Leikkimistä tulella. Pekka Sartola

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Leikkimistä tulella. Pekka Sartola

ViestiKirjoittaja pike464 » Su 15 Heinä, 2012 0:50

Leikkimistä tulella.

http://www.ajanteos.com/kolumniParent.php

14.07.2012

Iranin tilanne
Uusi takaraja on asetettu jäälleen, ties monenneko kerran, Iranille ja sen ydinohjelmalle. Nyt tosin sillä poikkeuksella, että myös USA on ilmoittanut hyvin epävirallisesti, mutta painokkaasti, että lokakuuu on aivan ehdoton takaraja. Siihen mennessä Iranin on sitouduttava ja todistettavasti myös osoitettava se käytännössä, että se lopettaa uraanin rikastamisen tiettyyn prosenttiasteeseen ja sallii myös IAEA:n tarkastajien todentaa se käytännössä. Paljonko tälläkään julistuksella on painoarvoa, siitä voidaan olla perustellusti montaa mieltä, mutta on myös selvää, että kaikki ne läntisen valtiot sekä tietysti Israel, ovat jo kyllästyneet Iranin toistuviin ja jälleen taas toistuviin vetkutteluihin, uusiin neuvotteluihin ja suoraan valehteluun oman ydinohjelmansa rauhanomaisuudesta. Toisen sivujuonteena voidaan tietysti ajatella USA:n presidentinvaalien ajankohtaa, juuri tuolloin julkisuuskamppailu Valkoisen Talon herruudesta on kuumimmillaan. Mikäli mahdollinen isku onnistuu ja sillä saavutetaan myös selvä propagandavoitto, auttaa se ilman muuta Obaman uudelleen valintaa.

Mutta riittääkö tämä Israelille? Onko iranilainen, ja sitä kautta Syyrian Hizbollahin ja Hamasin muodostama uhka torjuttavissa senkin mahdollisuuden jälkeen että isku Iraniin onnistuu yli odotusten. Kun fokus on kaiken aikaa Iranissa ja sen ydinohjelmassa, jää helposti huomaamatta että samaan aikaan Iran avustaa sekä Hizbollahia, Syyriaa että Hamasia iskemään Israeliin jos ja kun heitä itseään kohtaan tehdään sotilaallinen isku. Israel on tavallaan puun ja kuoren välissä, USA:n ei tarvitse kantaa huolta Syyriasta, Hamasista eikä Hizbollahista, he operoivat kaukana kotikonnuiltaan, mutta Israel on kaikkien näiden tuntumassa, vain minuutin parin ohjusetäisyydellä.
PM Netanyahu on antanut vahistaa Siinain vastaista rajaa, niin uudella aidalla kuin joukko-osastoilla, pohjoisen sotilasalueen komentaja on puolestaan lisäännyt joukkojen valmiustilaa sekä Libanonin että Syyrian vastaisilla rajoilla. Iran on puolestaan uhonnut, jälleen kerran, tuhoavansa muutamassa minuutissa kaikki USA:n 33 tukikohtaa Lähi- ja Keski-Idässä sekä Israelin siinä sivussa, siis mikäli joku uskaltaa hyökätä heidän kimppuunsa. Laskutaito on siinä sivussa myös unohtunut, USA:lla kun taitaa olla vain alle parikymmentä tukikohtaa noilla alueilla.

Samaan aikaan, 14.7.2012, Syyrian presidentti on ilmoittanut, että sen joukkotuhoaseet, kemialliset ja biologiset ohjukset on jo tuotu pois varastoista ja ne varaudutaan laukaisemaan hetkellä millä hyvänsä. Bashar Assadin useiden aikaisempien ilmoitusten mukaan ohjukset laukaistaan Tel Aviviin, Haifaan ja muutamaan muuhun Israelin suureen asutuskeskukseen, siis jos joku - aivan kuka tahansa ulkopuolinen taho yrittää puuttua Syyrian sisäisiin asioihin voimakeinoin. Se ei koske tietenkään Venäjää, joka yrittää vain puolustaa uskollista liittolaistaan ja mahdollistaa tälle lisää joukkosurmia, niistähän raportoidaan jo lähes päivittäin ja määrät vain nousevat. Yli 15000 kuollutta siviiliä, monta kymmentä tuhatta haavoittunutta ja loppuiäkseen vammautunutta, lähes 9000 kuollutta hallituksen sotilasta, 600 tuhottua tankkia, 50.000 kotia tuhottu, sotilaita ja diplomaatteja loikannut suurin joukoin ns kapinallisten puolelle, siinä saldoa Venäjän ja Kiinan tuesta Syyrialle.

Jos Syyria toteuttaa uhkauksensa ampua bioaseet kohti Israelia, on selvää että Israel vastaa aivan välittömästi ja kaikkein kovimmalla kädellä. Osa Syyrian ohjuksista ammutaan alas, mutta ei jokaista, se on selvää. Mitä siis vaihtoehdoksi? Odottaa että Syyria kykenee ampumaan toisenkin sarjan ohjuksia, vai tehdä vastaisku heti kun ensimmäinen ohjuspatteri laukaistaan? Israelin pieni koko ja väestötiheys huomioiden heillä ei oli valittavanaan kuin yksi tapa torjua uhkatekijä. Sanoo sitten Venäjä tai USA, EU tai Kiina jälkikäteen mitä tahansa. Venäjä on siinä määrin sitoutunut puolustamaan sekä Irania että Syyriaa, että ilmoitti hyvin suoraan myyvänsä Iranille näitä uusia, huipputehokkaita S-300 ohjuksia Iranille, ei siis Syyrialle vaan Iranille, jos joku uskaltaa hyökät Syyriaan, ei siis Iraniin. Voisiko asetelma olla enää mutkikkaampi, kaikki riippuu kaikesta, jokainen toimija joutuu ottamaan laskelmissa huomioon ainakin kymmenkunta muuta pelinrakentajaa.

Venäjän uusi tsaari?
Putin vieraili Israelissa kesäkuun lopulla, kävi hän toki muuallakin, mutta Israel oli kuitenkin eräs tärkeimmistä vierailun kohteista. Tapansa mukaan Putinilla oli ketunhäntä kainalossa, hän ei suinkaan tehnyt vierailua hyvästä sydämestään, vaan takana oli useita merkittäviä, myös profeetallisia ajatyuksia, vaikka tuskin ne olivat Vladimirilla mielessään. Hän esitti Israelille yhteistyötarjouksen. Venäjän valtiollinen energiajätti Gazprom, ottaisi huolehtiakseen kaikista Israelin mannerjalustalta löytyneiden ja löytyvien kaasu - ja öljyvarojen hyödyntämisestä, infrastruktuurin rakentamisesta, siis lautat, jalostamot, satamat, putkistot ja varastot. Israel saisi tuntuvat korvaukset ja provisiot, aivan kuten Saudi-Arabiassa kymmeniä vuosia sitten. Silloinhan saudit ja USA perustivat yhteisen yrityksen, Aramcon, jenkit hoitivat kaiken osaamisen ja rakentamisen, saudit puolestaan keräsivät rahat.

Venäjän mielestä tällainen yhteistyö olisi myös Israelin turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää, kukapa uskaltaisi uhmata suuren ja mahtavan Venäjän liittolaista ja sen yhteisiä kaupallisia intressejä Israelin kanssa. Pisteenä i:n päälle, Putin tarjosi hoitavansa Israelin ja Turkin diplomaattiset välit taas kuntoon. Voiko tällaisesta tarjouksesta enää kieltäytyä? Kyllä voi, jos seuraa profetioita ja niiden soveltumista nykyiseen kehitykseen niin Israelissa kuin myös sen naapurivaltioissa. Hes.38 ja 39, puhuvat omaa selvää kieltään herra Googin (Venäjä) tulevasta mielenkiinnosta myös Israelia kohtaan.

Netanyahun hallitus ei ole vastannut juuta eikä jaata, ei ainkaan tähän mennessä. Eräs perustavaa laatua oleva syy on se, että Putin vieraili samoina päivinä myös palestiinalaisalueilla, tapasi virkaheiton presidentin Abbasin ja kertoi hänelle mm, että aikoinaan jo 25 vuotta sitten, silloinen Neuvostoliitto tunnusti valtion nimeltä Palestiina, eikä Venäjän mielipide ole siitä muuksi muuttunut.
Samainen pres.Putin kävi muuallakin Lähi-Idässä. Rahapulassaan kamppailevat Kreikka ja Kypros, saivat Putinilta vastaavan tarjouksen kuin Israelkin. Kaasu- ja öljyvarojen hyödyntämisen vastalahjana miljarditolkulla käteistä, selvää riihikuivaa rahaa. Kyprosta ympäröivillä mannerjalustan alueilla on sekä kaasu- että öljyvarantoja, Israel tekee niiden puitteissa yhteistyötä kummankin valtion kanssa. Neljäntenä sopankeittäjänä kuvaan on tullut myös Turkki, joka hallinnoin Kyproksen pohjoista osaa ja on sitä mieltä, muiden islamististen toimijoiden kanssa, että kaikki Välimeren itäisen pohjukan luonnonvarat kuuluva islamilaisille maille, hallitsihan Ottomaanien imperiumi noita alueita yli 400 vuotta. Samalla perusteella varmaankin Italia esittäisi vaatimuksia kaikille Välimeren reunavaltioille, hallitsijan muinainen Rooma kaikkia noita alueita 300-400 vuotta sekin, aikaa siitä on tosin kulunut jo lähes pari vuosituhatta.

Muistuttaakseen kaikkia osapuolia voimastaan, Venäjä lähetti 11 alusta käsittävän sotalaivaston Mustalta mereltä ja Pohjanlahden vesiltä Syyriaan, näin he ilmaisivat tukevansa nykyhallintoa ja kykenevänsä valvomaan omia intressejään. Alueella on myös USA:n 6.laivasto jatkuvasti ja seuraa hyvin aktiivisesti sotilaallista kehityskulkua. Israel on ilmoittanut hankkivansa 1.miljardilla dollarilla uutta kalustoa laivastolleen, tarkoituksena turvata energiaan liittyvät intressinsä omilla vesialueillaan. USA:n geologinen tutkimuslaitos sekä Royal Dutch Shell-öljy-yhtiö ilmoittivat kesäkuun lopulla uusia tutkimustuloksiaan em alueilla. Niiden mukaan Israelin jo löydetyt luonnokaasuvarannot ovat noin 10%:a koko maapallon tunnetuista varannoista. Siellä missä on kaasua, on myös yleensä öljyäkin, tähän mennessä löydetyt varannot ovat noin 250 miljardia barrelia, vertauksena esim. Saudi-Arabaian vastaavaan lukuun, heillä on öljyä vielä noin 260 miljardia barrelia. Ei siis ihme, että useat toimijat ovat alkaneet osoittaa ylisuurta kiinnostusta myös Israelia kohtaan.


Saudi-Arabia on lisännyt, USA:n myötävaikutuksella ja tuella, joukkojaan Jordanian ja Syyrian vastaisille rajoille, tarkoituksena on tukea yhä enenevässä määrin Syyria hallintoa vastustavia kapinallisia ja suistaa, nyttemmin koko arabimaailman vihaama, Assadin hallinto pois vallan kahvasta. Samaan aikaan saudit ovat hankkimassa itselleen kiinalaisia ydinkärkiä ja niitä kantamaan soveltuvia ohjuksia. Tämä kaikki Iranin johtuu Iranin ydinasehankkeista ja maan tavoitteista shii-islamilaistaa kaikki vääräuskoiset sunnalaista islamia tunnustavat valtiot.
Heillä on toki ennestään jo vastaav sopimus Pakistanin kanssa, mutta sen maan tulevaisuus on siinä määrin epävakaa, ettämitä tahansa voi tapahtua lähitulevaiosuudessa. Myös se, että saudit eivät saisikaan jo maksamiaan kärkiä haltuunsa. Kiina puolestaan on pitkälti riippuvainen iranilaisesta raakaöljystä, mikäli maahan isketään ja sen öljyinfraa tuhotaan, on hyvä olla valmiina toinenkin öljyntoimittaja. Kumpikin näistä kun sattuu olemaan mahdollisen konflikti toisella puolella, kiinalaisten kannalta on siis hyvä istua kahdella jakkaralla yhtä aikaa.

Heinäkuun alussa astui voimaan EU:n ja sen liittolaisvaltioiden Iraniin kohdistama öljynostoboikotti, sen vaikutus on lopultakin melko vähäinen, sillä Iran saa öljynsä myytyä aina johonkin, vaikkapa halvemmalla hinnalla, joka on jo näkynyt öljyn hinnoittelussakin. Ei tietenkään vielä bensapumpuilla, sinne ne ehtivät pitkällä viiveellä, jos lainkaan. Saudit, Emiraatit, Oman ja Qatar rakentavat öljyputkea Dubaista, Persianlahden puolelta Fujairahiin Omanin lahden puolelle. Sen pituus tulee olemaan n.120km, ja sillä siis ohitetaan Hormuzin salmi ja turvataan samalla raakaäöjyn vienti lahdelta ulos. Vastaava putki kulkee jo Saudi-Arabian poikki, Ras Tanurasta Jeddaan, siis Persianlahden puolelta Punaisen Meren puolelle. Iranilaisilla ydinasehankkeilla on siten kauaskantoisemmat seuraukset kuin yleensä osataan ajatellakaan, alueella kun sattuu olemaan muitakin valtioita kuin mullahien ja ajatollien hallitsema muinainen Persia.

Egyptin uusi presidentti Muhammad Mursi on aloittanut varsin vauhdikkaasti oman kautensa. Ensi töikseen hän kumosi Korkeimman oikeuden päätöksen ja määräsi maan parlamentin koolle. Siihen häntä kannusti tietoisuus siitä, että USA:n tuki on takana, vastaavasti maan sotilasjuntta ei sekään pistänyt hanttiin, sillä sekin on täysin riippuvainen USA:n tuesta. Mursi on asunut pitkään USA:ssa, opettanut jossakin Kalifornian yliopistoista, hallitsee siis englantia täysin kuten myös hänen lapsensa ja vaimonsa.

Pres.Obama on jälleen kerran osoittanut miten selkäranka ja poliittinen selkäranka eroavat toisistaan. Keväällä, vielä hieman ennen Egyptin presidentivaaleja, hän ilmoitti suoraan molemmille ehdokkaille, että kutsua Valkoiseen Taloon ei tule, siis USA:n virallista tunnustamista, ennen kuin tietty 7:n kohdan ohjelma on täyttyy tai siihen on julkisesti sitouduttu. Siinä mainittiin mm ulkopoliittinen asema Israelin kanssa, rauhaan on sitouduttava edelleen, naisten asema, uskonnollinen propaganda ja kiihotus, uskonnollinen tasa-arvo koptikritittyjen kanssa jne. Yhteenkään näistä ei Mursi ole vielä julkisesti sitoutunut, eikä antanut mitään aikataulua milloin ne tapahtuisivat. Kuitenkin Obama kutsui Mursin Valkoiseen Taloon jo syyskuussa, samalla hän läimäytti Israelin pm Netanyahua poliittisesti korville, tämä kun ei ole suostunut ilmoittamaan Obamalle Israelin mahdollisia Irania koskevia hyökkäys suunnitelmia.

Koska syyskuussa ilmestyvä seuraavan kirjani käsikirjoitus on vihdoin valmiina, ilmestyy myös näitä kolumneja tästedes hieman tiiviimmin.

Hyvää jatkoa kesälle.
Pekka Sartola

"Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti".
Avatar
pike464
 
Viestit: 1058
Liittynyt: Su 01 Helmi, 2009 2:54
Paikkakunta: YLÖJÄRVI

Aamen

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Ma 16 Heinä, 2012 15:44

:lol:

Kiitos Pike, että laitoit tämän HYVÄN kolumnin tänne! Nyt levitetään tätä eteen päin, Facebookiin ym...
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku


Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron