Takaiskuja puolin ja toisin. PekkaSarkolan kolumni....

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Takaiskuja puolin ja toisin. PekkaSarkolan kolumni....

ViestiKirjoittaja pike464 » To 18 Loka, 2012 22:56

Takaiskuja puolin ja toisin.

http://www.ajanteos.com/kolumniParent.php

18.10.2012

Kulunut syksy on ollut varsin vilkasta eri puolilla Lähi- ja Keski-itää, ei yksin Israelissa ja sen lähinaapureissa joissa sielläkään ei ole vältytty yllätyksiltä. Tämä koskee niin Jordaniaa, Syyriaa, Egyptiä kuin Libanonia ja useilta osin myös Turkkia, jota jatkuvat rajaloukkaukset ja pakolaistulva Syyriasta rasittavat ehkä eniten. Tässä välissä Israel tasapainoilee sekä pohjoisesta uhkaavan Hizbollahin että lounaasta käsin uhkaavan Hamasin ja Islamilaisen Jihad-organisaation luomien todelliste uhkakuvien kanssa. Gazaa hallussaan pitävä Hamas väittää olevansa voimmaton estämään kaistalta ammuttuja raketteja, yhtälailla se tuntuu olevan haluton edes yrittämäänkään estää niitä. Niinpä viime viikkoina ammutut sadat raketit ovat saaneet IDF:n tekemään vastaiskuja Gazan kaistalle, tuhoamaan rakettien ammuntapisteitä ja niiden ampujia erilaisin täsmäiskuin. Vakiintuneen käytännön mukaan nämä vastaiskut on saatu nopeasti kansainväliseen medialevitykseen, syyllisyys tietysti Israelille ja kärsivä osapuoli, gazalaiset saaneet suurta sympatiaa medialta. Kokonaiskuvaa ei yhtään paranna Suomesta, Turusta aikanaan liikkeelle lähtenyt hyväätarkoittavien hölmöjen kansoittama Estelle-alus, joka yrittää näinä päivinä murtaa Gazan saarron ja tuoda humanitääristä apua kärsivälle kansalle.

Todennäköisesti alus ohjataan Ashqeloniin, sen lasti puretaan ja tarkastetaan ja toimitetaan soveltuvilta osin Gazaan, jo ennestään täysiin Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun varastoihin. Siltä osin tietysti mitä Hamas ei kaappaa itselleen ja myy edelleen markkinoilla. Tosin Egyptin vastainen raja on ollut jo pitkään avoinna ja käytännössä taannut tavaran vapaan liikkumisen, joten mistään elintarvikepulasta ei Gazassa ole ollut tietoakaan enää aikoihin. Mutta onhan se varmaan itsetuntoa hivelevä keino yrittää saada julkisuutta ja samalla osoittaa taas kerran kuinka julmaa väkeä israelilaiset ovat kun eivät salli moista hyvää tarkoittavaa avustusta toimitettavan perille laivaväen toimesta, vaan tekevät sen itse. Aivan hirveää itsekkyyttä.

Iran.
Elokuun puolivälissä alkoi Israeliin kohdistunut mittava parjaus- ja herjauskampanja Iranin johdon, niin sotilaallisen, poliittisen kuin henegllisenkin toimesta. 15.8-20.8.2012 Iranin TV ja lehdistö suolsivat Israel-vastaista kirjoitusta ja vihapuhetta toinen toisensa perään ja mitä uskomattomimmin sanakääntein. Sellaisenaan siinä ei ollut mitään uutta, mutta miksi kaikki keskittyi juuri elokuun puolivälin jälkeiseen aikaan? Ehkä syynä oli se, että Fordoon, Teheranista lounaaseen sijaitsevaan, ja erääseen heidän tarkimmin varjeltuun ja tärkeimpään
uraanin rikastamoonsa johtava voimalinja vaurioitui erittäin pahasti. Syvälle maan alle kaivettu linja johtaa sähkövirtaa laitokseen jossa noin 6.000 IR-2 ja IR-4 sentrifugia pyörii vinhaa vauhtia erotellen raskaasta U238 uraanista niitä kolmea neutronia jotka ovat esteenä sen muodostumista U235:ksi, eli aseluokan uraaniksi. Sentrifugit jotka ovat noin 2 metriä korkeita, 40-50cm halkaisijaltaan, on kytketty sarjaan, siis peräkkäin toimiviksi. Sentifugi nro 1 erottaa U238:sta vain noin 0,2-0,3% ja siirtää moskan seuraavaan sentrifugiin ja niin edelleen. Kun prosessi keskeytyy sähkövirran puuttumisen vuoksi, se vaikuttaa siis kaikkiin laitteisiin ja koko prosessiin alkaen sentrifugista 1 aina numeroon 1000 saakka..

Tässä elokuun puolivälissä tapahtuneessa sähkölinjan tuhoutumisessa oli kyseessä sabotaasi. Joku oli onnistunut jäljittämään voimalaitokselta rikastamoon johtavan linjan, kaivanut syvään ja sijoittanut räjähdyspanoksen oikeaan paikkaan räjähtämään oikeaan aikaan. Sen jälkeen laitos pimeni, varageneraattorit käynnistyivät, mutta ne pitävät yllä vain välttämättömiä toimintoja, ei sentrifugeeja jotka tarvitsevat valtavasti virtaa toimiakseen. Arviot laitoksen uudelleen käynnistymisesti liikkuvat useiden kuukausien tasolla. Ei riitä että voimalinja saadaan kuntoon, vaan se täytyy myös kyetä suojaamaan ettei vastaavaa pääse
tapahtumaan toiste. Syyllistä etsittiin tietysti ensin Israelin Mossadista, USA:n CIA:sta ja brittien SIS, eli MI6:sta ja niiden paikallisista agenteista. Israel tietysti etunenässä sai kohdata ajatollien raivon joka purkautui vihapuheina ja valtion tuhoamiseen tähtäävinä lausuntoina. Israel ei ole kommentoinut asiaa, eikä tietenkään myöntänyt yhtään mitään. Sekäänei ole sellaisenaan mitään uutta, mikäli asialla oli Mossad ja paikallinen solu, eivät he tietenkään myönnä mitään.

Ajatollien kokema takaisku Fordossa ei jäänyt suinkaan ainoaksi laatuaan. Runsas kuukausi myöhemmin tapahtui jotakin joka saattaa olla vaikutukseltaan vieläkin pahempi. Iranin korkeimman johdon "hovikuvaaja" näyttää loikanneen USA:han mukanaan matkalaukullinen videomateriaalia Iranin johdon käymistä keskusteluista ja vierailuista maan ydinlaitoksissa. Se ajoittui Iranin delegaation YK:n yleiskokoukseen, ja paluulentoon jolta jäi pois kyseinen kuvaaja. Sattumoisin hänen perheensä oli lentänyt Turkkiin lomailemaan yleiskokouksen ajaksi, eikä heitäkään kuulunut takaisin Iraniin. Ilmeisesti CIA oli onnistunut ohjailemaan koko perheen hellään huomaansa, maksanut maltaita materiaalista, ja taannut sekä turvallisuuden, uuden henkilöllisyyden että turvatun loppuelämän. Harmillista kerrakseen.

kolumni jatkuu hetken kuluttua.

Samaan aikaan Iran on uhkaillut, ties monennenko kerran, katkaista Hormuzin salmen kaikelta laivaliikenteeltä, miinoittaa sen tai järjestää vesiväylälle megaluokan ympäristökatastrofin. USA on puolestaan tuonut alueelle, niin Omain kuin Persianlahdenkin puolelle kalustoa jolla se kykenee estämään kaiken edellämainitun. Iranin uhkailut kun eivät koske vaikutukseltaan pelkästään läntistä maailmaa ja öljynvientiä, vaan suurelta osin myös Kiinaa, Kauko-itää laajemminkin sekä niitä tuhansia aluksia jotka käyttävät Persianlahden satamia muuhunkin kaupankäyntiin kuin vain öljyteollisuuteen. Näillä osa-alueilla Iran kärsisi itsekin erittäin pahoin, jo nyt sanktiot ovat saaneet maan valuutan syöksykierteeseen, pulaa on jo lähes kaikesta, sen eräs tärkeimmistä öljyteollisuuden ulkopuolella olevista kauppapaikoista on juuri Dubai, jonne ovat pesiytyneet sadat iranilaiset yritykset, ja jota myös Iranin hallitus käyttää bulvaaninaan. Vielä senkin reiän tukkiminen, jonka siis Hormuzin sulkeminen toisi tullessaan, saisi aikaan todennäköisesti arabikevään toisinnon, mutta nyt siis Iranissa. Mutta nuo keskiaikaan sidotut uskonnolliset fanaatikot katsovat vain tulevaisuuteen ja odottavat Mahdia, imaamia nro 12, joka sitten aikanaan ilmaantuu pelastamaan maailman islamille.

Israel ja USA
PM Netanyahu ilmoitti lokakuun puolivälissä uusista parlamenttivaaleista, ne pidetään tammikuun 22.2013 ja ennakkokaavailujen mukaan Netanyahun Likud-puolue tulee vankistamaan asemaansa. Samalla nykyinen hallituskoalitio hajoaa ja oikeisto-keskustablokki tulee vahvistumaan. Syyksi ilmoitettiin hallituksen erimielisyydet v.2013 budjetista, sitä ei voitu esittää Knessetin hyväksyttäväksi koska puolueet olivat erimielisiä sisällöstä. Niinpä Knesset hajoitetaan ja kootaan uudelleen tammikuun lopulla. Eräs tähän johtaneista syistä oli tosin Iranin ydinohjelman lykkääntyminen, siis syyt jotka olen edellä kuvannut. Ne antavat Netanyahulle lisää ajallista pelivaraa, samalla ehditään katsoa USA:n presidentinvaalien tulos. Nykyisistä ehdokkaista, Obama-Romney, Iranin ja laajemmin arabimaailman suosikki on ilman muuta Obama. He pitävät häntä ehdottomasti myönteisempänä arabien ja muslimien asialle kuin Mitt Romneytä. Yleisesti kiitellään Obaman huonoja suhteita Netanyahuun, ja ymmärretään että ehkäpä nuoruuden muslimitausta ei olekaan kokonaan ehtinyt häipyä nykyisen presidentin mielestä ja lakannut vaikuttamasta hänen ajatuksiinsa. Romney on Iranille, PLO:lle ja laajemmin arabimaailmalle selvästi pahempi vaihtoehto, etenkin kun hän ja Netanyahu ovat hyviä ystäviä keskenään jo opiskeluajoiltaan Kaliforniassa. Romney on myös ilmaissut selkeästi tukevansa Israelia, ja oikeuttaa sen puolustamaan olemassaoloaan kaikin tarvittavin keinoin.

Obama on vaihtanut lähipiiriinsä useita vanhoja ulkopoliittisia konkareita, kaikilla heillä on selkeä näkemys Israelin ja PLO:n suhteista, Palestiinan valtio täytyy perustaa ja Jerusalem jakaa kahden valtion kesken. Entinen USA:n suurlähettiläs Martin Indyk kävi yksityisluonteisella vierailulla Israelissa ja tapasi mm Netanyahun. Indyk varoitti Netanyahua luottamasta Obamaan jos tämä voittaa vaalit: Te jäätte yksin, Obama ei ole sitoutunut sotilaalliseen iskuun Irania vastaan jos hänet valitaan uudelleen. Myös Henry Kissinger on asettunut selvästi saman näkemyksen taakse; älkää odottako apua Obamalta.

UAV-välikohtaus
Lauantaina, 6.10.12 tapahtui jotakin joka yllätti Israelin ja samalla monet muutkin tahot tavallaan housut kintuissa. Lähtöasetelma oli seuraavanlainen: Iran oli toimittanut Libanoniin Hizbollahin haltuun tutkassa huonosti näkyvän ja miehittämättömän helikopterin, lennokin joista käytetään lyhennettä UAV (Unmanned Aerial Vechile) Miehittämätön Ilma-alus. Läntiset tiedustelupalvelut ovat olleet selvillä siitä että Iran valmistelee tällaisia lennokkeja joiden tekniikassa Israel ja USA ovat olleet johtavia maita. Mm Venäjä on ostanut Israelilta 100 kpl tällaisia laitteita. Niitä ohjataan satelliittitekniikkaa hyväksikäyttäen maista käsin, jopa tuhansien kilometrien päästä tietokoneruuduilta ja joy-stick`ien avulla. Mutta se, että tällainen kone pääsi yllättämään Israelin ilmapuolustuksen, oli tietynlainen shokki, niin Israelille kuin myös USA:lle. Viime joulukuussa, 4.12.2011 Iran onnistui kiinalaisten hakkerien avulla kaappaamaan USA:n kaikkein pisimmälle kehitetyn tiedustelukonneen, tyyppimerkinnältä RQ-170-1 Sentinel (kolumni 18.12.2011). Se onnistuttiin tuomaan ehjänä alas Iraniin ja samalla saatiin talteen mittaamattoman arvokasta tekniikkaa niin Israelin ilmavalvonnasta kuin myös USA:n Keski-Aasian tukikohtien valvonnasta.

Kiinalaisten ja mahdollisesti myös venäläisten eksperttien avulla purettiin tekniikkaa ja opiskeltiin ilmaiseksi kaikki se, jota Israel ja USA olivat kehittäneet salassa vuosikausia. Niiden pohjalta rakennettiin laitteisto jolla kyettiin estämään ja harhauttamaan mm Israelin ilmavalvontaa. Niinpä kone sai rauhassa lennellä kaukaa Välimeren puolelta Gazaan ja edelleen Negeviin ja lähelle Dimonaa jota se ehti myös kuvata. Kone joko ammuttiin alas ohjuksella, jota videota myös näytettiin, tai sitten siepattiin lennosta, vaihtoehto joka on myös käytännössä mahdollinen. Joka tapauksessa sekä USA että Israel ovat paiskineet työtä vuorotta selvittääkseen mitä iranilaiset ovat saaneet selville ja miten vahingot korjataan. Kaikissa tapauksissa Iran ja Hizbollah saivat riemuvoiton kyetessään vahingoittamaan kahta tietotekniikan supervaltaa niiden omimmilla alueillaan.

Kolumnia täydennetään jälleen lähiaikoina.

Näin se syksy on jälleen hyvässä vauhdissa ja vettäkin riittää kotitarpeiksi.

Pekka Sartola
"Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti".
Avatar
pike464
 
Viestit: 1060
Liittynyt: Su 01 Helmi, 2009 2:54
Paikkakunta: YLÖJÄRVI

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron