueille matkustavia kehotetaan ilmoittamaan etukäteen tulostaan myös Suomen Ramallahin yhteystoimistoon (sanomat.ram@formin.fi tai puhelin: +970-(0)2-242 0340).

Tämä suositus ei koske seuramatkalaisia, koska matkanjärjestäjällä tulee aina olla asianmukaiset henkilötiedot matkalle osallistuvista.

Edustustojen yhteystiedot
Suomen suurlähetystö, Tel Aviv

Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9. krs (Ramat Avivin ostoskeskus)
Tel Aviv, Israel
puh. +972-(0)3-745 6600
fax. +972-(0)3-744 0314
sähköposti: sanomat.tel@formin.fi
päivystysnumero +972-(0)54-464 9922
verkkosivut: www.finland.org.il

Suomen yhteystoimisto, Ramallah (Palestiinalaisalueet)
Trust Building, Al Bireh
Othman Ben Affan street
puh. +970-(0)2-242 0340
sähköposti: sanomat.ram@formin.fi
Yhteystoimiston kotisivu: www.finland.ps

Kunniakonsulaattien yhteystiedot
Haifa

Kunniakonsuli Yoram Sebba
UTi Logistics Israel Ltd, 34-36 Hanamal Street, Haifa 33032
puh 04-860 3431, fax 04-867 4282, gsm 052-3200113

Jerusalem
Kunniakonsuli Yuval Yerushalmi
King David st. 19, 94101 Jerusalem
puh. 02-6234258, fax. 03-5480107, gsm 054-4234626

Myös Eilatissa olevat suomalaiset voivat olla yhteydessä Jerusalemin kunniakonsuliin.

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 1348
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron