Israel Raportti 5. tammikuuta 2012

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel Raportti 5. tammikuuta 2012

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 05 Tammi, 2012 18:07


Israel Raportti 5. tammikuuta 2012

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:
» 1. KESKELLÄ UUDELLEEN ALKANEITA NEUVOTTELUJA: SELVIÄISIKÖ LÄHI-ITÄ PALESTIINALAISVALTIOSTA?
» 2. JOS SAA VERTAILLA ISRAELIN ARMEIJA ON PARAS
» 3. ERI TULKINTOJA TEMPPELIRITUAALIIN LIITTYVÄSTÄ HARVINAISESTA ESINEESTÄ
» 4. LYHYESTI

* * * * * * * * * * * *

1. KESKELLÄ UUDELLEEN ALKANEITA NEUVOTTELUJA: SELVIÄISIKÖ LÄHI-ITÄ PALESTIINALAISVALTIOSTÄ?

Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluryhmät tapasivat tiistaina Ammanissa Jordaniassa ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Kokouksen ensimmäisen osan aikana israelilaisen Shlomo Molchon ja palestiinalaishallinnon Saeb Erekatin seurassa olivat kvartetin ja Jordanian edustajat. Toisen osan ajaksi osapuolet jätettiin kahdestaan keskustelemaan. Raporttien mukaan Erekat esitti tunnetuiksi tulleet palestiinalaishallinnon näkemykset rajoista ja siirtokunnista sekä vaatimukset Israelin vetäytymisestä Vihreälle linjalle, eli vuosien 1949-1967 aseleporajoille.

Kokouksen jälkeen jordanialaiset isännät toivat ilmi varovaisen optimisminsa, ja pelkkä osapuolten yhteensaattaminen nähtiin suurena voittona Jordanian kuninkaalle Abdullahille. Palestiinalaishallinnon lähteet Ramallahissa eivät kuitenkaan olleet kovin innostuneita: "Ei voida sanoa, että olisi päästy eteenpäin. Tässä vain yritetään luoda oikeaa ilmapiiriä Jos Netanyahu lakkaa rakentamasta, voidaan mahdollisesti päästä paremmin eteenpäin." Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoum kuvasi kokousta "farssiksi ja ajan tuhlaukseksi".
Entinen Mossadin päällikkö Meir Dagan sanoi puolestaan haastattelussa tiistaina, että Israelilla on edessään haasteita, jollaisia on vain suurvalloilla. Israelia uhkaa sota, alueen epävakaus ja terrorismi, jossa käytetään epätavanomaisia uhkatoimia, Dagan sanoi. Hän korosti tiedustelupalvelun tärkeyttä Israelin puolustuksessa. "Ilman [tiedustelun tuomaa etua] Israelin olisi mahdotonta ottaa riskejä", entinen Mossadin päällikkö sanoi viitaten rauhanprosessiin.

Kommentti:
Totuttu viisaus sanoo, että ainut tie rauhaan on palestiinalaisvaltion perustaminen. Jos jätämme hetkeksi huomiotta ne moraaliset ja historialliset tekijät, jotka ehdottomasti kieltävät sellaisen valtion syntymisen, kysymys on pikemminkin päinvastainen: Selviäisikö Lähi-itä palestiinlaisvaltiosta? Islamistinen kevät, joka pyyhkii arabimaailman ylitse, korvaa maalliset diktaattorit muslimifundamentalisteilla, joilla on uskonnollinen toimintaohjelma. Tämä vaikuttaa myös palestiinalaishallintoon, ja suuri osa, ehkä jopa enemmistö sen kansalaisista äänestäisi islamistista Hamas-puoluetta, jos vaalit pidettäisiin nyt. Hamas samaistui tällä viikolla virallisesti Egyptin "Muslimiveljeskunnan palestiinalaiseksi osastoksi", ja näin islamistiset voimat juurtuivat syvempään alueella. Liittymällä yhteen Egyptin uuden johdon kanssa Hamas myös tekee Fatahista yhä merkityksettömämmän.

Missä tahansa islamismi saa otteen oli se sitten minkä muotoista tahansa se on antisionistista ja antisemitististä. Kiihkoilun aallot ja selkeät uhkaukset ovat vallalla koko alueella Saudi-Arabiasta Iraniin, Libanoniin, Turkkiin, Tunisiaan, Egyptiin. Egyptiläisen veljeskunnan varajohtaja, tri Rashad Bayoumi sanoi viime kuussa, että "emme tunnusta Israelia missään olosuhteissa. Se on miehittävä, rikollinen vihollinen". Niinpä mahdollinen palestiinalaisvaltio tulee olemaan islamismin uloke, joka näkee Israelin tuhottavana viholliskohteena. Valtion perustaminen ei ratkaise ongelmaa, vaan syventää konfliktia.

Meir Dagan uskoo, että hyvän tiedustelun ansiosta Israel voi silti käsitellä "riskit", ja hän luultavasti tarkoittaa, että palestiinalaisvaltion perustaminen on yksi näistä riskeistä. Muut johtavat asiantuntijat ovat eri mieltä tämän arvion kanssa, mutta tärkeämpää on tutkia lausunnon takana piilevää ajattelua. Dagan ja monet muut israelilaiset, jotka kannattavat palestiinalaisvaltiota, eivät kuvittele, että tuon valtion myötä päästäisiin rauhaan. "Riskit" merkitsevät "sotilasuhkia", ja Dagan ymmärtää, että ne jatkuvat ja luultavasti jopa lisääntyvät palestiinlaisvaltion perustamisen jälkeen. Miksi sitten tuollainen valtio nähdään ratkaisuna ongelmaan? Ja miksi neuvotteluja ylipäätään kutsutaan "rauhanneuvotteluiksi"?

Israelin television mukaan Israelin ja palestiinalaishallinnon neuvotteluja jatketaan "salaisina". Julkisuudessa käytävien neuvottelujen poliittinen hinta on liian korkea palestiinalaishallinnon johtajalle Abbasille. Myös Oslon sopimusta edelsivät salaiset neuvottelut, ja se johti toistaiseksi suurimpiin Israelin myönnytyksiin. Olemme nyt kuitenkin tulleet kohtaan, jossa sekä Israelin kansan enemmistön että pääministeri Benjamin Netanyahun sietokyvyn rajat on ylitettävä, jotta voidaan alistua palestiinalaishallinnon vaatimuksiin. Näin ei todennäköisesti tapahdu, eivätkä neuvottelut luultavasti siksi johda mihinkään. Siinä tilanteessa Abbas on uhannut "ryhtyä toimenpiteisiin" käydäkseen Israelin laillisia oikeuksia vastaan ja eristääkseen maan. Näinköhän luodaan sopivaa ilmapiiriä rauhanneuvotteluja varten.


2. JOS SAA VERTAILLA ISRAELIN ARMEIJA ON PARAS

Vuoden 2011 loppukatsauksessaan Israelin puolustusvoimat (IDF) julkaisi kaatuneiden määrät hyökkäyksissään Gazaan eri terroristiryhmiä vastaan. Numerot osoittavat, että IDF:n hyökkäyksissä kuoli vuoden aikana 100 palestiinalaista. Näistä yhdeksän oli siviilejä. IDF:n operaatioiden tarkoituksena on estää rakettien ampuminen ja muunlaiset hyökkäykset israelilaisia siviilejä vastaan. Pelkästään viime kuussa, joulukuussa, Gazasta ammuttiin israelilaisiin kohteisiin 23 rakettia ja 11 kranaattiammusta. Gazan sodan päättymisen jälkeen tammikuussa 2009 terroristit ovat ampuneet Israeliin yhteensä 1 571 rakettia.

Kommentti:
Suunnitellut hyökkäykset terroristien eli IDF:n kielellä tikittävien aikapommien surmaamiseksi saavat usein valtavan mediahuomion. Usein ei mainita lainkaan, että kyseiset henkilöt ovat terroristeja, jotka ovat suunnittelemassa hyökkäyksiä Israeliin, ja saadaan aikaan vaikutelma, että paha ja epäoikeudenmukainen hallinto hyökkää viattomien siviilien kimppuun.

Gazan pinta-ala on 360 neliökilometriä (noin 40 kilometriä pitkä ja 6-12 kilometriä leveä), ja siellä asuu 1,5 miljoonan hengen väestö. Gazan eri terroristijärjestöt piilottelevat siviilien seassa, eikä sattumalta, vaan tietoisena osana strategiaansa. Siten ne "voittavat" kahdella tavalla: ne terrorisoivat Israelia, ja Israelin kosto kuvataan hyökkäykseksi Gazan siviilejä vastaan.

Juuri julkaistut luvut kertovat todellisen ja hyvin erilaisen tarinan. YK:n mukaan maailman eri konflikteissa jokaista kaatunutta taistelijaa kohti kuolee kolme siviiliä. Jos tätä suhdelukua sovellettaisiin Gazaan viime vuonna, siellä olisi kuollut 300 siviiliä yhdeksän sijaan. IDF:n suuret ponnistelut viattomien ihmisten kuoleman välttämiseksi toimivat. Jokaisen viattoman ihmisen kuolema on tragedia, ja on vaikeaa koota tilastoja, kun puhutaan ihmishengistä. Mutta nämä luvut kertovat jotakin ja se on kaukana median jatkuvasti esittämästä versiosta.

Tässä vielä viimeinen huomio yleisen kritiikin ennakoimiseksi: nykyaikaisina ihmisinä, joilla on skeptinen asenne (jota käytämme yleensä Israelia vastaan, mutta harvoin sen puolesta), asetamme luvut välittömästi kyseenalaisiksi. Nehän on esittänyt osapuoli, joka on mukana konfliktissa. Ovatko ne siis luotettavia? Meidän ei oikeastaan tarvitse luottaa pelkästään IDF:ään. Hamaskin vahvistaa ne ja kerrankin Hamasin sanoilla on painoarvoa. Itse asiassa Hamas ei ole erityisesti vahvistanut yllä esitettyjä lukuja, mutta se vahvisti suurelta osin Israelin tekemän tilastoinnin Gazan sodasta vuodelta 2009. Mustamaalattuaan ensin Israelia siitä, että se olisi umpimähkäisesti ampunut siviilejä, Hamas myönsi lopulta, että kuolleista 700 oli sen omia taistelijoita. Israel ilmoitti luvuksi 709. Jeninissä vuonna 2002 palestiinalaishallinto väitti, että 500 oli tapettu ja että useimmat heistä olivat siviilejä. Totuus olikin 52, joista 38 oli aseistautuneita taistelijoita. IDF on demokraattisen valtion lakien, säännösten ja moraalin alainen ja se on jatkuvasti maailman median kriittisen huomion keskipisteessä. Siksi sen on hyvin vaikea vääristää lukuja (jos se sattuisi haluamaan sitä). Puolustusvoimien luvut eivät tähän mennessä ole osoittautuneet epäluotettaviksi. Sama ei päde Hamasiin tai palestiinalaishallintoon.


3. ERI TULKINTOJA TEMPPELIRITUAALIIN LIITTYVÄSTÄ HARVINAISESTA ESINEESTÄ

Jerusalemin vanhankaupungin alta löydettiin harvinainen saviesine, joka liitetään juutalaisessa temppelissä 2 000 vuotta sitten käytössä olleisiin uskonnollisiin rituaaleihin. Kaivauksiin osallistuneiden professori Ronny Reichin ja tri Eli Shukronin mukaan napin kokoisessa esineessä on arameankielinen kaiverrus Daka LeYa", mikä tarkoittaa "puhdas Jumalalle". He uskovat, että esine on sinetti, jollaisista on kuvaus Minassa, ja temppelin virkailijat todennäköisesti käyttivät sitä hyväksyessään esineen rituaalitarkoitukseen öljyn tai jonkin uhrieläimen. Jos kaivauksen johtajat ovat oikeassa, tämä on ensimmäinen kerta jolloin temppelirituaalista löydetään fyysinen todistus vahvistamaan kirjallista todistetta. Paikalla, josta sinetti löydettiin, kulki päätie muinaisen Jerusalemin halki juuri temppelialueen ulkopuolella.

Professori Shlomo Naeh Heprealaisen yliopiston Talmud-osastolta uskoo, että kaiverrus voitaisiin lukea toisella tavalla: "Dakar a Leyehoyariv". Arameankielinen sana "Dakar" merkitsee oinasta ja "a" tarkoittaa alephia, viikon ensimmäistä päivää, jolloin Yehoyarivin pappissuku oli palvelusvuorossa temppelissä. Esinettä käytettiin palvonnassa temppelissä, mutta ei niin kuin Reich ja Shukron uskovat, sanoo Naeh. Jotta temppelissä varmistettaisiin eläinuhrien puhtaus ja säilytettäisiin talousmonopoli Naeh uskoo, että pyhiinvaeltajien piti ostaa uhrinsa temppelin pihalta. He antoivat rahaa kassanhoitajalle, joka vaihtoi sen vastakappaleeseen. Naeh uskoo, että löydetty esine oli tällainen vastakappale, johon oli kaiverrettu heidän ostamansa uhrin tyyppi ja päivämäärä. Naeh tukee teoriaansa myös Minan jakeella, jossa kerrotaan tällaisista vastakappaleista. Hän sanoi myös, että esine ei voi olla sinetti, koska siitä puuttui reikä lankaa varten tai koukku jolla sen voisi kiinnittää toiseen esineeseen.


4. LYHYESTI

Kanadalainen Globe and Mail -sanomalehti listaa Tel Avivin globaalien teknologisten innovaatiokeskusten joukkoon, yhdessä Lontoon, Sydneyn, Tukholman ja Shanghain kanssa. "Koko Israelissa on vain seitsemän miljoonaa asukasta vähemmän kuin New York Cityssä", lehden toimittaja sanoo, "mutta tämä Lähi-idän valtio käyttää bruttokansantuotteestaan enemmän tutkimukseen ja kehitykseen kuin mikään muu maa." Kirjoittajat nostavat esille kaksi pääesimerkkiä israelilaisista innovaatioista. Yksi on kasvojentunnistusohjelma nimeltä Face.com. Toinen esimerkki Tel Avivin teknologisesta luovuudesta on Waze, käyttäjäperusteinen GPS-navigaattori. Tämä ohjelma optimoi ajoreittejä siten, että kuljettajat antavat tietoa omasta kulustaan reaaliajassa.

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron