Rajanylitystä. 26.04.2013 Vapunaaton päivitys lopussa

Tiedotteita ja keskustelua aiheesta!

Rajanylitystä. 26.04.2013 Vapunaaton päivitys lopussa

ViestiKirjoittaja pike464 » La 04 Touko, 2013 1:02

http://www.ajanteos.com/kolumniParent.php

Rajanylitystä.

26.04.2013

Vapunaaton päivitys lopussa


Neljän lomaviikon jälkeen tuntuu taas mukavalta palata samojen aiheiden pariin, eli etsimään elementtejä jotka voisivat aikanaan johtaa vaikkapa rauhaan Lähi-idän kansanryhmien välillä. Se tuskin onnistuu yksin kolumnistin voimin mutta on silti riittävän haastava projektina. Tosiasiat ovat kuitenkin, ja jälleen kerran, viitoittamassa tietä pikemminkin uusiin konflikteihin kuin edes neuvotteluihin jostakin niinkin epämääräisestä käsitteestä kuin rauha.

Israelin pääministeri, samoin kuin useat maan johtavat poliitikot ovat nostaneet riman Iranin kohdalla sille tasolle jonka pm Netanyahu määritteli jo viime syyskuussa, eli Red Line, takaraja Iranin ydinohjelman pysäyttämiseksi ennen kuin maa saa valmiiksi omatuotteisen ydinlatauksen. Sekä puolustusministeri että muu sotilasjohto sekä ydintekniikan asiantuntijat ovat kiitettävän yksimielisiä siitä että aikaa ohjelman pysäyttämiseksi on enää kuukausi, mahdollisesti viikko pari sen päälle. Mikäli kukaan ei tee siihen mennessä yhtään mitään asialle, se voidaan samantien unohtaa, sillä ydinase ja fanaattinen usko ovat vaarallinen yhdistelmä, eikä kaikkein vähiten Israelin kannalta. Obama on jälleen avainasemassa, ulkonimisteri John Kerry totesi tosin ettei Obama suinkaan bluffaa kun hän sanoi USA:n estävän Iranin ydinaseistautumisen keinolla millä hyvänsä, keinolla mitä siinä hetkessä tarvitaan. Enää kukaan ei ota vakavasti Iranin halua neuvotella ja taas neuvotella niin kauan kuin katsovat tarvitsevankin aikaa.

Bostonin pojat
Runsasta mediahuomiota saanut pommi-isku Bostonin maratonin aikaan ja suunnattuna juoksijoihin, on hallinnut mediasirkusta viime viikkojen ajan. Asialla oli kaksi Dagestanilaista nuorukaista, vieläpä veljeksiä, joilla oli kytköksiä sekä Iranin Al Qaidaan että Saudien ääri-wahhabilaisuutta edustavaan vastaavaan soluun. Mitä sillä sitten tavoiteltiin, se on jäänyt epäselväksi sillä pari painekattilallista ammoniumnitraattia ja hauleja aiheuttavat luonnollisesti kauheita vammoja sekä useita kuolonuhreja, mutta kokonaisuutena isku oli kuitenkin vaatimaton verrattuna vaikkapa WTC tornien romahtamiseen v.2001. Arabimaailmassa kuitenkin jaksettiin iloita "saavutetusta voitosta", kuka voitti ja mitä, se lienee jäänyt hämärän peittoon. Toinen pojista sai surmansa ja toinen istuu ikänsä eristyssellissä, jos ei satu kuolla kupsahtamaan hämärääkin hämäremmissä olosuhteissa vankilassaan.
Kiusallinen asia Saudeille mutta osoittaa jälleen kerran miten haavoittuvainen yhteiskunta voikaan olla kun asialla on fanaattiseen uskoonsa tukeutuvia ihmisiä, päämääränään levittää joko tietoutta islamin tavoitteista ja/tai yrittää saada aikaan sekasortoa ja epävarmuutta vihatussa "Suuren Saatanan", USA:n yhteiskunnassa. Myös Kanadan tiedustelupalvelu on onnistunut estämään suunnitellun iskun, kaksi Iranin al Qaedan tukemaa terroristia aikoi räjäyttää rautatiesillan ja tuhota junan matkustajineen matkalla Torontosta New Yorkiin.

Lähi-itä
Tilanne Israelia ympäröivissä arabi- ja muslimivaltioissa ei ole muuttunut viime viikkoina ainakaan parempaan suuntaan, toki parempaan siinä merkityksessä että Syyrian presidentin elintila alkaa käydä yhä ahtaammaksi mutta samalla hänen otteensa ovat alkaneet myös koveta. Viitteitä siitä että Assadin armeija on alkanut käyttää joukkotuhoaseita, lähinnä kemiallista sariini-myrkkyä kranaattien kärjissä, on ollut jo jonkin aikaa. Ensimmäisenä niistä ilmoitti Israelin armeija jonka miehittämättömät UAV-koneet ovat havainneet myrkyn jäämiä tiedustelulennoilla. USA vaatii kuitenkin pitävämpiä todisteita, heidän mukaansa epäily ja todistaminen ovat kaksi eri asiaa ja saattaa jopa olla että kyse onkin kapinallisten omasta provosoinnista, heilläkin kun sattuu olemaan mainittuja aseita, niitä on hankittu Libyan armeijan varastoista ja kuljetettu sittemmin Siinain kautta Saudeihin ja edelleen Syyriaan.

Assadin epätoivoista tilannetta kuvaa hyvin lisääntynet uhkailut aseellisen voiman käytöstä Jordaniaa kohtaan, hän väittää Jordanian tukevan kapinallisia ja samalla siis yrittää välillisesti kaataa Syyrian hallitusta. Jordanian oma armeija on melko vaatimaton verrattuna jatkuvasti sotaa käyvään Syyriaan joka kykenee irroittamaan joukko-osastoja kapinallisten lisäksi myös Jordaniaa vastaan. Syyrian ohjus- ja rakettivarastot muodostavat edelleen massiivisen uhkatekijän ja sillä Assad koettaa nyt pelotella hasemiittihallitsijaa.
Vaikka Jordania on esiintynyt arabimaaliman kanssa yhteisrintamassa vaatimassa palestiinalaisvaltion perustamista ja tuominnut Israelin siirtokuntarakentamiset, ei se estänyt kuningas Abdullahin soittamasta pm Netanyahulle ja pyytämästä apua Syyrian muodostamaa uhkaa vastaan. Netanyahu vastasi että Israel seisoo Jordanian rinnalla ja tekee sen mitä tehtävissä on estääkseen Syyrian aikeiden toteutumisen. Myös USA heräsi vihdoin havaitsemaan että Venäjän jatkuvasti tukema Assadin hallinto on nyt astumassa liian pitkälle ja Obama lupasi lähettää 20.000 sotilaan suuruisen joukko-osaston Jordanian Syyrian vastaiselle rajalle. Samalla muodostetaan tehokas torjuntaohjuskilpi estämään mahdolliset ohjus- ja raketti-iskut.

Jostain syystä Obamalla tuntuu olevan vaikeuksia seistä sanojensa takana. Eikä tosin ensimmäistä kertaa. Mutta kun Valkoisen Talon tiedottaja ilmoitti USA:n kongressille että on selviä todisteita siitä että Syyrian hallitus on käyttänyt sariinipohjaisia kemiallisia aseita niin kapinallisia kuin myös heitä tukevia siviilejä vastaan, niin Obama itse, vaikka on valtuuttanut ko julkilausuman, vaatii vielä lisätodisteita. Hän on tavallaan jälleen kerran puun ja kuoren välissä. Vain muutama viikko sitten Obama vakuutti että joukkotuhoaseiden käyttäminen Syyrian hallituksen taholta johtaisi välittömään sotilaallisen voiman käyttöön ulkopuolisen tahon, mahdollisesti Naton välityksellä. Mutta nyt kun hän jälleen kerran aivan avoimesti epäröi, se antaa myös Iranille selkeän viestin siitä että sotilaallinen isku maan ydinlaitoksiin saattaa olla suuremman kynnyksen takana kuin mitä USA on antanut ymmärtää. Israelin kannalta Obaman käyttäytyminen on äärimmäisen kiusallista, mieheen kun ei tunnu kukaan voivan enää luottaa, arabimaailmassa luottanus on kadonnut vuosia sitten. Sitä ei paikkaa edes mittavat asemyynnit Persianlahden sunnivaltioille ja lupaukset puolustaa niitä Iranin muodostaman sotilaallisen uhan mahdollisesti joskus aktivoituessa.

Myös Syyrian kapinalliset saavat samalla kauan kaipaamaansa sotilaallista tukea sillä Libanonissa päämajaansa pitävä Hizbollah on lähettänyt kaksi prikaatia, a 1000 sotilasta, taistelemaan Syyrian hallituksen joukkojen puolella. Samalla ne toivat mukanaan kevyttä ohjus- ja rakettikalustoa ja mitä ilmeisimmin, myös kemiallisia kärkiä sisältävää ohjuskalustoa. Niitä vastaan ei kapinallisilla ollut eväitä, mutta USA:n ja Israelin suora tai välillinen tuki mahdollistaa tämän puutteen poistumisen. Israelin koneet ovat jo pitkään valvoneet myös Syyrian puoleista ilmatilaa keneltäkään lupaa sen enempää kysymättä, he ovat katsoneet sen oikeudekseen Syyrian puolelta kun on ammuskeltu raketteja ja kranaatteja Golanin puolelle. IAF, siis Israelin ilmavoimien F-16 hävittäjä ampui alas iranilaisvalmisteisen, mutta Hizbollahin operoiman UAV-lennokin 8 km ulkopuolella Haifan kaupungista, siis merialueella. Sen tavoite oli selvästikin testata Israelin merialueiden ilmatilan puolustusta, Hizbollahin mukaan Israel varastaa islamille kuuluvia luonnonvaroja mannerjalustaltaan ja on ilmoittanut iskevänsä porauslauttoihin ja kaasua toimittaviin laitoksiin.

Israel ja Turkki
Kolmen kylmän vuoden jälkeen Israelin ja Turkin välit ovat muuttumassa kylmistä ainakin haaleammiksi, jos ei nyt sentään vielä aivan lämpimiksi. Sitä edelsi Obaman sinnikäs diplomatia sekä taloudellisten että sotilaallisten näkökohtien puolelta. Tosiasia on että Netanyahu ei olisi mitenkään voinut edetä siihen suuntaan ennen vaaleja, siksi kovan ryöpytyksen hän sai sisäpoliittisilta vastustajiltaan esittäessään muodollisesti Turkille anteeksipyynnöön Mavi Marmara-aluksella tapahtuneesta välikohtauksesta. Se oli tosin muotoiltu niin epäselväksi kuin diplomaattinen sanakäyttö vain mahdollistaa, ja voitiin ymmärtää myös Israelin kannalta lailliseksi toimenpiteeksi. Mutta pääasia näytti olleen että kumpikin pääministeri saivat omissa maissaan säilytettyä kasvonsa, joka oli ilmeisesti ainakin Turkille tässä tapauksessa enemmän kuin riittävää.

Tosiasia kuitenkin on että Turkin armeija tarvitsee Israelin teknologiaa enemmän kuin vain epätoivoisesti. Jo 15 vuotta Israel on modernisoinut Turkin armeijaa, panssarivaunuja, ohjusteknologiaa, ilmapuolustusta ja tykistöä vastaamaan uuden teknologian tuomiin haasteisiin. Viimeisten viiden vuoden aikana tämä kehitys on asteittain hiipunut loppuen tyystin kolme vuotta sitten tapahtuneen laivaselkkauksen jälkeen.
Samalla Turkki sai Israelin ja USA:n tukeman Jordanian kautta apua vaikeaan pakolaistulvaan, syyrialaisia on jo paennut ympäröiviin maihin lähes miljoona ja Syyria on yrittänyt estää tätä sulkemalla rajojaan ja uhkailemalla sekä Turkkia että Jordaniaa pakolaisten käyttämisestä ulkopoliittisen aseena.

Armeija on ollut käärmeissään pm Erdoganille sillä useat merkittävät projektit ovat olleet tuon ajan jäissä eikä järjestelmiä käynyt noin vain muuttaminen vaikkapa yrittäen turvautua Venäjän vastaavaan teknologiaan. Nyt kun tämä kynnys saatiin poistettua myös Erdoganiun sisäpoliittinen asema vahvistui merkittävästi, Turkin armeijalla kun on ollut tapana vaihtaa maan hallituksia mielensä mukaiseksi tarpeen niin vaatiessa.
Israelin kannalta saavutettiin lisäksi kaksi todella merkittävää etua. Nato yhteistyöltä ja etenkin Iraniin suuntautuvalta tutkavalvonnalta poistettiin este, Israel saa siis vapaasti linkittää tutkavalvontansa Naton vastaavaan ja tarkkailemaan idän suunnalta mahdollisesti tulevia ohjuksia tai lentokoneita. Sen lisäksi, vieläkin tärkeämpänä strategisena seikkana, Turkki poisti esteet käyttää heidän ilmatilaansa mahdollista Iraniin suuntautuvaa sotilaallista operaatiota silmälläpitäen.

Obaman taktiikka oli tältä osin loogista, näin toimien hän yritti samalla ilmoitettaa Iranille että sen aika on käymässä vähiin ja toiseksi, Turkki Iranin pitkäaikaisena liittolaisena ei ole sitä enää niin ehdottomasti kuin aikaisemmin. Kuinka vakavasti Iran sitten ottaa Obaman lausunnot tai viestit, onkin jo toinen asia. Iranin johdon lausunnot ovat ainakin toistaiseksi asettaneet Obaman vastaavat naurunalaisiksi. He laajentavat uraaninrikastamista, avaavat uusia uraanikaivoksia ja vahvistavat ilmapuolustustaan ja samalla jatkavat sekä Syyrian että Libanonin Hizbollahin avointa tukemista.
Israel ja Turkki ovat kuitenkin avaamassa jälleen lukossa olleita suhteitaan, niin sotilaallisella kuin tiedustelupuolella. Kummankin maan tiedustelujohtajat, Israelin Mossadin Tamir Pardo ja Turkin MIT:n Hakan Fidan ovat olleet kaikesta huolimatta epävirallisessa yhteistyössä jo aikaisemminkin, mutta nyt myös tiedustelupalvelujen yhteistyö sai virallisen poliittisen siunauksensa.

Energiapoliittiset näkymät ovat Israelin kannalta aivan huikeat, maaliskuun 21 pv Netanyahu avasi Tamar kaasukentän laitteiston infrastruktuurin toimimaan ja sama tullee toistumaan myös Leviathanin kentän kohdalla parin vuoden kuluttua. Kaasu tulee korvaamaan Egyptistä tuotavan, ja jotka putkea on sabotoitu Hamasin ja Islamilaisen Jihadin toimesta jo parisenkymmentä kertaa. Siitäkin huolimatta että samaa kaasua saisivat käyttää myös Gazan asukkaat sekä Jordania. Israelista tulee kaasuenergian suhteen omavarainen, ja se liittyy parin vuoden kuluttua myös kaasua vievien maiden joukkoon. Valtionvarainministeriössä tehtyjen laskelmien mukaan seuraavien 25 vuoden aikana, ja edellyttäen että kummatkin nykyiset kentät toimivat ainakin 80%:n teholla, Israel tulee saamaan taloudellista nettotulosta noin 425 miljardin USdollarin arvosta, ja kenttiä on vielä runsaasti avaamatta kaasun osalta.
Tähän laskelmaan eivät edes sisältyneet vielä raakaöljyn tuotannosta aikanaan saadut tulot.
Eip ihme että Hes.38:12-13 ennakoi tulevan Googin sodan erästä motiivia: sotajoukkojen tavoite on saada saalista, ryöstää ryöstettävää

Tähän keitokseen on Venäjä ilmoittanut olevansa enemmän kuin vain kiinnostunut. Israelhan torjui pres.Putinin viimekesäisen tarjouksen jonka mukaan Venäjän energiajätti Gazprom ottaisi ja jalostaisin kaikki Israelin mannerjalustalta löytyvät luonnovarat ja maksaisi siitä valtavat royaltit Israelille. Nyt Venäjä on etenemässä samaan tavoitteeseen mutkan kautta. Tähän Obaman runnomaan Israel-Turkki pakettiin on otettu mukaan myös mahdollinen energiayhteistyö. Tarkoittaa sitä että Israel toimittaa vientikaasua Eurooppaan Turkin kautta jo valmiina olevaa putkistoa pitkin. Sillä osa-alueella Venäjällä ja Turkilla on jo yhteistyötä joten Venäjällä on mahdollisuus vaikuttaa osaltaan myös kaasun hinnoitteluun ja siirtomaksuihin, Eurooppa kun sattuu olemaan eräs suurimmista kaasunkäyttäjistä. Näin kaikki vaikuttaa kaikkeen, mitä Lähi-idässä tapahtuukaan sillä on monessakin mielessä aina kytköksiä myös Raamatun profetioihin. Israel on tässä mielessä myös ajan kello.

Myös Euroopassa aletaan olemaan huolestuneita Al Qaedan muodostaman uhkatekijän jatkuvasta aktivoitumisesta. Espanjan turvallisuusjoukot pidättivät kaksi miestä, toisen Zaragosassa toisen Murciassa epäiltynä pommi-iskujen suunnittelusta. Kumpikin kuului Al Qaedan Marokon soluun. Libyassa puolestaan iskettiin autopommilla Tripolin Ranskan suurlähetystöön, asialla paikallinen Al Qaedan solu. Rauha Lähi-itään näyttää siis lipuvan vähitellen inhimillisten mahdollisuuksien ulottumattomiin.

30.4.2013
Israel today lehden mukaan entinen Aman`in, siis sotilastiedustelun johtaja kenraali Amos Yadlin kertoi haasttaleussa että Iran on jo ylittänyt ns "Red linen" Punaisen linjan ydinasehankkeissaan. Tahtoo sanoa että heillä on mahdollisuus valmistaa oma pomminsa muutaman kuukauden sisällä, mikäli Yadlinin arviot pitävät paikkansa. Hän on kuitenkin eräs Israelin parhaista asiantuntijoista myös tällää nimenomaisella osa-alueella ja yhtälailla on tiedossa se, että Israel hallitsee myös ydintekniikan salaisuudet omien ydinlaitostensa ja ydinasetehtaittensa myötä.

Toinen mielenkiintoinen, jopa surkuhupaisakin uutinen julkaistiin PLO:n puhemiehen Mahmoud Abbasin toimesta heidän juhliessaa Freedom and Dignity päiväänsä (Vapaus ja Arvokkuus). Tavoite oli nostattaa maailman huomion kohteeksi Israelin vankilassa moninkertaista elinkautista kärsivä yhtä moninkertainen murhamies Marwan Barghouti. Puheessaan Abbas totesi että palestiinalaisia ei voi tuomita israelilaisten surmaamisesta, hän viittasi tässä v.2004 julkaistuun Tiekartta suunnitelman yhteydessä PLO:n antamiin ponsiesityksiin. Niissähän vaadittiin ns kvartetin puolelta että PLO:n tulee lopettaa terroritoiminta, asettaa sellaisiin syyllistyvät oikeuteen ja riisua terroristijärjestöt aseista.
PLO:n vastauksen mukaan sellaista ei voi tehdä sillä israelilaisten tappaminen on jokaisen palestiinalaisen perusoikeus, eivätkä he siten ole terroristeja vaan vapaustaistelijoita. Näin heidän silloinen sisäasianministerinsä totesi ja Abbas jatkaa samalla linjalla.

Se ei sellaisenaan olisi mitenkään uutta mutta todellista uutta on se, että EU asettuu tukemaan Abbasin näkemystä, Parlamentin varapuhemies Isabelle Durant sekä Parlamentin presidentti (puhemies) Martin Schultz asettuivat tukemaan Abbasin kantaa. Kolmantena joukkoon liittyi entinen USA:n presidentti, antisemitistinä hyvin tunnettu Jimmy Carter. Heidän mukaansa juutalaisen tai siis israelilaisen surmaaminen ei olekaan rikos vaan oikeutus.

Gazasta on jälleen aloitettu rakettien ammuskelu, asialla salafistit joita Hamas ei kykene saamaan kuriin, näin he ainakin väittävät. IAF kävi vastavuoroisesti pommittamassa rakettien varastorakennuksen maan tasalle, Netanyahun mukaan Israel ei salli minkäänlaista rakettien ja kranaattien tiputtelua aina silloin tällöin, jokaiseen vastataan kovalla kädellä.

Syyrian rintamalla jatkuvat taistelut edelleen kiihtyvällä vauhdilla. Kapinalliset ovat ottaneet yhteen Hizbollahin taistelijoiden kanssa ja onnistuneet surmaamaan kaksi korkeaa sotilasjohtajaa Homsin kaupungin liepeillä käydyissä taisteluissa. Myös Hizbollahin Al Quds prikaati on kärsinyt vakavia takaiskuja taisteluissa. Al Quds joukot ovat Iranin erikoisjoukkoja, suunnattu nimensäkin mukaan Jerusalemin vapauttamiseen sionismin raskaasta ikeestä. Samaan aikaan Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sukkuloi Teheranin ja Beirutin välillä etsimässä uusia mahdollisuuksia saada apua Iranilta.
Israelin korkeat sotilasviranomaiset ja diplomaatit ovat toistuvasti vahvistaneet USA:lle että Syyria on käyttänyt ja käyttää jatkuvasti kemiallisia aseita. Obama ei vain tunnu uskaltavan edetä sanojensa mukaan, ilmeiseti hän olettaa pelkän sanallisen uhkailun riittävän polvistamaan jokaisen arabihallitsijan ja vähän muitakin.

Kaikesta huolimatta, oikein hyvää Vappua.

Pekka Sartola
"Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti".
Avatar
pike464
 
Viestit: 1058
Liittynyt: Su 01 Helmi, 2009 2:54
Paikkakunta: YLÖJÄRVI

Paluu Israel-asiaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron