Jeesus ja historioitsijat

Kaikkea Taivaan ja maan väliltä! Foorumin jäsenten kirjoituksia.

Jeesus ja historioitsijat

ViestiKirjoittaja pertsa2010 » To 23 Syys, 2010 19:09


JEESUKSEN HISTORIALLISUUDESTA


Tiedemaailmassa Jeesuksen historiallisuutta ei nykyään tutkijoiden keskuudessa juurikaan kielletä,mutta aina välillä näkyy jopa
koko Raamatun sisällön kieltäviä kirjoituksia.Senkin takia on hyvä pitää esillä myös vastakkaisia ja nimenomaan perusteltuja
näkemyksiä,sillä ne ovat hyvinkin tarpeellisia, jottei asioista pääsisi syntymään liian yksipuolista vaikutelmaa.
Faktatieto pitää myös omalta osaltaan uskonrakennelmaa pystyssä, ja kestävämpänä hyökkäyksiä vastaan.Tämänkaltaisia
tutkielmia voi itse kukin tehdä, myös muiden raamatullisten henkilöiden historiallisesta olemassaolosta.

TERVEISIN PERTSA2010!

:Whistl

Linkkejä :

Allaolevasta linkistä pääsee alkuun ,jos haluaa tutustua Pilatuksen Jeesusta koskeviin kirjallisiin aikaansaannoksiin.
http://www.nic.fi/~jlindell/pilatus.htm

Artikkeli Matti Kankaanniemen kirjasta Nasaretilaisen haaste
http://www.nic.fi/~vlahsrk/tekstit/jeesushi.html

*******************************************
HISTORIOITSIJOITA :

CORNELIUS TACITUS

Noin 55 jKr. syntynyt Aasian provinssin maaherra Cornelius Tacitus mainitsee Jeesuksen teloituksen Pilatuksen käskystä Tiberiuksen aikana (Annals XV, 44) kertoessaan Neron aikaisista kristittyjen vainoista Rooman palon yhteydessä. Lisäksi hän viittaa kristittyihin kertoessaan Jerusalemin temppelin hävityksestä 70 jKr. Katkelma Historiat-teoksesta on säilynyt Sulpicius Severuksen ansiosta. Tacitus oli antisemiitti ja piti kristinuskoa vahingollisena taikauskona.
Tacituksen teoksista ovat kadonneet ne teokset, jotka käsittelevät vuosia 29-32 eli juuri ne kirjat,jotka olisivat käsitelleet Jeesuksen kuulustelua ja kuolemantuomiota.

FLAVIUS JOSEFUS

Juutalaiselta historioitsijalta Josefukselta (n. 37-100 jKr.) löytyy maininta, jonka mukaan ylipappi Ananias kutsui koolle juutalaisen suuren neuvoston tuomitsemaan "Jaakobin, Kristukseksi kutsutun Jeesuksen veljen, sekä muutamia muita, joita hän syytti lain rikkomisesta ja antoi kivittää kuoliaaksi" (Antiquitates 20.200). Kerrottu välikohtaus tapahtui vuonna 62 jKr.
Johanneksesta Josefus kertoo, että tämä surmautettiin kapinan johtajana.
Josefukselta on peräisin myös toinen kiintoisa teksti:
"Samoihin aikoihin eli Jeesus, viisas ihminen [- jos häntä edes voi sanoa ihmiseksi]. Hän teki näet aivan uskomattomia tekoja ja opetti kaikkia, jotka ottivat totuuden ilolla vastaan. Hän veti puoleensa paitsi monia juutalaisia myös monia pakanoita. [Hän oli Kristus.] Vaikka Pilatus johtajiemme syytöksen perusteella tuomitsi hänet ristille, hänen aiemmat kannattajansa eivät luopuneet hänestä[, sillä hän ilmestyi heille kolmantena päivänä jälleen elävänä. Tämän ja lukemattomia muita ihmeellisiä asioita olivat Jumalan lähettämät profeetat julistaneet hänestä ennalta]. Yhä edelleen on olemassa kristittyjen joukko, joka nimittää itseään hänen mukaansa." (Antiquitates 18.63-64)
Vaikka tyyli on Josefuksen, teksti ei sovi hyvin tekstiyhteyteensä ja sisältö viittaa siihen, että kysymyksessä on kristillisen toimittajan tekemä lisäys (Josefuksen tekstejä välittivät eteenpäin lähinnä kristilliset kopioitsijat). Hakasulkuihin on merkitty ne kohdat, joiden uskotaan olevan kristillisiä lisäyksiä.

SUETONIUS

Suetonius (n. 70-130 jKr.) kertoo Claudiuksen (41-54 jKr.) karkottaneen juutalaiset Roomasta, koska he "aiheuttivat jatkuvasti levottomuutta Chrestuksen heitä siihen yllyttäessä" (De vita Caesarum 25.4). Suetonius todennäköisesti viittaa uuden uskon aiheuttamiin levottomuuksiin, jotka ovat syntyneet Rooman juutalaisten keskuudessa.

PLINIUS NUOREMPI

Plinius nuorempi (61-120 jKr.), joka toimi Bitynian maaherrana, tiedustelee keisari Trajanukselta (98-117 jKr.), miten hänen tulisi suhtautua alueellaan oleviin kristittyihin. Kun Plinius kuvaa heitä, hän mainitsee, että heidän on tapana "kokoontua määräpäivänä ennen aamun koittoa ja esittää vuorolauluna hymni Kristukselle ikään kuin jumalalle" (Epistulae 10.96.7).

THALLUS

Samarialainen Thallus kirjoitti jo 52 jKr. kommentoiden ristiinnaulitsemisen pimeyttä auringonpimennyksenä. Katkelma on säilynyt kristityn kirjoittajan Julius Afrikanuksen toimesta (221 jKr.), jossa sen ajankuvausta kritisoidaan.

FLEGONUS

Myös 1. vuosisadan historioitsija Flegonus mainitsee ristiinnaulitsemisen yhteydessä tapahtuneen pimennyksen täysikuuna ja kertoo epätavallisen pimennyksen tulleen merkityksi myös keisari Tiberiuksen historiallisiin mainintoihin. Flegonuksen Aikakirjat on säilynyt katkelmana niin ikään Julius Africanuksen toimesta.

LUCIANUS SAMOSATALAINEN

Lucianus Samosatalainen oli toisen vuosisadan satiirikko, joka mainitsi ylenkatseellisesti kristityt ja Kristuksen muutamaan otteeseen. Lucianus kertoo kristittyjen palvovan ristiinnaulittua johtajaansa ja paheksuu menestyneen kultin aikaansaamaa kreikkalaisten jumalien hylkäämistä (Kuoleva Peregrinus, Väärä Profeetta Aleksanteri).
___________________________________
@Dimi Sefanja suurensi tekstin.
Avatar
pertsa2010
 
Viestit: 100
Liittynyt: To 25 Maalis, 2010 10:33

Hyvä

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » To 23 Syys, 2010 21:43

Siinä niitä todistuksia epäileville. :D

Uskoon tulleilla on kuitenkin todistus itsessänsä:
"Joka uskoo Jumalan Poikaan, hänellä on todistus itsessänsä." 1 Joh. 5:10.


:idea:
:!:
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Dimi Sefanja » Pe 24 Syys, 2010 9:23


Shalom tähän päivään!

Muokkasin Pertsa-veljen kirjoitusta, suurentamisen lisäksi siten, että lyhensin olennaisesti sitä **********************-merkkien määrää, niin saa kirjoituksen mahtumaan näytölle, eikä tarvitse alapalkilla siirrellä tekstiä lukeakseen. Nähtävästi tämä systeemi ei osaa jakaa tuollaisia merkkirivejä tai viivoja näyttöikkunaan, että kirjoitus olisi helpompi lukea..

Siunattua viikonloppua! Herra kanssanne! Aahhen Deuleha!
Jumala On Rakkaus!

Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus
niinkuin ehtymätön puro! Aam. 5:24

http://www.Jeesus-on-Herra.com/
Avatar
Dimi Sefanja
 
Viestit: 2552
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 21:18
Paikkakunta: TUSBY

Aivan hyvä.

ViestiKirjoittaja TurunWeijo » Pe 24 Syys, 2010 10:27

Nyt on hyvä, ettei tarvitse siirrellä tekstiä alapalkista.
Näin luettavuus lisääntyy!
___________________

Laitan toistamiseen tähän tärkeimmän todistuksen siitä, minkä perusteella ME uskomme Jeesukseen.

"Sillä kolme on, jotka todistavat: Henki ja vesi ja veri, ja ne kolme pitävät yhtä. Jos me otamme vastaan ihmisten todistuksen, niin onhan Jumalan todistus suurempi. Ja tämä on Jumalan todistus, sillä Hän on todistanut Pojastansa. Joka uskoo Jumalan Poikaan, hänellä on todistus itsessänsä; joka ei usko Jumalaa, tekee Hänet valhettelijaksi, koska hän ei usko sitä todistusta, jonka Jumala on todistanut Pojastansa. Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on Hänen Pojassansa. Jolla Poika on, sillä on elämä; jolla Jumalan Poikaa ei ole, sillä ei ole elämää." 1 Joh. 5:7-12.
Me emme tulleet uskoon siksi, että olisimme tiedon tasolla ymmärtäneet Jeesuksen historiallisuuden. Ei sinne päinkään. Raamatullinen "usko tulee kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta". Room. 10:17.
Me tulimme uskoon kun kuulimme lähetyskäskyn mukaisen evankeliumin. Mark. 16:15. Uskoimme sen. Otimme sanan vastaan. Annoimme elämämme Jeesukselle! Hänestä tuli meidän syntiemme sovittaja ja henkilökohtainen Vapahtajamme. Jeesus on nyt Herramme!!! Otimme kasteen Hänen Nimeensä.

Nyt Jumala tahtoo täyttää Pyhällä Hengellä jokaisen Hänen omakseen tulleen! Pyhä Henki sitten antaa voiman olla Jeesuksen todistaja ja voittaa sieluja!!! Sielujen voittamistyössä ei pidä olla tämän maailman "viisauden loistoa".

Raamattu varoittaa meitä evankelioimasta ihmisviisauden elementeillä.
"Niinpä, kun minä tulin teidän tykönne, veljet, en tullut puheen tai viisauden loistolla teille Jumalan todistusta julistamaan. Sillä minä olin päättänyt olla teidän tykönänne tuntematta mitään muuta paitsi Jeesuksen Kristuksen, ja hänet ristiinnaulittuna. Ja ollessani teidän tykönänne minä olin heikkouden vallassa ja pelossa ja suuressa vavistuksessa, ja minun puheeni ja saarnani ei ollut kiehtovia viisauden sanoja, vaan Hengen ja voiman osoittamista (MIKSI?), ettei teidän uskonne perustuisi ihmisten viisauteen, vaan Jumalan voimaan." 1 Kor. 2:1-5.

"Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen." Kolos. 2:8.
Weijo Lindroos
Jeesuksessa Kristuksessa.
E-mail: weijo.lindroos@pp.inet.fi
+
http://www.Jeesus-on-Herra.com
Avatar
TurunWeijo
Site Admin
 
Viestit: 2572
Liittynyt: La 31 Tammi, 2009 18:14
Paikkakunta: Turku

Faktat!

ViestiKirjoittaja pertsa2010 » Pe 24 Syys, 2010 10:57


Nuo esiintuomani faktat olivat Raamatun ulkopuolista tietoa Jeesuksen
elämästä,josta roomalaisilta historiankirjoittajilta löytyy jonkin verran
aineistoa,joskin niukalti.

Se mihin meidän uskomme perustuu, on tietysti aivan eri asia , kuin se ,että
tiedämme esimerkiksi Pilatuksen tulleen uskoon,mutta ainakin minua
kiinnostaa Vapahtajamme maanpäällinen elämä, ja kun vain saan käsiini
tietoa siitä ,olen aina erittäin tyytyväinen.

Minulla on itsessäni perinnöllisenä vikana tiedonhalu ja tykkään laittaa
sormeni naulanreikiin , tekemällä asiat mahdollisimman havainnollisiksi!
:hw
___________________________________
@Dimi Sefanja suurensi tekstin.
Avatar
pertsa2010
 
Viestit: 100
Liittynyt: To 25 Maalis, 2010 10:33


Paluu YLEISTÄ Ristin Valossa!

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron