Jeesuksen Nimen oikea lausumistapa?

Tässä on vain niitä opetuksia, joita Jumalan seurakunnassa opetettiin srk.n alkuaikoina ennen kirkkojen perustamista.

= Raamatun mukaiset opetukset.

Jeesuksen Nimen oikea lausumistapa?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » To 18 Kesä, 2009 19:21

' ' '
Ensinnäkin, Raamatussa ei ole oppia Pelastajan Nimen oikeasta lausumistavasta. Eikä alkuseurakunnassa ollenkaan setvitty tällaisia kysymyksiä. Mutta asiasta on joskus ollut hämmennystä aiheuttavaa keskustelua uskovien keskuudessa. Jotkut ovat vaatineet, että Jeesus-Nimi kuuluu lausua vain hebrealaisittain, Yeshua.

Miten asia siis on?
Ajattelisin itse näin: Alkuseurakunnan aikana Jeesus-Nimi lausuttiin juutalaisten keskuudessa heprealaisittain Jeshua, ja myöhemmin pakanuudesta kääntyneiden joukossa kreikkalaisittain Iesus. Molemmat lausumismuodot olivat käytössä. Samoin tänäkin aikana käytetään molempia muotoja. Miten Nimen ääntäminen kunkin yksilön suussa muotoutuu on eri asia.

Alkuseurakunnan aikana maailman sivistyskielenä oli kreikka ( pääosin Israelissakin).
Paavalikin puhui kreikkaa pakanamailla. Hän kirjoitti kirjeensä kreikaksi. Pakanuudesta uskoon tulleethan eivät ymmärtäneet hepreaa.

Ja huom!
- Alkuseurakunnan Raamattuna oli (aika yleisesti) septuaginta (Vanhan Testamentin kreikannos 200 luvulta eKr.).

Israelissa asui paljon juutalaisia, jotka olivat palanneet sinne maanpakolaisuudesta. Monet heistä olivat kadottaneet hepreankielen taitonsa. Kreikankieliset koulut olivat silloin usein juutalaislastenkin opinahjoja.
Apt.2:6-11 kertoo, että diasporassa asuvat juutalaiset olivat omaksuneet asuinmaansa kielen.
Myös ylipapit olivat silloin saddukeuksia, kreikkalaisen kulttuurin ja kielen omaksuneita. Oletettavasti Jeesus puhui heidän kanssaan kreikkaa. Tuomioistuinten virallinen kielihän oli kreikka.
Paavalia luultiin eräässä vaiheessa egyptiläiseksi kansankiihottajaksi. Mutta kuultuaan, että hän puhui kreikkaa, asia selvisi: Osaatko sinä siis kreikkaa? Etkö olekaan se egyptiläinen Apt.21:37-40. Mutta juutalaisille hän puhui hepreaa. Apt.22:2.
Opetuslasten nimetkin usein kreikkalaistettiin. Simonista tuli Pietari. Simon on hepreaa., Pietari kreikkaa. Sauluksesta Paavali. Saul on hepreaa, Paavali kreikkaa. Matt.16:16-18 ja Apt.13:9.

Tässä vaiheessa kristittyjen tulee tietää, että...
Maailmassa on, kuka tietää, kuinka monta eri kieltä, mutta ei ainoatakaan, jonka äänet eivät ole ymmärrettävissä (1 Kor.14:10).
Millä kielellä tahansa lausut "Ziisös"- Nimen, niin se kuullaan Taivaassa, koska Jumala näkee sydämen tarkoituksen. "Jokainen, joka huutaa avuksi Herran Nimeä, pelastuu!" Room. 10:13. Syntisen avunhuuto kuullaan kaikilla kielillä.

+

Mutta näitä kysymyksiä ei siis ole annettu seurakunnalle oppiasioiksi. (Hb.6).
Ko. asiat on hyvä tietää, mutta niiden käsittelystä ei saa tulla oppia.
Tämän kaltaiset asiat ovat useinkin pelkkiä opintuulia, joilla hämmennetään varsinkin vastakääntyneitä ja joilla ei ole mitään hengellistä arvoa.

ettemme enää olisi alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikissa opintuulissa ja ihmisten arpapeleissä ja eksytysten kavalissa juonissa (Ef.4:14).

Sen tähden: Valvokaa ja rukoilkaa!
____________________

Siunaten,
weijo.lindroos@pp.inet.fi (OM)

_______________________________
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

oikea asia nostaa esiin!

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » To 29 Marras, 2012 0:47


Shalom!

Veljeni, teit oikein kun otit tuon asian esille ja puheeksi. On juuri noin, kuten sanotkin, että on monen moista tapaa nykyään Jeesuksen-nimen lausumiseen ja jotkut tekevät omasta tavastaan sen ainoan oikean tavan, mutta siinä taas tullaan siihen itsensä korottamiseen. Minä olen oikeassa ja muut väärässä-tyyliin. Tällainen on omiaan hajoittamaan, ei rakentamaan.

Kirjoitit aivan oikein, kuten asia on ja miten se on myös Raamatussa ja sen hengessä huomioitava.

Lainaan sinua tässä:
Millä kielellä tahansa lausut "Ziisös"- Nimen, niin se kuullaan Taivaassa, koska Jumala näkee sydämen tarkoituksen. "Jokainen, joka huutaa avuksi Herran Nimeä, pelastuu!" Room. 10:13.
Syntisen avunhuuto kuullaan kaikilla kielillä.


Voiko tuon tätä paremmin kukaan sanoa!

Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Jeesus - Uuden liiton Ainoa Nimi

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » To 17 Loka, 2013 16:06

"Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman." Apt. 4:12.

Raamatussa kutsutaan Jahvea Jeesukseksi ja Jeesusta Jahveksi (JHWH).
Selitän asian Raamatulla:
".. minun silmäni ovat nähneet Kuninkaan, Herran Sebaotin" (Hebr. Jahven Sebaotin) Jesaja 6:1-6.
Tämän Jesaja sanoi, kun näki HÄNEN kirkkautensa ja puhui Hänestä (Jeesuksesta). Kuitenkin useat hallitusmiehistäkin uskoivat Häneen, mutta fariseusten tähden he eivät sitä tunnustaneet, etteivät joutuisi synagoogasta erotetuiksi. Sillä he rakastivat ihmiskunniaa enemmän kuin Jumalan kunniaa. Mutta Jeesus huusi ja sanoi: "Joka uskoo minuun, se ei usko minuun, vaan Häneen, joka on minut lähettänyt. Joh. 12:41-44.

Myös Jeremia profetoi Jeesuksesta, jota nimitti Jahveksi:
Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä herätän Daavidille vanhurskaan vesan; HÄN on hallitseva kuninkaana ja menestyvä, ja HÄN on tekevä oikeuden ja vanhurskauden maassa.
Hänen päivinänsä pelastetaan Juuda ja Israel asuu turvassa. Ja tämä on HÄNEN NIMENSÄ, jolla Häntä kutsutaan: 'Herra on meidän vanhurskautemme.'
Jer. 23:5-6. (Hebr. "Jahve Tsidkenu")
Jeremia profetoi siis Jeesuksesta. Pyhä Henki vahvisti opetuksen Paavalin kautta, että Jeesus Kristus on Herra, meidän vanhurskautemme!:
Mutta nyt Jumalan vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ilman lakia, se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat.. Room. 3:21,22.


Kuva
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Re: Jeesuksen Nimen oikea lausumistapa?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » La 09 Heinä, 2016 17:34

Jeesus = Iesous (kreikaksi) = Yeshua (arameaksi) = YEHO'shua (hepreaksi) = "JHWH Pelastaa". Jeesuksen nimeen sisältyy siis Jumalan nimi JHWH.
On tärkeää ymmärtää Isän Jumalan ja Jeesuksen nimen yhteen kuuluvuus! Mutta ennen muuta meidän tulee ymmärtää, että Jeesus kuoli Ristillä meidän syntiemme tähden. Hän vuodatti verensä, että syntimme tulivat sovitetuiksi. Pelastajamme on Henkilö! Meitä ei pelasta "nimioppi".
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Re: Jeesuksen Nimen oikea lausumistapa?

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Su 10 Heinä, 2016 9:37

Mihin Nimeen Raamattu opettaa kastamaan?
Ensin tämä ehdoton apostolisen ajan opetus:
”Kaikki, mitä teette sanalla tai työllä, k a i k k i tehkää Herran Jeesuksen Nimessä kiittäen Isää Jumalaa Hänen kauttansa” (Kol.3:17 ). Eikö ole selvää sanaa? Voisiko sen tulkita toisin? 2 Kor. 1:13.
Raamatussa ei ole esimerkkitapausta, että joku olisi kastettu jotakin muuta nimeä käyttäen, esim. että jonkun kasteessa olisi lausuttu sanat isänpojanjapyhänhengenimeen.
”..Jeesuksen Kristuksen Nimeen” (Apt.2:38).
”..Herran Jeesuksen Nimeen” (Apt.8:16).
”..Jeesuksen Kristuksen Nimeen” (Apt.10:48).
”..Herran Jeesuksen Nimeen” (Apt. 19:5).
Oli silloin ja on edelleen tärkeää lausua kasteessa Jeesuksen Nimi. Pelastuksemme perustuu Häneen. Jeesus on ainoa Pelastaja! Siksi Jumalan seurakunta on aina kastanut uskoon tulleet Herran Jeesuksen Kristuksen Nimeen eli Hänelle.
Kastaa Jeesuksen Nimeen sisältää ajatuksen, että kastetusta tulee Hänen omaisuuttaan. Kasteessa uskoon tullut otetaan pois Aadamista ja liitetään uuteen sukuhaaraan, Kristukseen. Hänelle kastettu. Hänen Nimeensä otettu. Kastettu siihen pelastukseen, joka on Jeesuksessa ja ristityön ansiossa. Apt.4:12.
Iso Raamatun tietosanakirja kertoo: ”Jeesuksen Nimeen tapahtunut kaste teki seurakunnasta tarkkarajaisen yhtenäisen joukon.”

ISÄN, POJAN JA PYHÄN HENGEN NIMI ?
Jeesus käski tehdä ihmisistä opetuslapsia ja sitten kastaa heitä ”Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen” (Matt.28:19). Miten nuo sanat sopivat yhteen apostolisen käytännön ja Raamatun muun ilmoituksen kanssa? Tämä on eräs ratkaiseva tietämyksen alue!!! Apostolithan eivät missään tilanteessa käyttäneet sanoja "Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen". Eikä niitä ole Matteuksen evankeliumin lisäksi muaalla Raamatussa.
ASIA SELVIÄÄ!
Ensiksikin on kysyttävä, mikä on tuo Nimi? – Mikä on Isän, Pojan ja Pyhän Hengen Nimi, johon kehotetaan kastamaan? Matteushan mainitsee Nimen yksikössä: "nimeen", ei nimiin. HUOM!
Terveellä ajattelulla voimme todeta, ettei Isä ole nimi, ei myöskään Poika tai Pyhä Henki. Ne ovat titteleitä.
Jeesuksen opetus selviää asettaessamme sen Raamatun kokonaisopetuksen yhteyteen. Silloin huomaamme sen tukevan apostolista käytäntöä kastaa ihmiset Jeesuksen Kristuksen Nimeen (mm. Apt.2:38; Kolos 3:17). Raamattuhan ei voi opettaa ristiriitaisesti.

Katsomme selvennykseksi Jeesuksen opetusta parannuksen saarnaamisesta. Missä nimessä se tapahtuu? ”parannusta syntien anteeksi saamiseksi on saarnattava HÄNEN NIMESSÄNSÄ kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista” (Luuk.24:47). Onko meidän siis käytettävä parannusta saarnatessamme sanoja ”hänen nimessään”? Ymmärrämme tietenkin, ettei ole tarkoitus toistaa "Hänen Nimessään" sanoja, vaan toimia Hänen Nimessään eli siis Jeesuksen Nimessä.
”Hänen Nimessään” tarkoittaa siis Jeesuksen Nimeä. Tällä tavalla totuudellisesti ajatellen jokainen voi parhaiten ymmärtää asian.
Jeesus ei opettanut käyttämään titteleitä ilman Nimeä.
Jos jonkun kastetilaisuudessa olisi käytetty pelkästään sanoja Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, ei häntä olisi kastettu mihinkään nimeen, vaan pelkästään titteleihin. Jos taas jonkun kasteessa on käytetty sanoja, Jeesuksen Kristuksen Nimeen, on Hänet kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen Nimeen. Jeesushan ei opettanut käyttämään sanoja Isä, Poika ja Pyhä Henki, vaan niiden sanojen taakse kätkeytyvää Nimeä, samoin kuin on laita ”minun nimessäni” –sanojen kanssa.
Alkuseurakunta toimi yksinomaan Jeesuksen Kristuksen Nimessä. He tiesivät Herransa sanojen merkityksen. Tiedämme heidän toimineen oikein. Seuraamme heidän esimerkkiään. "Kaikki, mitä teette sanalla ja työllä, kaikki tehkää Herran Jeesuksen Nimessä..." (Kolos. 3:17). Hän on ”Immanuel, Jumala meidän kanssamme” (Matt. 1:23).

TÄSSÄ ASIAN RATKAISU:
Jeesuksen Nimeen kätkeytyy Isän Nimi!
Jeesus tuli Isänsä Nimessä. ”Minä olen ilmoittanut sinun Nimesi ihmisille…” (Joh.17:6). Minkä Nimen Jeesus ilmoitti? = ”Pyhä Isä, varjele heidät Nimessäsi, jonka olet minulle antanut…” (Joh.17:11,12). ”Minä olen tehnyt Sinun Nimesi heille tunnetuksi…” (Joh.17:26). ”Minä olen tullut Isäni Nimessä…” (Joh.5:43). ”Hoosianna, siunattu olkoon Hän, joka tulee Herran Nimeen, Israelin kuningas” (Joh.12:13, 28).
”Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa…” (2 Kor.5:19).
”Minä olen tullut Isäni Nimessä…” (Joh.5:43).
Isä, Poika ja Pyhä Henki toimivat ainoastaan Jeesuksen Kristuksen siunatussa Nimessä.
Ja siis vielä kerran: ”Kaikki, mitä teette sanalla tai työllä, KAIKKI tehkää Herran Jeesuksen Nimessä” (Kolos.3:17). Mitään poikkeusta ei ole.
”Ei ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta Nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman” (Apt.4:12).
Emme siis usko pelastuvamme lausuessamme titteleitä: ”Isä, Poika ja Pyhä Henki”. Niiden lausuminen on turhaa ja tyhjää uskonnollista muotomenoa.

Vanhassa laulussa lauletaan: ”Kun toiset nimet kalvenneet on aivan, nimi Jeesus vielä jää. Sen kauneutta kautta iäisyyden lunastetut ylistää. Nimi yli kaiken ompi Jeesus. Ei maailmassa kauniimpaa…”.

Kaikki valta on annettu Jeesukselle. Joh. 5:19-47.
Jeesus on ”Immanuel, Jumala meidän kanssamme!” (Matt.1:23).

Weijo Lindroos
_________________
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2573
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku


Paluu Alkuperäisen kristinuskon opetuksia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron