Israel-raportti 2. helmikuuta 2012

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Israel-raportti 2. helmikuuta 2012

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 02 Helmi, 2012 17:02


Israel-raportti 2. helmikuuta 2012

TÄMÄN VIIKON UUTISIA:

» 1. BAN KI-MOON EI OPI KOKEMUKSISTA

» 2. LIKUDIN VAALIT: KUKA SEURAA JABOTINSKYN JA BEGININ JALANJÄLJISSÄ?
» 3. LYHYESTI

» 4. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 31. TAMMIKUUTA 1918

* * * * * * * * * * * *

1. BAN KI-MOON EI OPI KOKEMUKSISTA

Yhdistyneitten kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon aloitti tiistaina kierroksen Lähi-Idässä ja vierailee Jordaniassa, Israelissa, palestiinalaishallinnon ja Gazan alueilla. Israelissa hän tapasi presidentti Shimon Peresin, pääministeri Benjamin Netanyahun ja ulkoministeri Avigdor Liebermanin ennen kuin vietti keskiviikkoiltapäivän Mahmud Abbasin kanssa Ramallahissa. Kierroksen aikana hän vieraili myös Sderotissa ja Gazassa. Ki-moon tulee myös pitämään juhlapuheen vuosittaisessa Herzliyan poliittisessa konferenssissa Tel Avivin pohjoispuolella. Kierroksen päämääränä on paitsi Syyrian tilanteen käsitteleminen, myös pysyminen ajan tasalla Israelin ja palestiinalaishallinnon välisistä rauhanneuvotteluista. Israelin ja palestiinalaishallinnon neuvottelijat ovat viime viikkojen aikana tavanneet viidesti Jordaniassa yrittäen elvyttää rauhanneuvottelut.

Lehdistökonferenssissa Ammanissa tiistaina YK:n pääsihteeri vaati Israelilta eleitä neuvottelujen käynnistämiseksi. Hän lisäsi, että tietenkin edellytetään myös, että palestiinalaisten johtohahmot saapuvat keskustelupöydän ääreen". Abbasin vaatimus tässä yhteydessä on, että Israelin täytyisi vapauttaa vankeja ja luopua tarkastusasemista Juudeassa ja Samariassa (Länsirannalla). Tiedotusvälineitten raporttien mukaan Israel suunnittelee eleitä myös taloudellisella alueella, aikoen hyväksyä useita rakennusprojekteja Gazassa. Israel on rajoittanut rakennusmateriaalien maahantuontia Gazaan, koska Hamas on käyttänyt niitä maanalaisten komentokeskusten ja hyökkäystunnelien rakentamiseen.

Kommentti:
Yksi mielenvikaisuuden määritelmistä on, että tekee täsmälleen samalla tavalla yhä uudelleen, odottaen erilaista lopputulosta. On vaikea välttää tätä määritelmää pohdittaessa kansainvälisen yhteisön toimintatapoja rauhanprosessin yhteydessä. Viimeiset kaksi vuosikymmentä Oslon sopimuksen jälkeen ovat perustuneet periaatteelle, jota usein kutsutaan nimellä maata rauhan vastineeksi, mutta jota myös voitaisiin kutsua nimellä myönnytyksiä rauhan vastineeksi". Viimeiset kaksi vuosikymmentä voidaan nähdä yhtenä suurena Israelin myönnytyksenä. Mihin se onkin johtanut, ei ainakaan rauhaan.

Ennen Oslon sopimusta juutalaiset matkustivat Betlehemiin, Jerikoon ja Ramallahiin ostoksille ja nauttimaan ravintoloiden tarjonnasta. Nykyään juutalaiset tuskin uskaltavat vierailla Öljymäellä Jerusalemissa alueen arabien vihamielisyyden vuoksi. Palestiinalaishallinto hyväksyy ja ylistää aseellista kamppailua eli terrorismia, ja koska se hyväksytään maailmanlaajuisesti maltilliseksi ja järkeväksi rauhankumppaniksi", se voi nykyään myös käyttää politiikan, akatemian ja talouden alueita juutalaisvaltion demonisoimiseen.

On totta, että olosuhteet muuttuvat, ja se mikä ei ennen ole toiminut, saattaa toimia tänään. Mutta kun katsotaan miten palestiinalaishallinto suhtautuu konfliktiin, se ei rohkaise optimismiin. Oikeaksi todistamisen taakka on niiden harteilla, jotka puolustavat sitä metodia, että myönnytykset toimisivat nykyään.

Usein sanotaan, että Israelin täytyy tarjota rauhantahdon eleitä vahvistaakseen Abbasia ja estääkseen Hamasia kaappaamasta valtaa. Mutta eleet merkitsevät kasvavia turvallisuusriskejä israelilaisille. Vangit on vangittu, koska he ovat osallistuneet terrorismiin. Tiesulut ovat paikallaan ehkäistäkseen terrorismia. Käytännössä kaikki aikaisemmat Israelin eleet ovat johtaneet lisääntyneisiin hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. Kun eleet vaarantavat israelilaisten turvallisuuden, miten kukaan voi väittää, että sellainen metodi edistää rauhaa? Ovatko israelilaisten hengenmenetys se hinta, jonka kansainvälinen yhteisö vaatii pitääkseen Abbasin vallan kahvassa? Israelilaisille on hyvin vähän merkitystä sillä, pitääkö maailman yhteisö omista tarkoitusperistään käsin Abbasia maltillisena. Hinta on yhtä raskas kantaa, joutuupa sitten maltillisen tai kiihkomielisen hallitsijan hyökkäyksen kohteeksi.

Olisi jo korkea aika kääntää kelkka ja vaatia palestiinalaishallinnolta eleitä, eikä vain sitä, että he saapuisivat keskustelupöydän ääreen". Jollei heiltä odoteta sitä, maailma antaa ymmärtää, että heidän käytöksensä on hyväksyttävää. Eikä se todellakaan ole sitä.2. LIKUDIN VAALIT: KUKA SEURAA JABOTINSKYN JA BEGININ JALANJÄLJISSÄ?

Tiistaina 60 000 Likudin jäsentä, 50 prosenttia kaikista sen jäsenistä, lähti kylmää säätä uhmaten äänestysasemille ympäri maata valitsemaan henkilöä, joka tulee johtamaan puoluetta seuraavissa kansallisissa vaaleissa. Ehdokkaita oli vain kaksi, ja kuten odottaa saattoi, pääministeri Netanyahu voitti äänten vyöryllä kilpakumppaninsa Moshe Feiglinin, äänijakauman ollessa noin 75 prosenttia vastaan 25 prosenttia.

Feiglin kuuluu Likud-puolueen oikeaan siipeen ja johtaa uskollista ja omistautunutta joukkoa, joka kannattaa juutalaisten läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa ja pyrkii voimistamaan valtion juutalaisia piirteitä. Hänen liikettään kutsutaan Juutalaiseksi johtajuudeksi ja monet Likudin jäsenet pitävät sitä puolueen ulkopuolelta istutettuna vaikutteena. Netanyahu, joka suhtautuu Feigliniin vihamielisesti, viittasi tähän voitonpuheessaan: Tänään todellinen Likud voitti.

Toisaalta Feiglin näki vaalit itsensä ja juutalaisvaltion voittona. Me teimme jotain lähes mahdotonta", hän sanoi, ja kiinnitti huomion siihen, että Netanyahu oli käyttänyt valtavia resursseja, mukaan lukien puolueen mekaniikkaa ja mediaa, pyrkimyksissään marginalisoida ja vaientaa hänet. Siksi Feiglin näki saavutuksena sen, että oli tavoittanut neljänneksen äänistä.

Kommentti:
Jälleen yhdessä yrityksessä mustamaalata Netanyahu äärikiihkoilijaksi, Kadiman johtaja Tzipi Livni sanoi Likudin vaalien jälkeen, että Likud on Feiglin ja Feiglin on Likud". Kuitenkin puolueen sisällä käytiin ennen vaaleja kiivas keskustelu siitä, kuka todella edustaa Likudin perintöä. On huomautettu oikeutetusti, että puolueen ideologian kaksi suurta luojaa, Vladimir Jabotinsky ja Menachem Begin, olivat hengeltään liberaaleja ja arvostivat äärettömästi demokraattisia arvoja ja lain valtaa. Se, miten Feiglin painottaa juutalaisia arvoja, toisinaan raskain seurauksin demokratian arvoille, saattaa vaarantaa tämän liberaalin perinnön.

On kuitenkin yhtä totta, että niin Jabotinsky kuin Beginkin uskoivat vakaasti juutalaisten oikeuksiin koko Israelin maassa, niin että vaikka maan täsmällisistä rajoista saatettaisiin keskustella, ne sisältäisivät ehdottomasti Juudean ja Samarian. Siksi ei ole epäilystäkään siitä, että Netanyahun hyväksyntä Palestiinan valtiolle Juudeassa ja Samariassa ei edusta puolueen perustajan ja ensimmäisen pääministerin näkemyksiä. Mutta tässä on lähtökohta keskustelulle, jossa Netanyahun seuraajat väittävät, että Jabotinskyn ja Beginin liberaalit näkemykset sallivat heidän sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Toisin sanoen he olisivat toimineet Netanyahun tavoin nykyisissä olosuhteissa.

Näyttäisi siten siltä, että ehdokkaat Netanyahu ja Feiglin ovat kumpikin valinneet puolensa Likudin perinnöstä ja korottavat sen puolueen todelliseksi perinnöksi". Mutta entisten johtajien Jabotinskyn ja Beginin suuruus oli nimenomaan heidän kyvyssään yhdistää nämä kaksi. Äärimmäisen epävakaina ja muuttuvina aikoina he tukeutuivat ihmisarvon ja demokraattisten oikeuksien periaatteisiin tekemättä vähäisintäkään kompromissia ajamansa asian oikeutuksesta. Juuri tämä, että he puhuivat kaikkien ihmisten oikeuksien puolesta, antoi heille auktoriteetin ja uskottavuuden seistä tukevasti juutalaiskansan oikeuksien puolella. Kuka ottaa kantaakseen tämän perinnön?

Viimeinen kommentti: Kommentaattorit ovat erimielisiä siitä, merkitseekö puoluejohtajavaalien aikaistaminen sitä, että Netanyahu tähtää aikaisiin vaaleihin ajatus, jonka Netanyahu itse torjui eilen. Historia osoittaa, että kaikki pääministerit, jotka ovat omasta aloitteestaan aikaistaneet vaaleja, ovat hävinneet. On kuitenkin mahdollista, että vuoden loppupuolen budjettineuvottelut johtaisivat hallistuskoalition kriisiin, joka puolestaan johtaisi tavallista aikaisempiin vaaleihin. Hallituksen sisällä on monia vakavia jännitteitä liittyen budjetin jakamiseen.


3. LYHYESTI

Viime viikolla Palestiinan hallituksen tv-kanava lähetti ohjelman nimeltä Sinulle, joka arvosteli sitä, että Israel on vanginnut tuomittuja palestiinalaisarabiterroristeja. Hakid Awad, joka viime vuonna teurasti brutaalisti Fogelin viisihenkisen perheen, mukaan lukien nelikuisen vauvan, oli yksi ohjelman tähdistä. Awadin äiti ja täti ylistivät televisio-ohjelmassa hänen murhatekojaan ja kritisoivat Israelia siitä röyhkeydestä, että se oli vanginnut hänet. Ohjelmaan soittanut Awadin täti luki Hakimille kirjoittamansa runon ja viittasi kylmäveriseen murhaajaan sankarina ja legendana tämän perheen, ystävien ja toverien keskuudessa. Myös Sinulle-ohjelman naispuolinen juontaja lisäsi omat terveisensä Hakim Awadille.

Israelin puolustusvoimat (IDF) on kuluneen vuoden aikana lisännyt merkittävästi peiteoperaatioitaan ulkomailla, mikä viittaa Israelin kohtaamien uhkatekijöitten voimistumiseen alueella, Jerusalem Post kirjoittaa. Suurin osa operaatioiden yksityiskohdista on luokiteltu salaisiksi, myös niiden tarkka lukumäärä, mutta ulkomaisten raporttien mukaan IDF on toiminut paikoissa kuten Sudan, Libanon ja Iran. Pyrkiessään parantamaan peiteoperaatioihin osallistuvien erikoisjoukkojen mahdollisuuksia ja yhteistyötä IDF:n esikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Benny Gantz on päätänyt perustaa Syvyysjoukot uuden yksikön, joka tulee valvomaan syvällä vihollismaaperällä tapahtuvia operaatioita.

Energia- ja vesivarantojen ministeri tri Uzi Landau pyrkii edistämään projektia, jossa Israelin ja Kyproksen välille rakennettaisiin merenalainen sähkökaapeli. Ministeri Landau esitti ajatuksen merenalaisesta kaapelista ensi kertaa vieraillessaan presidentti Shimon Peresin seurana Kyproksella viime marraskuussa ja jatkoi neuvotteluja siitä tällä viikolla Kyproksen kaupan, teollisuuden ja turismin ministerin Praxoula Antoniadou Kyriacoun vieraillessa Israelissa. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, projekti voidaan esittää hyväksyttäväksi Israelin ja Kyproksen hallituksille vuoden 2012 kuluessa. Tällä projektilla voisi olla suuri positiivinen vaikutus Israelin talouteen, kun ensi kertaa historiassamme laajennumme olemasta energiasaareke, linkitymme Kyprokseen ja sen kautta Eurooppaan. Tämä on psykologinen ja diplomaattinen läpimurto, joka tulee vaikuttamaan Israelin energiaylijäämään ja energiaturvallisuuteen. Olemme hyvin kiinnostuneita etenemään asiassa", ministeri Landau sanoi.

Puolustusministeriö on allekirjoittanut ensimmäisen sopimuksensa kattavasta maamiinojen raivausoperaatiosta. Sopimus on ensimmäinen laatuaan Israelissa. Miinanraivauksen ensimmäinen kierros suunnitellaan toteutettavaksi maaliskuussa 2012. Ministeriö aikoo raivata tuhansia miinoja tämän kalenterivuoden aikana. Miinanraivausviranomaiset päättivät, että ensimmäinen raivattava alue tulee olemaan Ne'ot HaKikarin alue Arava-laaksossa Kuolleen meren eteläpuolella. 240 dunamin maa-ala (yli 20 hehtaaria) tullaan raivaamaan, alue jota asiantuntijat pitävät erityisen vaarallisena yleisölle, ja etenkin alueen maataloustyöntekijöille, asukkaille ja patikoijille.


4. VÄLÄHDYS HISTORIAAN: 31. TAMMIKUUTA 1918

Britannian armeijan valloitettua Jerusalemin koittaa juutalaisille kaikkialla maailmassa hyvä mahdollisuus rakentaa kansallinen kotimaa. Balfourin julistuksen takaamin oikeuksin ostetaan Sir John Grayn tontti Scopus-vuorelta, tarkoituksena perustaa Eretz Israelin ensimmäinen yliopisto. Heprealainen yliopisto perustetaan Scopus-vuorelle vuonna 1925, 28 vuotta ensimmäisen sionistikongressin jälkeen. Israelin ensimmäisenä yliopistona siitä tulee vedenjakaja juutalaiskansan historiassa. Vihkimisluennon pitää Albert Einstein suhteellisuusteoriastaan, ja hän lausuu ensimmäiset lauseet hepreaksi, josta tulee opetuskieli. Vuonna 2012, maailman yliopistojen akateemisen rankingin mukaan, Heprealainen yliopisto sijoittuu Israelin huipulle, ja se on maailman 57:neksi paras yliopisto.

http://www.livetsord.se/default.aspx?id ... re=14277#3
Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron